Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Miało być 12-13 jajek ale coś mi się machnelo;-) Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 u mnie ile będzie jajek, tyle pod kwoki podłożę Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 To pewnie na spokojnie będzie ze 40 od jednej albo i więcej coś mi się wydaje ze następny się zaraził chęcią posiadania ponad 100 drobiu na podwórku;-);-);-);-) Quote
Tofik Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 Tylko Tomku nie przesadź bo kura zbyt dużej ilości nie obstanie ale z tego co pamiętam to pod przeciętną kurę mama wkładała 21 jajek hehe nie wiem jak jest u was ale u mnie zawsze było mówione żeby kłaść nieparzystą ilość jajek taki jakiś zabobon:) ale szczerze mówiąc to nie wiem czemu ma być nieparzyście? Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 To tłumaczył duży Grzegorz kura ma lepiej obsiasc Jak jest nieparzysta ich liczba Quote
Tofik Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 To tłumaczył duży Grzegorz kura ma lepiej obsiąść Jak jest nieparzysta ich liczba Trzeba by znaleźć tego posta to bym sie dowiedział jak to jest dokładnie:) Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 ja sądzę że pod kurkę feniksa jej własnych jajek to 13 - 15 max, pod mojego mixa max kładłem 17 szt. lepiej 2 czy 3 jajka mniej a niech kurka je dobrze obsiądzie:) młodych kurek mixów mam 12 plus 4 stare to kwok będzie na potęgęjeśli jest nieparzysta liczba jajek to lepiej się układają w gnieździe:)Sławku czytałem cały ten temat, kolega DG też twierdził że jeśli jest nieparzyście jajek, to lepiej w gnieździe się układają.Robercie nie tak się zaraziłem chęcia posiadania ponad 100 szt na podwórku, tylko kurki mam jeszcze młode bo tegoroczne a już chętni są na jajka i młode silek i feniksów, o butelkach nie wspominając:) Quote
Tofik Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 No to sprawa sie wyjaśniła:) jak to sie mówi od przybytku głowa nie boli:) Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Niech choduje jak ma zbyt to czemu nie dorobić na pasze dla zwierzaków.ja miałem ponad sto i mi wystarczy teraz kilka sztuk tego i kilka tamtego i będzie lładnie i trawa choć mi na podwórku odnośnie;-) Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 Robercie a może takie duże stado gęsi i kaczek zachodujesz? u mnie na chwilę obecną jest 48 szt. wszystkiego drobiu. Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Tak teraz ma kaczek ponad 40 i gęsi 10 Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 no to Robercie teraz kaczek 80 i gęsi 60 i będzie pięknie:) Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Nie ma takiej opcji najwyżej kaczek 20 i gęsi niech było by też 20 i te 8 kur co pisałem i wszystko ani jednej więcej wole kupić indyki albo perliki. Quote
Tofik Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 Znaczy sie Robercie chcesz trochę urozmaicić podwórko:) osobiście bym wybrał indyki bo krzykaczy jak na razie to za darmo nie chcę Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 mi się ostały dwie perliczki tylko, i prawdopodobnie parka to będzie na całe szczęście:)indyki mi się z jednej strony podobają a z drugiej nie, no i za dużo tego wszystkiego by było.czy jest w ogóle to możliwe aby kaczka piżmowa skrzyżowała się z biegusem ? Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Właśnie doszedłem do takiego wniosku ze lepiej mniej a dokładniej indyki to kupię bk marzą mi się od dawna a perliki to bym kupił ostatnio jak byłem na targu ale w ostatniej chwili się powstrzymałem;-) Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 ja zamiast indyków wolę chyba większe stadko landesów Robercie, indyki to straszne powsinogi niestety Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Nie wiem tomek ale u mnie były takie dziwne biegusy niby normalnie ale jakieś takie grubsze i mniej wyprostowane ale być może miałem zaciemnienie:-( j tak mi się tylko wydawało. ale ja nie miałem jeszcze wtedy piżmowki wiem tyle ze krzyżówka piżmowych i pekina to mulardy ale trudne do uzyskania w przydomowej chodowli wiec nie powinny się krzyżowac Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 bo się bałem że moja bielaska z biegusem się skrzyżuje, tylko będę musiał jakoś przypilnować gdzie bielaska będzie niosła, żebym jej jajek nie podłożył do wysiadywania, bo i tak nic by z nich nie byłotam co kupowałem swoją bielaskę, to ta pani miała muladry z własnej hodowli, zachęcała mnie abym zakupił na rosół Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Chodowala sama ale pisklaki kupiła ;-) a tak na poważnie to jak zaczną ci się nieść to odróżnisz jajka jedne od drugich a bielasce trzeba kaczora kupić do pary. Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 Robercie, nie będę kupował piżmowego, tego gatunku nie chcę romnażać. twierdziła że jej własnego chowu nie kupne, piżmowe i pekiny na podwórku widziałem, ale jaka prawda jest to nie wiem. Quote
Tofik Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 Mi sie wydaje że biegus sie skrzyżuje z francuską poza tym coś kiedyś Marcin pisał o różnych krzyżówkach:) Jak bylem mały to pamiętam jak dzikie kaczory pochędożyły kaczki i potem takie dziwadła kolorowe powychodziły więc gatunek inny ale rodzina ta sama więc chyba da radę Kup Tomku kaczora bo to bardzo dobre kaczki do gara:) Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 muszę z tym kaczorem jeszcze sprawę przemyśleća co dziś panowie zdziałali przy niedzieli ? Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Ja się pochwałę barszcz czerwony;-) Quote
Tomek19 Posted October 19, 2014 Report Posted October 19, 2014 a ja choć niedziela, nadrobiłem sporo roboty, siatkę leśną zagęściłem ładnie drutem, tylko jedno przęsło i zostało:) naciołem 4 duże wiązki trzciny, aby dokończyć parasol, bo bardzo dużo materiału idzie i brakło:( i sporo drobniejszych dupereli porobiłem:) Quote
Recommended Posts