Robert ;-) Posted December 6, 2014 Author Report Posted December 6, 2014 Ja marudze przy wyborze małe muszą być kształtne i mieć widoczny zarys szynki, to wtedy mam gwarancję ładnych kawałków mięsa, ostatnio to kupiłem żyrafe a nie świnie to łopatki wcale nie bylo:-( teraz jestem na polu wywoze obornik:-( jeszcze dwa wózki. Quote
Tofik Posted December 6, 2014 Report Posted December 6, 2014 Witam no to Robercie mikołaj ci sie nie udał A co do tej żyrafy to mógłbyś podesłać kawałek kiełbasy bo z żyrafy to jeszcze nie jadłem:)A tak w ogóle to ładnie łamać zakaz wywozu obornika? Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Ale ja wywoze na stertę więc nic nikomu do tego a w dodatku to tk pole nie jest nigdzie zgłaszane;-)No niestety nic nie kupiłem ale może za tydzień coś się uda trafić. Quote
ania1983 Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 witam policzyłam dzisiaj raz jeszcze moje perliczki, znaczy się kogutki i kurki potwierdziłam to co wcześniej pisałam, mam 2 kogutki lawendowe i 2 kurki lawendowe i 3 kurki białe, czy tam perłowe w kaczniku rano codziennie znajduję zielone jajko kacze kury znowu zaczynają się porządnie nieść i jestem pewna,ze wtedy co miały przerwę, to przezte ziemniaki. niby dużo nie dostawały, bo niespełna 8 litrów na 65 ptaków, ale widać to wystarczy. nie wiem, co mi do głowy w tym roku z tymi ziemniakami strzeliło, nigdy nie dawałam ich kurom, a jak już to bardzo okazjonalnie. Quote
Tofik Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Witam Robercie na pewno coś trafisz a jak będzie może lepsza pogoda no to i więcej wszystkiego będzie.Aniu głupoty gadasz że przez ziemniaki moje w diecie głownie mają pszenicę i ziemniaki i jajka jak nosiły tak nosząPozdrawiamMiłego dniaPs. Aniu wszystkiego Najlepszego:) Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Aniu ale gapa ze mnie Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i spełnienia marzeń pozdrawiam;-) Quote
wiejskieżycie Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Witam. Ja nie gapa hi hi, bo dopiero na forum zajrzałem. Tak więc Aniu wszystkiego najlepszego, spełniania marzeń i mnóstwa sukcesów hodowlanych, a przede wszystkim likwidacji ślimaków na polu w sezonie 2015. Quote
ania1983 Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Panowie, dziękuję za życzenia co do ziemniaków i braku nieśności, to Sławku nie musisz się z tym zgadzać, ale to sa moje osobiste spostrzeżenia. może Twoje sa nauczone na ziemniaki i tak nie reagują, ale moje nigdy ich nie dostawały wczesniej, a już na pewno nie codziennie. raz na tydzień i to nie zawsze Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Nie wiem jak to jest z tym niesieniem u mnie nie mają kartofli, a tylko zboże i dziś było 1 jajko, jest zimno mało zielonego i kury się nie niosą to bardziej sprawka pogody niż kartofli, przecież tak mała ilość nie ma wpływu na niesnośc? A może mają urlop. Quote
ania1983 Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Robercie, ale rok temu nie miałam takiego problemu z jajkami. poza tym jak odstawiłam im ziemniaki, to po ok. tygodniu może więcej nieśność wróciła do normy. teraz mam 14-16 jaj dziennie. nieść zaczęły się zielone, czy 3 jaja więcej, ale 2 kury mi się pierzą. więc wynik i tak jest niezły, bo na 18 niosek minus 2 pierzące, czyli na 16 niosek mam ostatnimi dniami 14-16 jaj. dlatego ja nie w temperaturze, a w ziemiakach widze problem. ale tak jak napisałam, to jest moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać Quote
mirek79 Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 witam,moje kurki cały czas na ziemniakach więc wątpię aby to było przyczyną,prędzej zimno lub urlop,ale każdy zna swoje kurki najlepiej Quote
ania1983 Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 bo to jest chyba tak, przynajmniej tak mi się wydaje jak kura nauczona od zawsze jeść ziemniaki, to nic się nie dzieje, a jak tak jak u mnie było, kury od zawsze na pszenicy, owsie, kukurydzy, otrębach i nagle im zaczęłam dawać codziennie ziemniaki, to efekt był jaki był. cały czas jednak powtarzam, że są to moje osobiste obserwacje z którymi nikt nie musi się zgadzać, ale tak jak napisałam Mirek, każdy zna swoje kurki, a wiadomo że nie każda jest taka sama a tak w ogóle, witam kolege Mirka i mam nadzieję, ze częściej będzie do nas zaglądał Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Witam kolegę Mirka;-)nie wiem Aniu jak to z tymi kurami jest, w sumie ważne ze znoszą ci jajka, moje nadal strajkuja:-(Dziś ubyło 2 kaczki zostało jeszcze 10 mulardów i gęsi, skubanie mnie wkurza ale co zrobić jak się rosołu chce;-)ale choć nie było tyle pał co dwa tygodnie temu. Quote
Tofik Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Mi sie wydaje że brak jajek nastąpiło przez gwałtowne obniżenie temp no a teraz wszystko wróciło do normy:)Robercie moja kaczka ostatnio praktycznie pał już nie miała a te co były to bardzo ładnie z puchem powychodziły:) a tak w ogóle to trochę rosołów ci jeszcze zostało:) Nie wydaje sie wam że coś z tym kogutem jest nie tak:)http://olx.pl/oferta/wyandotty-zlotoluskowane-duze-CID757-ID86WmW.html#6513572a1b Quote
wiejskieżycie Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Robercie ciesz się, że nie skubałeś Biegusów. Powiem Wam, że u mnie w podwórku kury jadły wszystko odkąd pamiętam (poza pieczywem w nadmiarze, bo to tylko sporadycznie, choć za nim przepadają) i dopóki miałem w zagrodzie kury nioski jajek było zatrzęsienie. Nie zastanawiałem się ile ziemniaków parowanych dostają, a bywały momenty że dzień w dzień gotowałem kocioł, nie garnek marchwi i tak przez miesiąc, a nieśność i tak nie spadała. Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Ano i zostało tak około 14 i gęsi do tego:-D nie byłem biegusow ale i tak mam dość na dziś,pał było trochę ale wychodziły o niebo lepiej niż ostatnio;-) następne skubanie za tydzień aż się skończą a potem gęsi no i kury, jak nie zacznąssię nieść to niestety dostana po glowie. ten kogut to jakiś herlawy i stary bo jakie ma ostrogi. Quote
wiejskieżycie Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Panem R. :) Kogucik faktycznie może tak wyglądać przez zmianę piór. Ostrogi natomiast spokojnie w rok kogutowi urosną do takich rozmiarów jakie ma ten osobnik ze zdjęć. Chociaż właściwie jeśli jest np z początku 2013 r (co też będzie zgodne z opisem), to ma już 2 lata i faktycznie może być starawy. Ale moim zdaniem rokuje. Quote
Tofik Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 No niby dwu letni ale jak dla mnie to wygląda jak by go jakiś kundel dopadł ale udało mu sie jednak uciec:)A w ogóle to może sie pierzy bo u jednej kury występuje podobne zjawisko:) Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Marcin ja bym jednak nie kupił tego koguta wolał bym jakiegoś co wygląda jak trzeba a nie taki nie do końca oskubany , a faktycznie nie mam tej rasy ale wygląda mi na emeryta.;-) Quote
wiejskieżycie Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Może kury go tak wymęczyły. Bez odbioru. Quote
Tofik Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Ani "jedynak" choć w inne barwie wygląda o niebo lepiej:) Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 Tak to jest ze nie zawsze barwa pasuje do drobiu.Marcin się zmył a jeszcze wcześnie. Quote
Tofik Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Marcin to taki "egzemplarz" co wcześnie spać chodzi:) dlatego na forum po nocach nie siedzi:( Ania coś dziś też nie za bardzo aktywna ale to chyba przez jej święto i pewnie ładuje nalewki swojej produkcji:) Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2014 Author Report Posted December 7, 2014 O naszej koleżance to samo pomyślałem;-) w końcu raz do roku człowiek jest starszy o rok. Ja jak nie jadę do roboty to też puzniej idę spać ale jak jadę to 22 max idęw kime ;-) najgorsze ze opony sie kończąale i dobrze bo w końcu wezmę się za ciagnik, i może te kaczki ubije aby mniej żarcia wychodziło. Quote
Tofik Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Teraz to chyba już ci sie trochę w robocie przewaliło? bo największy bum już minąłNo a kaczki fakt potrafią wszamać więc co by zaoszczędzić najlepiej skrócić je o głowęja osobiście nie lubię chować do zamrażalki dlatego staram sie zrobić taki zapas papu na zimę co by do lata starczyło:) poza tym mi zależy na oborniku bo jego działania w ziemi żaden nawóz nie zastąpi. Quote
Recommended Posts