Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9001 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 18:21

Coś mi w masie tych ptaków nie pasuje, a w cenie za nie to już w ogóle. Chyba że podana jest za kilogram. Ale wiek kaczek i ta waga???? Czym one musiały być karmione. Jakieś wspomagacze??
http://olx.pl/oferta...html#2c8e493fb0
  • 0

#9002 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 18:25

jak ostatnio szukałam zdjęcia z indykiem na avatar, to widziałam też to z ogłoszenia :)
na moje jeśli kaczki maja rzeczywiście taka wagę, a tym bardziej taki wiek, to karmione tylko i wyłącznie pasza. innego wytłumaczenia nie ma
  • 0

#9003 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 18:34

Ale ktoś szuka jelenia. Aż nieładnie. ;)
http://olx.pl/oferta...html#1d7c56ef63
  • 0

#9004 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 18:41

Marcin, widzę że masz dzisiaj dzień na ogłoszenia :D
  • 0

#9005 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 18:46

Siedzę i zabijam czas. Muszę podjąć jakąś decyzję a propos indorów czy zostawiać oba czy jednego próbować wymienić gdzieś na indyczkę. Jakoś ociężale mi to idzie. :)
  • 0

#9006 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 07:00

witam :)
Marcinie, a po co Ci 2 indory? ja na Twoim miejscu jak bym miała mozliwość to bym jednego wymieniła, a jak nie było by możliwości, to jeden do gara :P
znalazłam coś ciekawego dzisiaj w związku z naszym tematem :D

"Pewna młoda kobieta przeprowadziwszy się na wieś postanowiła założyć małą hodowlę kur. Pyta więc sąsiada:
- Ile powinnam kupić niosek, żeby starczyło jaj dla całej rodziny?
- Niech pani kupi 15 niosek i jednego koguta - podpowiada sąsiad.
Po kilku dniach sąsiad przychodzi w odwiedziny do młodej gospodyni i widzi, że obok każdej z kupionych przez nią kur kręcą się koguty.
- Ile pani tych kogutów kupiła? - pyta zaskoczony.
- Tyle, ile kur - odpowiada kobieta.
- Po co? Wystarczyłby jeden, no może dwa.
Na to kobieta karcącym głosem:
- To pan tak myśli! Ale to jest typowo męski punkt widzenia."
:D :D :D

idę wypuścić ptaki :)
  • 0

#9007 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 07:47

Dobre. Moje ptactwo od jakiegoś kwadransa buszuje po dworze. Ewelina wychodząc jak zwykle się kłóciła. :) Chwilowo nie mam możliwości wymiany indora, ale jeśli okazja się nadarzy najprędzej to zrobię. Szkoda mi go przeznaczać na zabicie, bo jest na to za ładny i jak na warunki okoliczne oryginalny i bardzo rzadki.
  • 0

#9008 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 18:18

Witam z wieczora dziś na pracowałem się;-) u kur bez zmian, doszłam do wniosku ze moje podwórko jest za duże i kurom i reszcie zmniejsze je na drugi sezon,teraz mają koze ale za małą:-( pozdrawiam:-D
  • 0

#9009 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 19:27

No to i Ja witam się po raz wtóry. Moje kury ucieszyły by się z większego podwórka. Gdybym miał możliwość zwiększyłbym je. Kury mam upasione jak bombki, tylko jajek brak. Ale te moje niestety tak już mają, przez co trzeba chyba podjąć męską decyzję i zrezygnować z części takich ozdobnych na rzecz niosek. Z moją nową gąską i w ogóle perliczkami w tym roku trafiłem w punkt. Teraz wysyłka kosztowałaby mnie więcej niż same ptaki. :)
  • 0

#9010 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 19:48

Nie wiem Marcinie jak rozwiążesz sytuacje z nioskami? Jak masz klientów to możesz spróbować;-) U mnie ptaki zanieczyszczaja podwórko i na dodatek za mało korzystają z koryta:-( wiec dostaną mniej przestrzeni niż miały, a ja nie wiem jak koszty poczty poszły w górę bo nie korzystałem z ich usług.
  • 0

#9011 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 19:51

W moim przypadku to nie będzie próba tylko powrót do tego co już było. :) Nioski były w podwórku lata całe, do dwóch lat wstecz jeszcze. Tylko tak mi nie na rękę wybijanie tak ślicznych moim zdaniem kur. Gdyby się mendy jedne niosły, to co innego ale one tylko jedzą i w tłuszcz obrastają. :)
Rozglądam się właśnie za gęsiami Landes na portalach aukcyjnych, ale chyba przy okazji postaram się wybrać na rynek 70 km ode mnie i może tam coś się znajdzie, chociaż raczej nie należę do osób, które w takich miejscach coś kupują.

