ania1983 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Iwcia, gdzie Ty kupowałaś te kaczki i gąski w takiej cenie? Matko! w mojej okolicy poniżej 20zł. gąsek nie znajdzie...Robert, kaczuchy niech się zdrowo chowają Iza, ja teraz płaciłam 7.50 zł. za 3-tyg. Mulardu. Quote
viktoria07 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 No i po twoim poscie Aniu, zdecydowalam Okolo 7 maja jade po 5 mlodych kurek Tym razem zamowilam Dominant red barred ( mam nadzieje ze dobrze napisalam) . Nie obraczkuje kurek wiec dokupie czerwone bo takich nie mam a to mi umozluwi rozpoznanie tych starszych W jakim wieku nioski zaczynaja juz mniej znisic jajek? Te starsze skonczyly rok i chcialabym zeby sobie jeszcze polataly dlugo po.podworku. Sa to calkiem bystre ptaki. Do woliery wracaja przy nodze miczym najlepiej wyszkolone psy Quote
ania1983 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Viktoria, jeśli to kurki z wylęgarni, to moje pierwsze niosły się przez półtora roku, dzień w dzień. zima czy lato. a dodam, że to były moje pierwsze kury i zero wiadomości czyli kurki w nie ogrzewanej stajence, chowane tylko i wyłącznie na pszenicy, zimą trochę kukurydzy dostawały. generalnie, to takie warunki spartańskie rzekła bym nawet no ale człowiek całe życie się uczy i nie wszystko od razu wie tak więc spokojnie półtora roku od pierwszego jajka powinny się nieść potem przerwa na pierzenie, a potem to już różnie bywa Quote
viktoria07 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Czyli do nastepnej zimy powinny znosic skoro pierwsze jajka mialam w sierpniu ub. roku Czyli Aniu dokladnie takie same sa moje poczatki jak byly twoje Warunki spartanskie. Odkad zaczely nosic to od 12 kurek mam codziennie 9-11 jajek . Sporadycznie zdarzylo sie mniej lub wiecej. Jako calkowity laik zainwesyowalam w kurki 12 tygodniowe i po wglebieniu sie w rasy wybralam wlasnie te krzyzowki - dominanty jako latwe w hodowli dla laika Poniewaz wlasnie jestem z nich zadowolona to brne dalej Niestety na razie brak funduszy na powiekszenie kurniczka. Jako samotny rodzic musze inwestowac na pierwszym miejscu w corke, naprawy w domu a potem reszta tzw. Quote
viktoria07 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Tak sobie czasem mysle ze przydalby sie gospodarz jakis chociaz moj szef w pracy staral mi sie wybic to z glowy. Stwierdzil ze jeszcze nieszczesnik skonczy jak bunczuczny kogut Quote
Brumbram Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Robercie, fajne te podrostki, cieszą oko. Quote
ania1983 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Tak sobie czasem mysle ze przydalby sie gospodarz jakis chociaz moj szef w pracy staral mi sie wybic to z glowy. Stwierdzil ze jeszcze nieszczesnik skonczy jak bunczuczny kogut Viki, no to mnie tym rozbawiłaś :D Widzisz, ja mam męża, a nieraz stwierdzam, że żeby to wszystko ogarnąć przydało by się jeszcze dwóch Quote
Brumbram Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Hehehe,a to dobre, humorek na wieczorek.Ja tam ogarniam wsio,bo dużo tego nie ma,a i tak wieczorem padam na twarz dosłownie...Gadzinka nakarmiona, na dziś finito. Quote
viktoria07 Posted April 19, 2015 Report Posted April 19, 2015 Brumbram, ogarniać ogarniam bo wyjścia nie ma. Ale gdy się pracuje 45 km od domu to mało czasu zostaje. Jakby nie patrzeć ponad 10 godzin na dobę poza domem Wczoraj około 15-tej zakończyłam w tabelce bilans jajek na 9. Przy zamykaniu kurek w wolierze i skontrolowaniu kurniczka czekała jeszcze niespodzianka - dziesiąte jajko do kompletu Pierwszy raz u nas się zdarzyło żeby po 15-tej jeszcze jajko znaleźć w gnieździe Dzisiaj kończę zasieki na grządkach. Tzn grządki dopiero powstaną. Wydzieliłam dwa malutkie skrawki na podwórku pod truskawki, fasolkę, koperek itp. W pobliskim tartaku za przysłowiowe parę groszy kupiłam kilka metrowych balików około 7/7 cm ( ponieważ takich nie mieli to sobie połaziłam po placu i powybierałam te podkładowe za zgodą właściciela) a na nie zawieszam dzisiaj siatkę przeciw kretom po 2 zł z groszami za m Sprawdziło się już przy młodych krzewach więc myślę że i tu się sprawdzi Niestety nie potrafi,e tu wstawiać zdjęć bo bym czasem coś wrzuciła Quote
