Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#61 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 lipiec 2013 - 18:45

Napisz kolego co hodujesz ja interesuje się drobiem od nie dawna w sumie od zeszłego roku mam tego towarzystwa 80 szt ale dla mnie to mało pozdrawiam
  • 0

#62 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 lipiec 2013 - 18:50

Ja interesuję się tym od dwudziestu lat. Bywało że w roku lęgło się blisko 100 kurcząt i tyle samo wychowywało się do wieku dorosłego. W tej chwili już od tego odszedłem, ale gęsi i kilkadziesiąt kur jeszcze zostało. W tej chwili "pogłowie" mojego stada to w głównej mierze czubatki polskie bezbrode, tzw. białoczuby holenderskie (mylnie nazywane właśnie holenderskimi), do tego brahmy olbrzymie i kochiny też olbrzymie plus kilka kurek z brodami, ale nierasowych. Ot i całe stado. Wcześniej były jeszcze kaczki pekinki i piżmówki, gęsi białe, perliczki w kilku odmianach barwnych, kaczki mandarynki i bażanty, ale to już przeszłość. Zapomniałbym dodać, że w zagrodzie kręci się jeszcze stado indyków w barwach indyków kanadyjskich i royal palms. Plus dwa kurczęta araukany - niestety koguciki. :) Gdzieś mi mignęło, że masz szare gąski garbonose i w pw poprosiłem o ich fotki. Czy to wykonalne? :):cool:
  • 0

#63 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 lipiec 2013 - 19:07

To masz niezłe stadko ja dopiero zaczynam swoją przygodę mam kaczki staropolskie i kurki zielononóżki kuropatwiane trzy gęsi teraz to już nie jestem pewien co to za gatunek prześle ci fotki ale nie koniecznie dziś ponieważ w tygodniu pracuję od 6rano do 21 napisz kolego skąd jesteś mam ochotę posiadać kury kochiny olbrzymie perliki też ale rodzinka się nie zgadza cóż zrobić pozdrawiam.
  • 0

#64 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 lipiec 2013 - 19:10

Chętnie zobaczę zdjęcia. Mam ogromną nadzieję, że posiadasz właśnie gąski garbonose tak jak wspomniałeś. Występują one w dwóch odmianach barwnych - białej i łaciatej - nieco podobnej do gąsek Kartuskich. Ale właśnie gąski Kubańskie o upierzeniu podobnym do gęsi Landes są często określane przez hodowców mianem gąsek garbonosych. Trzymam kciuki za to, żeby Twoje były właśnie garbonosymi. :)

W tym roku wylęgło się ponad 20 sztuk samych olbrzymich kurcząt i już wiadomo co kogucik a co kurka. Dorosły kogut wkrótce pożegna się z życiem, bo następców spłodził godnych. Jeśli chcesz spójrz w galerię w zakładkę "zwierzęta". Umieściłem tam zdjęcie kogutka z mojego stada. Nie wiem czy mogę podać tutaj link do mojego fotobloga - tam jest więcej fotek. Wysłałem Tobie/Panu link do zdjęć na pw.
  • 0

#65 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 lipiec 2013 - 21:14

Witaj Robercie mialem mala przerwe bo mialem maly remoncik pokoju i musialem odlaczyc nata bo mam radiowego.Co do kaczora to fakt smiedznie wyglada bo ma goly kuper:)
Co do malych kaczek to jedna wyklula tylko 5 a ta druga zaczela wczoraj kluc i jak narazie ma 8 a czy bedzie wiecej to sie okaze, bynajmniej narazie jest 19 o ile sie wychowaja
Pozdrawiam
  • 0

#66 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 06:52

Witam kolego wiejskieżycie chętnie zobaczę te fotki powiem bratu to może zrobi te zdjęcia.a tego starego koguta to nie lepiej sprzedać w necie drogo się za nie płaci.Jak kupowałem gęsi to były małe potem jak urosły,szukałem w necie informacji[opisu]co to za gatunek najbardziej pasował mi że to garbonose ale coś mi się wydaje że to jakiś inny,gąsiora kupiłem ale on to raczej pasuje mi na kubańskiego będę musiał kupić mu samicę do pary mam też jedną całkiem białą gęś z garbem na głowie.jestem robert mam 30 lat,pisz po imieniu pozdrawiam Witaj tofikarius to fajnie że zaczęło się klucie twoich kaczek moje są już spore trzymam je jeszcze osobno z ich kurzą mamą żeby większe krzywdy im nie zrobiły,co do kurczaków to są 4 chodzą już z innymi po podwórku,to miałeś trochę pracy ja mam internet z modemu wygodne to jest ale prędkości są powiedzmy żółwie[filmów nie się w ogóle oglądać]pozdrawiam zaraz szef przyjdzie i trzeba się za robotę brać.
  • 0

