wiejskieżycie Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 Właściwie to Ja kupując swoje pierwsze tegoroczne nie miałem bladego pojęcia jakie do mnie dotrą. Nawet płeć okazała się inna niż wstępnie zakładałem. Teraz to nawet lepiej. Chciałbym jeszcze kiedyś calutką białą jak śnieg mieć w podwórku, ale teraz tym sobie głowy nie zawracam, bo 8 to już stado solidne. Quote
Tobiasz Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 pierwsze co po wpisaniu w "google" wyskoczyło "Perliczki na Szczury" Quote
Robert ;-) Posted November 19, 2014 Author Report Posted November 19, 2014 Marcin a jaj jest z odchowem młodych same się nimi opiekują jak np cwergi i temu podobne ptaki.ale Marcin twoje stado jest super różnokolorowe i liczne więc nie masz co narzekać a kupić zawsze zdazysz;-)Ja widziałem kiedyś biała na targu i wyglądała dość interesująco. Quote
wiejskieżycie Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 No wiesz. Widziałeś białą i o mnie nie pomyślałeś. :) Nie wypowiem się w kwestii opieki nad pisklętami, bo nie mam doświadczenia w odchowie przez dorosłe perlice młodych perlic. Moje zawsze kluły się pod kwokami i z nimi się prowadzały. Nie mniej jednak perlice w sprzyjających warunkach same świetnie wysiadują jaja i odchowują młode. Co się zaś tyczy odchowania to Ania jest z tym najbardziej na świeżo, bo Ja w tym roku miałem już prawie dorosłe osobniki. Quote
ania1983 Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 witam u mnie dzisiaj kolejne kacze jajko w gnieździe, wiosna idzie czy kie licho??co do perliczek, to nie wiem jak z wysiadywaniem jaj, sama jeszcze nie miałam z tym styczności, wszak to mój pierwszy rok z tymi ptakami, ale chłopak od którego brałam jaja mówił, że mu nie siadają. co do samego odchowu...ja perliczek nie chowałam, tylko jakoś przez 2-3 dni, a nawet nie wiem czy tak długo, potem perliczki poszły pod kwokę pod którą wykluły się zielononóżki więc odchowały się prawie naturalnie a perliczki tak jak Marcin trzymam dla ich głosu, chociaz one tak rzadko się drą ale trzymam też dla jaj i o ile doczekam się perliczek w kolejnym sezonie, to i na mięsko a teraz pochwalę się nie do końca w temacie w zasadzie, ale trochę jednak tak mój nowy koteczek złapał dzisiaj myszę a wiadomo im mniej myszy, tym mniej zeżartego przez nie zboża Quote
Ron-hodowca Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 jednej perliczki brak. uciekłapo godzinie poszukiwań okazało się że śpi na drzewie w lasku 40 m od mojego płotuja zapłaciłem 120zł za 4 sztuki młode tegoroczne zakupiłem dla ozdoby podwórka na świąteczny obiad (nadstan kogótów jeśli będzie ) i na smakowite jajo i chyba z pasji do drobiutemat kot super. mam dwie kotki 2 miesięczne do oddania i kundelka 2,5 miesiąca Quote
Robert ;-) Posted November 19, 2014 Author Report Posted November 19, 2014 Właśnie najgorsze to ze uciekają te perełki:-( trzeba lotka podcinać, ale ogólnie ładne ptaki, u mnie kiedyś były to chodziły bardzo daleko od domu a my za nimi. Quote
Ron-hodowca Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 rano już wróciła na podwórko Quote
Tobiasz Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Witam Kochani zamieściłem na swojej stronie kilka zdjęć na których poświęcam jedno jajko w celu obserwacji Zamierzam przetrzymać je kilka dni i ponownie sprawdzić Co pomorze mi w późniejszym lęgu kur Pozdrawiam https://www.facebook.com/AgroRolnictwo/photos/a.255075088007650.1073741841.236754269839732/348410755340749/?type=3&theater Quote
wiejskieżycie Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 To co zaznaczyłeś na zdjęciu to komora powietrzna, która w miarę jak pisklę będzie się rozwijało, będzie coraz większa. Dobrze że jest umiejscowiona w tępym końcu. Widzę, że Pan Jajo ma ciekawe widoki w komputerze. Taki młody a już na Youtube przesiaduje. Quote
Robert ;-) Posted November 20, 2014 Author Report Posted November 20, 2014 Witam z wieczora ;-) a to jajko długo pod kura było bo wygląda na puste, a reszta fotek spoko;-)Ron dobrze ze zguby się znalazła, szkoda by jej było jak by przepadła a lota podcioles ? Quote
Tobiasz Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Jajo miało jakieś maks 20 min bo oprzątałem kury psy i króliki i na koniec znalazłem a zawsze zachodzę do kur najpierw Dobranoc Quote
Ron-hodowca Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 loty nie podcięte. w sobotę akcja" nielot" oraz rosół z młodego koguta Quote
