Robert ;-) Posted February 27, 2015 Author Report Posted February 27, 2015 Brum ładne imię Izabella :-D Quote
Brumbram Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 A co się będę ukrywać, jak tu sami swoi.Dziękuje Robert ;-) 1 Quote
wiejskieżycie Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Robercie. Od rana wiedziałem, że coś się święci, bo kwoka niespokojnie reagowała na moją obecność, a przez ponad 3 tygodnie siedzi w miejscu, które kilka razy dziennie mijam. Ja tam po prawie 20 latach zabaw z ptactwem domowym czuję nawet po wzięciu jajka w rękę, że już czas na przyjście na świat maluchów. Do tego rozróżniam temperaturę jajka po wzięciu w rękę i czuję inną masę. No a ruchy maluchów widzę w jajku po przyłożeniu go do światła latarki. Nawet nie robię żadnych rolek z papieru. Właściwie to mi wystarcza nawet światło słoneczne jeśli jest ładny dzień. Quote
wiejskieżycie Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Po tym dzisiaj zamieszczonym zdjęciu nie jestem w stanie wyrazić opinii co do płci tej niewiadomej gąski. Lepszym zdjęciem było by takie na którym gąska stoi przodem z głową skierowaną w lewo lub w prawo. Po niewielkim podwoziu stawiałbym na gąsiora. Ale nie na 100 %. Załącz w wolnej chwili lepszą fotografię. Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2015 Author Report Posted February 27, 2015 To że znasz się na drobiu wiem os dawna :-D:-D ale że aż tak nie wiedziałem? I jak z moim landesem zauważyłeś coś ? Quote
ania1983 Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 no i dobrze, że zmieniłaś nazwę oby to pierwszy i ostatni raz czyli niedługo będzie można jajeczka juz do gara a nie do śmieci Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2015 Author Report Posted February 27, 2015 Dobrze postaram się ze zdjęciem ale po obserwacji uważam ze to gasior tylko czemu tak ma wyskubane ma piersi , zobaczy się do wiosny daleko;-) Quote
Brumbram Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Moje młode skończyły wczoraj 5 tygodni. Kanibalizmu nie widać już na szczęście. Tylko apetyt im się zwiększył. Wzięły się w garść. Quote
dominika1989 Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Ale ja te jajka macam jak je przekładam czyli raptem dwa razy na dzień na jakieś 5-10 min otwierałam, oglądałam, prześwietlałam, a teraz to już nic tylko szybko przekładam, zerkam ile wody i zamykam Iza, będzie już tylko lepiej. Marcin, chciałabym umieć tak jak Ty "wyczuwać" te niuanse przy drobiu ale gdzie mi do Was, na razie raczkuję w hodowli i zobaczymy co wyjdzie z tego. Quote
Brumbram Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Dominiko, wiesz jak się ucieszyłam jak poszłam zamykać kurki, każda siedziała na grzędzie, a nie leżała pod nią. Quote
dominika1989 Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Super :)ja też się cieszę, tyle debatowaliśmy nad nimi Quote
Vademecum Posted February 27, 2015 Report Posted February 27, 2015 Brum, mam nadzieję, że przekonałaś się co do odrobaczania i wiesz dlaczego odrobaczać 2-3 razy w roku, a nie jak się robaki pojawią Quote
ania1983 Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 witam kupiłam dzisiaj kaczkę francuską, wprawdzie nie czekoladowa jak chciałam, ale prawie brązowa jest młoda, co po niej widać. bo naprawdę młoda potem spróbuję zdjęcie zrobić i wstawić Quote
Brumbram Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 Aniu, wspaniale! Czekam na fote.Tak się zastanawiam, bo mam pekiny zapisane na połowę marca będą, czy będę mogła je kupić, czy u mnie będzie już bezpiecznie bez chorób.Pekiny mają być 2 tygodniowe 8-9 zł. Quote
