Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#8781 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 19:46

Marcinie fajne ptaszysko:) myślisz że dobrze by wyglądała w garze czy nie bardzo?
  • 0

#8782 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 19:47

Myślę, że tak ale nie u mnie. :) Oczka na pewno by były, bo jest tłuściutka. ;)
  • 0

#8783 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 19:49

Znaczy sie musisz mi ją podesłać to Ci powiem jakie oka były:)
Nie ma to jak pożartować:) grunt żeby zdrowo rosła i inni mieszkańcy podwórka jej nie dokuczały.
  • 0

#8784 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 19:53

Podejrzewam, że jutro to ona będzie dokuczała jako pierwsza, bo przed wypuszczeniem jej z chlewa kury mogą mieć pietra żeby wyjść ze swojego skojca, jako że ona mieszka dzisiejszej nocy dosłownie przy wejściu do ich zagrody. :) Jednak bardziej jestem ciekaw reakcji perliczek na kolejne krajanki.
  • 0

#8785 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 19:59

Perliczki pewnie krzyku narobią jako że to w ich zwyczaju a że one lepiej sie czują im jest ich więcej to myślę że w szybkim czasie sie zaaklimatyzują w stadzie:) No a Ewelina:) bo tu chyba o niej mowa a bynajmniej tak mi sie wydaje to przypuszczam że będzie podszczypywana przez inne osobniki a bynajmniej mam takie doświadczenia z kaczkami ale to zazwyczaj było kilku dniowe tak że okazy żadnych raz haratano-ciętych nie miały:)
  • 0

#8786 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 20:05

Gąski jej raczej krzywdy nie zrobią. Nie jest od nich mniejsza, to i sobie poradzi. Jeśli będzie się rządziła dostanie szturchańca od białej i na tym się skończy. ;)

Co ciekawe czuję dosyt jeśli chodzi o zakupy hodowlane 2014. :) Gdzieś tam miały być jeszcze przepiórki, ale przy tylu perlicach jajka będę to sobie akurat przepiórki daruję.
  • 0

#8787 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 20:12

Wiadoma sprawa że wielkiej tragedii nie będzie bo to przecież nie jest nowy kogut wrzucony a stado:) bo w takim wypadku musi być zadyma:)
Aniu masz ta listę jajek od DG???
Bo tak sobie myślę ze moje kurczaki bym szybciej rozpoznał jak bym miał nazwy ras a tak to szukam szukam i po zdjęciach jakoś nie ma podobnych:) bynajmniej obydwa są jarzębate i w sumie takie same ale odcienie inne:)

Marcinie a tak nie dawno pisałeś o zakończeniu hodowli a tu proszę jak sie rozwijasz:) hehe same wynalazki:)
  • 0

#8788 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 20:38

Właściwie to już rozmawiałem z tym znajomym. Chce już teraz dać mi te jajka, ale dla mnie to za wcześnie. Będę brał od niego Australopy czarne, Orpingtony, Brakle srebrne, Wyandotty srebrnołuskowane, Maransy i może Sułtany. Ma jeszcze Syberytki i Silki i nad nimi też trochę się zastanawiam, zwłaszcza nad Syberytkami. Mam obiecane 100, ale będę kładł do inkubatora max. 60. Dopiero w maju mam zamiar wyląc cały inkubator (110) towarówek. Są jeszcze jakieś bojowce i miniaturki, ale nie będę wprowadzał zamieszania w stadzie. Brakuje mi tylko Karmazynów i Susseksów. Mam wprawdzie swoje Karmazyny, ale jeden kogut jest Araukan a drugi Zielononóżek. Swoje będę miał tylko właśnie Zielononóżki i Araukany. Pozdrawiam!

