Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, jakie macie gniazda dla kaczek? Wczoraj postawiłam skrzynkę ze słomą na podłodze w kurniku, to mi poszły kury i słomę wygrzebały, pracusie jedne.

Pierwsza doba leczenia kokoszek poprawy nie widać jeszcze.

W tygodniu przyjedzie kaczor piżmowy koloru czarnego, a pod światłem będzie się mienił na zielono i niebiesko, no zobaczymy. Młody z lutego.

Posted

Wielu to stosuje profilaktycznie i są zadowoleni z efektów. Jednak pozostaje kwestia opłacalności. Ja stosuję serwatkę, czosnek do wody. Narazie nic nie padło ale mam tylko młode zielononóżki od kilku tygodni. To moje stadko testowe.

Posted

Ja daję zsiadłe mleko, zakwaszacz do wody, czosnek, cebule itp, a i tak chorują u mnie. Wet mi powiedziała żebym to wybiła i od nowa założyła hodowlę. Mi ten pomysł nie podoba się wcale, ponieważ co z tego jak zlikwiduje stadko, jak patogeny pozostają, bakterie i zarazki idt. Nie mam pewności że nowo zakupione kurki nie będą chorować i to nie jest dobre rozwiązanie. Drugi wet każe leczyć bo fajne kurki i szkoda, to każdy grosz odkładam w razie W żeby było na leki.

Wogóle we wsi są ptaki chore u ludzi, więc nie ma sensu likwidacja stada u mnie i zakupu nowych, bo będzie to samo...

Posted

No tu bym się zgodziła z Vademecum. Tak jak rada, dawać od maluśkiego antybiotyk w celu zapobieżenia chorobie, to jest totalna bzdura i nie daję, nie posłuchałam.

Tak Vademecum, słyszałam o tym i nie ma rady...

Posted

stosowałam jakiś czas EM-y. Dla kóz, królików i drobiu...Nie widziałam, nic specjalnego po ich stosowaniu, dlatego zainwestowałam w lepsze witaminy do wody. A z EM-ami dałam sobie spokój :P

Posted

Witam dziś kupiłem trzy perliki bo jedna gdzieś mi zaginęła:-( teraz mam 4 ale co z tego jak ta pierwsza na nogi horuje, rano jeszcze było dobrze a za kilka godzin już widać że nie domaga:-( z jaj bazantow zostało się 9 nawet 50% nie było zapłodnionych:-( a przepiorek jaj nie będzie koleś olal sprawę, szukam gdzie indziej . szkoda ptaków wybijac ale jak patrze na swoje kury i teraz perły to szkoda kasy na kupno kur czy innego drobiu .skoro i tak będzie chore, na szczęście drób wodny mi się duli:-D

Pozdrawiam;-)

Posted
Zapomniałem dodać biała gęś kupna z tego roku usiadła na jajkach siedzi twardo nawet w ten upał na dworze, szczęście ze trochę mam cienia to da radę? Ma 8 jaj ciekaw jestem czy da rade wysiedziec, aż dziw ze tak młoda gęś miała ochotę na kwoczenie;-)
Posted

w tym roku siedziały u mnie trzy kwoki i jedna perliczka, a ostało mi się tylko 8 kurczaków i 6 perliczek.... reszta pozdychało, potraciło się i zostały zadeptane przez kwoki a niektóre nawet zadziubane.. więc kiepsko w tym roku......

Posted

Gospodyni, chyba u większości osób, ten rok jest do bani :( U mnie z grubo ponad 100 wyklutej młodzieży, dzisiaj chodzi już tylko 25 :( Nie licze ostatniego przychówku z inku, ale te małe są w zamknięciu w stajence z kwokami. Na razie nie wypuszczam. Mimo, ze ciepło, a nawet gorąco, jeszcze trochę posiedzą, niech podrosną...

Posted

Gospodyni, wiadomo szkoda, strata...

U mnie indyk padł i została garstka. Maluszki dostają Sulfatyf i dziś nie widać kupek z krwią ale i tak 3 dni muszą lek pić. Mam 16 kurczaczków i 23 perełki teraz i to one leczone są.

Posted
Dziś 2 straty, kaczor zadeptał mi kaczkę na amen, a zjeść jej nie mogę nawet, bo brała lek na robaki oraz na mojej izbie chorych kurek jedna nie dała rady, opuchlizny nie było ani kataru niby ok a lała się z niej żółta woda i to nie z dzioba. Szkoda, akurat ta dopiero co zaczęła nieść się.
Posted

Brum bram utnij mu łeb i po problemie :) sam miałem kiedyś takiego "miłośnika" :) co maltretował kaczki że utykały na nogi a jak wylądował w garze :) wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam