Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie znam gościa ale ma dużo drobiu rożnego rodzaju(tak jak piszesz) bo widać to po jego ogłoszeniach.

A co do giełd to ja czasami jeżdżę do Opatowa bo tam mam najbliżej na taką giełdę z drobiem ale szczerze mówiąc rzadko jeżdżę bo nie chcę sobie smaka robić:)

Posted

o kurka! te gęsi z ogłoszenia za 20 zł. jechała bym chociaż 100km. po nie :D

co do gniazd, to tak jak Koledzy wczesniej napisali, gąska tak jak kaczka sama sobie zrobi :) nawet gdybyś jej zrobił, to sie może okazać, ze jej nie będzie odpowiadało i sama sobie zrobi w innym miejscu :P

Posted
Do buska jeździ moja siostra cioteczna bo "szwagier" też ma sporo różnego drobiu a i bażantów więc do buska na handel jeżdżą a ja to tak jak pisałem tylko do Opatowa:)
Posted
Jak była giełda na starym miejscu to mi sie wydaje że było tego więcej tzn kupujących jak i sprzedających tak więc było oko na czy zawiesić a od kiedy przenieśli to jakoś mniej sprzedających a i kupująco-ogladających też choć ja co bylem to było świeżo przeniesione tak więc może dlatego takie moje odczucie a i może ludzie jeszcze nie przyzwyczajeni sam nie wiem ale niebawem sie wybiorę to zobaczę jak teraz będzie to wyglądać poza tym każda giełda jest inna a tu handel drobiem jest 2 razy w miesiącu tzn.1 i 3 niedziela miesiąca.
Posted

witam :)

Tmku, kury ciekawe, ale nie zjadła bym chyba czarnego mięsa :P

u mnie dopiero ptaki wypuszczone, bo taaka mgła, ze nic nie widać...

przeszukałam posty i wygląda na to, ze klucie kurcząt wypada na 17.10, a klucie kaczek na 23.10

Posted
Cześć. Znam kogoś osobiście, kto te kury hoduje, ale po pierwsze to znajomość grubymi nićmi szyta, a po drugie ptaki mi się nie podobają i nie planuję ich zdobywać. ;) U mnie też biało rankami. Kaczki szabrują kapustę ile się da. Cały wóz mają do dyspozycji wyłożonej na deski na ziemi i działają w niej z ogromnym zamiłowaniem. Od wypuszczenia już czwarty raz słyszę je pod oknem.
Posted

Jak już to kury Ayam Cemani a nie ayance many :exclamation:

To bardzo rzadkie u nas kury i pochodzą z wyspy Jawa.

Ciekawostka taka,że ich jajka są białe z lekkim różowym odcieniem.Ale znoszą ich niewiele,około 80 rocznie.

Dołączyć je do stadka z maransami,araukanami i zielononóżkami i mamy jajeczną feerie barw:od śnieżnobiałego,przez seledynowe,lekko różowe do ciemnoczekoladowych :D

To rasa dla pasjonatów kur typowo ozdobnych,a nie użytkowych.

Mnie się bardzo podobają :)

Posted

Tomku a tu dla Ciebie link http://mygoldenbuffies.weebly.com/info-about-chicken-breeds-and-more.html

Co prawda anglojęzyczny,ale jest tam wielość ras,ich zdjęcia i w nazwach powinieneś się połapać bez problemu.A wtedy opisu możesz szukać na stronach polskich.

Nie ma sensu szukać cudaków po aukcjach,bo u nas większość to mieszańce mieszańców,mało kto czytości rasowej pilnuje.No chyba,że chcesz mieszańce.Na początek najlepiej zapoznać się z tym co dostępne,obejrzeć,poczytać a potem szukać.I jak człowiek się napatrzy na zdjęcia rasowych ptaków to potem bez problemu wyłapuje wszystkie, nawet niewielkie,różnice w mieszańcach.Tak więc warto poświęcić trochę czasu i przestudiować to i owo.

A jeśli po gęsi wybierasz się,aż w okolice Łopuszna to powiem Ci,że w Łopusznie jest handlarz owcami,ale przede wszystkim ma,znaczy miał na wiosnę, Ile de France.

Posted

Witam:)

no mgła okropna fakt, jak dziś jechałem o 6 rano na sandomierz, to warunki drogowe nie za ciekawe:(

Amelko znam tego chłopaka co nieco z widzenia, a i nie tak daleko ode mnie mieszka, znając go nie dziwi mnie że tak opisuje drób:) hehe

i dziękuję Amelko za linka:) jeśli po angielsku to dam rade:) gorzej jak by po rusku pisało;) hehe. Amelko tak wybieram się do Włoszczowy standardowo jak zawsze raz w miesiącu:) to po gąski wstąpię przy okazji:) Wiesz dzwoniłem do Łopuszna o te owieczki już:) na Tablicy było wystawione ogłoszenie, Amelko 300 zł za jagnię pan mi powiedział.

a co do tych kurek, to jak bym z tym chłopakiem pogadał na pewno z ceny by zeszedł:)

Aniu:) to 10 dni i będą cipciaki:) hehe

Posted

Witam z wieczora te kury całkiem fajne ale tylko do oglądania;-) jedzenie ich raczej odpada.

Za owce to myślę cena dobra zwłaszcza jak za rasowa sztukę.z tego co patrzyłem, to i inne nie są tańsze ogólnie w takiej cenie chodzą ja wypatrzylem owce kamerunskie.

Posted

Robercie witaj:)

właśnie że drogie, ale mam inny plan i prosty wcześniej o tym nie pomyślałem, dosyć często jeżdżę do zakopanego na jeden dzień( oprócz wakacji):) więc sprawa prosta, jeśli się już zdecyduję to kupię w górach:)

a jak Tobie minoł dzień ?

a co do tych kurek to mi te się podobają jak Tobie Robercie, Amelka też mówi że ładne:)

a silki, przecież też mają czarne mięso, kości, skórę, za wyjątkiem krwi:)

Posted

Można i tak ważne aby zdobyć to co się chce i nie przepłacać;-)

Ja nie bardzo miałem dzień przeziębilem się i w ogóle słabo się czuje ale co zrobić moze jutro będzie lepiej i zapomnialem się pochwalić jest mały żuber jutro zrobię mu zdjęcie i wstawię do galerii.

Posted

Robercie koniecznie musisz wstawić fotkę:) i gratuluję nowego mieszkańca zagrody:)

No ja też okropnie się czuję:( i jeszcze na zrywanie jabłek jeżdzę:(

jak wylądowałem 28 września w niedzielę na izbie przyjęć w szpitalu, to do dziś mnie trzyma, choć ciut poprawy jest, rzekomo grypa jelitowa, ale pieron wie co faktycznie jest, a jak mi dali zastrzyk nie w to miejsce co trzeba, tylko za wysoko i chyba w jakiś mięsień, to przez tydzień utykałem, jeszcze teraz nie raz zaboli.

tam można taniej na prawdę kupić, mam kilka znajomych osób tam, to i one by coś na pewno pokombinowały :)

Posted

Żeby się leczyć trzeba być zdrowym:-( najgorzej jak się coś do człowieka przyczepi:-(,

Ja do górali mam za daleko żeby jechać,ale jak masz znajomych to ci poszukają w razie czego łowiecki;-)