Jump to content

Recommended Posts

Posted

Iza to mulardy bo takie też mam,

Aniu co do indyków opasowych to pierwszy miesiąc sucha pasza z mieszanką(głównie mieszanka) i są zamknięte( mieszanka do porostu korali musi być), potem chodzą po wybiegu i zmniejszam ilość mieszanki i  dodaję  koniczynę perską i czerwoną a w lipcu ziemniaki i tak do października- listopada.

Jeśli chodzi o kury opasowe to podobnie i są zamknięte a jeszcze dodaję kwaśne mleko o pokrzywy, kaszę gotowaną, pszenicę parzoną. Choć w poprzednim roku kury opasowe chodziły po podwórku i też były ładne.

Posted

Iwcia, dzięki :) Moje opasowe kury mają żółte nogi, krótkie i takie grube...Pamiętam, jak kupiliśmy pierwszy raz opasowe i wtedy powiedziałam, ostatni, ale nogi miały jak zwykłe kury. Mam dla nich przygotowany mały wybieg, niewielki, ale taki na oko to 5m/1,5m plus przedsionek 1m/2m, no i stajenka :) Mała nie jest jak na 20 kur. Na razie mają połowę, ale jak będą rosły, to dostaną całą :)

Dzięki za info o odchowie :) Parzona pszenica, właśnie mi sie dzisiaj przypomniało, że kiedyś ojciec mi mówił, że lepiej ptaki na takiej rosną niż na surowej. Moje jeszcze jedzą mieloną, ale na jutro im zaparzę trochę i niech się uczą :) A to kwaśne mleko, to jak często im dawałaś?

Iza, spokojnie. Jak one takie małe, to może rzeczywiście Piżmówki? To, że mają plamy na głowie niektóre jeszcze o niczym nie świadczy.

Posted

Iza kaczki mają różowe dzioby i nogi a kaczory żółte, zamawialas mieszane ale jest tak ze kaczory idą na fermy a ludziom sprzedają odpad w postaci kaczek przecież wiadomo że kaczki mniejsze rosną,

szczerze wolał bym się mylić, ale zobaczysz potem jak podrosna, a rosną szybko

Posted

Ale to u wszystkich ras kaczek? Myślę i myślę, bo np pekinki miały najpierw dziób i nogi różowe, a teraz pomarańczowe.

Ech, co będzie to będzie, trzeba wziąć to na klate i tyle. Odchowa się.

Posted

No to masz drób fotogeniczny :D  Ale wiem, ze sie chlapią, bo moje to samo :P

Dzisiaj rozdzieliłam kaczki Mulardy, od moim małych Piżmówek. No i Piżmowe siedzą w kącie, nawet nie pod kwoką, a w kącie :/ Mam nadzieję, że do jutra im przejdzie i zaczną normalnie jeść, pić i szaleć.

A Mulardy zostały przygarnięte przez kaczkę, która juz przygarnęła wcześniej 10 Piżmówek :P

No to jutro muszę nazbierać pokrzyw i im nasiekam, zobaczę czy będą jadły :) Pszenicę już parzę, to też zobaczę jutro czy im posmakuje :P

Posted

Witajcie :) Widać, że wiosna w pełni u większości z Was. Wszędzie młode pisklęta. Ja się przymierzam do dokupienia 5 niosek, bo niestety na większą ilość na razie brak miejsca w kurniczku. Po małym "przemeblowaniu kurniczka wygospodaruję w nim trochę więcej miejsca :). Po jakim czasie mniej więcej mogę próbować połączyć tę ewentualną piątkę ze starsza grupą 12 kur? Bo domyślam się, że jeśli bym kilkutygodniowe bezpśrednio do nich wpuściła mogłoby się to źle skończyć? W tym miesiącu robię swój mały bilans ilości jaj. Na razie wygląda to nieźle :) Na 12 niosek 1-17.04 168 jaj :)

Posted

witam :)

Viki, to zależy w jakim wieku kupisz te nioski :) Najlepiej łączyć kury od samego rana, na wybiegu, nie w stajni. Wtedy te młodsze mają możliwość uciec, czy sie schować, a starsze mają cały dzień aby sie do nich przyzwyczaić. Ja kurczaki różne wprowadzam do kur. W zależności od pogody 1-4 tyg. Mówię oczywiście o tych kurczakach bez kwok :P Jedynie indyki wprowadziłam na wybieg w 8 tyg.

Posted

Witam kaczki kupione;-) stado powiększyło się o 12 mulardow i 2 gąski się jedna ma być landes, może do pary do mojego gasiora,

I tak kaczki po 10 zł a gęsi po 20 sztuka zdjęcia wstawię jak wrócę do domu.

Pozdrawiam;-)

Posted

Hmmm, mnie też korci aby zakupić prawdziwe dworki, nawet już namiary zdobyłam, teraz tylko odczekać muszę aż to co mam podrośnie fajnie i nikogo w domu nie będzie hihihi...

Dworka trzytygodniowa po 9.50 zł podobno będzie, lecz to już od pani która ma swoje stado i lęgną się u niej. Nie wiem czy to dużo, czy mało ale aż mnie korci.

Jak dla mnie, to dopiero po 20 maja były by, tylko że pomieszane płciowo.

Posted

W sumie ja mam najlepiej mogę mieć ile chce drobiu ale tylko dlatego ze jestem kawaler;-)

A tak poważnie moje kaczki są dość duże,praktycznie mogą bez lampy żyć. Zdjęcia w galerii mojej