Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam z Południa;-) Tomek zdjęcie jak obiecałem jest w galerii a dziś jak byłem na dworze to gasior landes nań mnie syczal i rozkładal skrzydła i chciał mnie pogonic;-) ale z niego odważniak;-)
Posted

Witaj Robercie:) już śmigam oglądać zdjęcie:)

Robert a jaj przeziębienie ?:( ustępuje coś?

Taki urok tych gąsek:) Wiesz obczytałem się o wszystkich rasach gęsi ile tylko się da, wszystkie możliwe fora, wszystkie jakie były możliwe strony o landesach, i koniec końców, zaparłem się przy tej rasie aby ją posiadać.

Robert ja tutaj patrzę i obserwuje ogłoszenia z landesami z myślą gęsi dla Twojego kawalera:) może jak coś się pojawi to dam znać, a nóż, widelec, wpadnie Ci w oko.

Robert, zajefajną masz tą Teklę:)

ehhh żebym ja miał warunki na takie stworzona:)

Posted
A wiesz dlaczego Tekla , jest Maja Gucio wiec prawie serial:-), moja bielaska zakumplowala się z biegusem i kaczka staropolska łaciata i tak sobie razem prześaduja we trójkę, co do mnie to nie bardzo boli mnie szczęka i głowa ale cóż zrobic:-( co tam dziś pracowałeś, pozdrawiam;-)
Posted

Robert trochę pracowałem, kupa porządków jeszcze do zrobienia w zagrodzie dla kur, jeszcze poprawki do bielenia w kurniku, a szkoda gadać, roboty od groma, i tak latam od jednego zajęcia do drugiego.

trochę pokrzyw do suszenia nazbierałem.

Robert może masz zapalenie okostne jak szczęka boli?:( ja też fatalnie z gardłem się czuje, i katar, jest to jak powolne konanie:/

No faktycznie nie długo będzie cały serial:) no a kaczuchy to trio utworzyły:)

u mnie bielaska trzyma się biegusów, bo bidna sirotka jest sama:( to lepiej jej urzędować z butelkami niż z kurami:)

Posted
A wiadomo kaczki razem ale ja mam dużo kaczek w bieli a ona sobie upodobała ta parę, w sumie to zastanawiam się nad zmianą imienia małej bo Tekla to.takie nie za ładne imię:-( może coś z gumisiow może Bunia.
Posted
I kto tu bajki ogląda chłopy po 30 lat;-) a co tam u twojego drobiu słychać moje gęsi drą się w niebo głosy, ale już niedługo pójdą spać to przestaną tak się drzec w sumie gęsi t piękne ptaki ale trochę za głośne
Posted

heh bajki dobra sprawa ;) dziś zaobserwowałem że kogut silki, owszem bije i zadziera z innyi kogutami, ale jednego upodobał sobie zwłaszcza, to dziwadełko co mam w galeri, co się śmiałeś Robercie że ygląda jak struś, to kurka jest, ale jest jeszcze taki sam kogutek tylko popielaty, a wogóle to dziwny ten kogutek, bo z jednej strony obrośnięty popielatym puchem jak silki, a drugi bok ma też w puchu ale dużo zwykłych piór jest i sporo piórek w kolorze złotym, i właśnie tego kogutka silek przesladuje, dziś po lesie aż go ganiał.

co do gąsek to fakt, krzykliwe są, ale w pewnym stopniu dodaje im to uroku:) i owszem gęsi są piękne i bardzo dostojne:) takie szlachetne ptaki:) choć Ania:) hehe, nazwała by je jeszcze inaczej:):) wredoty:)

Posted

Bo ma rację to są wredoty:-( dokuczają mniejszym i młodszym miałem tak u siebie.

a co do tego silka to koza by mu się przydała posiedział by z tydzień, to by mu przeszła ochota na dokuczanie.

A ten kogucik dziwadelko to młody jest? A może więcej mu tych piór wyrośnie złotych

Posted

witam :)

Tomku, masz rację, gęsi to wredoty :P ale mi ich głośność nie przeszkadza :) wręcz przeciwnie :) kocham te ptaki i tylko szkoda, ze właśnie takie wredne. ale dzisiaj cały dzień siedziały na ogrodzie. i zamiast się cieszyć i korzystać z wolności i nieograniczonego dostępu do pięknej zielonej soczystej trawki, to one praktycznie cały dzień przesiedziały przy drzwiach. a jak mnie tylko zobaczyły to od razu pod drzwi i krzyki, lamenty :P ale nie wpuściłam. gąska musi do siebie dojść. a gęsi zostały wpuszczone do zagrody dopiero o 17.30, miały 30 min. na swobodę i o 18 już zaganiam je do ich przegródki, ale i tak zdąrzyły gąsce dokuczyć :/ tyle, ze byłam na miejscu, bo wiedziałam ze tak będzie.

prześwietliłam właśnie jaja u kwoki i wywaliłam 3 jaja od sułtanów. zostały jeszcze 2. ale i tak się cieszę, ze coś zostało, bo jajka przeleżały miesiąc :P a jak by mi wyszedł nawet jeden sułtan, to już mi dość :D tylko zeby to była kurka, bo już mam tyle kogutów i ciężki wybór którego zabić jak wszystkie inne :(

Robercie, mała Bunia/Smerfetka/Migotka śliczna :D

Tomku, to też Ci się kogut wredny trafił :/

ja teraz mojego Leghorna pogoniłam, bo już w kaczniku małą kurkę chciał deptać, a ona jeszcze taka malutka :( kogut oberwał i chyba jako pierwszy trafi pod pień. i tak musze sie kilku kogutów pozbyć :(

Posted

Witam Aniu:)

Robercie on jest z maja, dziwny jest ten kogut, jaby dwie różne połówki różnych kogutów do upy skleić, on taki jest już się nic nie zmieni, dziwne z jednej strony puch z drugiej puch z piórami, i kuleje od kilku dni, nie wie czy nie przez tego silka.

Aniu oby z oby dwu jajek coś się wykluło i oby była to parka:)

tak muwiecie Aniu i Robercie o tych gąskach aż mnie skręca:( ja już do soboty się nie mogę doczekać, bo jadę po landesy.

HMMMM smerfy też lubię:);) Robert a może smerfetka ? ;)

Posted

Aniu okropny ten kogutek się zrobił:( ale teraz widzę że wyraźnie chodzi o to aby nikt do jego kurki się nie zbliżył .

Robert:) zrobię na dniach zdjęcie i wstawię:) no mówię Wam dziwny kogut, jak go wieczorem wziołem w ręce to mały on jest, ale ciężki i ubity, musiałem go do kurnika przenieść na noc, bo ze strachu chyba do szopki obok kurnika poszedł nocować.

Posted

Tomku, ja trzymam kciuki zeby tylko nie było kogutka sułtana, niech sie kurka wykluje :P bo potem było by mi szkoda, go zabić, a nie chciała bym żeby geny kurom przekazywał to raz, a dwa to nie mogę tyle kogutów trzymac :P

Robercie, spokojnie mała zacznie jeść :)

Tomku, a sobota tuż tuż :D

oj, to matka zostawiła małe :(

pamiętam jak Amelka kiedyś pisała, jak owca odrzuciła jagnię, to ona w nocy chodziłą z małym do matki i przystawiała do cyca. jakoś tak to było.

Posted

Robercie to jak ta matka małej już drugi raz taki numer wywineła, to ja bym sprzedał, a malutką bym zostawił, może dobrą matką by się okazała:)

szkoda że mała została tak odtrącona(

Aniu i dlatego siedzę jak na szpilkach:) nie moge się doczekać:( no u mnie też szykuje się kogutów:( silek musi zostać, kogut feniksa też zostaje, ten ze zdjecia co śpi też zostaje bo to pupil oswojony, jeden kogut musi zostać do kurek mixów, i mam problem z dużym kogutem tęczowym, bo z dużych kur mam tylko jedną, czarną ale na następny rok chciałbym lęgnoć przede wszystki tylko duże kury, i przydał by się ten kogut tęczowy.

Aniu to oby dwie kurki, się wylęgły:) ale gdyby byla parka:) mogła byś Aniu rozmnożyć kurki:)

Posted

u mnie w tym momencie jest 5 dorosłych i na pewno 10 młodych. tak więc trzeba będzie niestety, ale zabić część.

Tomku, nie będe chciała mnożyć sułtanów, bo chcę mieć tylko na ozdobę :) mięsa z tego tyle co nic :P więc w takie gadziny szkoda sie bawic. za rok tak jak pisałam, planujemy duże kury przede wszystkim.