Robert ;-) Posted February 25, 2015 Author Report Posted February 25, 2015 Widać różne źródła podają inaczej ja kiedyś szukałem informacji na temat mykoplazmozy, to pisało że i w ziemi są te bakterie, i dlatego tak napisałem, a specjalistą nie jestem, pozdrawiam ;-) Quote
Michałek Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Tutaj jest coś na ten temat - https://systemeureka.com/documents/121020Ja też nie jestem więc czekamy na Dominikę.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Brumbram Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Przeczytałam wszystko. Podałam przed świtem lek,czekam i obserwuję. Tylko to na razie mogę. Te ospałe kury też piją. Może jednak uda się. W domu już nerwy mają na mnie,że tak się z nimi babram. No ale co,szkoda ptaków. Jestem tego zdania,że jak się zakupiło,to trzeba dbać i ponieść konsekwencje. A leki to i człowiek bierze jak choruje. Jakby mi nie zależało,to by pojechały do lisa. Quote
robeert Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Robert, witaj dawno Cię nie było...Pod kwokę jaja kacze i kurze? ja bym dała albo takie, albo takie. pod kwokę kaczych Ci duzo nie wejdzie, a jakie masz kaczki? Do takiego gruntownego czyszczenia kurnika, to chyba najlepszy i zarazem najdroższy jest Virkon Oj niedawno tu byłem. Może nie pisałem. Kaczusie mam staropolskie trzy i jedną piżmową .Chciałbym podłożyć do 10 kaczych jajek. Wcale nie są takie duże. No nie wiem jak się będą nieść. Od wczoraj mam trzy. Zobaczymy ile będzie dziś i jutro. Virkon używałem na jesieni i coś mi jeszcze zostało. Wapna używam przy każdym sprzątaniu kurnika. Podsypuję na podłogę. Jak się zrobi cieplej to mam zamiar pomalować wapnem cały kurnik. Quote
ania1983 Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Robert, ale pamiętasz, że kaczki Piżmowe klują się w 5 tygodniu, a kaczki Staropolskie w 4 tygodniu? Moim zdaniem kacze jaja są większe od kurzych, nie wspominając już o kaczętach które w porównaniu do pisklaków są dużo większe...musisz pomyśleć tak, żeby kwoka nie tylko wysiedziała, ale i żeby potem przynajmniej do 3 tyg. życia małe zmieściły się pod kwokę. no chyba, że będziesz je dogrzewał...Brum, podziwiam Cię za tę walkę o kurki Quote
ania1983 Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 a co do marud, to moje marudy śpią jak "zabite" jak im rano po śniadaniu dam popiół, wykąpią się w nim, wyszaleją, a potem na nim śpią i nie przeszkadza im wtedy zupełnie nic Quote
Brumbram Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Aniu,no muszę kurczę przegonić te dziadostwo...Zielononóżki miałam zamówione,musiałam odmówić,bo najpierw tu do skutku muszę dojść. Pan zostawił dla mnie zielonki,hoduje,ale wiadomo cena będzie wyższa później.Zdjęcia kurek są w galerii,wrzuciłam trochę,niezbyt ładne. Quote
Brumbram Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Dzięki. Tam jedną widać taką ospałą. A ta co wczoraj paść miała, to biega na razie, nie siedzi już w kurniku.Ja nie wiem czy to dobrze będzie. Ale przypatrzyłam sie kurom szwagra i one niektóre też trzepią łebkami i wycierają ciągle dzioby o glebe. Quote
dominika1989 Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Wiecie ja sama bym musiała sprawdzić jak radzi sobie mykoplazma w środowisku, bo o ile podyskutować mogę o wirusach nosówki, pryszczycy itp to o mykoplazmach za wiele nie wiem. Jeszcze nie dostałam książki o chorobach drobiu ale liczę, że znajdę tam więcej szczegółów.A mam pytanie co do jaj w inku. Teraz one są 11 dzień w inku i wyglądają jak taka galaretka przylepiona do połowy jaja. Żyłekprzy prześwietleniu nie widzę już prawie. Tak ma być? Quote
Michałek Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Tak ma być. Nie wiem czy komora powietrzna nie jest za duża co może świadczyć o zbyt niskiej wilgotności. Wodę w inkubatorze warto wymienić a kanał wodny umyć bo na wierzchu zbiera się koloid i woda gorzej paruje. Zerknij tutaj - http://www.infermo.pl/a3-Stadia-rozwoju-zarodka-w-jaju-ptasim.htmli w następnych tematach. Tutaj też coś jest - http://www.darewit.pl/przeswietlarki-jaj.html Jajka prześwietla się dwa razy w czasie inkubacji a nie dwa razy dziennie . Bardzo dobrze że chcesz widzieć wiedzieć.Zerknij na ten link co podesłałem Robertowi1983 bo ja to nawet nie potrafię przeczytać.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
