Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 13 listopad 2014 - 17:24
Napisano 13 listopad 2014 - 17:33
Napisano 13 listopad 2014 - 21:33
Napisano 13 listopad 2014 - 22:05
Nie politykujmy przynajmniej tutaj.
A ja myślałem naiwnie, że jednym z naszych celów jest obnażanie absurdów i walka z nimi. Ja jako obywatel tego Kraju, ale przede wszystkim jako człowiek czuję się zobowiązany nie tylko Konstytucją, ale może przede wszystkim prawem naturalnym do piętnowania i zwalczania przejawów bezprawia, a art. 2 kw został tu moim zdaniem złamany. Dla mnie polityką jest wszystko co planuję, co mam włożyć do garnka dziś, a co jutro.
W drobiu bez zmian. Nowym nabytkom nie jestem w stanie zrobić zdjęć gdyż są w dalszym ciągu dzikie i nie dają się podejść na odległość z której można zrobić sensowne zdjęcie. Na dodatek czarne mają takie parcie na szkło, że przy próbie zrobienia zdjęć innym natychmiast szczelnie wypełniają kadr. Czarne się wybrały i niektóre koguty są już spore. Między sobą koguty są zaczepne, walki są bardzo częste ale krótkie i zazwyczaj ograniczają się do demonstracji siły. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 14 listopad 2014 - 09:02
Michale, a co za czarne kogutki? sorry, ale jakoś nie kojarzę
u nas w nocy popadało, ptaki dzisiaj wyszły dopiero o 7.30, bo jakoś wstać nie mogliśmy...
reszta bez zmian kury jak się niosły tak się niosą i niech tak zostanie jak najdłużej
Napisano 14 listopad 2014 - 09:52
Napisano 14 listopad 2014 - 10:24
nie wypowiem się na temat gęsi z wylęgarni i ich potomstwa, ale o kurach to moge napisać ja mam nioski kupione w wylęgarni i młode po nich pięknie się chowały i wszystkie silne i zdrowe. raczej udawało mi się wszystkie odchować. wyjątki zawsze były, ale wszędzie jest jakiś wyjątek. więc młode po moich kurach sa silne i zdrowe, z tym, że tak jak napisałam z nieśnością juz nie jest tak kolorowo jak od kur matecznych.
chociaż w sumie nie powinnam narzekać, bo mam 1 kurę "stara" taką z kwietnia 2012, czyli jest to jedyna kura która została mi z tych kupionych w wylęgarni, a reszta to młode z tamtego i tego roku. niosek mam w sumie 15 i codziennie 14-15 jaj. młode kurki zaczną sie lada dzień nieść, a jedna juz zniosła swoje 2 pierwsze jajka. nawet mąż dzisiaj mówił, że zamiast na zimę nieśność się zmniejszać, to u nas rośnie bo był czas, ze na 15 niosek miałam 5 jaj, potem 8-10, następnie 10-15, a teraz 14-15. chociaż raz juz było 16
Napisano 14 listopad 2014 - 11:06
Kura z reguły niesie co niecałe 25 godzin, choć niektóre mogą mieć ten czas krótszy niż 24 godziny.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 14 listopad 2014 - 11:33
I jeszcze raz - jak z ogrzewaniem. Ja planuję ocieplić im ściany styropianem lub wełną, ale bez dodatkowego źródła ciepła. To będzie jakby wyodrębnione pomieszczenie w budynku stodoły, co da dodatkową ochronę. Umiejscowiłam go od zawietrznej, czyli od wschodu.
Napisano 14 listopad 2014 - 13:05
Jeżeli przygotowujesz nowy kurnik masz rację, żeby go ocieplić. Nie rób tego wewnątrz pomieszczenia tylko na zewnątrz. Jeżeli masz taką możliwość to zrób tak aby na zimę można byłoby go zmniejszyć a tę pozostałą część ewentualnie wykorzystać jako wybieg gdy kury wyjść nie mogą na właściwy wybieg.
Kury mają bardzo szybką przemianę materii więc musisz zadbać o właściwą wentylację. Musi być mechaniczna.
Z tą zawietrzną to dobry pomysł. Również wejście dla kur do kurnika moim zdaniem powinno być od strony wschodniej, jednak większość Ci powie że od południowej. Grzędy umieść na południowej ścianie jeżeli to możliwe. Nie rób grzęd na rodzaj drabiny tak jak wszyscy robią a zrób na jednym poziomie, tym wyżej im kury lżejszych ras (nie o wagę tu chodzi). Na jedna kurę przeznacz 1/6 m kw. latem i 1/8 zimą. Gniazda zrób w miejscu gdzie jest najciemniej. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 14 listopad 2014 - 15:01
"Nie rób grzęd na rodzaj drabiny tak jak wszyscy robią a zrób na jednym poziomie, tym wyżej im kury lżejszych ras (nie o wagę tu chodzi)."
Moje pytanie brzmi dlaczego na poziomie a nie z ukosa w pionie? bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi?
Pozdrawiam
Napisano 14 listopad 2014 - 16:15
co do ocieplenia styropianem, to ważne jest, zeby potem dobrze zabezpieczyć styropian, my tak mamy kacznik ocieplony a na to siatka ta specjalna na styropian i kilka warstw tego kleju na siatkę. nie znam sie na tym w każdym bądź razie, kury się do tego dobrały nawet przez te kilka warstw kleju i siatkę, dlatego tam gdzie dostaja trzeba było płytkami obłożyć.
tez jestem ciekawa o co chodzi z tymi grzędami? na mój rozum to tylko o to, ze jak wszystkie grzędy będą na jednym poziomie to kury nie będą walczyły o najwyższe miejsce na grzędzie. ale o co chodziło Michałowi pojęcia nie mam.
Napisano 14 listopad 2014 - 16:21
A tak w ogóle, witam wszystkich z wieczora ;-)
Napisano 14 listopad 2014 - 16:35
A jak macie praktycznie rozwiązaną wentylację?
Napisano 14 listopad 2014 - 16:58
Gusia, to jak między deski pójdzie styropian, to nie ma problemu
co do wentylacji...u mnie są drzwi, jest okienko i to cała wentylacja. nic ponad to nie mam, ani w kurniku, ani w kaczniku czy koźlarni.
Napisano 14 listopad 2014 - 17:02
co do wentylacji...u mnie są drzwi, jest okienko i to cała wentylacja. nic ponad to nie mam, ani w kurniku, ani w kaczniku czy koźlarni.
Dzięki Ci za ten głos rozsądku
Napisano 14 listopad 2014 - 17:09
Napisano 14 listopad 2014 - 17:35
Takie właśnie mi się podobają.
http://allegro.pl/pe...4787100147.html
Urodziny mam niedługo, więc na prezent w takiej postaci się nie obrażę.
Pod nosem niemal znalazłem takie oto ogłoszenie.
http://olx.pl/oferta...html#3e92d4673f
Przyznam że ta marchewka mnie zainteresowała, ale najpierw wolę skarmić kapustę i dynię, żeby jak najmniej czegokolwiek z tego na co pracowałem całe lato się zmarnowało.
Napisano 14 listopad 2014 - 17:45
u nas marchew odpadowa w podobnej cenie, a buraki pastewne od 14-20 groszy za kg.
kapustą się nie interesuję tonie wiem
Napisano 14 listopad 2014 - 17:47
http://olx.pl/oferta...html#066aa6b4d7
Widać, że zadbane.
Ktoś prowadzący OLX powinien usuwać ogłoszenia ze zdjęciami skopiowanymi z sieci. To zdjęcie które jest w poniższym ogłoszeniu już n-ty raz widzę w którejś ofercie sprzedaży indyków.
http://olx.pl/oferta...html#dd3b9caeb2
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych