Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 06 listopad 2014 - 22:16
Napisano 06 listopad 2014 - 22:16
Aniu jersey są całe czarne z zielonymi bądź żółtymi nogami dość mocno stąpające po ziemi:) po prostu wyróżniają sie ze stada:)
Robercie z pierwszego zacieru zostają tylko włochy bo reszta to po jednej sztuce jedynie brakli są dwa no ale co z tego jak dwa koguty:( no a z drugiego zacieru to one sie jeszcze tak ładnie nie wybarwiły bo w sumie to są takie średniaki bo chyba za późno dałem im ten specyfik od doktora bo teraz dopiero widać że lepiej rosną a wcześniej to takie jakieś zapyziałe były:( więc jak na razie do GARA ale kto wie może coś sie zostawi:)
Napisano 06 listopad 2014 - 22:17
Napisano 06 listopad 2014 - 22:49
Mam takie pytanie czy jest jakiś sposób na poprawienie apetytu u drobiu, jakiś preparat od weta a może jakiś ludowy sposób?
I druga sprawa jak to jest z tymi indykami, w jakim wieku mogą mieć potomstwo chodzi mi o samca.
Napisano 06 listopad 2014 - 22:59
Co do indyk to nie mam pojęcia bo o nich to guzik wiem ale chyba roczniak sie już nadaje bynajmniej musisz spytać Marcina bo on ma bolka i lolka i bardziej jest zagłębiony w temat poza tym praktyka jest zawsze lepsza od teorii:)
Napisano 06 listopad 2014 - 23:03
A i pasza pisz postępy z twoimi nioskami temat ciekawy jak się to rozwinie ze zmianą diety.
Napisano 06 listopad 2014 - 23:08
Milej nocy
pozdrawiam
Napisano 06 listopad 2014 - 23:14
Pasza na twoje pytanie staraliśmy sięoodpowiedzieć kilka postów wyżej.
Sławek mi się wydaje że drugi zacier załatwialiscie na pw. bo ja nie pamiętam dyskusji w wątku na ten temat.
dałeś mi do zrozumienia ze ten temat zakończony
a wiec się nie udzielam
Napisano 07 listopad 2014 - 06:07
Robercie, Marcin odpowiedział na Twoje pytanie
Pasza, tu nie ma że myślisz że koniec rozmowy i cisza, trzeba sie odzywać a nas naprawdę ciekawi jak Twoje kurki zareagują na zmianę diety. czy rzeczywiście owies może tak działać na nieśność.
u mnie w końcu dobry czas na jajka
zamówienie i to spore mam juz na święta a to dopiero od 2 osób, wiem że jeszcze do tego przyłączy się przynajmniej 3 osoby, dlatego trzeba będzie niedługo się zadzwonić, cobym dała radę wszystkich na święta uszczęśliwić jajkami
męża znajomy się dziwił, ze nam się tak kury niosą i że sprzedajemy, to pewnie mamy dużo kur, bo jego mama ma 15 kur a jedno jajko dziennie. mąż odpowiedział, ze żona zajmuje się drobiem, ale wie jedno, ze ziemniaków dostają niewiele i to od niedawna. no i powiedziała, ze wcale tak dużo nie mamy tego drobiu bo tylko 15 niosek i 10-15 jaj dziennie
ciepło w nocy było, nawet bardzo. okno kozom nie zamykałam na noc, w domu wszystkie okna były otwarte a i tak za ciepło było. idę zaraz wypuścić ptaki, będą chciały wyjdą, a jak nie to posiedzą jeszcze na grzędzie ale jest naprawdę bardzo ciepło. aż dziwne że to juz listopad.
no i od razu zobaczę czy się szczur złapał, albo czy coś trutki wyjadł chociaż.
