Jump to content

Recommended Posts

Posted

no tak, jest Sławek i to i temat drobiu zakończył się w brytfannie i w garze :D

ale taka kolej rzeczy, wszyscy sa tego świadomi. my będziemy musieli niedługo zabić kaczorka jednego biegusa :( bo są 2 kaczorki i 2 kaczuszki, kaczki nikomu nie podaruję, a samego kaczora nikt nie chce. więc będzie do brytfanny jak to mówi Sławek.

takie pytanko, bo się dzisiaj zastanawiałam jak to zorganizować. w starym kurniku będę robiła przegródki i 3-4 rasy kur mogę tam trzymać dla czystych rasowych jaj. i tu moje pytanie, bo ja mogę im tylko w kurniku wydzielic, ale na wybiegu już nie, czyli kury by nie wychodziły. jak Wy tą sprawę załatwicie? kury z kogutem całkiem w kozie, czy jakoś będą mogły u Was wyjść?

co do gęsi, to prawda, sa przepiękne! ja w zbliżającym się sezonie, na pewno kupię białe, a czy inne...to się okaze. na pewno wiem, ze musze mieć indyki, to jest mój priorytet na 2015 rok, a gęsi jak będą to kupię, ale bez spiny...przynajmniej tak mi się teraz wydaje :P

Posted
Ja planuje gęś za tydzień ubić tzn muj ojciec, zobaczę ile mięsa na niej jest i dwie kaczki, a i będę miał nowe stworzonka;-) ale nie powiem jakie;-) do soboty wstawię fotki sami zobaczycie.
Posted

Na twoje pytanie Aniu odpowiem bardzo krótko:)

Będą w kozie siedzieć do puki odpowiedniej ilości jaj nie nanoszą:)

Robercie ale jesteś tajemniczy:)

Posted

Aniu plany masz fajne i zbierzne z moimi co do indyków;-) jak nie masz możliwości wypuszczać ich do osobnych wybiegów to pozostaje tylko koza niestety,

Slawek nie powiem bo co będzie jak się nie uda a jak będą w zagrodze to fotki zrobię i wstawię na forum, a napisałem że będą bo sam się nie mogę doczekać;-)

Posted

Sławku, a jakie u Ciebie trafią do kozy? czy jeszcze nie wiesz?

ja na pewno zielononóżki, bo chce więcej tych kurek :) bielefendzkie i w sumie to koniec ras :P pasowało by dokupić kurkę dla Czarnobiałego kogutka, Waynot, czy coś tam :P i kogutka dla czarnej kurki Jersey. ale gdzie ja to kupię? jak by jeszcze nie daleko kto miał i nie za kosmiczne pieniądze, ale przeglądam z ciekawości ogłoszenia i nie widzę nic takiego, a szkoda, bo na tych rasach akurat mi zależy.

jak by taka kurkę kochina do mojego kogutka kupić, to fajna parka by była i fajne młode po nich :)

http://olx.pl/oferta/kochin-kochiny-srebnoluskowany-koguty-kury-2014-i-2013-jas-CID757-ID7bnID.html#b9caee288c

Posted

Na pewno Aniu Wlochy bo o nich już pisałem:) chyba jeszcze jersey a jeszcze jedna to nie wiem bo te z drugiego zacieru też coraz ładniej zaczynają wyglądać tak że wybór chyba nie będzie prosty, ale pewnie rozmnoże te których będę mial najwięcej kur:) bo wtedy będzie najłatwiej uzyskać większą ilość jaj:)

Co do wyandotte to też mi sie mażą:) bo te srebrnołuskie super wyglądają

Kochiny srebrnołuskie czego to ludzie nie wymyślą:) tak czy inaczej fajne:)

Posted

Ja Aniu żartuje:) bo wiadomo że taka wyprawa sporo kosztuje a każdy swój grosz liczy

ja też bym tyle nie dał bo wolał bym dołożyć i kupić 20 jaj bo na pewno efekt końcowy był by na pewno lepszy a niżeli jedna kura:)

Posted

Witam z rana;-) za tyle to i ja bym nie kupił, ale jajka to inna bajka, zawsze jest szansa na więcej sztuk za mniejsze pieniądze, ja chcę jeszcze perliki i indyki, to z mniejszego drobiu mi wystarczy;-)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia;-);-)

Posted

witam :)

śniegu wczoraj coś tam nasypało i jak rano kury wyszły, to się lekko zdziwiły :D ale już się topi :( zaraz będzie ciapa i błoto na wybiegu.

rano w kaczniku znowu czekały na mnie 2 zielone jajka :D

właśnie dostałam zamówienie na jaja jutro 30 i na piątek 120 :) fajnie, coś kaski wpadnie, a dzisiaj akurat jedziemy po warzywa dla królików i kóz, więc kury na nie zarobią :D

a tak w ogóle, to doszedł mi nowy klient na jajka :D jak dobrze, ze kury mi się tak dobrze niosą :)

Robercie, ja tam indyki zaliczam do dużego drobiu, ale jak Ty o nich mały piszesz, to znaczy że o strusiu na poważnie myślisz i to będzie tylko duży ptak u Ciebie :D cała reszta to maloty :D

Posted

Dokładnie tak Aniu za dwa tygodnie mają być jajka dla mnie od tej pani z neta teraz zbierała dla kogoś innego, a teraz zbiera dla mnie;-) ni i jeszcze pożyczyć trzeba inku z elektryka od Grzegorza i jazda

fajnie ze masz zbyt na jaja zawsze grosz wpadnie, szkoda ze kaczki tak wcześnie się niosą mogły by poczekać.

