Jump to content

Recommended Posts

Posted

Spokojnie, do wiosny jeszcze trochę czasu, więc na pewno jajka będą pełne i się powykluwają. Na razie niech zbierają siły kurki i wiosną będziecie wychowywać wspólnymi siłami nowy przychówek:)

Posted

A ja w tym roku praktycznie na żadne lęgi się nie nastawiam. Inkubatora nie odpalam. Jak mi jakaś kura siądzie, to dostanie kilka jaj. W tamtym roku miałam wszystkiego zdecydowanie za dużo. W tym z głowa podchodzę ;)

Posted

Hmmm, ciężka sprawa, bo u mnie nie dostanę nigdzie tych pisklaków landejskich. Chyba że ktoś tu z forum posiadał będzie podchowane lub jajka pewniaki???

Czekam na odp bo ta znajoma od piżmówki czarnej będzie miała może na handel nadwyżkę jaj po swoich gąskach z domieszką krwi kubana, ma tylko 1 czysto rasową landeskę i ma u niej dożywocie.

A no i moja gąska biała niesie nadal ale dziś brakuje jej piór na piersi, jakby wyrwane były, a ta druga ma brudne plecy.

Posted

Brumbrum :) jajka zawsze opłaci sie kupić bo wystarczy że wykluje sie np. polowa to i tak jest sie do przodu bo dorosłe osobniki kosztują (oczywiście zależy od rasy) w przypadku landesów to nawet jak sie wykluje dwa trzy jajka na dziesięć to i tak jest sie do przodu :) oczywiści źródło zakupu musi być pewne co by potem jakieś dziwolągi sie nie powykluwały :( Gość z linku wydaje sie solidny więc można by zaryzykować :) a jak masz niedaleko to mogla byś sie pofatygować i wybrać osobiście bo z kurierami to różnie bywa.

U drobiu po staremu :)

Pozdrawiam

Posted

Hej, a więc zamówiłam jajka z tego linku. Pan był bardzo uprzejmy i bez problemu odpowiadał na zadawane pytania, wyjaśniał, dało się pogadać. Otórz gąski mu już niosą jajka ale nie sprzedaje teraz tych pierwszych nikomu. Dla mnie będą w połowie lutego. Także jest szansa na gęsiaki. I teraz tak, mam ten inku:

http://allegro.pl/wylegarka-jaj-inkubator-klujnik-higro-gratisy-i5942744493.html

Gęsi jeszcze w nim nigdy nie klułam. W ulotce pisze że temp do inkubacji gęsi ma być 37.5-37.6 st czy to jest odpowiednia temp? Nie za niska waszym zdaniem?

Pekina inkubowałam w 37.7-37.8 st i dało radę.

Czekam na wasze spostrzeżenia, może jakieś dobre rady co i jak.

I jeszcze pisze że 3 dni przed kluciem jajek nie obracać i nie schładzać, a pekina schładzałam.

Posted

Iza, to jak z kurczakami. też 3 dni przed kluciem juz nie przewracasz ;) Ja nie schładzałam. Co do temp. ja mam automatycznie ustawioną i nic nie zmieniałam w niej. Wszystko przy jednej klułam. kurczaki, gąski, perliczki, kaczki...

Posted

Aniu zapomniałam że masz inku ustawiony fabrycznie. Ja mam pilota do swojego ale jak podłączam inku bez pstrykania pilotem to i tak temp fabryczna wyskakuje 37.8 st. No to jak dotrą jaja gęsie, to zrobię tak jak przy lęgach kaczych i powinno być ok.

Tak sobie myślę, że jedną piżmówkę młodą zostawię raczej na nasiadkę na jajka pekinów lub gęsi. Może sprawdzi się ta kaczucha, zobaczymy.

Posted
Zgulgociłam się jak indor! Araukana zaczęła nieść właśnie i wyszło że niesie zwykłe białe jajka! Gość zarobił na mnie 40zł plus wysyłka. I co, będę musiała jajko pomalować na zielono na Wielkanoc. Taż to zwykła nioska tyle że z brodą! No nie tego oczekiwałam!
Posted

Raczej się nie zmieni:) Mnie nie przytrafiło się żeby jajko zmieniało kolor u nioski. Jak rasa niesie białe to czy młódka czy stara kura niosła białe. 

To niestety się zdarza że ludzie z neta nawet nie wiedzą co sprzedają. Nie mają zielonego pojęcia co wyjdzie im z dziwnych krzyżówek hodowlanych jakie tworzą świadomie bądź też nie. 

Posted

Perły świetne i jak Robert napisał będzie mix kolorów :) a ciacho na pewno smakowało :)

Co do kury to niestety tak już jest że ludzie w ogłoszeniu piszą jedno a później wychodzi całkiem co innego :(

U drobiu po staremu :) mniej więcej za tydzień wpuszczam koguty do kur :)

heh dziś jak poszedłem zamknąć załogę kolo 17tej słyszę a na dworze wielkie pogaduchy kaczek i od razu do głowy mi przyszło że biegusy znów świrują ale zaglądam a tu kolo siatki stoi dziki kaczorek i dwie kaczki i sie nagaduje z biegusami :) ale jak mnie zobaczyły to od razu poszły w lota :( ot takie sobie zdarzenie było :)

Pozdrawiam

Posted

Ta pseudo araukana dziś też zniosła białe jajko, no trudno.

Jeszcze mam pytanie, jak podnosicie wilgotność w inkubatorze w fazie klucia? Czy ktoś z was daje na dno inku jakieś pojemniczki lub tacki z dodatkową wodą może? Jeśli tak, to z jakiego tworzywa? Czy to może być plastik, tacka do grilla czy też szklany podstawek lub plastikowy?

Posted
Aby była większa wkładają gąbkę, a zalanie całego dna nie wystarcza(woda paruje powierzchnią a nie głębokościa) jeśli zaleje oba kanały i mało włóż talerzyk płaski albo gąbkę jak pisałem wcześniej.
Posted
No właśnie miałam przy kluciu kak zalane oba kanały i całe dno i higro pokazywał 65% wilgotności. Czy to zbyt mało było? "Wkładają gąbkę" czyli do tej wody na dnie tą gąbke wkładać?
Posted
Gdzieś kiedyś o tym czytałem gąbka ma być lekko zanurzona w wodzie aby woda lepiej parowała, jeśli faktycznie było 65% (jeśli Higrometr jest sprawny, nie oszukuje) i był problem z wydostaniem się z jajka przez piskle, to trzeba zwiększyć wilgotność
Posted
Aha, dobra teraz nie będę suszyć wam głowy. Zanim będę miała te jajka gęsie, to podłącze inku wcześniej i ponalewam wody jak do klucia i zobaczymy ile wtedy higro będzie pokazywał i będziemy wtedy naradzać się, żeby lęg i kasa nie poszły na marne.