Robert ;-) Posted May 21, 2015 Author Posted May 21, 2015 Iza ja tam lubię rosoły;-) ale wiadomo jak ktoś liczy na nioski to lipa,Ja kaczek nie miałem za dużo swoich ale było dość po równo i kaczorow i kaczek. Quote
ania1983 Posted May 21, 2015 Posted May 21, 2015 Ja tam nie wiem jeszcze ile kaczek ile kaczorów. Więc ciężko mi powiedzieć Co do kur czy kogutów. To jeszcze nie przyglądałam się młodym. A to dlatego, że praktycznie nie ma dnia, aby coś mi nie zginęło czy nie zdechło Więc nie ma co liczyć... Quote
Brumbram Posted May 21, 2015 Posted May 21, 2015 No ja też lubię rosół, tylko strasznie zdziwiłam się, że aż tyle kogutów wyszło, a takie kolorowe są. U nas np niektórzy specjalnie kupują małe kogutki do odchowu, a ja już nie musze hihihi. Quote
gospodyni19 Posted May 21, 2015 Posted May 21, 2015 A ja czekam na pisklaki i jeszcze sobie poczekam ... ale warto bo to piękny widok Quote
wiejskieżycie Posted May 22, 2015 Posted May 22, 2015 Poproszę podesłać mi kwokę, kto ma wolną. Czekam na tylko poważne oferty ze zdjęciem. Quote
ania1983 Posted May 22, 2015 Posted May 22, 2015 Gospodyni, a na kiedy termin klucia?Marcin, sama bym taką ofertę chętnie zamieściła Quote
gospodyni19 Posted May 22, 2015 Posted May 22, 2015 jedna za tydzień, druga za dwa tyg.. a perlica dopiero siedzi dwa dni Quote
gospodyni19 Posted May 22, 2015 Posted May 22, 2015 Mam pytanie , czy można po dwóch dniach siedzenia perlicy na jajkach zamienic jaja na inne ? czy bedzie chciała siedzieć na podmienionych jajach ? będą przecież zimne ... chcę zamienić bo dostałam 15sztuk jaj, jaja są od ozdobnych kur ... Quote
Robert ;-) Posted May 22, 2015 Author Posted May 22, 2015 Z perłami nie mam doświadczenia ale kurom zmieniałem po tygodniu wysiadywania i nic złego się nie działo Quote
Brumbram Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Witam, sprawdzałam jajka perlicze kupne pod kwoką i 16 jajek jest ok, no wreszcie jest szansa na młode kolorowe maluchy. Quote
ania1983 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Gospodyni, nie wiem jak zachowa się Twoja perliczka, ale moja siadła na 1 jajko i po 2 dniach jak widziałam, że się rozsiedziała, to czaiłam się w stajence kiedy schodzi z jaj i idzie na wybieg za potrzeba Wtedy zabrałam to jedno jajko i podłożyłam do gniazda w którym siedziała 14 jaj perliczych. Siedziała pięknie Ale tylko 3 tygodnie...No cóż, mam nadzieję, że Twoja będzie bardziej wytrwała No i jaja śmiało moim zdaniem możesz podłożyć Tylko właśnie jak jej nie będzie jaj. Iza, no to oby się ładnie wykluły i w takiej ilości Ja dzisiaj nastawiam inku. 8 jaj Indyczych od Marcina, 11 jaj Perliczych od Marcina i 13 jaj od moich Perliczek, no chyba, że jeszcze dzisiaj jedno zniesie. Quote
wiejskieżycie Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 A mi się wydaje, że indyczka, która 3 dni temu skończyła wysiadywać i nie miała chęci wodzić maluchów, właśnie się niesie. No moje ptaki są wybitne, jak nic. Quote
Robert ;-) Posted May 23, 2015 Author Posted May 23, 2015 Witam;-) Marcin spore stado ci się szykuje i dobrze w końcu będziesz miał pociechę ;-) U mnie jedna gaska padła mała była nie wiem czemu:-( ale w inku 5 gęsi się szykuje na świat więc stado się powiększy, u kur nic nie ma(żadnych maluchów) i nie wygląda żeby były:-( więc legi pół na pół.pozdrawiam ;-) Quote
wiejskieżycie Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Anno od indyków moja mama dzisiaj nakryła jak perlik krył jedną z perliczek. Najjaśniejszą w stadzie, o romanse z którą w życiu bym go nie podejrzewał, tak więc jest jednak szansa, że te jajka ode mnie mogą być w jakimś stopniu zapłodnione. Będziesz je prześwietlała za jakiś czas? Pytam bo moja znajoma z okolicy chciałaby kilka ode mnie a nie wiem czy w ogóle Jej je dawać. Czekam na cynk po pierwszym prześwietleniu. O i oczywiście indyczka się zniosła. Zwariować z nimi idzie. 3 dni po wykluciu się piskląt pierwsze jajo na powrót. Do tego raczej zapłodnione, bo indor ją krył. Oby reszta nie zwariowała. W sumie to chyba czas wystawić na sprzedaż lub ubić Ireneusza. Quote
ania1983 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Marcin, jak tylko będzie coś widać, to jajka będę prześwietlała Z racji innej budowy skorupki Perlicze jaja nie prześwietlam w 2 dniu Tylko najgorsze jest to, ze ja Twoje i moje razem włożyłam i jak by co nie będę wiedziała czyje odpadną, bo nie podpisałam. Niby myślałam o tym, coby z ciekawości potem wiedzieć, ale zaniechałam pomysł, bo i po co mi ta wiedza?Tak więc dam znać, ale nie napisze czyje jaja Quote