#67 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 07:02

Hej. Jeśli gąska jest cała biała i ma garb na dziobie w górnej jego części, to na pewno gąska garbonosa. :) Z krzyżówek z gęsiami Kubańskimi wychodzą jak dla mnie akurat mało atrakcyjne kolory i w ogóle gąski raczej nie do chowu jeśli komuś zależy na czystości rasy. Na tej stronie do której link Tobie wysłałem wczoraj są fotki moich gęsi.

Kogut ma rok i tego kwiatu pół światu jak to się mówi na różnych portalach aukcyjnych. Szkoda zachodu. Na młodzież też się raczej nie połaszą bo i tego "towaru" pełno. Trzymam ptaki raczej na użytek własny i żeby cieszyły oko właściciela i osób wpadających na podwórko.
  • 0

#68 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 07:17

Wiem że krzyżówki są nie pożądane.gąsior jest podobny do twoich ze zdjęć więc to chyba kubańczyk siwa gęś jest mniejsza od niego[z resztą i tak nie opisze zbyt dokładnie]wyślę zdjęcia to się okaże,dlatego pisałem wcześniej że muszę skompletować parę zależy co uda się kupić.co do kur to kochinów olbrzymich jest mało na allegro w mojej okolicy jest tylko jeden ogłoszeniodawca i to ze 40 km ode mnie a reszta to po Polsce daleko,ale może się coś trafi w dobrej cenie,podobają mi się twoje naprawdę ładne kurczaki o takie właśnie mi chodzi,
  • 0

#69 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 07:28

Dzięki za pozytywną ocenę stada. Właśnie powędrowały na trawę. Nie można znieść ich płaczu rano, tak je ciągnie na podwórko. Tydzień temu jeszcze były dogrzewane żarówką kwoką, bo pogoda u mnie pod psem. Raz deszcz, a za chwilę upał i wszystko się na maluchach odbija. Jeśli masz gąskę garbonosą to i tak już dużo. Jajek na aukcjach w Internecie wolałem nie kupować, dlatego jest co jest. Małych gąsek mam w tym roku tylko kilka, bo za dużo jedzą, choć zbyt po ludziach w okolicy i zapotrzebowanie na ich mięso jest ogromne. :) Za góra 2 tygodnie wrzucę nowe fotki na bloga, bo ptakom się znacznie podrosło. Są już w pełni opierzone i kolory mają ustabilizowane w barwie jak osobniki dorosłe. Małe miesięczne koguciki już piały, a teraz nie można przejść obok, bo żeby zwrócić na siebie uwagę zdzierają gardła ile wlezie. :cool:
  • 0

#70 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 13:54

Czesc Robercie ja tez mam zamieszanie z tymi kaczkami bo tamte pierwsze 6 jest razem z kurczakami, kolejne 5 jest osobno noi te ostatnie 10 (2 doklula w nocy) tez osobno na szczescie mama sie nimi opiekuje:) dzis bylem na gieldzie bo poniedzialek i kupilem 6 pisklakow 4 maja miec piora wystraszone jakby w nich piorun strzelil a 2 maja miec portki i jakies korale bynajmniej tak gosc mowil, mial tylko 6 dlatego 6 kupilem bynajmniej co z nich wyrosnie to niewiem ale kure co z nimi mial wygladala dosc interesujaco i dlatego je kupilem pozatym odrazu po kurczakach widac ze sa inne od zwyklych:)
Co do neta to tez mam przez modem ale na samym modemie mam za slaby sygnal i net mi niechodzi albo tak tnie ze szkoda gadac wiec mam do nie go antene i chodzi tak sobie filmiki tez ruznie chodza a zwyklych filmow nie ogladam bo mam tylko 3G na miesiac a to nie wiele bynajmniej sciagac filmow itd nie darady:( bo te 3G bym wykorzystal w jeden dzien:) bynajmniej jak dlamnie posiedziec na forum i pobuszowac troche po necie wystarczy:)
Pozdrawiam
  • 0