dominika1989 Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 Tak myślałam Aniu, że coś dziś zakupisz ja po wielkich porządkach w kurniku, bo po odkażaniu zrobiłam przemeblowanie i jeszcze okna umyć trzeba. Ale to w przyszłym tyg.Tata i brat powiększyli też szklarnię i teraz jest super Co do mykoplazm to pytałam też swojej profesor od chorób i to jest tak, że niestety w wilgotnym środowisku to diabelstwo może przetrwać ale poddaje się wapnowaniu, z tym, ze wapno chlorowane musi być w wysokim stężeniu. No i pryskać trzeba podłogi, ściany, sufit, wszystko. i wszystko białe będzie wirkon niekoniecznie poradzi sobie z tą zarazą, tak więc Robert jest szansa, ze jeszcze kur się dochowasz po odkażeniu kurnika. Iza, jeżeli kury będą ok się czuły to myślę, ze śmiało możesz kaczki brać choć np doktor zawsze mi kładzie do głowy, ze kaczki nie powinny mieszkać z kurami.A jak jest u Was? Trzymacie te gatunki razem? Quote
Brumbram Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 U mnie kurnik ma dwa pomieszczenia i dwa osobne wybiegi. W jednym chcę kaczuchy trzymać.Nadal się martwie. Kury kichają, kataru zero, oczy ok, aktywne i ponajadane, 18 jaj było, kupki i skorupki twarde. Mam dawać tylko witaminy. Quote
iwcia Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 Iza u mnie odkąd pamiętam kaczki mieszkają z kurami i nie ma problemów,nie chorują, razem się niosą est ok pozdrawiam Quote
ania1983 Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 nie za wyraźne, ale robione telefonem. akurat mi akumulator w aparacie padł http://pics.tinypic.pl/i/00637/045n5n494uq9.jpg Quote
Brumbram Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 Iwciu, szwagier wszyski drób razem trzyma. Jego kury też trzepią łebkami ale on się nie przejmuje tak jak ja. Na razie 2 kury mu padły a w środku niby zdrowe były. Quote
ania1983 Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 ja na początku przerabiałam trzymanie kaczek i kur razem. rozdzieliłam je, zrobiliśmy kacznik osobny, były osobne wybiegi. ale niestety za duzo pracy i zachodu z tym było, bardziej praktycznie było dla mnie trzymanie wszystkiego razem w jednej stajence i na jednym wybiegu. tak więc wróciłam do pierwotnej ersji, trzymania wszystkiego razem Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2015 Author Report Posted March 1, 2015 Witam Aniu kaczka wygląda dość indywidualnie;-) ale ciekawe młode będą po niej,Izabella fajnie ze kurom lepiej, ważne by wyzdrowialy i dawały jajka:-DDominika tak mi się zdawało że ale zaraza może w ścianach przetrwać tak mi mówił mój wet, a i może kiedyś będę miał zdrowe kury ale najlepsze wyjście było by nie trzymać razem z drobiem wodnym bo one robią bajoro w kurniku.Pozdrawiam ;-) wszystkich i miłego dnia życzę ;-) a i zapomniałem wczoraj znalazłem gęsie jajo;-)narazie jedno i kaczka w kurniku ma dwa jajka w gniezdzie, mam problem z jednym gniazdem są w nim jajka podobne do kaczych takie gładkie i o podobnej skorupie, ale może być jak u Ani że to kurze, na razie zostawiam, nie mogę przyłapac które zwierzątko się tam niesie. Quote
Brumbram Posted March 1, 2015 Report Posted March 1, 2015 Aniu fajniusia kaczucha.No u mnie na razie bez zgonów,oby tak dalej. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2015 Author Report Posted March 1, 2015 U mnie zbliża się termin emu jak policzyłem dokładnie to 49-54 dni minie w tym tygodniu dziś 49 i zauważyłem coś jak wyjmowalem jajka pojedynczo i kładlem na równej powierzchni to poruszają się więc jeśli coś będzie to nie długo:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D Quote
ania1983 Posted March 1, 2015 Report Posted March 1, 2015 Robert, no to z niecierpliwością czekamy na "malutkie" emu Robert, no to obserwuj te jaja kacze/kurze coby nie było potem "wpadki Iza, oby tak dalej. teraz juz kurki tylko muszą dojść do siebie po leczeniu i będzie wszystko ok. z nową kaczką już prawie zakolegowały inne kaczki jeszcze tylko czasami któraś ją delikatnie podszczypuje. wczoraj o 16 wypuściłam je poza wybieg, czyli wolność zupełna kaczka ładnie trzymała się kaczora, albo biegusów, na zmianę Quote
Recommended Posts