Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja nie dogrzewam bo szkoda zachodu:-( bo u mnie zimno w kurniku ze względu na wysokość(nie obniżam sufitu, ponieważ mam plan wedle tego budynku).wiadomo kury lepiej by się niosły jak by było sporo powyżej zera ale tak jak pisze Sławek tylko centralne bo koza odpada:-(,

U mnie nadal woda jest budynkach gospodarskich;-) to mnie cieszy niezmiernie a mróz trzyma,

Pozdrawiam ciepło;-);-);-)

Posted

Pytam o dogrzewanie bo myślałem o wstawieniu kozy ale też się obawiałem :)

Więc będzie tak jak jest u mnie w kurniku ściany mają od 30 do 50 cm więc nie jest tak zle a ryzykować nie będę :)

U mnie 5 Jaj :0

Pozdrawiam :)

Posted

Witam z wieczora ;-) to i tak masz niezły zbiór;-) 5 jaj to już jajecznica jest ;-);-)

Jak ściana taka gruba to tak szybko to nieprzemarznie, a kury i tak muszą mieć przerwę na odpoczynek.

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę ;-)

Posted

witam :)

do mnie wczoraj dojechała kukurydza :) i to bardzo się zdziwiłam, bo bardzo tanio, za metr płaciłam 55 zł. tak więc kury już zadowolone, mają zapasy na zimę :D

takie pytanko, jak wygląda kura która się pierzy? jedna moja kura, jest prawie cała łysa, tzn. ma pióra, ale widać że mało, ale co mnie dziwi, to na jednej łapie nie ma ich prawie wcale. czy to pierzenie? czy coś jej może dolegać? kura zachowuje się normalnie, tyle, że z racji braku piór siedzi prawie cały czas na polu...

Posted

Witam Aniu to dbasz o te swoje zwierzaki;-) i na to wygląda że się pierza ja mam jedną super kwoczyla w tym roku ale tylko pióra na plecach a reszta dopiero odrasta same pałki widać, wygląda to obleśnie ale co zrobić musi trochę tak być,

ps duzo kupiłaś tej kuku?

Posted

Robercie, nie dużo, 2metry tej qq kupiłam.

Tomku, jak tylko na plecach łysa, to nie koniecznie pierzenie, a bardziej obstawiała bym koguta :P

mam jedną taką łysą kurę na plecach, moja najstarsza, 2,5 letnia.

Posted
Cześć. Widzę, że wątek trochę mniej aktywnie ostatnio się rozwija. :) Ja raczej czytam choćby raz dziennie forum, ale nie zawsze się loguję i tylko sprawdzam co u Was słychać. :) U mnie od kilku dni mrozek trzyma już na całego. Kury najchętniej całymi dniami siedzą w chlewie. Gęsi i kaczek już w ogóle nie wypuszczam, bo jak je wypuszczam i mają na łące wodę, to do skojców zaganiam je całe oszronione. W chlewie tyle wody nie dostają to jest z tym ich chlapaniem względny spokój, ale muszą mieć jej choćby tyle w wiadrach, żeby mogły zamoczyć całe głowy choćby do wysokości oczu i z oczami włącznie. Jedynymi zadowolonymi z takiej pogody są perliczki i pies, który dodatkowo dzisiejszej nocy postanowił samopas po obejściu chodzić. Perliczki jak wyjdą z chlewa, to jedno wielkie ajwaj (tak to się pisze? :) ).
Posted

Aha Aniu :)

U Mnie kura od kilku dni siedziała w gnieździe ale nie było tam jajek więc dzisiaj podłożyłem jej 5 i przełożyłem do gniazda z zamknięciem może to coś da :)

Pozdrawiam :)

Posted

Hej Marcin ja ostatnio mam sporo pracy w robocie to i styrany wracam:-( a u kur nic nowego, wiec nic nie pisze, też czytam co dzień forum bo to moje ulubione zajęcie w wolnej chwili;-)

wiadomo teraz z wodą problem ale jakoś trzeba sobie radzić i czekać wiosny, pozdrawiam;-)

Posted

to chyba tylko moje takie wariatki i siedzą prawie cały dzień na polu :P

Tobiasz, planujesz lęgi na święta? ja teraz nie dałam kurom siedzieć, a w sumie to 3 mi kwoczyły, za późno i nie wyobrażam sobie w zimie takich malot wychowywać, tym bardziej, ze zima dopiero przed nami. pierwsze lęgi planuję na luty/marzec w zależności od pogody...

