ania1983 Posted December 27, 2014 Posted December 27, 2014 no i rzeczywiście, to może być powód. przestroga i nauczka na przyszłość Quote
Tofik Posted December 27, 2014 Posted December 27, 2014 Witam po świętach:)U drobiu po staremu choć wczoraj tak jak by zaczęła sie zima choć śnieg niewielki ale za to mróz spory tak więc kury zbytnio nie chciały wyjść na dwór w przeciwieństwie do kaczek którym zimno jakoś nie przeszkadza tylko były zawiedzione że w pojemnikach nie mają wody bo zamarzła ale jak lód porozbijałem to bardzo chętnie zaczęły go pałaszować a jak dostały świeżej wody to już im chyba nic więcej do szczęścia nie było potrzebne:)Jeżeli chodzi o deptanie to francuz za kaczkami gania a biegus to nie wiem bo nie widziałem co do francuza to dla mnie mało istotne bo jeszcze z miesiąc i wyląduje w GARZE no a biegus chyba w swoim czasie weźmie sie do roboty:) a bynajmniej tak mi sie wydaje. Co do kogutów to siedzą w ciupie tak więc kur nie deptaną ale niektóre z drugiego zacieru zaczynają coś figlować ale to nieliczne sztuki:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 27, 2014 Author Posted December 27, 2014 Hej Sławku jak to mówią święta święta i po świętach u mnie śnieg leży i zimno, co do kur to fakt nie bardzo są chętne na spacery po dworze ale i kaczki z gęsiami też niedaleko odchodzą od kurnika, u mnie poza krzykiem gęsi, nic wiosny nie zapowiada, przynajmniej nie zauważyłem deptania.pozdrawiam;-) Quote
Tofik Posted December 27, 2014 Posted December 27, 2014 hehe no tak święta święta i po świętach:) u mnie kaczki to siedzą tylko tam gdzie ścielone bo za kurnikiem co mają zagrodzone to nawet za bardzo śladów nie było tak więc tam sie tylko parę sztuk zapuściło:(A co do deptania to na razie to mało istotne bo przecież na razie żadnej inkubacji sie nie będzie poczynić bo przecież na takie maluchy trzeba mieć warunki a trzymać w pudle i grzać"kwoką" to chyba sie nie kalkuluje bynajmniej przecież na wszystko przyjdzie czas i pora bo nie wiem jak wy ale ja planuje pierwszą inkubacje na marzec:) Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Witam z południa:-D ja na razie nie planuje jeszcze kaczek czy gęsi, ale jak by wypadło na koniec lutego młode to bym nie narzekał;-) choć jest całe lato na odchowanie młodych, u mnie dziś następny dzień mrozu -10, jest biało i fajnie wygląda, drób nie szczególnie szczęśliwy:-( z takiej pogody,Z danielami jest poprawa podchodzęna oodległość 6 metrów i patrzymy na siebie, krok dalej albo się odezwę i dają dyla:-( Pozdrawiam ;-) Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Witam moje kury to nawet dzisiaj dzioba nie chcą wystawić a i kaczki też nie wszystkie na dworze ale chyba przez ten wiatr bo trochę śnieg prószy i wiaterek powiewa tak więc jest dosyć chłodno no ale w końcu mamy zimęCo do inkubacji to tak sobie myślę ze z początkiem marca można by zacier nastawić bo jak by sie wykluły to akurat na kwietnia a wtedy to już cieplej a tak w zimie to trzeba by więcej dogrzewaćHehe no to widać daniele po woli oswajają sie ze swoim opiekunem:) no ale ile można uciekać od ręki co je karmi:) Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Dokładnie i przynosi same rarytasy bułki marchewkę sianko ;-)A u mnie zimno na dworze nie da się dłużej jak 20 min bo zimno. Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Nic nie poradzisz kolego na pogodę poza tym jak zima to zima:) a tak w ogóle to wolę żeby teraz pomroziło i posypało a nie w marcu jak trzeba w pole wyjechać.Ciekawe kiedy twoje pociechy będą ci tą marchewkę z ręki jadły? Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Ano nie wiem jak się oswoja to dopiero będzie super;-) ja wiem że zima musi być poprostu robię wypady na kilka minut aby obrzadzic zwierzaki i do grzejnika poniewasz jestem istota cieplolubna;-) dziś Duży Grzegorz ma mi dostarczyć inku na strusie więc czekam;-) Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Ja też lubię ciepło no ale jak ma być zima to nie będzie zima a nie ciapa bo wolę chodzić po mrozie a nie po błocie.Załogę o trzeciej zamknąłem światło zaświeciłem i nie sobie do rana siedząNo to widzę że kolega postanowił że strusie muszą być skoro takie przygotowania poczynił w sumie to kiedyś już pisałeś że jajka masz zamówione czy że masz zamówić tak więc inku potrzebny bo kura przecież nie wysiedzi:) Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 No tak ale z tymi jajami to tak że jeszcze ich nie mam ale przed nowym rokiem mam do babki dzwonić, kiedy odebrać a z kolega się do gadałem ze porzycz swój bo ma lepszy i bardziej dokładny od mojego, wiec większe szanse na powodzenie akcji "strus":-D Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 hehe Akcja "struś":) DG na pewno lepszy bo przecież byle czego sobie nie robił tak więc tak jak piszesz w jego większa szansa na powodzenie "akcji struś:)" A to ile jajek kolega ma na zamiarze inkubować? bo Grzegorza inku jest całkiem spory. Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Najmniej 6 sztuk zależy po ile policzy czym więcej tym lepiej aby 250 zł za jajka nie przekroczyć.a czemu nie akcja strus ;-);-) Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 No to jak by inkubacja sie bardzo dobrze powiodła (i oby tak było) no to będziesz miał ładne stadko przerośniętych kurczaków:)"a czemu nie akcja struś ;-);-)" no ok tylko tak jakoś śmiesznie:) Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Bo tak miało zabrzmiec;-) a czy się uda nie wiem? Inku juz u mnie wygląda nieźle(kiedyś mieli głowę;-);-) ), Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Jak by nie było to kawał pudła bo widziałem ten inku Grzegorza na fotkach bo kiedyś mi przesłał a jako że masz już go w domu no to życzę powodzenia. Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Jaja będą to się zobaczy;-) fakt spore pudło, narazie to musze się kaczek pozbyć najmniej 14 wiec trochę skubania mnie czeka.na noc gorzej zimno martwię się o wodę co by nie zamarzla. Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 hehe 14szt to jest stadko tak więc powodzenia:) ale w sumie możesz trochę jeszcze zaczekać to chociaż nie będą miały tyle puchu na sobie a bynajmniej tak mi sie wydaje.Ty masz dobrze z tą wodą bo masz na miejscu i jak nie ma dużego mrozu to masz spokój bo masz na miejscu no a ja to wiadro i na przód:) poza tym ja kurczakom daje wodę ze studni(szkoda mi żeby sie zasyfiła więc staram sie ją co nie co opróżniać) tak więc jak jest na plusie to mam dobrze bo włączę pompę i woda leci no a tak jak teraz to korba wiadro i naprzód:) Quote
ania1983 Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 witam widzę, że u Was zmiany Robercie, no to sporo planujesz strusi co do oswajania danieli, to jeszcze trochę i będę ''Twoje'' Sławku, ja też wolę jak zima jest zimą, a nie jesienią czy wiosną u nas w końcu coś śniegu popruszyło, mrozik delikatny ale jest i jest super no, ja też z wiadrami wody musze pomykać, ale co zrobić jak nie ma innej możliwości właśnie zaraz się wybieram, królikom na noc wymienić wodę, coby sie mogły napić Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Wiecie ja jestem leniwy to staram się ułatwić sprawę z pojeniem itp. Tak faktycznie sporo mi ich zostało ale sukcesywnie chce się ich wyzbyć bo chce na paszy przyoszczedzic a druga sprawa aby nie schudły za bardzo przez mrozy,a strusie jaja mają być po 30 zl wiec 6 to minimum Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 alensulcesywnkke?????????? ale sukcesywnie?? No to te jajka rzeczywiście jakoś tanio że tak powiem:) bo z ogłoszeń które widziałem (a ich było nie wiele) to zazwyczaj były po 50zl więc 30 to fajna cena bo za 10szt 300zl gdzie po 50zl było by 6szt ot taka szybka kalkulacja:)Musisz sobie tylko przeliczyć ile Ci tych jaj wejdzie na raz do inku i możesz zamawiać Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Tak dobra cena tak było bynajmniej na początku rozmów z panią od emu, potem się nie pytaliśmy mamy zaklepane 6 jak będzie miała więcej to też się weźmie:-DPanie Sławomirze już poprawiłem moje slowotwurstwo. Quote
Tofik Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Szczerze mówiąc to czasem mam Robercie nie zły ubaw z twojej pisowni:)W takiej cenie to można wziąć każdą ilość tzn. co by sie tylko do inku zmieściły:) tak że dobrze było by znać obwód i długość takiego jajka bo wtedy nie było by problemu ze zmieszczeniem w inku. Quote
Robert ;-) Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 9 cm na 13cm ma przeciętne jajo wiec wejdzie około 15 tak liczył Grzegorz,nie ładnie się śmiać z kolegi:-(pisałem juże że nadaje z komórki a to niema tak rozbudowanego słownika jak laptop.Na początku myślałem o trzech ale mam sponsora na więcej sztuk, wiec czemu nie ;-) Quote
Gusiek Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Cześć, najmilej tu, więc i tu wracam Batalia pod nazwą przeprowadzka została zwyciężona Jestem ze wsi Wiele trzeba się nauczyć, z pokorą dla natury na czele, ale to chyba najlepsza życiowa decyzja, na równi z małżeńską A i czas nie jest łaskawy. Najpierw gnębiło nas gliniaste błoto, teraz mróz i śnieg, czekanie aż nas pierwszy raz zasypie I tak jest cudownie Przy okazji pytanie mam. Kupiłam jaja na targu od pani, zwykle miała dobre, fajne. Teraz na święta zamówiłam 60 szt. i dostałam od razu w paletach popakowane. W domu okazały się przemieszane. Niektóre były bardzo ciemne, tak nienaturalnie jak te sklepowe fermowe. Po rozbiciu waliły czymś między lekkim zbukiem a śledziem... Fu! Te jasne, normalne były świeże, żadnego dodatkowego zapachu po rozbiciu.Czyli co? Domieszane coś? Inna karma? Quote
Recommended Posts