Robert ;-) Posted May 24, 2015 Author Posted May 24, 2015 Witam dziś wypuściłem gąski i bieguske na podwórko chodzą i rozrabiaja;-) a kurze kochina zabrałem jajka i położyłem 5 gasek(jeszcze dwie jej podrzucę jak wyschna w inku:-D)Dziś pogoda dopisuje więc można na dworze posiedzieć:-D:-D:-D Quote
wiejskieżycie Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Hej. Moim indyczkom na mózg siadło na finiszu. Gdyby mogły 2 z nich dzisiaj rano by mnie zabiły dziobami i skrzydłami. Do tego stopnia wstąpił w nie diabeł, że jedna z nich wchodziła na gniazdo z takim impetem że uszkodziła do krwi pisklęta w dwóch już nakłutych jajkach. Prawdopodobnie nie uda się ich uratować, bo jeśli wyjmę je z jajek będą miały nie zasklepiony fragment na brzuszku którym łączą się z resztą jajka i będzie im ciężko do końca to wchłonąć. Tyle pilnowania 4 tygodnie i wystarcza kilka sekund, przy takich ptakach jak moje. Quote
Robert ;-) Posted May 25, 2015 Author Posted May 25, 2015 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/759-emu/nowa fotka emu;-) witam Marcin szkoda jajek ale indyki to tylko zwierzęta mają rozum ale nie tyle by wszystko skapować o co biega:-(Ja wczorajsze młode kurze podrzucilem a dziś wieczorem zaniose jej trzy gąski które się wygrzewają w inku, wieczorem czeka mnie przeswietlanie jaj włożonych 18 maja, i pewnie włożę do pełna bo znowu na zbierałem kaczych i gęsich:-DPozdrawiam i miłego dnia:-D Quote
ania1983 Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Witam Marcin, a po co ta indyczka w ogóle schodziła z gniazda w czasie klucia się małych U mnie kury, jak się klują pisklaki, to już ostro siedzą i nigdzie nie chodzą, więc gdzie ona chciała iść??Ech, jak tak piszesz o tych indyczkach, to zaczynam sie bać co będzie u mnie za rok Robert, to u Ciebie wylęgarnia na całego ;D Ja dzisiaj poślę jednego Mularda najbardziej agresywnego i przy okazji największego na pniak. Jak by jeszcze ze 2-3 tyg. pochować go, byłby sporo większy, no ale po wczorajszej długiej obserwacji, on jest najbardziej agresywny w stosunku do innych kaczek... Robert, duży Emuś Quote
wiejskieżycie Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Sprawa wygląda tak, że ta indyczka która uszkodziła jajka dosiaduje już jajka spod innej indyczki. Jajka były podkładane kilka dni po sobie i ta która wysiaduje ostatnio podłożone, nie powinna słyszeć pod sobą tych wcześniej się klujących. Więc klujące się dokładam innej, która już wykluła swoje, a która w życiu do odchowania żadnych piskląt nie dostanie, bo ją znam i wiem do czego jest zdolna. Pisklęta uratowałem. Ale tylko dlatego że hoduję indyki i w ogóle ptaki od lat, dlatego wiedziałem na ile mogę sobie pozwolić przy lęgach. Właśnie kolejna gromadka z tymi nieborakami włącznie grzeje kuperki pod kwoką.Robercie to chyba samiec, co? Nie mogę oglądać zdjęć nowych ptaków, bo jeszcze mi się zachce je mieć i co wtedy. A w tym roku i tak na za wiele sobie pozwoliłem, choćby z tymi bażancimi jajami. Quote
wiejskieżycie Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Ps. Moje indyki najchętniej w ogóle tydzień przed kluciem się piskląt nie schodziły by z gniazd. Nawet moje zsadzanie nic nie da, bo one ani nie jedzą ani nie piją. Stoją napuszone tuż przy drzwiach wejściowych do chlewa, za które je wyrzucam za wsiarz i tak czekają aż minie około 10-15 minut i na gniazdo pędzą na złamanie karku. Quote
Robert ;-) Posted May 25, 2015 Author Posted May 25, 2015 Aniu nie mam za wiele młodych mam 19mlodych juz sporych i 7 się dostanie kurze razem 26, dużo jaj było pustych tych obu marłych tez kilka było no i kilka zdechło wiec słabe to stado ale będę kładł dopóki się będą niosły i w tedy zobaczę ile ich będzie.co do emu nie mam pojęcia co to tylko właśnie fryzura się różnią jak na razie, trzeba poczytać jak je rozróżnić. Quote
gospodyni19 Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Witam , policzyłam dokładnie i jedna z moich kwok siedzi już 22 dzień . Nie mam jak sprawdzić jaj bo kwoczka siedzi twardo ...nie słyszę żeby coś pod nią piszczało... a śniły mi się w nocy kurczątka Quote
gospodyni19 Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Nie na marne śniły się mi kurczątka byłam teraz sprawdzić,podniosłam kwokę a tam piszczące kurczątko reszta się kluje trochę mnie kwoczka podziubała, ale warto było Quote
Recommended Posts