Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie z pierwszego zacieru to bylo tak pol na pol z tym ze wloszek ogólnie bylo 12szt więc polowa co sie wyklula 5 kochinów z czego zostaly dwie kury (koguty już zjedzone :)) a reszta to po sztuce albo dwie :) no a z drugiego zacieru no to sporo jest kogutów tak jak pisalem a z drugiej strony to ciężko je przypodobać do niewielkiej ilości kur bo w ogóle do siebie nie podobne :( mam też parkę miniorów i 2+1 padewskich no ale tych dwóch ras nie będę klól bo one jak już to tylko dla ozdoby bo co można z takiego "byka" :) obgruźć :) a noi jeszcze maransy 2+2 noi te mam jeszcze w planie rozmnożyc, więc widzisz że nie mam zbytnio wyboru :( no a kaczki no to niech sie klują same sobie no chyba że w krótkim czasie na niosą sporą ilość jajek no to może do inku zaladuje a jak nie to niech sie dzieje wola nieba :)

Najwyżej jak sie uda to może tak jak ty jakąś mlodzież zakupie :)

Pozdrawiam

Posted

Aniu, faktycznie konkretne te Twoje plany hodowlane :) ja już kupiłam inku, czekam na przesyłkę :) wzięłam jednak ten tańszy, tata gadał z panem co go składa i stwierdził, że mogę brać, a że fundusze miałam ograniczone po tym jak mi się autko rozkraczyło to w sumie decyzja podjęła się sama. Na pierwszy rzut idą sussexy i fawerole, jajka już mam obstalowane, nie mogę się doczekać :)

Brum ja też słyszałam, że maluchy z wylęgarni sąsiadce zdziesiątkowało w tydzień. U mnie kury przestały się nieść, chyba przesilenie mają.

Posted

Dominiko, no to super, że inku w drodze do Ciebie :D

moje kury wprawdzie nie strajkują, ale co drugi dzień mam ok. 25 jaj, a co drugi do 20 jaj.

już mówiłam mężowi, że pasuje kupić specjalną farbę do znakowania zwierzaków i poświęcić 2 dni na znakowanie kur niosek. a reszta jak nie zakwoczy, to pod siekierkę :P

Posted

strasznie się cieszę. jak są kurczaki to zawsze idzie wiosna :) poza tym nakupowałam już nasion i lada chwila siew pomidoròw i papryki. brak jaj odczuwam boleśnie, bo bardzo lubię pod każdą postacią ale przed wiosną kury mi zawsze stopują z nieśnością. co do farb to u weta są spreje do znakowania bydła, kosztują parę groszy a dla kur starczą na długo i dobrze się trzymają. 

Posted

Witam z wieczora ja mam plan na kaczki piżmowe i kaczki staropolskie oraz gęsi a ile się wykluc naturalnie i w inku to będzie, bez ograniczenia, kupować raczej nie będę kaczek ani gęsi może perlice i indyki ale to zalerzy od funduszy jakę będą wiosną.

Pozdrawiam ;-)

Ps ale Ania nam się rozkręciła z tymi planami będzie stado największe w powiecie;-)

Posted

haha, Robercie, bez przesady z tym największym w powiecie :)

Dominiko, dzięki :* wątpię aby u nas wet miał, ale zapytam :) jak nie będzie miała, to niech mi zamówi i tak w tym tygodniu będę kupowała szczepionki dla królików, więc wcześniej muszę zadzwonić i zamówić :)

byłam teraz z kolacją u zwierzaków, młoda kaczka siedzi w kurzym gnieździe i syczy :P

Posted

Sprawdź czy z drugiego końca tego syczącego jest kaczka. Łatwo o pomyłkę w takim przypadku.

Ja ze swoim stadkiem nie mam przy Koleżance czego szukać. Ale się nie zrażam i będę chciał dorównać. ...

Moje Stefany, a właściwie jedna przestała nieść, bo pozostałe 4 cisza.

Kurki się niosą dobrze na poziomie 80% i będę musiał im dać przerwę w nieśności bo w marcu będzie to trudne.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Michał, nie bardzo zrozumiałam o co chodzi? jak z drugiego końca jest kaczka? w gnieździe na pewno siedziała kaczka, bo kaczorek młody stał mi przy nodze :) a gniazdo nie ma innej strony :)

e tam, ja 2 lata temu też tak pisałam :) ale się rozkręciłam :)

w jaki sposób dasz przerwę kurkom? moje młode to sie niosa, niektóre dopiero zaczęły. a te starsze...trzeba kupić farbę i znaczyc :)

Posted

Jest łepek który syczy, dalej jest jest coś co wg Ciebie jest szyją. Chodzi mi o to czy to na pewno jest szyja kaczki skoro syczy. Ta szyja nie zawsze kończy się kaczką a też syczy.

