Tofik Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Nie znam gościa ale ma dużo drobiu rożnego rodzaju(tak jak piszesz) bo widać to po jego ogłoszeniach.A co do giełd to ja czasami jeżdżę do Opatowa bo tam mam najbliżej na taką giełdę z drobiem ale szczerze mówiąc rzadko jeżdżę bo nie chcę sobie smaka robić Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 ja w połańcu byłem 2 razy, i dosyć często w Busku Zdroju na giełdzie zwierzęcej jestem, mam tam rodzinkę, to od razu w odwiedziny zajeżdżam. Quote
ania1983 Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 o kurka! te gęsi z ogłoszenia za 20 zł. jechała bym chociaż 100km. po nie co do gniazd, to tak jak Koledzy wczesniej napisali, gąska tak jak kaczka sama sobie zrobi nawet gdybyś jej zrobił, to sie może okazać, ze jej nie będzie odpowiadało i sama sobie zrobi w innym miejscu Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Do buska jeździ moja siostra cioteczna bo "szwagier" też ma sporo różnego drobiu a i bażantów więc do buska na handel jeżdżą a ja to tak jak pisałem tylko do Opatowa:) Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Aniu dzięki za info:) co tam u ptaszynek słychać ? i jak minoł dzionek ?ja w opatowie nigdy jeszcze nie byłem, ale sporo osób mówi o opatowie, a mi jakoś nie pod ręką. Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Jak była giełda na starym miejscu to mi sie wydaje że było tego więcej tzn kupujących jak i sprzedających tak więc było oko na czy zawiesić a od kiedy przenieśli to jakoś mniej sprzedających a i kupująco-ogladających też choć ja co bylem to było świeżo przeniesione tak więc może dlatego takie moje odczucie a i może ludzie jeszcze nie przyzwyczajeni sam nie wiem ale niebawem sie wybiorę to zobaczę jak teraz będzie to wyglądać poza tym każda giełda jest inna a tu handel drobiem jest 2 razy w miesiącu tzn.1 i 3 niedziela miesiąca. Quote
ania1983 Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Tomku, dzionek minął szybko i dobrze :)'u ptaków bez zmian młody zielony kogutek juz pieje tak więc ten 'dorosły' z marca niedługo będzie miał konkurenta Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Zgadza sie:) teraz będzie 19go o ile dobrze liczęDobra ja spadam bo rano pobudka bo na giełdę do s-rza jadę.Pozdrawiam milej nocy:) Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 no u mnie Aniu koguty też dają czadu:) hehe mam ich 11szt. 12_ty to feniks, ale ten jeszcze nie pieje:)ale dwa największe trzeba niebawem zrosolić szkoda mi tylko kogutka tęczowego na pieniek wysyłaćpierwszy raz o takich kurkach słyszęhttp://olx.pl/oferta/sprzedamk-kury-ayance-many-CID757-ID7kdl5.html#750019da73 Quote
ania1983 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 witam Tmku, kury ciekawe, ale nie zjadła bym chyba czarnego mięsa u mnie dopiero ptaki wypuszczone, bo taaka mgła, ze nic nie widać...przeszukałam posty i wygląda na to, ze klucie kurcząt wypada na 17.10, a klucie kaczek na 23.10 Quote
wiejskieżycie Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Cześć. Znam kogoś osobiście, kto te kury hoduje, ale po pierwsze to znajomość grubymi nićmi szyta, a po drugie ptaki mi się nie podobają i nie planuję ich zdobywać. U mnie też biało rankami. Kaczki szabrują kapustę ile się da. Cały wóz mają do dyspozycji wyłożonej na deski na ziemi i działają w niej z ogromnym zamiłowaniem. Od wypuszczenia już czwarty raz słyszę je pod oknem. Quote
ania1983 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Marcinie, no to dobrze mają te Twoje kaczuchy Quote
Amelia83 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Jak już to kury Ayam Cemani a nie ayance many To bardzo rzadkie u nas kury i pochodzą z wyspy Jawa.Ciekawostka taka,że ich jajka są białe z lekkim różowym odcieniem.Ale znoszą ich niewiele,około 80 rocznie.Dołączyć je do stadka z maransami,araukanami i zielononóżkami i mamy jajeczną feerie barw:od śnieżnobiałego,przez seledynowe,lekko różowe do ciemnoczekoladowych To rasa dla pasjonatów kur typowo ozdobnych,a nie użytkowych.Mnie się bardzo podobają Quote
wiejskieżycie Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Myślę, że tylko średnio dobrze. Właśnie znów pod okno przyszły. Biegusy przodują w zbrodni. Za nimi Danuta i czubaty kaczor. Zgadzam się z Tobą co do nazwy kur, ale zapomniałem napisać, że ktoś napisał ją nie poprawnie. Quote