dominika1989 Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Oj ja tylko dla zobaczenia przświetlałam pzez kilka dni juz nie ruszam. To wymienię dziś tę wodę, bo tylko dolewałam do tej pory. O matko czy mi się to wykluje to ja nie wiem... Quote
ania1983 Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Dominiko, spokojnie wykluje się Quote
Brumbram Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Nie wiem co robić, bo dziś drugi i ostatni dzień podawania levamisolu. Kurczaki robią kupki zwięzłe ale pełno w nich martwych robali. Doradźcie cosik. Quote
Brumbram Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Aniu, pytałaś ostatnio ile kur zostało. No to policzyłam już bez tych tragicznie chorych bo już ich nie ma. 29 niosek8 młodych przed niesieniem3 koguty3 perlice2 perlikiDziś łapałam każdą kurę. Trzepią łebkami ale zero kataru. Tylko nie wiem co dalej. Quote
dominika1989 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Brum, dobrze niech umrą robale w męczarniach tylko musisz sprzątac codzień a za jakiś tydzień wynieść kury i odkazić. Porządnie. Ps gadałam z doktorem i powiedział, że mykoplazmy są wrażliwe na warunki środowiska i nie przetrwająnp w ścianach czy betonie. Michałek 1 Quote
ania1983 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Brum, to jak w kupach martwe robale, to wydaje mi się, że tylko się cieszyć u mnie w inku słychac głosik niby same kacze jajka, ale wygląda na to, że przez pomyłkę znalazło się też jajko kurze. rano było już nadklute. teraz pytanie, czy się wykluje do końca. bo przecież ja 2 razy dziennie te jajka pryskałam i wczoraj wieczorem też pryskałam woda...kurde, jedna kura mi niesie nie dość, że takie duże jaja jak kaczka, to jeszcze są z taką śliską skorupką jak kacze. mam nadzieję, że to jedyna pomyłka i pod kaczkami nie będzie takich przypadków. bo moje kury bardzo lubią się nieść w kaczych gniazdach, jak kaczki z jaj schodzą...niby przeglądam codziennie te jaja, no ale czasami mam właśnie problem z rozpoznaniem czy kacze, czy kurze jajo :/ Quote
ania1983 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Brum, to oby już takie stadko pozostało bez zmian jakie masz teraz a nawet niech się rozrasta jak już wyleczysz kurki i kurczaki Quote
dominika1989 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 A kurzych się nie pryska, bo ja nie pryskam...:/ i kiedy przestać obracać jajka? I kiedy zqczynają piszczeć, bo nigdy nie zwróciłam na to uwagi. Quote
ania1983 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Dominiko, kurzych nigdy nie pryskałam. tylko pilnowałam coby wody było w inku tyle co każą. przestaje się obracać 3 dni przed kluciem. a kiedy piszczą? jak dobrze słuchasz, to już dzień przed kluciem usłyszysz ale tak na dobre, to jak zaczynają własnie się kluć. u mnie w stajence kolejne gniazdo kacze powstało jest w nim 1 jajko na razie. jedna kaczka siedzi na dobre na 19 jajach, druga rwie puch, czyli na dobre siadzie na dniach na 16 jajach i teraz kolejne będą 2 kaczki zapełniać ciekawe co i ile wyjdzie z tego wysiadywania Quote
Robert ;-) Posted February 26, 2015 Author Report Posted February 26, 2015 Oby Aniu jak najwięcej :-D U mnie nadal kiszka z jajkami:-( ale czekam cierpliwie. Quote
dominika1989 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Pod kurą klują sie mi nawet trzy dni i tak właśnie jest słychać na te trzy dni przed ostatnim wyklutym. U mnie jeszcze ponad tydzień. Biorę się za kurnik w weekend Quote
ania1983 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Robert, taką mam nadzieję Bo w zeszłym roku kaczek nie pojadłam, a bardzo lubię to mięsko:( Quote
ania1983 Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 ale w jakim sensie sie za kurnik bierzesz?ja miałam w planach wiosenne porządki w stajence, no ale teraz to nic nie ruszę. jedno gniazdo kaczki pełne, kolejne sie robią. a kaczce nie chcę nic przy gnieździe robić, bo potem boję się, że mi nie siądzie. no więc porządki wiosenne wstrzymane do klucia. na razie tylko w ruchu jest wapno i świeża słoma. tyle, że robi się coraz wyżej Quote
wiejskieżycie Posted February 26, 2015 Report Posted February 26, 2015 Witam. Brumbram jeśli się nie mylę na pewnym portalu, którego nazwy nie wymienię, bo nie wypada zamieściłaś jakieś zdjęcia swoich kurek. Ktoś coś sensownego doradził? Quote
Recommended Posts