Posted

Michał, zupełnie zgłupiałam i nie mam pojęcia o co chodzi :-/  

na pewno kaczka syczy, bo widzę i słyszę :) może nie tak jak gęsi sycza, ale jednak jakiś tam syk wydaje jak na gnieździe siedzi :P

Posted

Przepraszam, to był taki niezbyt udany żart. Syn jak był mały kiedyś przybiegł i powiedział że w kurniku coś syczy. Kazałem mu sprawdzić czy z drugiej strony za łebkiem który syczy jest kaczka, bo jak nie ma kaczki to znaczy że syczy żmija. Pobiegł i z daleka krzyczy "Jest z drugiej strony kaczka więc to nie żmija!"

Posted
Moi podopieczni na razie ok,nic nie odeszło. Wreszcie kurka zniosła normalne twarde jajko. Ostatnio pisałam, ze młoda zniosła rozpaćkane jajko i przez tydzień nic. I wkońcu się doczekałam. Kurczęta ładnie obrastają w piórka. Mam je w kartonie w łazience na stołku przy grzejniku. Dno pudła grubo wyścielone i pytanie takie,bo stołek rusza się,czy mogę pudlo postawić na podłodze już? Boję się,że te dwa kogutki przewrócą pudło,bo frówają i mogą też spaść na płytki.
Posted

Brum, śliczne masz te kogutki :D

nie wiem czy podłoga nie będzie za zimna, skoro one w kartonie. ja mam skrzynkę drewnianą tez w łazience i trzymam tę skrzynkę na 2 złączonych ławkach. ewentualnie jak już tak bardzo brykają, to może na podłogę dać styropian on fajnie izoluje i dopiero na styropian pudło bym dała.

Posted

Zielone niosą się, ale nie tak jak zwykłe nioski codziennie. myślę, że jedna kura znosi 5-6 jaj tygodniowo w szczycie nieśności. musiała bym zapisywać i wtedy miała bym dokładniejsze dane :)

tylko ten styropian to tak, zeby przypadkiem małe nie miały do niego nijak dostępu. na pewno wiesz, ale wolę dopisać :) niestety, ale styropian to "przysmak" kurzy :( tak samo jak i kaczy...

Posted

Brum, szkoda :( czy z tych kupnych Ci jeszcze jakiś został, czy wszystkie padły?

moje indyczęta wczoraj do późna szalały, a dzisiaj jeszcze pod mamuśką śpią :)

nigdzie nie mogę znaleźć paszy dla indycząt, wiec wczoraj zamówiłam z dostawą do domu w sklepie internetowym. wzięłam 10kg. od razu wzięłam tyle samo paszy dla kacząt i gąsiąt i dla pisklaków. zajrzałam w notatki i przeczytałam jak byk! że w pierwszych 3 tygodniach karmić paszą, bo jak mi na start ładnie urośnie, to potem się lepiej chowa. to są moje obserwacje z zeszłego roku z gąskami.

Posted
Zostało mi 15 szt kupnych, 3 własne i 10 zielonek. Tylko kupne padają, czyli wina nie moja. Jakbym nie tak karmiła, to by wszystkie poszły. No ale nic,zaczekam i pojadę po zapisane miesięczne zielonki. Za ile czasu moge dać kurczęta do szopki pod sztuczną kwokę?
Posted

oj, to jak się ociepli. wydaje mi się, ze w stajence to dobrze żeby było chociaż te 10 stopni na plusie, jak nie lepiej. lampa nie ogrzeje zimnego pomieszczenia i będą miały zimno. ja teraz indyczęta trzymam w łazience, za dnia temp. w łazience jest 25-26 stopni, a w nocy się nie pali i spada do 20. w dzień indyczęta śpią w całej skrzynce, a na noc lampę daję niżej, a i tak ida pod kwokę, bo im zimno.

miejmy nadzieję, że szybko sie ociepli :) i mimo iż bardzo lubię zimę, to sama mam nadzieję, ze niedługo się skończy i przyjda ciepłe noce i dnie :) na tyle, aby indyczęta przenieść do stajenki :)

Posted

Burumbram, zacznij leczyć bo padną wszystkie. Podejrzewam dwie przyczyny. Pierwsza to zakażenie przy wylęgu objawiające się nie zagojonym pępkiem. Druga to zapalenie worków powietrznych objawiające się wydzieliną z noska i oczu. Obie choroby mają swój początek w wylęgarni. Pierwsza oznacza zakażony inkubator, a druga że użyto jajek z zakażonego stada rodzicielskiego. Kup u weterynarza Oksytetracyklinę lub jakiś inny antybiotyk który Ci doradzi. Wydatek rzędu kilkunastu złotych zabezpieczy twoje stadko przed dalszymi upadkami i przeniesieniem choroby na zdrowe "paskudy".