Brumbram Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Młoda silka zniosła kilka jaj i ani myśli siadać, myślałam że każda silka siada.Tutaj są te ciapy http://www.garnek.pl/brumbra/30824594 Quote
Sepolia9 Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Spokojnie, do wiosny jeszcze trochę czasu, więc na pewno jajka będą pełne i się powykluwają. Na razie niech zbierają siły kurki i wiosną będziecie wychowywać wspólnymi siłami nowy przychówek:) Quote
ania1983 Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 A ja w tym roku praktycznie na żadne lęgi się nie nastawiam. Inkubatora nie odpalam. Jak mi jakaś kura siądzie, to dostanie kilka jaj. W tamtym roku miałam wszystkiego zdecydowanie za dużo. W tym z głowa podchodzę Quote
Brumbram Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 A co myślicie o tym: http://olx.pl/oferta/jaja-legowe-gesi-landes-czysto-rasowych-ges-jajka-CID757-IDdDBJd.html Jest szansa nabycia gąski z sierpnia landes z domieszką krwi kubańskiej i nie wiem, zastanawiam się bo nie daleko w sumie. Korci mnie trochę na te jajca ale jakby miały być czyste, to by mnie trafiło na mniejscu chyba. Quote
lottomito Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Z jajkami to loteria:) Część sprzedawców oferuje zwrot pieniędzy za nie zalężone ale czasu niestety nikt nie zwróci.Ja nie ryzykuje tylko kupuję pisklaki. Mniejsze ryzyko. Quote
Brumbram Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Hmmm, ciężka sprawa, bo u mnie nie dostanę nigdzie tych pisklaków landejskich. Chyba że ktoś tu z forum posiadał będzie podchowane lub jajka pewniaki???Czekam na odp bo ta znajoma od piżmówki czarnej będzie miała może na handel nadwyżkę jaj po swoich gąskach z domieszką krwi kubana, ma tylko 1 czysto rasową landeskę i ma u niej dożywocie.A no i moja gąska biała niesie nadal ale dziś brakuje jej piór na piersi, jakby wyrwane były, a ta druga ma brudne plecy. Quote
Tofik Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Brumbrum jajka zawsze opłaci sie kupić bo wystarczy że wykluje sie np. polowa to i tak jest sie do przodu bo dorosłe osobniki kosztują (oczywiście zależy od rasy) w przypadku landesów to nawet jak sie wykluje dwa trzy jajka na dziesięć to i tak jest sie do przodu oczywiści źródło zakupu musi być pewne co by potem jakieś dziwolągi sie nie powykluwały Gość z linku wydaje sie solidny więc można by zaryzykować a jak masz niedaleko to mogla byś sie pofatygować i wybrać osobiście bo z kurierami to różnie bywa. U drobiu po staremu Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted January 31, 2016 Report Posted January 31, 2016 Hej, a więc zamówiłam jajka z tego linku. Pan był bardzo uprzejmy i bez problemu odpowiadał na zadawane pytania, wyjaśniał, dało się pogadać. Otórz gąski mu już niosą jajka ale nie sprzedaje teraz tych pierwszych nikomu. Dla mnie będą w połowie lutego. Także jest szansa na gęsiaki. I teraz tak, mam ten inku: http://allegro.pl/wylegarka-jaj-inkubator-klujnik-higro-gratisy-i5942744493.html Gęsi jeszcze w nim nigdy nie klułam. W ulotce pisze że temp do inkubacji gęsi ma być 37.5-37.6 st czy to jest odpowiednia temp? Nie za niska waszym zdaniem?Pekina inkubowałam w 37.7-37.8 st i dało radę.Czekam na wasze spostrzeżenia, może jakieś dobre rady co i jak. I jeszcze pisze że 3 dni przed kluciem jajek nie obracać i nie schładzać, a pekina schładzałam. Quote
ania1983 Posted January 31, 2016 Report Posted January 31, 2016 Iza, to jak z kurczakami. też 3 dni przed kluciem juz nie przewracasz Ja nie schładzałam. Co do temp. ja mam automatycznie ustawioną i nic nie zmieniałam w niej. Wszystko przy jednej klułam. kurczaki, gąski, perliczki, kaczki... Quote
Brumbram Posted February 1, 2016 Report Posted February 1, 2016 Aniu zapomniałam że masz inku ustawiony fabrycznie. Ja mam pilota do swojego ale jak podłączam inku bez pstrykania pilotem to i tak temp fabryczna wyskakuje 37.8 st. No to jak dotrą jaja gęsie, to zrobię tak jak przy lęgach kaczych i powinno być ok. Tak sobie myślę, że jedną piżmówkę młodą zostawię raczej na nasiadkę na jajka pekinów lub gęsi. Może sprawdzi się ta kaczucha, zobaczymy. Quote
lottomito Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 Każdy termometr ma jakiś procent błędu więc ja bym nic nie kombinowal z ustawieniami tylko zostawił na sprawdzonej temperaturze. Quote
Brumbram Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 Nie będę kombinować. Wcześniejsze kaczki ukończyły miesiąc. Tutaj są te perliczki co chcę rozmnożyć później: http://www.garnek.pl/brumbra/30839432 http://www.garnek.pl/brumbra/30777038 A tu macie coś słodkiego do kawusi: http://www.garnek.pl/brumbra/30845402 Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2016 Author Report Posted February 2, 2016 Perły fajne będzie mix kolorów ;-) a ciasto mniam mniam;-);-) Quote
Brumbram Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 Zgulgociłam się jak indor! Araukana zaczęła nieść właśnie i wyszło że niesie zwykłe białe jajka! Gość zarobił na mnie 40zł plus wysyłka. I co, będę musiała jajko pomalować na zielono na Wielkanoc. Taż to zwykła nioska tyle że z brodą! No nie tego oczekiwałam! Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2016 Author Report Posted February 2, 2016 A może z czasem się zmieni kolor, u mnie kaczki pierwsze jajka znoszą ziekonkawe a później już białe.jesli cie oszukał to zadzwoń za jakiś czas i podziękuj za współpracę Quote
lottomito Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 Raczej się nie zmieni:) Mnie nie przytrafiło się żeby jajko zmieniało kolor u nioski. Jak rasa niesie białe to czy młódka czy stara kura niosła białe. To niestety się zdarza że ludzie z neta nawet nie wiedzą co sprzedają. Nie mają zielonego pojęcia co wyjdzie im z dziwnych krzyżówek hodowlanych jakie tworzą świadomie bądź też nie. Quote
Tofik Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 Perły świetne i jak Robert napisał będzie mix kolorów a ciacho na pewno smakowało Co do kury to niestety tak już jest że ludzie w ogłoszeniu piszą jedno a później wychodzi całkiem co innego U drobiu po staremu mniej więcej za tydzień wpuszczam koguty do kur heh dziś jak poszedłem zamknąć załogę kolo 17tej słyszę a na dworze wielkie pogaduchy kaczek i od razu do głowy mi przyszło że biegusy znów świrują ale zaglądam a tu kolo siatki stoi dziki kaczorek i dwie kaczki i sie nagaduje z biegusami ale jak mnie zobaczyły to od razu poszły w lota ot takie sobie zdarzenie było Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted February 3, 2016 Report Posted February 3, 2016 Ta pseudo araukana dziś też zniosła białe jajko, no trudno.Jeszcze mam pytanie, jak podnosicie wilgotność w inkubatorze w fazie klucia? Czy ktoś z was daje na dno inku jakieś pojemniczki lub tacki z dodatkową wodą może? Jeśli tak, to z jakiego tworzywa? Czy to może być plastik, tacka do grilla czy też szklany podstawek lub plastikowy? Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2016 Author Report Posted February 3, 2016 Aby była większa wkładają gąbkę, a zalanie całego dna nie wystarcza(woda paruje powierzchnią a nie głębokościa) jeśli zaleje oba kanały i mało włóż talerzyk płaski albo gąbkę jak pisałem wcześniej. Quote
Brumbram Posted February 3, 2016 Report Posted February 3, 2016 No właśnie miałam przy kluciu kak zalane oba kanały i całe dno i higro pokazywał 65% wilgotności. Czy to zbyt mało było? "Wkładają gąbkę" czyli do tej wody na dnie tą gąbke wkładać? Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2016 Author Report Posted February 3, 2016 Gdzieś kiedyś o tym czytałem gąbka ma być lekko zanurzona w wodzie aby woda lepiej parowała, jeśli faktycznie było 65% (jeśli Higrometr jest sprawny, nie oszukuje) i był problem z wydostaniem się z jajka przez piskle, to trzeba zwiększyć wilgotność Quote
Brumbram Posted February 3, 2016 Report Posted February 3, 2016 Aha, dobra teraz nie będę suszyć wam głowy. Zanim będę miała te jajka gęsie, to podłącze inku wcześniej i ponalewam wody jak do klucia i zobaczymy ile wtedy higro będzie pokazywał i będziemy wtedy naradzać się, żeby lęg i kasa nie poszły na marne. Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2016 Author Report Posted February 3, 2016 W sumie racja ale trochę wiedzy zanim się coś zacznie warto mieć, a kiedy te jajka mas masz mieć Quote
Brumbram Posted February 3, 2016 Report Posted February 3, 2016 W połowie lutego, pocztą będą szły. Pan w ogłoszeniu ma już je po 12 zł za sztukę ale mi powiedział że policzy po dychu. Quote
Recommended Posts