Posted

Ciekawy opis. Niezgodny z tym co przedstawiają fotografie.

http://olx.pl/oferta/indyk-indyczka-indyki-cztero-miesieczne-CID757-ID76jNd.html#dd3b9caeb2

Jeśli te plamki wyglądały tak jak mi się wydaje, że wyglądały to jajo było nie zalężone. Po kilku dniach które spędziła na nim kura co najwyżej właśnie takie plamki mogły stać się bardziej widoczne. Doczekasz się. :)

Czy każdy już wie, jakiej rasy kury ma w stadzie i jakie rasy (w ich czystości) będzie miał wiosną w stadzie? Pytam bo chciałbym wiedzieć jakie ewentualnie jajka i od kogo mógłbym nabyć. :)

Ps. Musicie coś pomyśleć nad Włoszkami, bo chyba są u kilku z Was, a Ja chcę je mieć. :) Proszę się postarać i coś zadziałać w ich temacie. :) :) :)

Posted
Mógłbyś jakieś zdjęcie tym najmniejszym zrobić i zamieścić na stronie? Ja chcę Włoszki od kilku lat. Z racji pięknego wyglądu i dla jajek. Chociaż a propos wyglądu chyba muszę z nich zrezygnować, bo nie mam na tyle ciepłego kurnika, żeby warunki atmosferyczne porą zimową nie zaszkodziły grzebieniom u kogutów.
Posted

Witam moje kaczki całymi dniami na dworze w przeciwieństwie do kur kur większość czasu przesiadują w kurniku ale nie mam na nie co narzekać bo swoją powinność spełniają czytaj noszą jajka:)

Marcinie co do włochów to ja będę je rozmnażał a reszta to nie wiem myślę nad jersy i maransami a reszta co mam to do gara:)

Co do czystości to wszyscy przecież mamy takie same bo przecież są z jednego źródła:)

Posted

Jeśli u mnie nic się nie zmieni i hodowla będzie jak dotąd, to na wiosnę dysponował będę jajami od następujących ras drobiu:

Brahmy Olbrzymie ( w tej chwili jest 1+9)

Czubatki Polskie Białoczube (2+3)

Czubatki Polskie Białoczube w odmianie nie uznanej w Polsce (1+2)

Kaczki Biegus Indyjski

Kaczki Holenderskie (Królewskie (Czubate))

Kaczki Staropolskie

Indyki (młode najprawdopodobniej będą niejednolitej barwy z uwagi na różne ubarwienie przyszłych rodziców)

Perlice (obawiam się słabego zapłodnienia jaj, a więcej samców w stadzie nie potrzebuję)

Gęsi (jajka tylko na wydmuszki, bo gąski są bez męża) :)

A propos czystości rasy miałem na myśli nie krzyżowanie miedzy sobą osobników z różnych ras. :) Tylko Włoszki z Włoszkami itd. :)

Posted
hehe no tak:) ja jak już kiedyś pisałem to mogę sobie tak 3 rasy rozmnożyć gdyż takie mam warunki no a pozostała reszta będzie siedziała na kupę i niech sie kotłuje:) bo ich jajka do inku nie trafią:)
Posted
Z padewskimi to nie wiem co zrobię bo je mam typowo dla ozdoby ale jak by ktoś był chętny na jajka mam taka duża klatkę to w sumie mogę je tam zamknąć i jajkami obdarować:) oczywiście jak kurka będzie sie niosła:) bo jest tylko jedna:(