A co myślicie o Minorach i Lakenfelderach bo takie jeszcze mam możliwość zdobyć? Jak rozumiem od Sławka w przyszłym roku dostanę jajka Wyandotte, a sam się odwdzięczę jakąś inną rasą. Jakby do naszego przedsięwzięcia dołączyła Ania i Robert (przepraszam za śmiałość) to byśmy mieli wszystkie (prawie) fajne rasy kur.
Zależy mi na Waszej opinii bo chciałbym abyśmy wszyscy byli zadowoleni. Pozdrawiam!

Te rasy które ma na pewno to: Australopy czarne, Wyandotte, Maransy, Orpingtony, Brakle srebrne, Sułtany, Syberytki i Silki. Nie wiem dlaczego te pierwsze trzy nie bierzecie pod uwagę. Zresztą moja małżonka mnie "uświadomiła" co to jest skubanie czarnych kur i chyba z nich zrezygnuję, ale bardzo proszę nie wyciągać z tego pochopnych wniosków, że moja małżonka pchała kulą ..... Ja jestem po prostu przezorny! Wiem że ma na pewno jeszcze jakieś bojowce, miniaturki (chyba Karzełek polski i kilka innych) i Araukany, ale te mnie nie interesowały i nie dopytywałem się. Ma też Brahmy i Kochiny oraz perliczki. Jego perliczki, jeżeli ma takie same jak 3 lata temu jak je widziałem, to są tak paskudnie brzydkie, że aż ... śliczne. Liczę od niego na 110 jaj. Chcę i mogę mieć teraz ok. 50 kurczaków więc włożę do inkubatora ok 60 jajek. Po 15 stycznia mam do niego dzwonić i umawiać się więc czas mnie już trochę nagli. Pozdrawiam!

Wszystko wskazuje, że dostanę:
Brakla srebrna duża 7 szt.
Australop duży czarny 12 szt.
Orpington łuskowany duży 10 szt.
Wyandotte srebrnołuskowane duże 20 szt.
Sebrytka złotołuskowana 8 szt.
Sebrytka srebrnołuskowana 8 szt.
Araukan bezogoniasty 8 szt.
Marans 12 szt.
Minor 6 szt.
Lakenfelder duży 6 szt.
Wąsacz antwerpski 6 szt.
Sułtan biały 8 szt.
55 szt. zostawię dla siebie. Tak zamówiłem, w razie czego mogę coś zmienić. Pozdrawiam!

Tak na szybko tylko tyle udało mi się znaleźć Sławku. Jeśli chciałbyś szukać jeszcze, to od 84 postu tego wątku. Pozdrawiam i się zmywam. :)
  • 0

#8789 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:19

Dzięki Marcin dojechałem powiedz mi jedno w jakim celu kupiłeś landeske? Ciekawy jestem;-)
Sławek tylko o jedzeniu ale gęś była by lepsza pieczona;-)
  • 0

#8790 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:24

Dzięki Marcinie ale to pierwszy zacier:) a mi potrzebna lista drugiego zacieru i tak co nie co poszperałem i dałem sobie spokój bo już mi sie w oczach mieni bo w kółko Ania Robert tofik Marcin Ania Marcin tofik Robert DG itd :) dosłownie oczopląs:) jeszcze może jak by Robert nie byl różowy:)
Tak czy inaczej Marcinie dzieki

Robercie gar czy brytfana co za różnica jak wynik końcowy taki sam:)
  • 0

#8791 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:32

Wiem Sławek że taki sam;-) jeśli chodzi o ten drugi to raczej listy na forum nie ma, bynajmniej ja jej nie pamiętam.
  • 0

#8792 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:35

hehe No to teraz mi piszesz jak ja już z godzinę strona po stronie przerzucam:)
  • 0

#8793 pasza77

pasza77

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:46

witam jestem tu nowy .Cześć Wszystkim
przeczytałem wszystko co na tym forum piszecie o kurach ale nie znalazłem odpowiedzi na to co dzieje się w moim małym stadzie
Proszę o pomoc postaram się przedstawić sytuacje
W tym roku zakupiłem inkubator i jaja kur Leghorn,Sussex,dominant,karmazyn,Jersey Giant,z 60-70% jaj wykluły się pisklęta wszystko było dobrze.
Fakt 80% koguty ( smaczne) kurki urosły jest ich 28 i zaczęły się nieść, niosły lipiec w sierpniu powoli przestały w stadzie mam jeszcze 15 kur z tamtego roku które się pierzyły końcem lipca i 14 kurek 19 tygodniowych po tych kurach , od 10 dni świece światło do godziny
20 30 temperatura w kurniku 14/16°C wybieg maja około 1h stanowisk do niesienia 12, grzędę, pomieszczenie 35m² były też gęsi których już nie ma od tygodnia. Woda jest cały czas uzupełniana pokarm dostają pszenice,kukurydze,pasza dla niosek i owies.Długi czas były na samym owsie.
I tu moje pytanie co jest nie tak ze od początku września nie mam ani jednego jajka.

witam
są efekty wczoraj było jedno jajko dzisiaj 3
prawdopodobnie przyczyna to owies
  • 0

#8794 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:49

Sławku, zaraz wyjmę kalendarz i Ci napiszę :)
Marcinie, indyków na razie brak i podejrzewam ze dopiero na wiosnę je kupię.
a Kasia śliczna :)
  • 0

#8795 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:50

Pasza na twoje pytanie staraliśmy sięoodpowiedzieć kilka postów wyżej.
Sławek mi się wydaje że drugi zacier załatwialiscie na pw. bo ja nie pamiętam dyskusji w wątku na ten temat.
  • 0

#8796 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:52

Dzięki Aniu
Robercie ty to masz łeb przeszukam pw bo może coś sie zachowało:)
  • 0

#8797 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 21:56

Sławku tu masz listę:
ZIELONONÓŻKI
JERSEY GIANT
WELSUMER + AMROCK
WIELSUMSKIE) -
Marans
Bielefeldzkie
CZUBATKI OLBRZYMIE
TOMARU

Ty miałeś mieć wg. listy takie:
Tofik:
> Jersey 10,
> Tomaru 9,
> Czubatki 10,
> Welsumer 10,
> Amrok 10,

ale pamiętam że jaj było znacznie więcej :P

Sławku, juz masz przeszukane :P ja miałam zapisane w kalendarzu to co moje, ale Twoje mi się na poczcie uchowały :P
  • 0

#8798 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 22:06

Napisze nie na temat ale muszę to napisać, wczoraj pożegnaliśmy kolegę Tomka 19 cała ta historia zaczęła się od nieszczęsnego linku który Tomek19' zamieścił a ja usunąłem, po konsultacji z administracja forum wynika że nie ja popełniłem błąd który mi Tomek19' zarzucał.pisze to aby sprawa była jasna.temat uważam za zakończony.

Oj Sławek pamięć mam słaba ale to jakoś mi nie umknęło.
  • 0

#8799 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 22:12

Dzięki Aniu ale za podpowiedzią Roberta znalazłem listę którą miałem na pw:) od ciebie Aniu
Jeśli chodzi o samą listę to
jersey mam więcej jak 10szt tak więc musiałem dostać więcej jaj
czubatki ma 3szt
Tomaru nie było wcale
marans mam chyba 3 czy 4szt
czyli pozostają welsumer amrok i Bielefeldzkie czyli pozostale moje kurczaki to będą któreś z tych trzech a raczej dwie rasy z tych trzech:)
  • 0

#8800 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 22:14

Bielefendzkie raczej odpadają, bo wszystkie ja dostałam z tego co pamiętam :) ale mogę nie pamiętać dobrze :P
zrób zdjęcia Twoich Jerseyów, jestem ciekawa jak wyglądają i czy mój to na pewno Jersey :P
ja mam chyba jednego maransa, bielefendzkich kilka, a reszta nie wiem sama :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych