Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9041 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 18:33

Siema. :) What's up? :) Aniu perliczki już Ci się niosą? Miałem spytać jakiś czas temu, ale z głowy mi uciekło. I jeszcze jedno. Ten kurzy rodzynek to Sułtanik?
  • 0

#9042 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 18:41

hej Marcin :)
u perliczek jeszcze cisza, dopiero na wiosnę licze na jajka.
a rodzynek to sułtan :) dobrze myślisz :)
  • 0

#9043 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 18:43

Oby nie kogut. :) Jolu S napisz coś o tym co hodujesz, bo często Cię widzę na dole strony, ale chyba jesteś nieśmiała i nie chcesz z Nami pogadać. :)
  • 0

#9044 Jola S

Jola S

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 19:01

Marcinie, dziękuję za wciągnięcie do rozmowy :).
Niestety, na razie z hodowli "gospodarczych" to mam tylko bakterie w przydomowej oczyszczalni :), a z domowych to dwie sunie, kotkę i kocurka.
Pilnie śledzę cały wątek, bo po pierwsze przygotowuję się do hodowli kur na wiosnę a po drugie taka tu miła i ciepła atmosfera :). Kury planuję dopiero na wiosnę, bo musiałabym ocieplić szopę a teraz jesteśmy zajęci remontem domu.
  • 0

#9045 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 19:03

No i super, że się odezwałaś. Oby tak dalej. Zaczątek hodowli już masz. Jest komu wyłapywać ewentualne myszy kręcące się przy karmie i pilnować przyszłych ptasich mieszkanek. :) Jak już zaczniesz z kurami, to wszystko samo pójdzie i ani się obejrzysz a w podwórku miejsca zabraknie. ;)
  • 0

#9046 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 19:19

Witaj Jolu s pisz wstaw zdjęcia;-)
  • 0

#9047 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 19:23

Robercie już w drodze do domu?
Pogoda u mnie taka, że cały dzień ani promienia słońca nie było. Ptaki prawie cały dzień przesiedziały w chlewie przy korytach. Teraz gęsi już po 14 są zaganiane, a kaczki od kilku dni albo w ogóle nie są wypuszczane, albo tylko na chwilę. Jak siedzą w chlewie znacznie lepiej wykorzystują karmę.
  • 0

#9048 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 20:17

Jolu, witamy i zapraszamy do dołączenia do naszego grona :)
  • 0

#9049 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 20:51

Ano w drodze właśnie wróciłem do domu;-) ja z mojej kozy dla ptaków tez jestem zadowolony, więcej paszy schodzi, wiec i męska przybywa na moich rosolach;-);-)
  • 0

#9050 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 21:26

Kolega Robert dale jako wulkanizator ?
Tak Aniu wiem że te co kura zniesie tylko chodziło Mi że muszą być to te jajka które kora zaczęła wysiadywać :)
A co do pory roku to mogę przez cały rok czy nie ? Dodam że mam takie pomieszczenie w domu (taką starą kuchnie) gdzie trzymam w skrzyni małe bojlery, kurczaki kur muszą być z razem z kurą ?
Pozdrawiam :D

• 0

#9051 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 21:33

Myślę że można inkubować jajka co kura zaczęła wysiadywać tylko trzeba wiedzieć ile czasu kura już siedzi żeby odliczyć czas od inkubacji ale osobiście wolał bym żeby kura sama wysiedziała jak już zaczęła a niżeli bawić sie w takie zabieranie
Co do kurczaków i kur to nie muszą być razem bo wystarczy że kurczaki będą miały ciepło.
U mnie po staremu:)
Pozdrawiam
  • 0

#9052 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 21:38

Dalej to samo robie;-) Tobiaszu
Co do jaj do inkubacji to należy zbierać jajka kilka razy dziennie a potem przetrzymywania je w odpowiednich waronkach i obracac choc dwa razy dziennie, jaj z pod kur ktore na nich siedziały nie polecam potem nie rownoczesne legi będą,
Jeśli masz warunki to i teraz możesz podkładac,choć ja wolał bym luty marzec wtedy młode pójdą na dwór w dobrym czasie,a nie cała zimę mają spędzić w pomieszczeniu.
Kura najlepsza jest aby odchowac młode nie trzeba się martwić ze małym będzie zimno i zaopiekuje sie małymi.
  • 0

#9053 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 21:59

AHa Dzięki :)
a co powiecie o gęsiach jest zbyt na nie ?
co potrzebuje tka gęś ?
  • 0

#9054 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 22:12

Na gęsi zawsze się ktoś znajdzie, gesi potrzebują zboża, ziemniakow,paszy zielonej tj łąki aby mogły sobie trawkę skubac takie idealne warunki, jakaś woda do kąpieli i miały by raj;-)
a jaka rasę chcesz trzymać? stawiame że zwykłe towarówki(koludzkie)np.

• 0

#9055 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 23:46

witam
I ja pochwalę się zakupami 4 perliczki dołączyły do farmy i 2 króliki ( córeczki wybrały) a tata karmi i sprząta
pozdrawiam.
  • 0

#9056 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 06:25

Witam Ron tak to bywa że dzieci wybierają a rodzice muszą dać jeść i posprzątać:-):-)
a te perliki jakie standard czy jakieś w innej barwie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;-)
  • 0

#9057 Gusiek

Gusiek

baba mazurska

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 07:25

Cześć Jolu, widzę, że jesteśmy dokładnie na ty samym etapie ;)

Chociaż ja ostatnio wpadłam w jakieś zniechęcenie, że tak się ciągnie, że nigdy nie skończymy budowy, że zima, że fuuuu... :-/
Idzie jak po grudzie, siły już nie mam. Ale pewnie za parę dni się poprostuje i znów pójdzie naprzód.
  • 0

#9058 Jola S

Jola S

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 09:45

Witam!
Gusiu, ja "tylko" remontuję kupiony dom, ale też to idzie strasznie wolno :(. Gdybym miała nadwyżki finansowe, to kupiłabym gotowy, ocieplony kurnik, bo mam fajny wybieg dla kur. Ale myślę, że rozsądniej będzie poczekać do wiosny z rozpoczęciem pierwszej hodowli a przez zimę kupować jajka u sąsiadki.
  • 0

#9059 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 14:50

Ron, podpinam się pod pytanie Roberta o barwę perliczek :)
Gusia, spokojnie skończycie w końcu budowę :) trzymam kciuki coby było szybciej :)
Jola, remont zazwyczaj idzie wolno, my w starym domu mieszkamy już 7 czy 8 rok, a ciągle jest do remontu :( takie życie, jedno w starym domu ruszysz, to kolejne się prosi o poprawkę.

a ja właśnie wróciłam z kurnika i kacznika z jajkami i wśród kurzych jaj, znalazłam kacze :) podejrzewam białą kaczkę, bo to właśnie ją przyłapałam kilka razy w gnieździe kurzym. ale pewności nie mam.
  • 0

#9060 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 17:16

Robercie jeszcze nie wiem jaką rasę ponieważ nie wiem praktycznie nic o nich.
Dlatego pytam czy potrzebują specjalnej opieki czy bym musiał robić drugi wybieg, czy nowy kurnik nie przeszkadzały by kurą i w drugą stronę ? Ile tak gęś średnio by rosła do wagi sprzedaży ?

U MNie dziś 4 jaka na 15 kur od 1/1.5 wyniki podobne :)

Pozdrawiam :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych