Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#8821 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:19

hahaha, miało być napisane, a Ewelina śliczna :D
za dużo myślę o mojej Kasiulce :D

perlików mam 2, a perliczki 4. tej mniejszej nie licze, bo ona pójdzie na zabicie, nie przyjmują ją do stada, chyba ze na wiosnę się coś zmieni.
  • 0

#8822 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:23

Pochwal się jak rozróżniłaś płeć.

U mnie perliczki jak by od lat wspólny wybieg dzieliły. Żadnej agresji praktycznie. Tylko ta najjaśniejsza, bo barwą znacznie odbiega od pozostałych przez krótki czas była na uboczu, ale widzę że i z nią nie będzie problemu. Co innego Ewelina. Dostała szturchańca na dzień dobry od starej wygi i tak do wieczora. Nocują w jednym skojcu, ale Ewelina bardziej niż jedzeniem, cały dzień była zainteresowana kąpielami w kałuży albo w baniaku z wodą.
  • 0

#8823 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:37

Marcinie, wg. załączonego kiedyś na forum zdjęcia i tego guzka na głowie co mają :)
u mnie nie wiem czy pamiętasz, ale 3 tyg. po wykluciu perliczek miałam kolejne lęgi. jako, ze jedna perliczka i jedna mała kurka bardzo odbiegały od reszty swojego stadka, to oddzieliłam je od swoich i dałam do maluszków 1-dniowych. no i przez to perliczki ta jedną mniejszą co sie wychowała z kurami traktują jak by jej nie było. one krzyczy przy nich, a żadna jej nie odpowie :( co innego jak któraś z szóstki krzyczy, od razu wszystkie się odzywają.
a ta mała kurka nie wiem czy nie ma coś z sercem, bo niby w wieku perliczek, a jest mniejsza nawet od tych kurek młodszych o 3 tyg. ona w ogóle jest mniejsza nawet od tych następnych co mi się wykluły pod kwoką.
nagmaatfałam, generalnie chodzi mi o to, że kurka za 2 dni skończy 5 miesięcy, a wygląda jak by miała 2 miesiące :(
  • 0

#8824 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:42

Wszyyyyyyyyystko zrozumiałem. ;)
  • 0

#8825 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:45

no to dobrze,ze Ty chociaż bo ja bym z tego nie bardzo zajarzyła o co biega :P
  • 0

#8826 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:50

Oj tam, oj tam. :) Też czasami piszę jak mi się w głowie ułoży. ;) Czyli na zimę zostaniesz z 6 perliczek. Moje są chyba wiekowo jak Twoje, to i w podobnym czasie powinny zacząć się nieść. Ja mam już zamówienia przed Wielkanocą na perlicze pisanki, więc muszą się stosownie wcześnie obudzić. U mnie stado perlicze rozkłada się 1+7.
  • 0

#8827 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:53

Marcinie, a 1 perlik na 7 perliczek to nie za mało? no chyba, że nie planujesz ich rozmnażania. ja miałam zostawić tylko 1 perlika na 5 perliczek, ale jak poczytałam, to zostają jednak oba.
a perliczki zostają wszystkie 6, tylko ta jedna bidula na rosołek trafi, ale i dobrze bo jak by była ze stada szkoda by mi jej było, a tak przynajmniej przypomnę sobie jak smakuje rosołek z perliczki i mięsko :D
  • 0

#8828 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 17:56

Moje stado jest przemyślanym wyborem. Miał być właściwie jeszcze jeden samczyk z tych z pierwszej przesyłki, ale ostatecznie jest to samiczka. Te wczorajsze mają być samiczkami, ale chwilowo chodzą napuszone, bo są w nowym miejscu i póki co bardziej biegają i zwiedzają kąty niż chodzą grzecznie ułożone i nie pozwalają tego na 100 % stwierdzić. Ja nie potrzebowałem samców, bo nie mam raczej w planach zabaw w perlicze pieluchy. One są zdobyte pod kątem jaj. No oczywiście jeśli ktoś będzie chciał zaryzykować to już Jego sprawa, ale Ja uprzejmie doniosę jak sprawy się mają. :) :)
  • 0

#8829 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:00

dobre z tymi perliczymi pieluchami :D
no to ja jednak liczę na dużo perliczych pieluch na wiosnę :) ale nie będę czekała aż mi jakaś kwoka siądzie, tylko nazbieram jaj na cały inkubator i będę chciała mieć jedne lęgi z perliczkami i to z jednego jak to mówi Sławek "zacieru" :D
no ale na razie to jest tylko planowanie i gadanie, a zobaczymy czy do wiosny się plany nie zmienia :P na pewno chcę mieć dużo perliczek, tego jestem pewna :D
  • 0

#8830 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:04

Moje dzisiaj z samego rana podniosły solidny raban, a tylko 8 ich jest. W sumie to aż 8, bo wiosną i latem nic nie zapowiadało perliczek w podwórku. Ale później gdzieś coś poczytałem, zobaczyłem Twoje i zachciało mi się mieć je na powrót. Mam w tej chwili 6 barw czyli młodzież może wyjść zmiksowana kolorystycznie.
Ile masz Biegusów w tej chwili? Ten trzeci osobnik z gromady ze zdjęcia z floga to samiec czy samica?

Niby wypieram się, że przepiórki sobie odpuszczam, a jednak ciągle w głowie gdzieś mi siedzą. Rozważam wiosnę lub lato, tylko najpierw muszę się rozeznać w temacie zbytu jaj. Szczerze nie wiem nawet na ile takie maleńkie jajko można by wycenić, chcąc je sprzedać. Miejsce mam i nawet klatkę w tej chwili na już gotową praktycznie.
  • 0

#8831 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:17

Marcinie, mam 4 biegusy, 2 parki :) jeden kaczorek jest jak staropolski, a drugi taki jak by staropolskiego wybielaczem polał kto :P
mi też ciągle te przepiórki siedzą w głowie, ale mnie cały czas powstrzymuje to, ze naprawdę nie wiem jak się zabrac do zabijania takich maleńkich ptaków. bo przecież kogutki trzeba by na rosołek przeznaczyć.
a perliczki dobrze, że masz bo to śliczne i wesołe ptaki :) uwielbiam ich słuchać :) ale taż rzadko się odzywają :( jak dla mnie za rzadko :(
a co do ceny za przepiórcze jajo, to nie pomogę, ale kiedyś widziałam ogłoszenia zgrzewka jaj, czyli 18 sztuk za 9 zł. czyli wychodzi 0.50 groszy za jajko. ale na Allegro widzę cena o połowe niższa
  • 0

#8832 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:21

No właśnie. Ciekawe jak u nich z przemiałem. Podejrzewam, że należało by podawać im specjalną karmę, choćby taką jak kurom nioskom, ale wtedy te jajka nie będą warte swojej ceny i takich rozprowadzać bym nie chciał. A nie wiem czy na paszy takiej jak dostaje reszta drobiu, z głównym udziałem pszenicy też by się dobrze niosły. Ciekaw jestem na jaki czas wystarczy 10 samicom 25 kg worek karmy dla kur niosek, uwzględniając tylko tą karmę plus woda i jakaś zielenina.
A propos zabijania, to też sobie tego nie wyobrażam. Ja z urzędu odpadam, a czy ktoś inny z domu by podołał, szczerze wątpię.
  • 0

#8833 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:24

ja też nie zabijam, chyba że w drodze wyjątku jak gęsi, ale wiem że i mąz nie wiedziała by jak zabrać się za taką przepiórkę :P no chyba, ze była by już na talerzu, wtedy nie miał by problemów :D
co do samych przepiórek, to Przemek je ma, Przemku napisz coś w temacie, a nie po kątach ludziom na pytania o nich odpowiadasz :P

• 0

#8834 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:28

Chyba też kiedyś wystawiał z nimi ogłoszenie, to od razu może podzieli się wiedzą ile można zapłacić za dorosłą samiczkę. :)
  • 0

#8835 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:45

Marcinie, ogłoszenie z moje okolicy
http://olx.pl/oferta...html#6e5885a244
  • 0

#8836 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:46

Witam Aniu obejrzałem fotki i nie mogę tego nie skomentować:) bo wygląda na to że jednak wyandotte sie nie zapodziały:) bo myślałem że ja je miałem i sie nie wykluły a tu proszę u ciebie sie chowają:) tylko pytanie czy ty masz tylko koguta????

A kurka na trzecim zdjęciu czyli cala czarna z lekkim prześwitem szarego to jersey o którego mnie pytałaś (mam ich 12szt:))

• 0

#8837 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:47

Jakieś takie mizeroty. Myślałem o brojlerach, to chociaż niby 450 gram. :) Dobry gołąb. ;)
  • 0

#8838 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:49

Sławku, a ja byłam pewna ze to Australop ta kurka, bo w pierwszych jajach nie było Jerseyów. a ona jest z pierwszych lęgów.
tego Wyandotte to mam tylko kogutka, kurek niet :(

hahaha, Marcinie no przecie taka przepiórka to taki gołąb :D

http://olx.pl/oferta...html#6e5885a244

piękne :)
  • 0

#8839 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:53

Najlepszy jest opis do ogłoszenia. Mamusia i tatuś. Tak sielsko. :)

Kogut Minora u Ciebie Aniu ma kurki w komplecie czy też jest jedynakiem?
  • 0

#8840 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 18:58

Były Aniu bo z tego co pamiętam to przy odbiorze jajek trochę sie pozmieniało i z tond masz jerseya bo ja też mam z pierwszego zacieru jednego:)
No to jestem bardzo niepocieszony:( że tylko kogut ale i tak bardzo ładny ale z tego co mówił DG to te wszystkie jajka były zbierane na hura i tak dokładnie nie było wiadomo do końca co kto dokładnie dostał:)

Marcinie nie lepiej wszamać gołębia niż taką przepiórkę??? przecież to takie chucherko:) no chyba że trzyma sie je na jajka
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych