Jump to content

Recommended Posts

Posted

Lepsze mleko kwaśne będzie :) Nawet na wsi od kogoś mleko świeże kup i sama sobie zrób :) W sumie kwaśnym mlekiem to i kurki nie pogardzą czy kaczki :P

A tak przy okazji, na pewno nie raz pisałam, serwatka z twarogu, bardzo dobra na odrobaczenie drobiu :)

Posted

To kupię od gospodarza i będzie. Litr mleka po 1.50 zł sprzedają.

Aniu ale jak łebki czarnieją? Zauważę to, jak moje mają czarne pióra na głowie, tzn meszek?

Posted

Witam z wieczora no to Marcin zaszalales z tymi małymi 300 sztuk to już wyższa szkoła jazdy;-) a wiecie z tymi chorobami drobiu to już można samemu pewnej choroby się nabawić:-( jak nie jedna to druga się przyczepi:-(:-(

gospodyni juz idę oglądać twoje perły;-)

Pozdrawiam ;-)

Posted

Ale cudne maluszki Gospodyni.

Robercie mówisz że można choroby się nabawić? No ja to już jestem kłębkiem nerwów. Nie ma tygodnia normalnie żeby nic się nie wydarzyło, a czasem sił już brakuje do tego. No ale jak jest szansa, to lecze na upartego.

Posted

Wyjęłam właśnie z inku pierwsze maluszki :) 5 Perełek i 5 kurczaków. Z czego na 100% 2 Perełki Marcin są Twoje :)

Na indyki nie zaglądałam, bo szybko wyjmowałam małe, coby jak najmniej wilgotność spadła w inku.

Posted

Witam ja też dziś w inku znalazłem dwie kaczuszki a wczoraj wyniosłem do kaczek pod lampę trzy gąski i kilka kaczek;-) a dziś wracam z targu(zostawiłem 159 na pasze i kupiłem dwie perły standard)

Aniu gratuluję oby jak najwięcej się wyklulo;-)

Posted

Robert, a u Ciebie do kiedy planowane lęgi?

Jej, ale ja Ci tych gąsek zazdroszczę :) Tak strasznie mi ich brakuje w zagrodzie :( No, ale trzeba się pogodzić, ze ich nie ma. Moze za rok :)

Posted

Robercie u mnie tylko 100 sztuk młodzieży. :) Do 300 musiałbym dokupić drugie tyle terenu. ;) Czekam na moje kaczki Piżmowe i czekam. Wszystkie w jajkach się odzywają, ale żadna nie wyszła jeszcze, choć 5 tygodni temu w sobotę o godzinie 13 z minutami podłożyłem jajka pod kaczkę. Wszystkie jajka są już nakłute, ale pierwsza kaczuszka zrobiła to przedwczoraj wieczorem. Jeśli nic się nie wykluje do wieczora, będę musiał zadziałać chyba.

Posted

U mnie legi będą chyba do lata ja ciągle dokładam jaka jak się coś wykluje albo odpadnie, a teraz zaczęła się seria z końca maja a jaka kładlem jeszcze w połowie czerwca ;-)

Marcin ja po liczyłem liczby jakie napisałeś i tak mi wyszło;-) ale i tak duże stało ci się szykuje,

Byłem właśnie u weta to nie ma szans podzielić szczepionkę ale mówił że na pomor kosztuje coś 26 zł a na coś innego podobna cena, nie miał niestety czasu na dłuższą rozmowę i tyle wiem(ze szczepionki są w płynie podawane doustnie, do oka)

Posted
Witam, u mnie po staremu. Indyk zdycha i nie może. Raz wygląda jakby już po nim było, a innym razem je i pije i ucieka. Lek podaje i czekam co to będzie z tego. No i mam aż 15 kogutów i 8 kurek. Udało mi się wydać ostatnio 3 kogutki ale te 15 na razie jeszcze mam. W tygodniu mam zamiar dokupić koguta ale dla zielononóżek specjalnie.
Posted

Iza napiszę tutaj, bo wydaje mi się, że przypadkiem wpisałaś pytanie o indyki w innej zakładce.