#71 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 15:54

Kupiłeś zapewne kurczęta określane jako "szyszki" lub też profesjonalniej mówiąc Kochiny miniaturowe lokowane, jeśli oczywiście do lokowanego wyglądu piórek mają opierzone skoki oraz łapki i to w dużym stopniu. Teraz koniecznie zastosuj wobec maluchów co najmniej dwutygodniową kwarantannę połączoną z baczną obserwacją.
  • 0

#72 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 21:31

Witaj Wiejskieżycie ja sie na ptactwie nie znam, zajmuje sie tym powiedzmy "amatorsko" bynajmniej to co urosnie konczy w garze:) co do tych kurczakow to maja opierzone lapki i piora takie nietypowe:) a co do tej kwarantanny to co niby ona miec na celu? uwazasz ze moga miec jakies choroby albo cos podobnego?
Pozdrawiam
  • 0

#73 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 21:53

Witaj tofikarius to kupiłeś coś ładnego ja też na targu widziałem takie kurczaki z łapciami i czubkiem na głowie nie kupiłem niestety bo musiałem jechać do pracy,to tych kaczek uzbierało ci się ładne stadko,ja na zimę zostawię 6szt,kolega wiejskieżycie ma rację nie wpuszczaj ich to starego stada tylko w klatkę,podać im jakieś witaminy też by im nie szkodziło, ja swoim fundowałem przymusowe leczenie[kurom na drogach oddechowych rosły guzy i kury zdychały,weterynarz robił sekcje]pisaliśmy już o tym[obserwuj czy nie robią się osowiałe, czy jedzą i ile, jakie robią odchody,]może się mylę albo coś przegapiłem pozdrawiam a co do modemu to ja też na antenie jadę inaczej zasięgu brak a prędkość jaką łapie to 70kb/s
  • 0

#74 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 lipiec 2013 - 22:44

No narazie jest 21 a co dalej to sie okaze co do tych kurczakow to siedza w kladce po kanarku bo kiedys przez moja nieuwage czmychnol przez okno i tyle go widzialem a klatka zostala:) kurczaki sa dosc ruchliwe bo zachowuja sie krotko mowiac jakby mialy ADHD:) co do jedzenia to maja duzy apetyt(zajadaja zakby byly glodzone) a co do witamin to daje im taki prodzek rozpuszczany w wodzie wiec dostaja go razem z piciem, kupa tez wydaje mi sie ze ok a co do internetu to ja mam z polsatu wiec pewnie czytales o nim wypowiedzi wiec niebede sie rozpisywal co i jak:)
Pozdrawiam
  • 0

#75 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 09 lipiec 2013 - 07:54

Witajcie Hodowcy drobnego inwentarza. :) Kurki z opierzonymi skokami i palcami z czubkiem na głowie to mogły być Sułtany lub inne kurki z nimi skrzyżowane. Jeśli czubek nie był zbyt okazały, to najprawdopodobniej był to jakiś mezalians. :) Za takie kurki hodowcy często liczą sobie jak za oryginały, więc zalecam ostrożność.
Co do kwarantanny, to jest ona niezbędna. Sam przez to że kiedyś jej nie zastosowałem do dzisiaj borykam się z problemami w moim stadzie. Lepiej zawsze dmuchać na zimne. Zalecałbym odizolowanie kurcząt - jeśli jest to nawet możliwe nie powinny mieć z resztą stada żadnego, ale to żadnego kontaktu. Wiadomo "coś" możesz przenieść na ubraniu, coś w nosie, coś na włosach - z jednego miejsca w drugie - ale zawsze lepiej minimalizować takie ryzyko. Kurczętom koniecznie witamina, świeża pasza i od siebie jeszcze profilaktycznie zaleciłbym jakiś antybiotyk - najlepiej poradzić się weterynarza -do rozpuszczenia w wodzie do picia. Plus oczywiście dla odbudowy flory bakteryjnej w czasie podawania środka koniecznie jakieś kwaśne mleko lub najlepiej twaróg tłusty, bo najłatwiej jest go kurczętom podać. Nabiał jest zalecany, bo każdy antybiotyk uszkadza florę bakteryjną przełyku i bez tego choć podaje się kurczętom lek, można wpędzić je w dodatkowe problemy zdrowotne. Należy zawsze zwrócić uwagę na wygląd ptaka przed zakupem i na to w jakich warunkach został przywieziony na rynek. W ogóle w sytuacji kupowania ptaszków na targach, rynkach zaleca się szczególną ostrożność. To tak jak z jedną z zasad którymi powinni się kierować kierowcy względem pieszych - mianowicie zasadą ograniczonego zaufania. Tutaj tak samo.
  • 0

#76 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 09 lipiec 2013 - 20:29

Witaj Wiejskieżycie kupne kurczaki sa osobno wiec reszta jest bezpieczna a co do ich wygladu to jak beda fajnie wygladac to beda sobie na wybiegu chasac a jak beda nie ciekawe to skoncza w garze:) a co do kupna na gieldzie to jak cos jest male to nigdy niewiadomo co moze wyrosnac i zawsze ponosi sie ryzyko.
Pozdrawiam
  • 0

#77 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 lipiec 2013 - 08:02

W mojej okolicy jest tylko jedna giełda drobiu, chociaż nie - giełda to za wiele powiedziane. Raz w tygodniu zjeżdżają się ludzie z okolicy i wystawiają co mają. Mnie akurat tam nie uświadczysz, bo jak raz w życiu się tam wybrałem to aż mnie odrzuciło na widok tego w jakich warunkach ptaszki są przywożone i wystawiane, a do tego w jakim są stanie zdrowia. Najlepiej w drób wszelkiego rodzaju zaopatrywać się u sprawdzonych hodowców i nigdy nie należy wierzyć do końca temu, kto twierdzi że ma ptaki w 100 procentach zdrowe i że choroby drobiu to nie u niego.
  • 0

#78 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 10 lipiec 2013 - 22:32

Witaj wiejskiezycie to co napisales powyzej to masz duzo racji, my zazwyczj kupujemy kurczaki bo kaczki mamy ze swoich, takze takie male dostaja witaminy itd. i zazwyczaj wiekszosc sie wychowuje i konczy w garze:) a co do sprzedajacych to wiadome ze kazdy musi swoj "towar" zachwalac bo inaczej nic by niesprzedal
Pozdrawiam
  • 0

#79 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 lipiec 2013 - 21:44

Witaj tofikarius jak tam twoje kurczaczki się mają? i kaczuchy ja już swoje wypuściłem na podwórko razem ze wszystkimi , ja jutro jadę na targ to może w końcu coś kupię,mam wolną sobotę ale roboty mam po byku,ogrodzenie dla krów muszę zrobić i do kombajnu muszę w końcu zajrzeć bo żniwa blisko zresztą bardzo dobrze bo moje ptaszyny zjadają ziarka za 100zł tygodniowo a to już za dużo pszenżyto się skończyło więc czekam na nowe
  • 0

#80 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 13 lipiec 2013 - 07:14

Czy poza tym co Twoje kurki znajdą na podwórku i ziarnem nie karmisz ich dodatkowo innymi rzeczami, żeby nieco ograniczyć wydatki na zboże? Ja gęsiom i kurom sadzę duże ilości dyni, kabaczków, cukinii, a do tego kawałek pola obsiewam burakami pastewnymi, kapustą i koniczyną. Gdy zacznie się sezon na dyniowate gęsi wsuwają je jak szalone. Wystarczy na koniczynę i dynię posypać śrutę i wymieszać i widzę, że od lat to się sprawdza. Koniczyna ma dużo białka, więc też ptakom służy (a gęsi na niej ładnie przyrastają), a kapusta jako że zawiera cynk jest bardzo dobra na porost piór u młodych osobników. Także polecam, jeśli masz kawałek poletka do zagospodarowania. Szczególnie większe odmiany dyni. Pracy przy nich nie wiele. Jeśli masz na przykład opielacz ręczny, nawet nie poczujesz że masz dynię, bo łatwo się ją nim pieli. Później wystarczy tylko ręczna tarka, tylko że znacznie większa niż taka od tarcia owoców lub warzyw na sałatki i działasz. :)
Co ciekawego udało Ci się kupić na targu?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych