Jump to content

Recommended Posts

Posted
Tylko Tomku nie przesadź bo kura zbyt dużej ilości nie obstanie ale z tego co pamiętam to pod przeciętną kurę mama wkładała 21 jajek hehe nie wiem jak jest u was ale u mnie zawsze było mówione żeby kłaść nieparzystą ilość jajek taki jakiś zabobon:) ale szczerze mówiąc to nie wiem czemu ma być nieparzyście?:)
Posted

ja sądzę że pod kurkę feniksa jej własnych jajek to 13 - 15 max, pod mojego mixa max kładłem 17 szt. lepiej 2 czy 3 jajka mniej a niech kurka je dobrze obsiądzie:) młodych kurek mixów mam 12 plus 4 stare to kwok będzie na potęgę:)

jeśli jest nieparzysta liczba jajek to lepiej się układają w gnieździe:)

Sławku czytałem cały ten temat, kolega DG też twierdził że jeśli jest nieparzyście jajek, to lepiej w gnieździe się układają.

Robercie nie tak się zaraziłem chęcia posiadania ponad 100 szt na podwórku, tylko kurki mam jeszcze młode bo tegoroczne a już chętni są na jajka i młode silek i feniksów, o butelkach nie wspominając:)

Posted
Niech choduje jak ma zbyt to czemu nie dorobić na pasze dla zwierzaków.ja miałem ponad sto i mi wystarczy teraz kilka sztuk tego i kilka tamtego i będzie lładnie i trawa choć mi na podwórku odnośnie;-)
Posted

mi się ostały dwie perliczki tylko, i prawdopodobnie parka to będzie na całe szczęście:)

indyki mi się z jednej strony podobają a z drugiej nie, no i za dużo tego wszystkiego by było.

czy jest w ogóle to możliwe aby kaczka piżmowa skrzyżowała się z biegusem ?

Posted
Właśnie doszedłem do takiego wniosku ze lepiej mniej a dokładniej indyki to kupię bk marzą mi się od dawna a perliki to bym kupił ostatnio jak byłem na targu ale w ostatniej chwili się powstrzymałem;-)
Posted
Nie wiem tomek ale u mnie były takie dziwne biegusy niby normalnie ale jakieś takie grubsze i mniej wyprostowane ale być może miałem zaciemnienie:-( j tak mi się tylko wydawało. ale ja nie miałem jeszcze wtedy piżmowki wiem tyle ze krzyżówka piżmowych i pekina to mulardy ale trudne do uzyskania w przydomowej chodowli wiec nie powinny się krzyżowac
Posted

bo się bałem że moja bielaska z biegusem się skrzyżuje, tylko będę musiał jakoś przypilnować gdzie bielaska będzie niosła, żebym jej jajek nie podłożył do wysiadywania, bo i tak nic by z nich nie było

tam co kupowałem swoją bielaskę, to ta pani miała muladry z własnej hodowli, zachęcała mnie abym zakupił na rosół:)

Posted
Robercie, nie będę kupował piżmowego, tego gatunku nie chcę romnażać. twierdziła że jej własnego chowu nie kupne, piżmowe i pekiny na podwórku widziałem, ale jaka prawda jest to nie wiem.
Posted

Mi sie wydaje że biegus sie skrzyżuje z francuską poza tym coś kiedyś Marcin pisał o różnych krzyżówkach:) Jak bylem mały to pamiętam jak dzikie kaczory pochędożyły kaczki i potem takie dziwadła kolorowe powychodziły więc gatunek inny ale rodzina ta sama więc chyba da radę:)

Kup Tomku kaczora bo to bardzo dobre kaczki do gara:)

Posted

:)

a ja choć niedziela, nadrobiłem sporo roboty, siatkę leśną zagęściłem ładnie drutem, tylko jedno przęsło i zostało:) naciołem 4 duże wiązki trzciny, aby dokończyć parasol, bo bardzo dużo materiału idzie i brakło:( i sporo drobniejszych dupereli porobiłem:)