Nie podpowiem Ci jaka temperatura musi być zachowana, żeby młode mogły wyjść na podwórko. Moje indyki http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/10191332/#w(zdjęcie z wczoraj) wyglądają tak jak widać, ale Ja ich na podwórko nie wypuszczam. Może gdyby było zupełnie sucho. Wczoraj po południu solidnie dolało i zmieniła się tak wilgotność powietrza jak i temperatura. Wprawdzie całe stado siedzi w pomieszczeniu które jest otwierane kilka razy dziennie i tym samym one są niejako na podwórku, bo drzwi w tym pomieszczeniu są duże. Nawet jak było bardzo gorąco, to siadałem przy otwartych drzwiach i pozwalałem im podchodzić do samego wyjścia, więc w sumie już by wyszły gdybym chciał. Ja te moje bym wypuścił, gdybym miał ogrodzony teren na tyle, żebym nie musiał mieć ich ciągle na oku i gdy temperatura się ustabilizuje. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu w środę ma się znowu ocieplić, więc wtedy postaram się je wypuścić już tak prawdziwie na podwórko.

Aha. Najstarsze z nich skończyły jednak 5 tygodni nie 4. Pomyłka w druku. Najmłodsze mają miesiąc. Klucie od 9 do 19 maja.

Posted

Teraz pytanie zasadnicze. Kto dołączył, a kto wybył z kółka (nie mogę sobie przypomnieć jak się nazwaliśmy) "Biała Kaczka Piżmowa"? Ja stale jestem w grze. Nawet nieco bardziej niż jeszcze dzisiaj rano, bo przybyło mi 8 kaczuszek z 8 jaj. Tak mi się wydaje, choć pewności nie mam, że 6 z nich jest w pełni biała. Dwie pozostałe mają plamki na głowach.

Posted

Zrobiłam dzisiaj maleńką sesję zdjeciową. Uchwyciłam kilka kaczek, białe też są :D W wolnej chwili wstawię, teraz biorę się za pierogi z mięsem, w sensie, ze je najpierw zrobić trzeba :P

Posted

Iza, ważne aby było ciepło i ziemia była nagrzana, nie może być po deszczu ani wilgotna. Coby nie zmarzły w nogi. Przynajmniej ja taką zasadę przyjęłam u siebie. Jak było ciepło, ale ziemia jeszcze zimna, to ścieliłam im wybieg słomą, coby po suchym chodziły.

Posted

Hej, gotowe, polubiłam.

Jestem w szoku, ponieważ na 20 jaj Arakuany pod kwoką są tylko 3 jajka zalężone. Cena jaj to 50 zł. Kwoka siedzi 4 dzień.

Jaja perlicze 60 zł i na razie nie widać dobrze i też 4 dzień wysiadywania. Aż się boje co to będzie...

Posted

Dzięki. Coś mi się pomyliło i dopiero z Anią zrobiłem to tak jak powinienem. Lajki proszę dodawać pod tym adresem w zdjęcie mojego autorstwa. Trzeba najechać na plakat konkursowy i tam wybrać moją fotografię. https://www.facebook.com/GminaWieliszew/photos/a.103098823106766.6840.101574669925848/865556933527614/?type=1&__mref=message_bubble

Wcale się nie dziwię, że się boisz. Za taką cenę, też bym się bał.

Ja zawsze się zastanawiam czy przy takiej sprzedaży ludzie celowo nie dają zainteresowanym jaj czystych lub takich po kilku dniach wysiadywania, w których niewprawne oko nie zauważy że już były inkubowane.

Posted

Marcin, nie tak :P Kochani, musicie wejść tutaj i znaleźć zdjęcie Marcina K. i polubić :D

https://www.facebook.com/GminaWieliszew/photos/a.103098823106766.6840.101574669925848/865556933527614/?type=1&theater

Widze, ze niżej Marcin sie poprawił :P To będzie 2 :P Iza, Robert, reszta :) dawajcie lajki :) Iza tamten sie nie liczy :(

Iza, no to nie ciekawie z tymi jajkami :( Ja czekam na ostatnich spóźnialskich. Ale ile czego jest napisze jak będzie wszystko :P Na razie 2 kwoki, siedza pod pudłem z jednym jajem, bede próbowała im dać małe do odchowania. Moze przyjmą :P To byłby duży plus i miej rooty dla mnie i mniej zużytego prądu, bo tylko na noc włączała bym czerwoną żarówkę w stajence. Noce sa naprawdę chłodne.

Posted

Hej, polubiłam sprawdzcie czy dobrze.

Marcin masz rację, bo wśród jajek co kura 4 dni siedzi były 2 zbuki. Ludzie jak można być taką francą ja się pytam? Jest mi bardzo przykro...

Posted

Jeśli to Ty jesteś Balbina Balbina, to dzięki za głos. :)

Można niestety. Dlatego Ja już od nikogo obcego niczego nie kupuję. Zawsze jest ryzyko takie właśnie. Co najwyżej jajka ode mnie mogą się okazać niezapłodnione, ale takiego świństwa jak Tobie zrobiono, nie miałbym sumienia zrobić nawet komuś obcemu.