Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja na szczęście nie miałem takiego przypadku a co do wyboru koguta to można powiedzieć że jest problem bo wszystkie są identyczne:) Quote
wiejskieżycie Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Tak sobie pomyślałem. Wybierz zatem największego z nich. 4 chyba skończą w Twoim ulubionym elemencie wyposażenia kuchni - brytfance, co? Nie sądzę, żeby gąsior był zainteresowany kryciem kur, chociaż ręki sobie uciąć nie dam. Na pewno może wykazywać zainteresowanie kaczkami (przypadki znane osobom z forum ). Moje gąski chodzą po kurzym wybiegu tylko w czasie zaganiania ich do chlewa na noc i w porze rannej, kiedy przeganiam je na łąkę. Nie powiedziałbym, żeby chętnie dzieliły korytko z kurami i resztą ptaków. Przynajmniej moje. Są urocze, ale to tylko pozory. Z uwagi na znaczną różnicę w wadze i ogólnie wielkości, ich dominacja nad resztą ptaków nie powinna dziwić. Wykorzystują swoje atuty. Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 aha Dzięki mam takie drugie pomieszczenie przystosowane do np: gęsi,kaczek,kur itp... wyjście jest na wybieg dla kur ale chciałem tam trzymać świnie na święta musiał bym je wyganiać za wybieg a mam gdzie tylko nie ogrodzone chodzi o gęsi . Quote
wiejskieżycie Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Jakie konkretnie Ciebie interesują? Quote
Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 hehe Marcinie brytfanka jest dla kaczek i gęsi(których jak na razie nie posiadam) a koguty do GARA:) Co do koguta to myślę zostawić dwóch bo było by kuku jak by coś sie jednemu stało a tak no to jeden będzie w rezerwie:) więc tak czy inaczej trzech a w sumie sześciu idzie do GARA a dlatego sześciu bo mam jeszcze dwóch co ich nie będę rozmnażał a i jeszcze kochin który też idzie do gara bo to jakieś mieszańce no a kury kochina no to zostaną na jajo:) Quote
wiejskieżycie Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Sorry. Myślałem, że do brytfanki. Na mnie już pora. Owocnej wymiany poglądów. Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Myślałem nad owsianymi bo to chyba jedna z lepszy ras w Polsce Ale mogę sie mylić Quote
Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja tam na gęsiach sie nie znam ale owsiana to chyba kołudzka a zatem chyba najpopularniejsza rasa przeznaczona do brytfany:) co nie znaczy że nie ma swojego uroku tak czy inaczej od czegoś trzeba zacząć a tak w ogóle one chyba same wysiadują jajka. Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Tak to ta rasa Ja też na nich sie nie znam Quote
ania1983 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 ło matko!! chwilę mnie nie było i tyle do czytania co do rozdzielania kurek i kogutów rasami, to 2 tygodnie to zdecydowanie za krótko. nasienie koguta w kurze pozostaje do miesiąca, więc 4 tygodnie to jest minimum ale to tylko moje zdanie gęsi z kaczkami chętnie się zabawiają, to prawda. ale co do przeganiania kur przez kaczki... u mnie to perliczki całe towarzystwo które im nie pasuje przeganiają czyli szczególnie kaczorowi i kaczkom się obrywa, ale i biegusy czasami po głowie dostaną. koguty wszystkie bez wyjątku obrywają, a kury tylko brązowe i czarne sa bezpieczne białe też są lana. jednym słowem, perliczki sieją terror na wybiegu, ale już w kurniku jest spokój i tam jakoś się wszystkie dogadują Marcinie co do raz kur...to ja mogła bym jedynie zielone i sussexy rozdzielić, bo inne to mam albo same kogutki, albo same kurki aha, mam jeszcze bielefendzkie. Quote
Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja też myślę nad jakimiś ale wolał bym bardziej ozdobne czyli landesy lub garbonosy bo jak dla mnie to owsiana to typowa gęś do brytfany:) co nie znaczy że nie ma swojego uroku. Tak sie Aniu złożyło że dzisiaj jakoś sie temat rozwinął Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja myślałem bardziej o jedzeniu niż o wyglądzie bo jak jest sezon to ja robię od rana do nocy więc ich bym nawet nie wiedział. Quote
Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 No ja też GŁOWNIE myślę o jedzeniu:) ale zanim by skończyły w brytfance to chociaż by trochę ozdobiły podwórko:) Quote
Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Bynajmniej na razie pozostaje przy kaczkach i kurach no a na gęsi może sie kusze na wiosnę bo w sumie wolał bym albo jajka albo małe gęsi (bardziej jestem skłonny) co by sie razem wychowały z resztą małego drobiu bo wpuszczać dorosłe osobniki do stada to trochę ryzykowna sprawa. Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja też bym chciał małe gęsi ale nie wie czy u nas dostane jeśli tak to będzie dobrze Quote
Tofik Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Na małe gęsi zawsze można trafić w ogłoszeniach tylko nie wiadomo co z nich wyrośnie:) ale są też miejsca gdzie zajmują sie taką hodowlą i od takich warto kupić nawet jak drożej trzeba zapłacić bo chociaż wie sie co sie kupuje. Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Dokładnie lepiej dopłacić parę zl niż później trzymać nie wiadomo ile i nawet to nie będzie wyglądać Quote
Robert ;-) Posted December 3, 2014 Author Report Posted December 3, 2014 Witam z wieczora, zdjęcia najlepiej dodaje się ze swojego profilu na dole jest (zdjęcia użytkownika) klikasz a potem (dodaj obraz) i znowu klikasz i dodajesz:-D a gęś owsiana to nie rasa tylko potoczna nazwa gęsi które na krótko przed ubojem są karmione tylko i wyłącznie owsem ze względów ma smak mięsa po uboju,choć najczęściej hodowane są właśnie koludzkie, widzę że spisali się ale i dobrze mam co czytać;-) Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Tak wiem Robercie że to Koludzkie Quote
Robert ;-) Posted December 3, 2014 Author Report Posted December 3, 2014 Ale nie tylko te są tak nazywane ta kwestie wyjaśnił kiedyś Marcin bo też myślałem ze owsiane to rasa dobranoc;-) Quote
wiejskieżycie Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 Dzień dobry wieczór. Dzisiaj w ogłoszeniach zainteresowało mnie coś innego niż ptaki, ale pośrednio z ptakami też związane. http://olx.pl/oferta/radelko-opielacz-do-pielenia-CID757-ID83QKZ.html#0ba5097d03 Szukam takiego sprzętu pod nosem, bo znacznie ułatwia i skraca pracę na polu. Chyba ostatecznie kupię gdzieś dalej korzystając z opcji wysyłki. Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2014 Author Report Posted December 5, 2014 Witam babcia ma takie cudo techniki ale powiem ci że lekko w tym nie jest:-( najlepiej kogoś podpiąć jak konia wtedy jest lżej ale samemu to tak sobie,a co ta Marcinie u drobiu słychać? Jutro dzień targowy ale czy pojadę to niewiem,Pozdrawiam ;-) Quote
Recommended Posts