Jump to content

Recommended Posts

Posted

haha, a to dobre :) Uśmiałam się Vademecum :D No, ale co racja, to racja. Nioska nie ogrzeje, a tylko krzywdę może zrobić..

Ale kwoka...To zalezy jaka jest duża, bo kury są lilipucie, średnie, duże i bardzo duże :D Więc pod jedną kwokę może wejść 5 kurczaków, albo 20 :P

Posted

Hehe kura nioska=kwoka :) Vade... to zależy od kury bo czasami jest tak że całkiem obca kura lepiej sie zaopiekuje kurczakami a niżeli kwoka która wysiedziała :(

Odpowiadając na pytanie kura ogrzeje 21 cipciaków :)

Pozdrawiam

Posted

Witam kiedyś się dziwilem Marcinowi że legi kończy wcześnie ale ma rację mamy wrzesień a ja np. zostałem z kurczakami wielkości gołębia(kiedy to urośnie).

Ale to prawda ilość kurczaków albo podkladanych jaj zależy od wielkości kury, pamiętać też trzeba że kurczaki rosną i z czasem miejsca im może zabraknąć

Posted

No tak, a szczególnie teraz kiedy noce są już zimne. Ja bym zostawiła każdej kwoce tyle młodych ile wysiedzi, aby jak najdłużej je potem grzała. Nawet jak by pod każdą wyszły z wszystkich jaj po 12 małych, to spokojnie ogrzeje. Wiecej bym nie dawała. Chyba, że będziesz dogrzewał.

Posted

Aniu, nie, jeszcze nie po wszystkim, to się ciągnie jak flaki z olejem. Na razie ubijam co się da.

Mam także nową zdobycz, czarną kaczkę piżmową, której mi brakowało w cenie 35 zł, 3 miesiące ma. Niby oswojona a do zdjęć pozować nie chce i lotki od razu przycięłam, bo fruwać jej się zachciało prosto pod pysk psa.

Posted
Hej, z moich nowin, to czekoladowa piżmówka, kupiona pocztą, zaczęła się nieść. Ma 2 jajka, kaczor ją depta biały ciągle, jakby mu mało było, taki napasny. Zabierać jej te jajka, czy zostawić, jak myślicie, ze chce usiąść?
Posted

Brum co u Ciebie robi moja kaczka :)

A tak na serio to mi sie wydaje że na lęgi to już za późno bo za nim siądzie (o ile siądzie) zanim wysiedzi to już będzie praktycznie listopad tak więc na taki przychówek to trzeba mieć już odpowiednie warunki. Więc powinnaś sie nad tym lęgiem zastanowić bo ja osobiście bym sobie odpuścił i ruszył z lęgami na wiosnę :)

Pozdrawiam

Posted

U mnie też jedna siadła a niech robi co zechce w lato nie wysiedziala nic, może teraz jej się uda? A jajek intel nie zbieram zobaczy się co z niej za materiał na rosół czy kwoke.

Co prawda to prawda że późno:-( kurcze jak to lato szybko minęło. ..

Posted
Hej, u mnie dziś już po rzeźni, 5 kur starych poszło na pniak i tyle dobrze że nicieni nie widać jak na razie, niedawno odrobaczałam ptaki. Kupiłam też kilka worków wapna i wysypałam zagrody, w nocy polało, może efekt będzie na plus. W między czasie odwiedziła mnie wet i doszła do wniosku że mam złą wentylację odchowalnika, a są w nim kaczki piżmowe podrostki. Także mam nie zamykać wcale drzwi odchowalnika, mają być ciągle otwarte, tłumaczyła mi tam dużo i skumałam już. Tak wogóle to te kaczki mają już 3 tygodnie, a lampę wyłączyłam im po 4 dniach, bo pogoda sprzyjała. Na noc zapaliłam im ale one uciekły pod ścianę więc siedzą bez i funkcjonują normalnie. Na noc żarówkę energooszczędną mają, także żarełko widzą. W dzień wynoszę je na dwór osobno żeby duże kaczki ich nie zadeptały.
Posted

Dobrze że choć masz z głowy robaki u drobiu , a ja dopiero mam się brać za ubuj ale jakoś przybieram się do tego jak sujka za może:-(

U mnie gęsi i kaczki jakoś się za żer wzięły widać czują zimę,

Posted
Hej, do mnie dziś dotarły 2 Silki, jedna niesie a druga 5 miesięcy ma. Stadko składa się teraz z koguta i 3 kur. Z młodych Silek 2 miesięcznych niestety zostało tylko 10 szt. W przyszłym tygodniu dotrze perliczka Violet.
Posted

Witam, u mnie siedzą jeszcze dwie kwoki, a spod dwóch wykluło się w sumie 10 kurcząt.... w tym jeden brahma albo kochin juz nie wiem sama....  Problem mam z kurami i perliczką bo przestały nieść jajka. dwa jajka tylko na dzień, a tak to po 15 dziennie było......  ostatnio wogóle niosły się gdzieś w krzakach dopiero po paru dniach znalazam ich gniazda, ale jak zaczełam zbierać stamtąd jajka to już nie niosą... perliczka nie niesie bo tu gdzie niosła siedzie zamknięta kwoka... więc nie wiem sama już co tym kurom dolega, może jakis przestój w noszeniu jaj :) perliczych jajek też nie widać, szukałam dziś po ogrodzeniu w krzakach jakichś gniazd ale nie widać nigdzie......... :(