Amelia83 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Tomku a tu dla Ciebie link http://mygoldenbuffies.weebly.com/info-about-chicken-breeds-and-more.htmlCo prawda anglojęzyczny,ale jest tam wielość ras,ich zdjęcia i w nazwach powinieneś się połapać bez problemu.A wtedy opisu możesz szukać na stronach polskich. Nie ma sensu szukać cudaków po aukcjach,bo u nas większość to mieszańce mieszańców,mało kto czytości rasowej pilnuje.No chyba,że chcesz mieszańce.Na początek najlepiej zapoznać się z tym co dostępne,obejrzeć,poczytać a potem szukać.I jak człowiek się napatrzy na zdjęcia rasowych ptaków to potem bez problemu wyłapuje wszystkie, nawet niewielkie,różnice w mieszańcach.Tak więc warto poświęcić trochę czasu i przestudiować to i owo. A jeśli po gęsi wybierasz się,aż w okolice Łopuszna to powiem Ci,że w Łopusznie jest handlarz owcami,ale przede wszystkim ma,znaczy miał na wiosnę, Ile de France. Quote
Tomek19 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Witam:) no mgła okropna fakt, jak dziś jechałem o 6 rano na sandomierz, to warunki drogowe nie za ciekawe:( Amelko znam tego chłopaka co nieco z widzenia, a i nie tak daleko ode mnie mieszka, znając go nie dziwi mnie że tak opisuje drób:) hehei dziękuję Amelko za linka:) jeśli po angielsku to dam rade:) gorzej jak by po rusku pisało;) hehe. Amelko tak wybieram się do Włoszczowy standardowo jak zawsze raz w miesiącu:) to po gąski wstąpię przy okazji:) Wiesz dzwoniłem do Łopuszna o te owieczki już na Tablicy było wystawione ogłoszenie, Amelko 300 zł za jagnię pan mi powiedział.a co do tych kurek, to jak bym z tym chłopakiem pogadał na pewno z ceny by zeszedł Aniu:) to 10 dni i będą cipciaki:) hehe Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2014 Author Report Posted October 6, 2014 Witam z wieczora te kury całkiem fajne ale tylko do oglądania;-) jedzenie ich raczej odpada.Za owce to myślę cena dobra zwłaszcza jak za rasowa sztukę.z tego co patrzyłem, to i inne nie są tańsze ogólnie w takiej cenie chodzą ja wypatrzylem owce kamerunskie. Quote
Tomek19 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Robercie witaj:) właśnie że drogie, ale mam inny plan i prosty wcześniej o tym nie pomyślałem, dosyć często jeżdżę do zakopanego na jeden dzień( oprócz wakacji) więc sprawa prosta, jeśli się już zdecyduję to kupię w górach:)a jak Tobie minoł dzień ?a co do tych kurek to mi te się podobają jak Tobie Robercie, Amelka też mówi że ładne:)a silki, przecież też mają czarne mięso, kości, skórę, za wyjątkiem krwi:) Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2014 Author Report Posted October 6, 2014 Można i tak ważne aby zdobyć to co się chce i nie przepłacać;-)Ja nie bardzo miałem dzień przeziębilem się i w ogóle słabo się czuje ale co zrobić moze jutro będzie lepiej i zapomnialem się pochwalić jest mały żuber jutro zrobię mu zdjęcie i wstawię do galerii. Quote
wiejskieżycie Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Congratulations nowego cielęcia. U mnie za płotem dzisiaj też się dwie małe krówki lub byczki lub krówka i byczek urodziły. Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2014 Author Report Posted October 6, 2014 Jestem zadowolony z niego choć jeden nowy ziuber w tym roku;-) a bliźniaki to rzadko się trafia,Takie kury to dziwolagi wiec ładne;-) Quote
Tomek19 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Robercie koniecznie musisz wstawić fotkę i gratuluję nowego mieszkańca zagrody:)No ja też okropnie się czuję i jeszcze na zrywanie jabłek jeżdzę jak wylądowałem 28 września w niedzielę na izbie przyjęć w szpitalu, to do dziś mnie trzyma, choć ciut poprawy jest, rzekomo grypa jelitowa, ale pieron wie co faktycznie jest, a jak mi dali zastrzyk nie w to miejsce co trzeba, tylko za wysoko i chyba w jakiś mięsień, to przez tydzień utykałem, jeszcze teraz nie raz zaboli.tam można taniej na prawdę kupić, mam kilka znajomych osób tam, to i one by coś na pewno pokombinowały Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2014 Author Report Posted October 6, 2014 Żeby się leczyć trzeba być zdrowym:-( najgorzej jak się coś do człowieka przyczepi:-(,Ja do górali mam za daleko żeby jechać,ale jak masz znajomych to ci poszukają w razie czego łowiecki;-) Quote
Tomek19 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 ja mam 230 km do zakopca:)ano taka służba zdrowia u nas jest niestety. Quote
Recommended Posts