ania1983 Posted April 19, 2015 Report Posted April 19, 2015 przez jakis czas bede tylko czytala, musze oddac lapka do czyszczenia. mam problem z literkami i teraz pisze na klawiaturze ekranowej. a to meka nie pisanie.Viki, ktos zaraz Ci na pewno wytlumaczy jak zdjecia dodawac.sorry, nie mam polskich liter Quote
Brumbram Posted April 19, 2015 Report Posted April 19, 2015 Viki, to świetnie że ogarniasz choć jesteś zapracowana.Sama mam problem ze wstawianiem zdjęć z telefonu, bo nie mogę więcej niż do 500 kb, dopiero jak usunę poprzednie, to od nowa mogę coś wrzucić. Dlatego moje zdjęcia są tak małe i nie zbyt ładne. Czas gęsi wypędzić na słońce, no chodzą jak kaleki, jedna drugiej się trzyma i zamiast iść, to się toczą. Quote
Robert ;-) Posted April 19, 2015 Author Report Posted April 19, 2015 Witam dziś mnie mile zaskoczyła kura kochin;-) postanowiła zostać kwoką dostała 7gesich jaj i siedzi;-);-) Teraz czekać na drugą kwokePozdrawiam;-) Quote
Brumbram Posted April 19, 2015 Report Posted April 19, 2015 Wow i kura normalnie wysiedzi gęsi? Quote
Robert ;-) Posted April 19, 2015 Author Report Posted April 19, 2015 Tak;-) w zeszłym roku jedna kura Kasia wysiedziala gęsi dwa razy z rzędu, w ogóle gęsi co mam były spod kur. Quote
Brumbram Posted April 20, 2015 Report Posted April 20, 2015 Byłam na małych zakupach drobiowych. Patrzyłam pod kwokę, a tam 2 jajka z kurczętami niestety stłuczone. Quote
iwcia Posted April 20, 2015 Report Posted April 20, 2015 czy to zielononóżki ??są śliczne a gdzie gąski? Quote
Brumbram Posted April 20, 2015 Report Posted April 20, 2015 Iwciu to są piżmówki i perliczki w kolorze standard. A z gąsek zrobiły się olbrzymy, pasą się na trawie, nie myślałam że one tak szybko będą rosły. One są lepsze od kosiarki... Quote
Robert ;-) Posted April 20, 2015 Author Report Posted April 20, 2015 Na długo ci tej trawy nie starczy, gęsi zjedzą wszystko co zielone. Quote
iwcia Posted April 20, 2015 Report Posted April 20, 2015 iza gdzie kupiłaś perliki ja poluję u nas ale nie ma!!!! porażka Quote
Robert ;-) Posted April 20, 2015 Author Report Posted April 20, 2015 Iza fajne te maluszki, ja tam widziałem kurczaki żółte i szare ale w telefonie mam mały ekran u mnie zaczęło się w inku jedna kaczka na wierzchu a druga się wydostaje z jaja, a piętro niżej gaska zaczęła wydostawac się jaja, czyli jednak ten mój plastyk coś potrafi.Dobrej nocy:-) Quote
Brumbram Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 W naszych okolicach są 2 targi ze zwierzętami też, teraz już zaczynają handlować drobiem. Perliki ze sklepu,nieraz biorą celowo nadwyżki, tak o na wolny rynek, dzwoni sie do nich i mówią co i ile czego mają. Były gąski, kaczki różne, perliki zwykłe i brojlery, kurczaki brojlery i zwykłe, a za tydzień indyki będą też. Tylko że tam jest tak, bo można sobie życzyć odchowany drób lub pisklaki oraz pokazują dokumenty szczepień bez problemu.Robercie i jak tam w inku? Quote
Robert ;-) Posted April 21, 2015 Author Report Posted April 21, 2015 To u mnie takiego sklepu nie ma, można kupić drób wszelaki na Targu od handlarzy z samochodów, ja kupuje od trzech lat od jednego gościa kaczki i gęsi, a w inku bez zmian na razie trzy sztuki z pierwszej transzy było 12 jaj gęsi i 10 kaczek czy coś w ten deseń trzeba czekać,Pozdrawiam i miłego dnia;-) Quote
Brumbram Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 Jak mnie ta kwoka denerwuje, ta co piór na darła z brzucha do gniazda. Lęg ma być na piątek, jajek na tłukła i poszła. No ucieka małpa jedna, już trzy razy ją na ganiałam. No zmarnuje te jajka i pójdzie na pniak. To mieszanka koguta brahmy i kury ogólnoużytkowej. Nogi ma zarośnięte piórami, a główkę małą. Ładna ale nie sprawdzi się napewno już. Quote
iwcia Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 u mnie czas na klucie gąsek na razie jedna ale jaja ponadkluwane i czekam co dalej Quote
Recommended Posts