Jump to content

Recommended Posts

Posted
Hej, zwilżyłam im to co zaschło,z rańca, opryskałam i pomogło 2 gąski wykluły się. Ot, taka moja kombinacja była. Następnym razem mi piszcie "nie świruj" albo "daj sobie siana". Zapisałam te wszystkie błędy w kajecie na przyszłość.
Posted

Hej :)

Widze, ze każdy cos już kluje ;) Ja jak mówiłam inku w tym roku raczej nie odpalam ;) Obecnie 2 indyczki siedza na jajach. Jeszcze tydzień. Ile wyjdzie się okaże, bo indyczki siedzą RAZEM na jajach :P Ale to kurze. Perliczki zaczeły się nieśc. Ale tylko 2. Już trochę jaj nazbierałam. Jak indyczki mało wyklują małych, to jedna indyczka dostanie małe, a drugą zostawię, żeby perlicze jaja wysiedziała. Na szczęście nie trzeba ich pilnować. Codziennie schodzą z jaj, ida jeśc i pic i załatwiać swoje potrzeby poza gniazdo ;)

Na kury nie narzekam...Co i raz znajduję "spore" gniazdo. Czy to w słomie, na sianie, czy pod klatką królicza na polu. Czasem jest to 10 jaj, a czasem jest to 36 jaj :P

Kilka kur niedługo zechce siadać, bo od jakiegos czasu chodza i kwocza jak kwoki. Nawet mąż to słyszy...I nastroszone chodzą :P Ale dobrze, tez dostaną perliczych jaj, jak siądą ;)

Farmerka, no ciekawa jestem co Ci wyjdzie z tego klucia ;)

Widziałam juz w odchowalni ogłoszenie z gęsiami :o Ale nie dzwoniłam jeszcze, bo i tak byłam bez samochodu teraz.

Posted

witam  :) chciałam zapytać w od kiedy do kiedy perlice noszą jaja ? w jakim okresie? bo mam 5 perliczek i 2 perliki z tamtego roku i nie nosza jajek wogóle ... chyba nic o nich nie wiem, bo słyszałam że nie noszą cały rok tylko od jakiegoś do jakiegoś czasu 

Posted

Gospodyni, tylko w okresie kiedy mają na to ochotę ;) Czyli wiosna/lato ;) i to nie jak kura non stop, a coś tam naniesie i koniec ;) Wysiaduje, lub nie, albo tylko próbuje :P

Moje 2 niosą się już ze 2 tygodnie jakoś. Albo coś koło 2. Dokładnie nie pamiętam. Ale tylko 2, reszcie nie śpieszno ;)

Posted

Witam a u mnie w kurniku markotno:) Z maluchów padł jeden(chyba uduszenie, bo raz już go z piór kwoki wyplątywałem) Z 10 młodych niosek zakupionych  po tygodniu ostały się tylko trzy. Normalnie mam taką załamkę że szkoda gadać:/

Posted

Witam.
Współczuję strat Tym którzy je ponoszą. Wiem jak mało kto po przeszło 20 latach doświadczenia z drobiem jak straty w stadach zniechęcają do dalszego działania. Mnie niestety czeka wybicie wszystkich pozostałych kaczek i blisko 20 Czubatek Polskich Bezbrodych. Po na prawdę długiej walce o to, by zapobiec wydziobywaniu przez nie sobie wzajemnie czubków (wszystkie osobniki) zdecydowałem się na likwidację całego stada. Kiedy coś nie sprawia przyjemności nie ma co się męczyć, a oglądanie ptaków które wyglądają nie tak jak powinny nie należy do przyjemnych. Chyba w ogóle sobie odpuszczę rasowe kury na jakiś czas.
Wyobraźcie sobie, że miałem takie duże zamówienia na jajka przed świętami, że zabrakło mi blisko 300 sztuk. 300 zł nie wpadnie do portfela. :(

Posted

wż - nie bij - ja je przygarnę ;) U mnie mogą być bez czubków - życie to życie a nie film - tu tatuś jak nie zrobi dzióbka to ni ma wuja bata we wsi ;)

Czy ktoś mi podpowie co zrobić z jajami, które się okazały być niezalężone? Niestety dopiero po drugim prześwietleniu się upewniłem czyli mają ponad miesiąc.

Posted

No szkoda, szkoda...a właśnie znajoma ma w inku jaja kaczek, a jedne rozwijaja się i piękne zarodki mają i duże, a inne są takie malutkie jakby dopiero miały robić się, to też nic z nich nie będzie u niej? I to jest 6 doba inkubacji.

