Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Witam pewnie Marcinie masz racji bo u mnie pogoda wiosenna nawet już nie źle owiało tak ze nie ma już takiej ciapy i spokojnie można na obejściu działać Co do ogłoszenie to jest dość ciekawe bo nie spotkałem sie z kurą co znosi 4 jaja na dzień po prostu złota kura:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Pewnie dlatego, że ma na imię Agatka. :) Quote
ania1983 Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 ale się uśmiałam z tego ogłoszenia kura znosząca dziennie 4 jaja i gościa nie stać na jej utrzymanie, taka kura sama się utrzymuje, o ile istniała by w prawdziwym świecie a nie tylko w bajkach witam Panowie to prawda, ładny dzień dzisiaj był to trzeba było wykorzystać oby jutro było też tak ładnie bo mam plany a ja nie wiem co zrobić z moją jedną "starą" kurką, zastanawiam się nad tym żeby na jakiś czas ją odseparować od kur a szczególnie koguta, chodzi mi o kurę która sie pierzy od jesieni, wygląda paskudnie, goły grzbiet, skrzydła, no i "dzięki" kogutowi też czubek głowy. kura siedzi cały czas na grzędzie, albo na okni jak nie ma w pobliżu koguta schodzi zjeśc i sie napić, ale czasem kogut zdąży ją dorwać, dzisiaj widziałam że ma przez cholernika lekko zakrwawiony grzbiet. mąż mówi żeby ją zabić i tak się nie niesie od jesieni, ale to chyba tylko dla psów bo ja bym z niej nie zjadła mięsa, z takiej obskubanej. no i nie wiem co z tą kurą. czy kury długo się pierzą? czy jest szansa ze ona jeszcze ładnie w piórka nowe obrośnie i będzie wyglądała jak kura a nie wypłosz? Quote
wiejskieżycie Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Jeśli koguty nie będą jej męczyły, to jeśli będzie siedziała w oddzielonym pomieszczeniu - dobrze gdyby również w oddzieleniu od pozostałych kurek (bo może one też swoje dzioby i pazury do biedaczki wystawiają) - to już po tygodniu zobaczysz jak wracają jej pałki a potem piórka. Nie sądzę by to Ci się opłacało, ale wiem że jest coś takiego w handlu jak kapturki na plecy dla kurek niosek. Zakłada się takie ubranko i kogut nie niszczy kurce pleców. Może należało by też nieco skrócić ostrogi kogutowi. Jeśli je ma. Kurka jeśli innych objawów złego wyglądu nie wykazuje w spokoju na pewno do siebie dojdzie. Quote
ania1983 Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Marcinie, dzięki kurki tej bidulce nic nie robią, bo zauważyła bym, jedynie kogut, zmniejszyć ostrogi kogutowi o matko! brzmi koszmarnie! to młody kogutek, bo z konca lipca inne kurki są w dobrym stanie tylko ta jak zaczęła na jesieni się pierzyć tak do teraz jest prawie łysa, ale ta kurka dodatkowo 2 razy przeżyła atak jastrzębia jak jeszcze chodziły na wolności zupełnej, więc nie o wszystko mogę koguta posądzić. jutro w takim razie będzie trzeba jej jakiś kącik zrobić, jako że ją trzeba od stada odseparować, bo koguta nie mogę to pewnie w stodole się jej zrobi tymczasowe lokum, tylko jeszcze nie bardzo wiem jak ogarnę kwestię wychodzenia na pole, bo ogrodzenia dla jednej kury nie zrobię, a i wolno jej nie puszczę bo jastrzębie ostatnio coraz częściej latają nad moim zwierzyńcem.Marcinie zainteresowały mnie te osłonki, ale zupełnie nie wiem jak tego szukać, jak one sie nazywają fachowo? a moze Ty znajdziesz na necie i wkleisz link? Quote
wiejskieżycie Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Postaram się poszukać. Jeśli coś znajdę na pewno wrzucę odnośnik. Tylko nie wiem czy to się opłaci, bo nie orientuję się w cenach takich wynalazków. Jeśli kogut jest z lipca, to nie powinien mieć ostróg które mogły by uszkodzić kurkę. Zastanawiam się tylko czy po atakach jastrzębi, kurce w pewnych miejscach ciała nie zrobiła się taka skóra jak u mnie kilkakrotnie po atakach na gołębie, na której piórka już nie rosły, ale to musisz ocenić sama. Tak na szybko. Pierwsze które udało mi się znaleźć - już nieaktualne, ale chociaż jakaś informacja o cenie. Niestety 10 zł na jedną kurkę zupełnie nie opłaca się wydawać tylko pod kątem skrawka materiału. Zostaje jej oddzielenie i czekanie. http://tablica.pl/oferta/kury-ozdobne-brahma-kochin-ubranko-ochronne-CID103-ID2enFx.html Quote
ania1983 Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 dzięki, rzeczywiście drogo by to wyszło a jutro coś będe kombinowała o ile będzie taka pogoda jak dzisiaj a nie deszcz.nie wiem jak z tą skórą, na pewno widać pod skórą już pałki, więc chyba odrastają jej? taką mam nadzieję przynajmniej. w sumie tak sobie pomyślałam ze byle kura miała taak jasno jak w kurniku a jak nie będzie wychodziła przez tydzień czy 2 na pole to nic się nie stanie w końcu teraz tez nie wychodzi, a jesli to miało by jej pomóc wrócić do formy to tym bardziej jestem za. najgorsze jest to, ze jak ją tylko kogut zobaczy to jak by innych kur nie widział, zaraz próbuje ją deptać. w sobotę jak robiłam porządki w kurniku i kura wyszła na pole to odganiałam od niej koguta, kilka razy oberwał nawet ode mnie, ale i tak cały czas próbował się dostać do kurki :/ dzisiaj byłam u znajomej, a tam na podwórku patrzę i nie dowierzam, 2 piękne koguty i 1 równie piękna kurka, pytam się jej czy one jej nie męczą a ta do mnie że mało co sie kurą interesują. no to ja nie wiem, albo moje koguty to takie maniaki seksualne albo to ta rasa taka? bo w sumie do tej pory miałam tylko koguty sussexy, może ta nazwa nie jest przypadkowa wiadomo, są plusy i minusy jak kogut jest tak zainteresowany kurami... Quote
wiejskieżycie Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Może tamte koguty są homo nie wiadomo. Lata temu miałem dwa samce gołębi, które utworzyły parę, a jeśli stado nie rozkłada się tak jak powinno pod względem płci, to i samiczki potrafią się w pary dobrać. Quote
ania1983 Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 o matko! no nieźle mam nadzieję ze mi sie nie trafi nigdy kogut o odmiennej orientacji Quote
wiejskieżycie Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Nara. Muszę się wyszykować i wyspać przed moją jutrzejszą olimpiadą zimową i konkurencją - walka o stołek. Quote
ania1983 Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Marcinie, trzymam jutro kciuki Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Witam dołączam się do,Ani trzymam kciuki;] a co do orientacji zwierząt to mnie po zakupie lewusa nić już nie zdziwi?;] Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Marcinie powodzenia:)hehe a ja miałem dziś przygodę z kogutem któremu coś sie chyba pod kopułką poprzestawiało bo cały dzień deptał kaczki:) ciekawe czy jutro będzie też za nimi ganiał? ale z drugiej strony to nie dobrze dla nie go bo skończy w garze:) bo po co ma mi darmo molestować kaczkiPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Witaj u mnie dziś to małpi gaj wszystko poszalało wiosna? normalnie wiosna?;];];];],a co do koguta to co mu się dziwić ja mam takiego gąsiora:] Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 hehe to co lewus przerzucił sie z kaczek na kury? Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Nie, no nie? ale też kaczki męczy,dziś wydrukowałem sobie instrukcje[tzn ktoś mi to wydrukował;] ] to jest tego 9 stron więc jakoś się, nie napracowali;[ ale co nieco piszą? Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 hehe no to masz co poczytaćA to w ogóle Robercie to nie dostałeś książeczki? ja mam taką małą i tam mam napisane obsługę inku noi w ogóle co nie co o kluciu co kiedy jak:) Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 To właśnie w tych 9 stronach zawarte są te info o których piszesz takie podstawy,skromnie ale są [kiedy i jakie jajka zbierać,prześwietlanie i jak ustalić wilgotność]? a ja to od soboty zbieram coraz więcej jajek?;] dziś nie liczyłem ale było dużo ;];] nareszcie? Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Czyli na książeczkę było im już szkoda:) no to super że wreszcie sie niosą a u mnie to 3-4 szt no ale ja na dobrą sprawę mam 8 kur:) tak że nie mam co wymagać no a z drugiej strony to dla nas wystarczy Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Oszczędności;[na książkę to im papieru szkoda było;[ ale co do jajek to moje nareszcie zaczną na siebie zarabiać,ja w sumie tyle co w lato miałem to dla mnie dużo za dużo ale jak niosę np, 15 jajek to jaka satysfakcja;];] pytałem dziś o jajka od kubańczyków? ale coś później pomyślałem? że może te gęsi są zbyt stare;[ ale jak by co to nie umawiałem się tylko zaczerpnąłem wiedzy;] a tak poz tym to na tej wsi widziałem,może w pięciu podwórkach takie siwe gęsi?;] a jak szukałem to nigdzie nie widziałem?;[[ Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Co do nieśności to stare gęsi też sie "chyba" niosą tak więc wydaje mi sie że w swoim czasie będą ci sie niosły (ja tak czekałem na biegusy no i w końcu jajko sie pokazało tak więc coś chyba będzie:)) tylko żeby coś z nich było no to lewus musi zacząć działać poza tym skąd wiesz że twoje są stare?No a co do poszukiwań no to tak już czasem jest że jak sie czegoś szuka no to nie można znaleźć a jak nie trzeba to samo w ręce wpada hehe może pozazdrościli ci krzyku i teraz inni też mają Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Ale ja pytałem u takiej babki na sąsiedniej wsi? o jajka to inku.. że by razem z moimi było więcej,a jej gęsi są leciwe już[nie wiem czy ich jajka są dobrej jakości?] mam jeszcze jeden pomysł żeby na drugi zacier załatwić i jajka od białych gęsi? mam takiego stryja co ma białe zwykłe Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 hehe no to trochę sie nie zrozumieliśmy:)to ile chcesz nastawić tych gęsi? że poczynasz takie poszukiwania:) no ja też myślę nad białymi ale te to sobie kupie, takie maleństwa:) i jak urosną to do gara a tak w ogóle to jeszcze mam czas co by przemyśleć sprawę Quote
Robert ;-) Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Gęsi całe piętro czyli coś około 30? jak dobrze pamiętam? a drugie piętro kaczki;] ja też mam czas ale zaczerpnąć informacji zawsze można? tak się maiłem ciebie zapytać w tej twojej instrukcji to pisze że na ile stopni jest ustawiony ten inku?u mnie pisze że na 38 +- 1 stopień to coś chyba za dużo?bo prawidłowa temperatura powinna być coś około 37.7 37.8 stopnia? Quote
Tofik Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 hehe to ładne stadko gęsi ci sie zapowiada hmm ale będzie wyżerka:) o kaczkach nie wspomnęCo do temp. to ja mam regulowana (bo mam na pilota) od 35-42stopni z dokładnością do 0,1stopnoia z tym że ustawioną ma 37,8stopnia którą można korygować dlatego włożę dodatkowy termometr żeby najwyżej wnieść poprawki w tempco do sprawdzenia temp no to go włącz i zobaczysz ile dokładnie pokazuje bo przecież nie zawsze musi sie zgadzać teoria z praktyka i pisać mogą a może wdała sie im literówka:) Quote
Recommended Posts