ania1983 Posted November 21, 2014 Report Posted November 21, 2014 witam Ron, super że perliczka wróciła moje nie mają podciętych lotek i nie będę podcinała, ale moje daleko od zagrody nie chodzą. jak jakaś kura ucieknie to one z nią idą, ale jak są same poza wybiegiem, to trzymają się blisko siatki u mnie w środę była akcja podcięcia lotek kilku kurom które nagminnie uciekały i chyba jedną kurę przeoczyliśmy, bo dalej ucieka Tobiasz, jajo rzeczywiście fajne widoczki miało na tym monitorze a ja już mam pewność na 100% że to biała kaczka się niesie dzisiaj rano jak im dościelałam słomę, to ją w gnieździe przyłapałam Quote
wiejskieżycie Posted November 21, 2014 Report Posted November 21, 2014 W jakim wieku jest ta kaczka, którą podejrzewasz o rozpoczęcie nieśności? Quote
ania1983 Posted November 21, 2014 Report Posted November 21, 2014 Marcinie, ja jej nie podejrzewam, ja wiem że to ona a w jakim wieku? nie wiem, to jest ta kaczka co ją kupiłam na wiosnę na rynku z małymi. znaczy się matka tych małych Quote
Tobiasz Posted November 21, 2014 Report Posted November 21, 2014 Witam kochani ja już po pracy U mnie dziś tylko 3 jaja Ale za to z królikami wszystko w porządku rosną jak na drożdżach (na paszy) Quote
Robert ;-) Posted November 21, 2014 Author Report Posted November 21, 2014 Witam z wieczora ;-) jajek to i u mnie nie ma a te króliki Tobiaszu trzymasz dla siebie czy na handel? Jak dla siebie to po co je faszerujesz hemia, nie lepsze takie prawie eko niż takie pędzone? U mnie króliki dostawały siano i zboża różne marchew chleb i były bardzo smaczne, podobno bo ja ich nie zjadłem:-)Zapomniałem dodać link,fajne ogłoszenie zznalazłem http://olx.pl/i2/oferta/sprzedam-indyki-pawie-indyjskie-kury-ozdobne-i-kaczki-CID757-ID7K4o9.html#:027bcc3eb3 Quote
Robert ;-) Posted November 22, 2014 Author Report Posted November 22, 2014 Witam z rana niedawno wróciłem z targu, perliki były ale miał jeden gość od którego nic nie kupuje, miał standard i lawendowe ale po 40 zł i nie chciał nic opuścić:-( za 30 to bym pomyślał ale nie wróciłem z pustymi rękami kaczor piżmowy dostał nową dziewczynę ;-) pod kolor w dodatku;-) .zdjęcie będzie ale niestey później bo dziś mi się zapowiada robotny dzień, pozdrawiam i życzę udanego weekendu;-);-) Quote
ania1983 Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 witam Robercie, no to gratuluję zakupu i oczywiście czekam na zdjęcie Quote
Tofik Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Witam Robercie znakiem tego nowy nabytek powiększy twoje stadko o jedną sztukęU mnie po staremu:) Pozdrawiam A tak propo to stada wam wyzdychały że tak nie wiele sie w temacie dzieje???????????? Quote
Tobiasz Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Witam Robercie jak narazie to króliki dla siebie A pasze daje chyba już z przyzwyczajenia bo wcześniej nie miałem siana ani zboża nie miałem gdzie kupić i szwagier kupił pasze (znajomy mu polecił) i nie musiałem rano wstawać i kosić trawę po prostu było wygodnie Ale myślę że pasza to bd tylko na zimę I pochwale się Wam że dzisiaj Ciocia mnie odwiedziła i przywiozła mi 4 małe kury (rasa mała) i koguta wstawię niedługo zdjęcia Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 22, 2014 Author Report Posted November 22, 2014 Hej koledzy i koleżanki ;-) Tobiaszu to gratuluję nowych nabytkow;-) oby zdrowo się chowaly, a z królikami dzięki za odpowiedź , w sumie każdy sobie radzi jak może aby coś uchowac, Sławek moje stado żyje i ma się dobrze nawet się powiększa ale czasu mało na pisanie, w robocie urwanie głowy od 6 rano do 21 mnie w domu niema, wiec i pisać nie ma kiedy:-(ale forum przeglądam jak mam chwile oczywiście;-) pozdrawiam;-) Ps a zdjęcia małych kur chętnie obejrzę Tobiasz. Quote
wiejskieżycie Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Cześć. Moje kacze stado wczoraj pomniejszyło się o 3 Biegusy i czubatego kaczora. I jednego i drugich mi szkoda, ale nie mogę sobie pozwolić na utrzymywanie takiego licznego stada, bo dobrze jeszcze jak jedzą aktualnie dynię i kapustę, ale później w zimie będą jadły tylko zboże, a tego przy ich możliwościach przemiału pójdzie, dlatego szkoda zachodu i pieniędzy, żeby utrzymywać je tylko aby były. Powiem Wam, że Biegusy kopulowały od ponad 2 miesięcy, a kaczuszki które wczoraj zabiliśmy nie miały w sobie nawet maleńkich jajeczek. Nic a nic. Quote
wiejskieżycie Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Wczoraj podjąłem próbę którąś już połączenia indyczek z młodymi indorami, ale póki co bezskuteczną bo wprawdzie w jednym skojcu siedziały, ale młode były bite i ganiane i musiałem je zabrać, bo biedaki nic nie jadły. Są wielkości indyczek i najprędzej by nie zginęły, ale chciałem uniknąć niepotrzebnych ran i bójek do krwi. Gąski Robercie nie znalazłeś? Twój gąsior pewnie już gąski kryje, to i nową gdyby była odpowiednia wiekowo mógłby do nieśności przekonać. Quote
Recommended Posts