No sorry memory, ale jeśli kurka z drugiego zdjęcia jest Kochinkiem Miniaturowym, to Ja jestem księdzem. :)
http://olx.pl/oferta...html#1ed97364a3

Dobry wieczór Aniu od perliczek. :D :D :D :D
  • 0

#9012 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 20:34

witam :)
wpadłam poczytać,a potem coś mnie oderwało :P
Marcin, 70 km. to rzeczywiście po drodze na giełda :P
  • 0

#9013 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 10:05

Witam z rana ;-) co nowego u was? Coś cicho w temacie.
  • 0

#9014 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 10:15

Witam cicho bo nikogo nie ma:) mi wczoraj neta wywaliło i mnie nie było i sam nie wiem czemu bo dziś działa bez zarzutów hehe jakaś siła wyższa :)
Co do drobiu to nic nowego:) jedyne co to muszę znowu lota poobcinać bo znowu im poodrastały i niektóre cwaniaki:) potrafią wyskoczyć na taki daszek od słońca a potem na siatkę i robią sobie wycieczkę po okolicy:) tak więc jako że nie mam na zamiarze za nimi ganiać no to amputacje muszę przeprowadzić, wczoraj 5 sztuk co wyfrunęło no to od razu nożyce i po skrzydle no a dziś jak na razie nie widziałem żeby jakaś wyfrunęła.
  • 0

#9015 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 10:23

Witaj ja z takimi sztukami nie walczę:-( poza kaczorem piżmowym, jego to od razu uziemilem;-) a z resztą drobiu mam to szczęście że przelatują do krów a tam to niech sobie chodzą;-)
Wczoraj nic nie nabyłem ale mam chęć na perliki
  • 0

#9016 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 10:30

Ja tam zawsze obcinam jak są małe i potem jak już wyrosną bo przez takie fruwanie to i mniejszą masę mają poza tym wiem że jak by któraś sie chciała z psem zaprzyjaźnić to praktycznie jestem pewien że to była by jej ostatnia wycieczka poza wybieg:)
hehe to i Ciebie naszło na darciuchy:)
  • 0

#9017 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 10:54

Ja tak zawsze chciałem ale ojciec powiedział że je zrosóli:-( wiec na razie ich nie ma,
Ale gorsza sprawa mój landes to bestia na własnej krwi wyhodowany:-( jak pójdę do kurnika to narywa sie na mnie:-( a co do podcinania lotek to masz rację przyjaźń z psem może być ostatnia.
  • 0

#9018 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 11:02

hehe no to musisz sprawić sobie spore stadko co by dłużej ojcu zeszło:)
Gęsi już tak mają że poszczypać tu i tam lubią:) no a z drugiej strony po co wchodzisz do kurnika bez pukania przecież kurnik to jego terytorium więc może po prostu chce sie pozbyć "intruza"
Co do psa to wilk no a one chyba mają to w naturze:)
  • 0

#9019 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 11:18

Być może mój pies też by żywemu nie odpuścił :-( nie wiem ile ale parke albo 1+2 by się przydało.
Net mi szwankuje post wpisuje się dużo pogoda ładna wiec nie wiem co jest nie tak
  • 0

#9020 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 11:40

2+1 no to był by zaczątek większego stada:) bynajmniej perliczki super wyglądają w taki większym stadzie bo pamiętam ja u mnie były ile nie pamiętam ale ponad 10szt to fajnie takie stadko wyglądało a jedyny minus był taki że jak jedna zaczęła sie drzeć a reszta za nią to po całej wsi sie niosło no ale taki ich urok:)
A te perliczki to jakieś wynalazki kolorowe czy tradycyjne?
Ja wczoraj taż nie miałem neta:( jak wcześniej pisałem bynajmniej w ogóle nie widziało sieci a dziś chodzi ok
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych