ania1983 Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 To ja wtrącę swoje 3 grosze Rosół z perliczki jest zupełnie inny niż z kaczki Z perliczki jest delikatny, a z kaczki cięższy i bardziej tłusty. Co nei zmienia faktu, ze każdy z nich pyszny, ale jak dla mnie: perliczka to nr. 1 :DIza, to widzę, ze o kaczkach podobnie myślimy. Tylko ja kaczki wybijam na rzecz gęsi. A kaczek to najwyżej się kupi kilka Mulardów na odchowanie, coby na rosołek było, no i ja uwielbiam piersi kacze Quote
lottomito Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 propo królika doszły mnie słuchy że brakuje żywca króliczego i cena w skupie sięga nawet 8 PLn za kilo:) Ale ja już nie wrócę do królików chociażby dawali drugie tyle. Za dużo strat. Quote
Tofik Posted January 21, 2016 Report Posted January 21, 2016 Czasami tak sie zdarza że coś drób atakuje od środka i po kuraku czasami sie rąbie zawczasu i można do gara no a ja padnie no to do dołu Heh no a kaczki już tak mają że połkną wszystko co im przez dziób przejdzie, ja ostatnio wyciągnąłem kaczce z metr sznurka a czemu go chciała zjeść to nie mam pojęcia W twoim wypadku kaczka pewnie wszamała te gwoździe na jesieni no a skutek ich zjedzenia teraz sie ujawnił U mojego drobiu bez zmian tyle że siedzą dobie podzielone bo to chyba najwyższa pora tak więc mam więcej koryt do nasypania Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted January 21, 2016 Report Posted January 21, 2016 Nom, gąsior w sierpniu też nieźle najadł się, w żołądku miał wbitą tą gwiazdkę z drutu kolczastego i kawałek szmaty. Nie ukrywam, że strasznie szkoda mi tej kaczki, bo to lęgowa była.Rozdzieliłam perliczki, parka niebieskich jest osobno, bo zależy mi na ich rozmnożeniu. Quote
ania1983 Posted January 21, 2016 Report Posted January 21, 2016 Kaczki już tak mają, ze wszystko by zjadły. U mnie sznurkami mam połapaną siatkę, to mi ją tak długo memłaja, aż zmemłają i muszę nową dać. Ale drut odpada, bo raz dałam, to też żarły. Kiedyś jak zabiłam kaczkę, ot tak...bo był ich czas, to jedna miała wbity w żołądek kawałek druta.Ale wszystkiego nie schowa przed nimi, bo zawsze coś gdzieś leży...Szkoda koguta, ale co zrobisz... Quote
lottomito Posted January 21, 2016 Report Posted January 21, 2016 Wychodzi że te blaszkodziobe to gorsze jak małe dzieci:) Ale co prawda to prawda Nic się nie ostanie nie posmakowane. Zwłaszcza jak siedzą długo w jednym miejscu i znają wybieg co do kamyczka:) Mama jak kiedyś trzymała kaczki to były puszczane na duży ogród. Może właśnie dlatego żeby im się wybieg nie znudził i nie szukały takich wynalazków jak druty i sznurki:) Quote
Brumbram Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Zauważyłam że jedna gęś, ta co niosła, ma na szyi z tyłu poszarpane pióra, może wreszcie gąsior bierze się do "roboty" no ale i tak nic z tego, bo ona teraz nie niesie. Quote
Robert ;-) Posted January 22, 2016 Author Report Posted January 22, 2016 Nato wygląda że wiosna zawitała do twojego drobiu, torze nie niesie nic nie szkodzi nasienie w ciele samicy przetrwa jakiś miesiąc więc jak zacznie nieść,będą zapłodnione jajka Quote
lottomito Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 Trochę za wcześnie żeby wiosnę ogłaszać. Pogoda ma inne zdanie na tren temat. Zwierzaki się męczą, wczoraj okupowały południową ścianę stodoły i grzały się w słońcu. Dziś pewnie bedzie podobnie:) Quote
Robert ;-) Posted January 23, 2016 Author Report Posted January 23, 2016 U mnie to samo rano to nawet wyjść nie chciały, a teraz siedzą pod stodoła i się wygrzewaja, a u Izy jak się roszcza to znaczy poczuły wiosnę;-) Quote
Brumbram Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 Hej, kacze podrostki wreszcie łupią gotowane ziemniory ze śrutem i paszą i to jak. A już się martwiłam, że guzik z tego będzie. Na śniadanie niosę im tego żarła wiaderko pięciolitrowe i migiem znika. Dzioby i nogi im żółkną.Pod kwoką same straty, guzik nie lęg będzie. Jajko silcze zgniotła małpa jedna, a piór z brzucha na targała jak kaczka jakaś. Quote
Brumbram Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Dajcie znać, czy te linki działają: http://www.garnek.pl/brumbra/30805610 http://www.garnek.pl/brumbra/30805622 http://www.garnek.pl/brumbra/30805626 http://www.garnek.pl/brumbra/30805630 Quote
ania1983 Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Działają Iza Nie wiedziałam, ze na garnku jesteś Quote
Robert ;-) Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 Działają działają:-) spore te twoje kaczuszki choć są w fazie nie do końca urodziwej, ale obrosna i będą super wyglądać i kurczaki są spore Quote
Brumbram Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Chociaż staram się zapewnić tym kurczakom to co najlepsze, paszę, śrut, resztki ze stołu, odpady z warzywniaka itp, żeby nie były skrzatami, to i tak ryją się do kaczek na te gotowane obierki, kartofle. Ciężko je później przepędzić.A te kaczki, to są wiecznie mokre, utaplane, brudne, no nie sposób na nie, chociaż staram się żeby miały codzień suchą ściółkę, to i tak na rano jest to samo. Quote
Robert ;-) Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 Niestety kaczki takie są brudasy, ale i pióra mają średniej jakości więc wyglądają jak wygląda, a jak obrosna w nowe i wygląd się poprawi i to bardzo;-) zważywszy na to że o tej porze masz kaczki to i tak wyczyn, Quote
okurcze Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Już niech będą brudne, tylko żeby były zdrowe. A dodatki jakieś dajesz? Ja na przykład dla drobiu dodaje Selko PH na trawienie Quote
Robert ;-) Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 One nie są tyle brudne co mają taką fazę rozwoju, kiedy nie wyglądają ładnie warto dawać witaminy i minerały dla zdrowia drobiu, odrobaczanie tez jest istotne. Quote
okurcze Posted January 26, 2016 Report Posted January 26, 2016 Ja daję Selko PH, też spoko bo dostaję zwrot czesci kasy w ramach klubu superhodowcy, ale skoro dajesz ten polfamix to chyba zadbałeś w pełni Quote
Brumbram Posted January 28, 2016 Report Posted January 28, 2016 Kacze jajko nie dało rady, pisklak nie zdołał przebić skorupki. Pod kwoką jajka pereł czyste, lipa. Gęsie jajka też czyste, podwójna lipa. Quote
ania1983 Posted January 28, 2016 Report Posted January 28, 2016 Iza, spokojnie. Przyjdzie wiosna, przyjdzie czas na amory to i jajka bedą zalężone. U gęsi i perliczek, to inaczej niz u kur Quote
lottomito Posted January 28, 2016 Report Posted January 28, 2016 No naprawdę wiosna u Izy. Jeszcze styczeń a on już drobiowe przedszkole chce mieć. Jak tak dalej pójdzie to dwa razy do roku przychówek bedzie miała. Quote
Recommended Posts