A u mnie pewnie większość kogutów mi wyjdzie. I tym razem nic kombinować nie będę z wilgotnością, może lepiej na tym wyjdę. Muszę uzupełnić stado młodą krwią.

Posted

Witam drobiarzy większych i mniejszych :)

U was inkubacja w pełni a u mnie nawet nie jest w zarodku :( ale jest światełko w tunelu :) bo kury jakoś mi wiosnę poczuły bo noszą mi coraz więcej jajek tak ze może jednak coś sie nazbiera do inku :)

Pozdrawiam

Posted

Hej, u drobiu znaczna poprawa w jajkach, po 20 szt dziennie, a czasem i więcej, rozniosły się pannice po krótkiej przerwie. Na koniec kwietnia, po wylęgu gęsi "spółkowych", nastawiamy kolejne jajka gąsek w taki sam sposób, już są zaklepane i też z innej hodowli, tym razem po 7 zł za jajo. Czyli w sumie z trzech obcych gniazd.

I jeszcze powiem że dziwna sprawa jest, bo z gajorka zrobiła się nagle samiczka. Czy jest to możliwe?

Posted

Jeszcze tydzuen do klucia i chcialam się zapytac o żywienie kurczaków. Czytałam w necie że kurczaki należy karmic dopiero od drugiej doby życia serem żółtkiem i sproszkowanymi ziarkami i wodą 20 stopni i że co dwie godziny. No i tak przez pierwszy tydzuen. Czy to co przeczytalam to prawda? Co dajecie kurczaczkom do jedzenia? Aaa temperatura ma mieć niby 32 stopnie w odchowalniku w pierwszym tygodniu?? No i jeszcze czy jak sie ma karmic je co dwie godziny to czy w nocy tez? Czy kurczaki w nocy śpią?

Jestem troche podekscytowana tym że jednak mój eksperyment byc moze zakonczy się sukcesem :-P :-P

Prosze Was foświadczonych o odpowiedz :-*

Posted

Z tak małymi kurczakami miałem mało do czynienia. Miałem teraz dwa swoje i nic wielkiego nie kombinowałem. Oczywiście rozpieszczane były jajkiem i serkiem twarogowym ale nie co dwie godziny ale dwa razy dziennie. do tego jadły to co im kwoki z karmnika wysypały. Co do snu to moje spały tak jak i kwoka. 

Myślę że szaleć nie ma co i obserwować czy, ile i czego pochłaniają. Będzie im ubywać to dokładać. Oczywiście temperatura jest bardzo ważna i tu nie ma co oszczędzać. Po tygodniu trzeba stopniowo obniżać temperaturę. Czy to ma być 32 stopnie czy też inna. Czytałem gdzieś mądrą radę, może nawet tutaj. 

Obserwujemy cipciaki i jeżeli się gromadzą pod lampą w zbitej gromadzie to mają za zimno a jak uciekają i chowają się po kątach to mają za gorąco.

To chyba tyle co mi się przypomniało z mądrej literatury jaką czytałem. 

Posted

Pierwsze słyszę, aby kurczaki karmić co 2 godziny ;) Moze pomyliło Ci sie z innym zwierzem? ;)

Moje cipciaki dostają sypkie jedzenie, które mają cały czas i kiedy chcą jedzą. W skład sypkiego wchodzi [wszystko oczywiście mielone drobno] zboże, kukurydza, płatki owsiane, kawa zbożowa fusiasta. Zboże takie jakie akurat mam. Jak mam tylko pszenicę, to tylko ona, jak mam owies, to i jego dokładam. Parzę im kaszę jęczmienną drobną i podaję samą, albo z siekaną pokrzywą. Ale takie jedzenie to po trochu, coby długo nie stało. Jajko siekane czy inne rarytasy, podaję tak samo 2 razy dziennie, ale tylko tyle aby szybko zjadły, jak nie zjedzą powiedzmy w przeciągu godziny, to wywalam. Ale raczej daję na tyle mało, ze szybko znika...

Temp. tak jak napisał Lotto, jak sie tulą, to im zimno, a jak uciekają od światła to im gorąco. Na noc warto włączyć nie zwykła białą lampe kwokę, a rubinową. Czerwony kolor ich nie rozprasza i pozwala spać "zdrowym" snem ;)

Co do wody...podaję prosto z kranu zimną, nigdy nie sprawdzałam temp. ;) Chyba, ze np. podaję jakieś herbatki ziołowe, no to wtedy sprawdzam paluchem, aby nie była za ciepła :P

Posted

Jeżeli chodzi o karmienie kurcząt to ja podaję w pierwszych dwóch dniach płatki owsiane błyskawiczne i kawę zbożową Kujawiankę, woda kranówa. W trzecim dniu to samo plus pasza starter. Po tygodniu zielenina siekana plus witaminy do wody polfamix, makaron i kaszę gotowaną. Śruty zbóż podaję po 2 tygodniach jeżeli posiadam takowe.

W inku zalężonych jest 69 jaj, w tym 47 szt zielonych ok a odpadło tylko 6 czystych, czyli zapłodnienie super. Od niosek 22 jaja ok, 5 czystych odpadło. Teraz tylko cierpliwości.

Posted

Iza, no to trzymam kciuki za pozytywne klucie ;)

U mnie wyklutych w sumie 13 małych. Jeden spóźnialski o kilka dni, ale siedzi nadal pod indyczką, bo bardzo głośno się "drze" ;) Jego brat/siostra też spóźnialski dopiero tej nocy sie wykluł, a reszta jest kluta między 30 marca, a 1 kwietnia ;)

Dzisiaj nastawiam perlicze jajka w inku. Miałam inku nie odpalać, no...ale kwoki sa i owszem...drą sie od miesiąca, ale żadna jeszcze nie siadła. Mam uzbierane juz ponad 50 jaj, więc dzisiaj do inku trafią, a nóż w między czasie jakie kwoki sie pojawią, to jak sie młode wyklują, miały by "matki" ;)

Gąski małe chciałam kupić, u nas w wylęgarni juz są, ale młode po 28 zł. :o Sztuka. Jednak chyba mnie nie stać, na aż taki wydatek... Poczekam, moze jak 2 inne wylęgarnie będą miały gęsi, to chociaż o parę zł. w dół pójdzie cena. Bo jak nie, to kiepsko widzę moje plany z gęsiami na ten rok :(

Posted

WOW masakra jakie u Was drogie gąski, u nas po 13 zł odchowane ok 2 tygodniowe, a w maju cena skoczy do 15 zł i na tym koniec, zwykłe białe Kołudzkie.

Pekin ok 2 tygodniowy po 6 zł, a mulard 8 zł, piżmówki też po 6 zł jak i dworki. Indyki zwykłe ok 2 tygodniowe po 13 zł będą w maju. Perliczki brojlery tygodniowe po 8.50 zł będą na koniec kwietnia. Obeznałam się już trochę w cenach, bo u mnie z rodziny będą zamawiać. Ja sobie odpuszam zakupy drobiu w tym roku, no nie licząc np jaj do inkubacji, bo gryzie mnie tylko ten Leghorn jeszcze.

Posted

Dziś 11 doba inkubacji, jedno jajko odpadło, czerwony okrąg zrobił się, pozostało 46 jaj zielonych i 22 jaj niosek. Blaszkodzioby chowają sie, a także sporo jedzonka pochłaniają.

Dałam jajko perlicze do sprawdzenia do inkubatora, nadal czyste. Pewnie znów dopiero w połowie maja będą płodne.

Posted

A ja odwiedziłam rynek, i kupiłam 5 gąsek, 2,5 tygodnia po 21 zł. :) cieszę się, bo w porównaniu z wylęgarnią, to spora różnica... Oby się ładnie odchowały ;)

Iza, nawet mnie nie strasz, ja wczoraj pełny inku załadowałam perliczymi jajami ;) Czyli ponad 50, nie pamiętam ile się tam mieści

Posted

O jak fajnie, no to masz nowy przybytek, powodzenia, niech rosną wielkie, silne i zdrowe.

Aniu pamiętam że w tamtym roku miałaś perliczki już wyklute, gdzie ja musiałam kupić tygodniowe, bo jajka były czyste. No ale wtedy samiec miał jakieś 4 lata i był spokrewniony, poszedł wreszcie na pniak. Później kupiłam perlice i perliki, każde z innego gniazda, powinno być ok. Na razie 1 z nich niesie, odprawiają swoje tańce i gonitwy, kury przeganiają, to napewno będzie u mnie szansa na młode ale raczej w późniejszym terminie. Gdzieś czytałam że pierwsze jajka zawsze czyste są.