Szczerze powiem, że nie mam pojęcia. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Jak zacznie "skakać" po indyczkach to chyba będzie już gotowy, żeby zostać tatusiem. Słowo daję, nigdy mnie to nie frasowało.
zapomniałam zacytować Marcina odpowiedź
Napisano 07 listopad 2014 - 06:22
Pasza napisałem tak bo skopiowales swój post bez nowego tekstu, który dodałeś później, myslalem że nie czytałeś odpowiedzi i napisałem żebyś szukał wyżej, a nie ze temat zakończony:-( temat o kurach nigdy się nie kończy;-)
Napisano 07 listopad 2014 - 06:44
niestety, ale szczur się nie złapał, ale trutki nieco widzę że podjadł.
kurom jak otworzyłam rano, to tylko 2 wyszły ale kaczki i gąski wystrzeliły jak z procy
słysze, że kwoka z malutkim juz wyszła. ale dobrze, na polu jest w tej chwili 20 stopni!! szok. malutkiemu udała sie pogoda szkoda, ze tylko ten jeden jest no ale oby się wychował jak juz jest
Sławku, to ja chyba nie mam Jerseya, bo mój jest wprawdzie czarny ale w białe łuski. potem musze mu zdjęcie zrobić.
temu co mi się zdaje, ze marans tez musze zrobić foto. zresztą dzisiaj mam nieco "luźniejszy" dzień to może polatam po wybiegu z aparatem dawno nic nie wstawiałam
musze się dokładniej przyjrzeć moim perliczkom i w końcu ocenić ile samców ile samiczek.
może do gościa od pięknych francuskich kaczek się wybiorę jak sie wyrobię. mąż mówi zeby zaproponować biegusa za kaczkę, albo się zgodzi albo nie. ale zapytac można, może będzie zainteresowany. najważniejsze pytanie to czy będzie zainteresowany pozbyciem sie jednej kaczusi młodej
Napisano 07 listopad 2014 - 07:02
Napisano 07 listopad 2014 - 07:09
no, potem wsiądę na rower i się do gościa przejade, no chyba ze zapomnę albo jednak się nie wyrobię z wszystkim. w sumie nie pali się
Napisano 07 listopad 2014 - 07:13
Wiesz Aniu u ciebie deszcz nie potrzebny a ja bym chciał aby popadalo bo studnie powysychaly a w polu tez sucho.
Napisano 07 listopad 2014 - 07:50
porobiłam zdjęcia, zaraz będę wrzucała nie zrobiłam wszystkich co chciałam bo baterie padły
Napisano 07 listopad 2014 - 08:04
Napisano 07 listopad 2014 - 08:13
http://ania1983.flog...a-2-pozostale#w
oto i fotki
tak szukałam i ten mój kogutek to chyba jest Wyandotte, ale skąd taka rasa?
Napisano 07 listopad 2014 - 12:17
Ewelina jest gęsią ozdobną i z takim przeznaczeniem została zakupiona. Podobno nie może być tak, żeby była bez gąsiorka (słowa jej poprzedniego właściciela),ale sam nie wiem.
Jeśli indor zacznie spółkować z indyczką to znaczy że jest gotowy do rozrodu i jajka po nim powinny być dobre. To tak jak z kogutami. Jeden po miesiącu, półtorej już skacze po kurkach, inny potrzebuje kilku miesięcy więcej. Moje indory jeszcze indyczkami się nie interesują, ale to i nie pora na to właściwie. Bliżej wiosny na pewno się spiszą.
Aniu a kto/co to Kasia? Hmmmm?
Napisano 07 listopad 2014 - 16:07
Marcinie, Kasiulka to moja koza ale nie mam pojęcia gdzie o niej napisałam
co do perliczek, to fajnie że tak szybko się zadomowiły
nie udało mi się dzisiaj zerknąć na perliczki, ale może jak będę zamykała stajenki to wtedy się im przyjrzę...
Marcinie, one wydają głosy, ale ja nie wiem czy to jest psiakrew czy nie wolę zobaczyć
Napisano 07 listopad 2014 - 16:42
Sławku, zaraz wyjmę kalendarz i Ci napiszę
Marcinie, indyków na razie brak i podejrzewam ze dopiero na wiosnę je kupię.
a Kasia śliczna
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych