Robert ;-) Posted January 3, 2015 Author Posted January 3, 2015 Witam drobiarzy w nowym już roku;-) coś temat zamarł:'( dziś miałem pobudke, słyszałem jakieś dziwne zwierzę jakiś taki pisk, buty na nogi i do danieli, okazało się ze u nich wszystko w porządku(obce psy się ostatnio kręcą) u drobiu na razie wszystko w porządku, jutro musze oskubac ze trzy kaczki i może z jedną gęś . pozdrawiam;-) Quote
ania1983 Posted January 3, 2015 Posted January 3, 2015 witam a no cisza...nic się nie dzieje.ja dzisiaj kazałam mężowi zabić Minora i Zielonego. szkoda mi było, szczególnie Minora, ale już taki agresywny, że szok! ostatnio jak byłam w stajence z jedzeniem dla kur, czy wodą kilka razy mi na głowę skoczył. a co do Zielonego, to mam nadzieję, ze młody będzie tak samo czujny, jak ten co wylądował w zamrażarce i oby nie był tak agresywny. jeszcze pasuje ze 2 kogutki posłać na pniak, ale nie wiem które i na razie będę obserwowała. Minor po wypatroszeniu ważył 1,90kg. a Zielony 1,50kg.więc Minor nie taki lekki jak się wydawał Quote
JoTeS Posted January 3, 2015 Posted January 3, 2015 No to Ania rzeźnia u Ciebie dzisiaj na całego, co by napełnić zamrażarkę po świętach. Quote
ania1983 Posted January 3, 2015 Posted January 3, 2015 ledwo zabił mąż zielonego dominatora i mały od razu przejął jego cechy. do tej pory spokojny kogutek, teraz agresor! szok, ze tak szybko. weszłam wieczorem po jajka jeszcze, bo u mnie kury niosą się od rana do wieczora, a ta cholera mała na mnie skoczyła!! mam nadzieję, ze to jednorazowy i przypadkowy incydent. nie chciała bym i tego posłać do zamrażarki, tym bardziej, ze wypełniłam ją dzisiaj króliczkami a zapasy jeszcze są, bo kilka porcyjek gęsi, kogutki, kaczki, kura...jak by była wojna, albo jak by nas zasypało, to szybko z głodu nie padniemy Jotes, a no wolę napełniać zamrażarkę, niż brzuchy agresorom Quote
ania1983 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 witam co tak Panowie cicho siedzą?moje perliczki podejrzewam, że niedługo zaczną się nieść od kilku dni przyłapuję je jak podsiadują w gniazdach no to czekam na jajeczka czekam na jajka moich najmłodszych kurek kurki są z końca lipca, więc myślę, że do lutego powinny zacząć się nieść Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2015 Author Posted January 4, 2015 Witam:-D Aniu ja dziś trochę pracowałem niby niedziela ale na bicie kaczek najlepszy dzień, aby jutro było świeże mięsko dla Warszawy;-) wracając do drobiu kaczki mi się dziś super skubaly, w tygodniu następne kilka sztuk, a i ja jestem ciekaw jak z tymi jajkami perliczek wyjdzie Aniu. Pozdrawiam ;-) Quote
ania1983 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 Robercie, a ile tych kaczek w końcu oskubałeś?ja też dzisiaj mimo niedzieli robiłam porządki u kur. wczoraj cały dzień mi zleciał na oprawianiu najpierw kogutów a potem 7 królików. więc trzeba było dzisiaj na mokrą ściółkę sypnąć wapno, a potem prawie 2 kostki słomy coby miały czyściutko i suchutko zabrałam też 2 grzędy na których spały w sumie 4 kury przynajmniej mają więcej miejsca. Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2015 Author Posted January 4, 2015 Aniu ja przy tobie się chowam;-) tylko 3 kaczki ale ekspresowo;-) a i w garażu trochę siedziałem, jutro musze ogarnąć kurnik, ciepło jest więc można pracować, Quote
ania1983 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 co z tego, że ciepło jak błoto wszędzie już wolę mrozik.Robercie, a to czemu się chowasz przy mnie? chciałam mieć spokój z królikami, to wczoraj się poświęciłam i sporo czasu spędziłam przy oprawianiu, ale kolejne dopiero za 6 miesięcy Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2015 Author Posted January 4, 2015 Właśnie dla tego że tylko 3 sztuki to się chowam:-D wiadomo że mniej roboty zostaje jak się stado zmniejsza i ja na to liczę aby w końcu zostawić tylko te co mają być na drugi rok, a mi jeszcze kilka kaczek zostało i jeden kogut zielony. Quote
ania1983 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 ja jeszcze mam przynajmniej 2 kogutki do likwidacji, ale jakoś nie potrafię się zdecydować...pożyjemy zobaczymy.Robercie, a jak tam strusie jaja? już załatwione? Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2015 Author Posted January 4, 2015 W sobotę będą u mnie,niestety tylko 5:-( ale dobre i to. Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2015 Author Posted January 4, 2015 Wiesz Aniu liczyłem na więcej;-) ale tylko tyle babka będzie miała, im więcej tym większa szansa na sukces. Quote
ania1983 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 no niby tak ja niedawno wróciłam z wieczornego obrządku.no i przyjrzałam sie mojemu małemu kogutkowi sułtanowi. musze poszukać czy to normalne czy ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz mój kogutek ma tak jak by 2 grzebyki, tworzy to jak by taką koronę Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2015 Author Posted January 4, 2015 Kiedyś widziałem na targu koguta z takim grzebieniem, jak ma twój ale to była inna rasa, choć wyglądał super:-D Quote
Tofik Posted January 5, 2015 Posted January 5, 2015 Witam u drobiu po staremu:) choć stado skurczyło sie o trzy sztuki:) pierwsza poszła kaczka o której skubaniu nic nie powiem bo Robert już o tym wspominał czytaj meszek:( do tego padła mi stara kura i jedna nabawiła sie kontuzji tak więc też trafiła do gara:)Aniu moje miniory zachowują sie spokojnie choć nie wiem czy to aby nie kury:)Robercie szkoda że tylko 5szt ale dobre i tyle oby tylko inkubacja sie powiodła:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2015 Author Posted January 5, 2015 Witaj Sławek nie wiem jak to u ciebie było ale te trzy kaczki skubaly się bardzo ładnie, miały kilka palek ale tego meszku nie było:-D.ja następne skubanie planuje na jutro, a dziś był super rosolek na kaczce;-);-);-);-)ja wiem że mało tych jaj emu:'( ale co zrobić? dobre i to. Quote
Tofik Posted January 5, 2015 Posted January 5, 2015 Robercie po prostu masakra:) oskubać to sie kaczka super oskubała tyle że pozostało kupę meszku którego za bardzo palcami nie miałem jak złapać więc oddałem kaczkę żonie:) i ona jakoś sie uporała:)Co do jajek no to nic nie poradzisz bo skoro tylko tyle no to tak musi być i już poza tym jak wykluje Ci sie 5/5 (oby tak było) to powinieneś być zadowolony:) Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2015 Author Posted January 5, 2015 No to ja uszczęśliwiles;-) ja mało szaleju nie dostałem;-) ważne że teraz się dobrze skubia, poprostu trzeba odczekać ten czas jakieś dwa tyg i powinno być dobrze, ja teraz planuje wybić nadwyżki skoro dobrze idzie;-)Co do emu to i jak bym miał jednego to był bym bardzo zadowolony;-);-) Quote
Tofik Posted January 5, 2015 Posted January 5, 2015 Ja to złapałem pierwszą z brzegu i jak sie okazało to była dwuletnia bo sie dość długo gotowała:) ale smakowała całkiem całkiem:) poza tym młodych mam tylko 4szt a reszta to dwu latki:) tak więc do wiosny mam je na zamiarze do gara posłać co by tylko zarodowe pozostały.Myślę że efekt będziesz miał lepszy a niżeli jedna sztuka:) Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2015 Author Posted January 5, 2015 Ja tez chce zostawić kilka na drugi sezon a reszta do gara;-)z tamtego roku mam tylko parę kaczek i trzy gęsi(lewus siwa i biała) a reszta rosołowe;-) co do twojego gotowania to nabrała smaku przez te dwa lata :-D:-D a ile emu będzie to będę chował jak swoje ;-);-) Quote
Tofik Posted January 5, 2015 Posted January 5, 2015 Mój cel to pozostawienie 5 kaczek a reszta do gara:) no a jak już o tym to pozostają wlochy maransy i jerseye:) a reszta do gara:) a tak w ogóle to z drugiego zacieru sporo mi kogutów wyszło tak więc będzie co do gara wsadzić"będę chował jak swoje" :) Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2015 Author Posted January 5, 2015 Tak dla fanu napisałem;-) z tymi emu;-) ja mam więcej sztuk do zostawienia gęsi 5 sztuk, kaczki francuskie 3, i staropolskie przynajmniej dwie kaczki i może kaczora, kur nie planuje mnożyć. Quote
Tofik Posted January 5, 2015 Posted January 5, 2015 A no twoja sytuacja z kurami jest trochę "skomplikowana" tak więc raczej nie ma sensu ich mnożyć ale za to możesz to nadrobić kaczkami i gęsiami:)A noi jeszcze pozostają ci strusie bo to przecież też kurczaki tylko trochę przerośnięte:) Quote
Recommended Posts