Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tak sobie pomyślałem. :) Wybierz zatem największego z nich. 4 chyba skończą w Twoim ulubionym elemencie wyposażenia kuchni - brytfance, co? :) :D

Nie sądzę, żeby gąsior był zainteresowany kryciem kur, chociaż ręki sobie uciąć nie dam. Na pewno może wykazywać zainteresowanie kaczkami (przypadki znane osobom z forum :) ). Moje gąski chodzą po kurzym wybiegu tylko w czasie zaganiania ich do chlewa na noc i w porze rannej, kiedy przeganiam je na łąkę. Nie powiedziałbym, żeby chętnie dzieliły korytko z kurami i resztą ptaków. Przynajmniej moje. Są urocze, ale to tylko pozory. ;)

Z uwagi na znaczną różnicę w wadze i ogólnie wielkości, ich dominacja nad resztą ptaków nie powinna dziwić. Wykorzystują swoje atuty. ;)

Posted

aha :) Dzięki mam takie drugie pomieszczenie przystosowane do np: gęsi,kaczek,kur itp... wyjście jest na wybieg dla kur ale chciałem tam trzymać świnie na święta :)

musiał bym je wyganiać za wybieg :) a mam gdzie tylko nie ogrodzone :)

chodzi o gęsi :).

Posted

hehe Marcinie brytfanka jest dla kaczek i gęsi(których jak na razie nie posiadam) a koguty do GARA:)

Co do koguta to myślę zostawić dwóch bo było by kuku jak by coś sie jednemu stało a tak no to jeden będzie w rezerwie:) więc tak czy inaczej trzech a w sumie sześciu idzie do GARA a dlatego sześciu bo mam jeszcze dwóch co ich nie będę rozmnażał a i jeszcze kochin który też idzie do gara bo to jakieś mieszańce no a kury kochina no to zostaną na jajo:)

Posted
Ja tam na gęsiach sie nie znam ale owsiana to chyba kołudzka a zatem chyba najpopularniejsza rasa przeznaczona do brytfany:) co nie znaczy że nie ma swojego uroku tak czy inaczej od czegoś trzeba zacząć a tak w ogóle one chyba same wysiadują jajka.
Posted

ło matko!! chwilę mnie nie było i tyle do czytania :P

co do rozdzielania kurek i kogutów rasami, to 2 tygodnie to zdecydowanie za krótko. nasienie koguta w kurze pozostaje do miesiąca, więc 4 tygodnie to jest minimum :) ale to tylko moje zdanie :P

gęsi z kaczkami chętnie się zabawiają, to prawda. ale co do przeganiania kur przez kaczki... u mnie to perliczki całe towarzystwo które im nie pasuje przeganiają :P czyli szczególnie kaczorowi i kaczkom się obrywa, ale i biegusy czasami po głowie dostaną. koguty wszystkie bez wyjątku obrywają, a kury tylko brązowe i czarne sa bezpieczne :P białe też są lana. jednym słowem, perliczki sieją terror na wybiegu, ale już w kurniku jest spokój i tam jakoś się wszystkie dogadują :)

Marcinie co do raz kur...to ja mogła bym jedynie zielone i sussexy rozdzielić, bo inne to mam albo same kogutki, albo same kurki :( aha, mam jeszcze bielefendzkie.

Posted

Ja też myślę nad jakimiś ale wolał bym bardziej ozdobne czyli landesy lub garbonosy bo jak dla mnie to owsiana to typowa gęś do brytfany:) co nie znaczy że nie ma swojego uroku.

Tak sie Aniu złożyło że dzisiaj jakoś sie temat rozwinął:)

Posted
Bynajmniej na razie pozostaje przy kaczkach i kurach no a na gęsi może sie kusze na wiosnę bo w sumie wolał bym albo jajka albo małe gęsi (bardziej jestem skłonny) co by sie razem wychowały z resztą małego drobiu bo wpuszczać dorosłe osobniki do stada to trochę ryzykowna sprawa.
Posted
Na małe gęsi zawsze można trafić w ogłoszeniach tylko nie wiadomo co z nich wyrośnie:) ale są też miejsca gdzie zajmują sie taką hodowlą i od takich warto kupić nawet jak drożej trzeba zapłacić bo chociaż wie sie co sie kupuje.
Posted
Witam z wieczora, zdjęcia najlepiej dodaje się ze swojego profilu na dole jest (zdjęcia użytkownika) klikasz a potem (dodaj obraz) i znowu klikasz i dodajesz:-D a gęś owsiana to nie rasa tylko potoczna nazwa gęsi które na krótko przed ubojem są karmione tylko i wyłącznie owsem ze względów ma smak mięsa po uboju,choć najczęściej hodowane są właśnie koludzkie, widzę że spisali się ale i dobrze mam co czytać;-)
Posted

Witam babcia ma takie cudo techniki ale powiem ci że lekko w tym nie jest:-( najlepiej kogoś podpiąć jak konia wtedy jest lżej ale samemu to tak sobie,

a co ta Marcinie u drobiu słychać? Jutro dzień targowy ale czy pojadę to niewiem,

Pozdrawiam ;-)