Posted

Robercie, to że bieguski teraz się niosą mi zupełnie nie przeszkadza, bo nie zamierzam tych kaczek rozmnażać. a jajka się zużyje do jajecznicy czy ciasta :)

kupiłam dla królików i kóz 100 kg. buraków pastewnych i 50 kg. marchewki pastewnej :) zadowolona jestem. i pierwszy raz w życiu widziałam na raz tyle perliczek :D cudownych perliczek :)

u gościa u którego byliśmy po buraki było 9 sztuk, w barwach bliższych do czarnych :) sąsiad obok za siatką miał ze 20 perliczek, za kolejną siatką kolejne perliczki i kolejne :D cudowny widok, naprawdę. wiem już gdzie na wiosnę będę sępiła coby mi kilka jajek perliczych sprzedali, tym bardziej że gość u którego byliśmy po buraki okazał się teściem znajomego mojego męża :D

a po sąsiedzku były 4 przepiękne białe gęsi :D

raj dla mnie :D gość warzył buraki, mąż z nim coś tam gadał, a ja jak wariatka chodziłam po wybiegu i oczy mi się co raz to szerzej otwierały

a jeszcze gość mi powiedział, ze on daje swoim ptakom buraki pastewne, przekrawa tylko na pół w zdłuż i i same wyjadają :D dałam moim do kacznika, zobaczymy czy zjedzą

Marcinie, ładne tuczniki u kolegi

Posted

Aniu to musiał być widok u mnie w okolicy nikt nie ma takich stąd ptaków jakie by nie były, widzisz przy okazji zdobyłas wiedzę gdzie jaj wiosną szukać;-)

Marcin ale mają podgardla ;-) są duże, ciekawe ile ważą;-);-);-)

Posted

Robercie obstawiam, że szeregi Twojego podwórka zasilą indyki lub perliczki lub owce lub strusie (mało prawdopodobne). Obstawiam liczbę mnogą, bo sam o tym wspomniałeś w którymś poście. Wykluczam gąskę, bo jest pojedynczej liczby. Coś mi podpowiada, że trafię. :) :)

Gąski kolegi są bardzo ciężkie, bo to jest inna odmiana gęsi Kubańskich aniżeli ta którą mamy my. Po wyglądzie tylko widać różnicę. Może w przyszłym roku się doczekam takich u siebie. Najpierw jaja, potem maluchy. Biały gąsior ze zdjęć z dużą dozą prawdopodobieństwa byłby u mnie, ale odległość niestety działa na niekorzyść.

Posted

Marcinie fotki super a zwłaszcza ta biała wpadła mi w oko bo bez wątpienia super by wyglądała w brytfanie:)

hehe Robercie a gdzie ty pomieścisz te przerośnięte kuraki????

Posted

Witam z rana ;-) mam kawałek pola za stodoła teraz zagrodzilismy około 200 m2 na nowe nabytki a jak się przyzwyczaja to będzie na strusie jak się wykluja oczywiście.

Aniu u mnie nie ma ludzi co mają wieje niż kilka kur na jajka

Posted

witam :)

Sławek, Ty tylko o jedzeniu :P dobrze, ze jak kota czy psa widzisz, to nie mówisz że dobrze by wyglądał w brytfannie :D :D [oczywiście żart :D]

Robercie, w mojej "części" wsi ludzie coś tam jeszcze mają. ale to głównie kury nioski, kilka osób ma kaczki, gęsi w tym roku słyszałam z 2 podwórek, ale już ich nie ma. babka u której kupuję słomę ma indyki od tego roku, opasowe już zabiła, zostały jej 2 czarne i na moje oko ma parkę :) może uda mi się ładnie na wiosnę uśmiechnąć o kilka jaj, o ile wcześniej nie trafią na pniak.

u mnie w kurniku bez zmian, ale jak wszystko dobrze pójdzie, to jeszcze w tym tygodniu w końcu doczekam się prądu w stajni i reszcie pomieszczeń :D żeby tylko gość nie nawalił :P

bo do tej pory cały czas radzę sobie jak mogę, czyli mam z domu kabel na stałe podciągnięty do kacznika. no to na dniach do moich stajenek zawita cywilizacja :D

Posted
Cześć. Innych pomysłów Robercie nie mam. Przynajmniej o niczym więcej chyba nie wspominałeś. :) Ciągle zapominam Wam napisać, że w odległości nie większej niż 50 km ode mnie znajduje się ferma strusi afrykańskich. Nigdy wcześniej mnie to nie interesowało. O uszy nie raz już mi się ta informacja obiła, a w zeszłą sobotę znów mi o tym ktoś przypomniał. :)
Posted

Witam z wieczora ;-) Marcin to są zwierzęta które w naturze nie występują w Polsce jest to gatunek śródziemnomorski będą trzy samice a wiosną przybędzie samiec, to zwierzęta czterokopytne;-)

Kręcą cie te strusie;-);-) ja afrykanskich bym nie chciał bo podobno są bardziej agresywne niż emu czy nandu.