Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9061 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 17:51

Siema, siema albo i nie. :) :) Widzę, że hodowle się rozwijają. Też jestem ciekaw Ronie jakiego koloru masz pantarki. Jeśli standardowe, to poznasz to bez trudu po ciemnej barwie i mnóstwie kropek na całym ciele. :)
  • 0

#9062 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 17:53

Tobiasz, kiepsko te kury Ci się niosą.
kurka, mam nadzieję że moje kury nie zaczną strajkować przed świętami, bo kolejne zamówienie wpłynęło dzisiaj na świąteczne jajka...
oby mnie nie zawiodły :)
  • 0

#9063 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 17:54

Widzieliście króliki brodate????? Są świetne.
  • 0

#9064 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 18:10

U Mnie to samo jak nie było nikogo to teraz od 2 miesięcy ich pełno a jajek nie ma :(
dlatego pytam o te inkubowanie bo potrzebuje kurek a w okolicy nie mogę znaleźć kurek rasy sussex :(
a co myślicie o kupowaniu jaj lęgowych przez internet jakieś ryzyko ? Myślę że duże bo nie wiemy od kogo one są :)
  • 0

#9065 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 12:04

kolor perlic standard choć jedna jest jaśniejsza takie libero w stadku

• 0

#9066 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:07

Witam rozmowa się toczyła o niesności to się pochwale;-) u mnie od dawna jajek nie ma za wiele, ja jest 5 to bardzo dobry wynik.a i jeszcze gratuluję perlic;-) po ile są u was perlice i jakiej są wielkości.
Pozdrawiam :-)
  • 0

#9067 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:28

Cześć Jolu, Robercie, Ronie, Aniu, Tofikariusie, Tobiaszu, Gusieku (chyba coś źle odmieniłem :) ). Jeśli kogoś ze stałych członków pominąłem sorry. :)
Robercie za swoje standardowe perliczki płaciłem 20 zł za sztukę. Przy czym były to perliczki niemal dorosłe i 20 zł sprytnie zostało mi zwrócone, tak że za obie zapłaciłem 20 zł. :) Pierwsze które dostałem pocztą kosztowały mnie 20 zł od sztuki, przy czym barwy były znacznie droższe. Ostatnie dwie które dostałem w prezencie chciałem kupić, bo nic nikomu za darmo nie urośnie i zapłaciłem za obie 60 zł (kolor też inny niż standard, przez co zdecydowanie droższy). Tak więc moja informacja nie jest miarodajna, bo wszystkie perły zasiliły szeregi stada w sposób tzw. "po znajomości".
  • 0

#9068 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:31

Aha czyli jak sa u mnie po 25 zł to dobra cena;-)
  • 0

#9069 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:32

Myślę, że jeśli dorosłe to bardzo dobra.
  • 0

#9070 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:41

Jak ostatnio patrzyłem to były nie do końca dorosłe ale tyle jestem w stanie dać, druga sprawa jak wygląda i niesnośc i wielkość jaj
  • 0

#9071 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:46

Wielkość podobna do jajek od kurek liliputek, Sułtanów, Silek, Białoczubów (te miałem i porównanie też miałem). Nieśność nie jest taka jak u kur niosek. Moje jak zaczynały wiosną się nieść to do jesieni się niosły dzień w dzień lub z krótkimi przerwami, ale ogólnie niosą się co dziennie przez okres w którym się niosą.
  • 0

#9072 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:50

Czyli ogólnie dobrze się niosą a wielkość jajek mogła by być większa ale cóż,
  • 0

#9073 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:16

Witam Kochani :)
Perlice trzymacie na sprzedaż czy na jaja, mięso ?

• 0

#9074 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:39

Dla hałasu w podwórku. Kiedyś dlatego, że podobno odstraszały szczury, ale to bujda na resorach. :)

Nie wiem jak u Was, ale u mnie dzisiaj szklana na podwórku i lekki śnieg do tego prószył. Cóż, zima się zaczyna. Ptaki praktycznie cały dzień spędzają w chlewie. Perliczki jak dostaną szału to watahą z chlewa na podciętych skrzydłach próbują fruwać i za moment znów do chlewa. Zwiedzą podwórko i po chodzeniu. :)

Robercie te perlice o których wspominałeś jakiego są koloru?
Chętnie bym obejrzał jakieś nowe zdjęcia z czyjejś hodowli. Proszę się poprawić i nie pchać się wszyscy naraz. :) :)
  • 0

#9075 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:45

Ja bym chciał coś zamiast kur myślę o perlikach, a poza tym fajnie wyglądają zwłaszcza takie jak ma Marcin w nie standardowych kolorach;-) choć jeśli coś kupie to standard bo blisko innych nie ma.
  • 0

#9076 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:54

Właściwie to Ja kupując swoje pierwsze tegoroczne nie miałem bladego pojęcia jakie do mnie dotrą. Nawet płeć okazała się inna niż wstępnie zakładałem. :) Teraz to nawet lepiej. Chciałbym jeszcze kiedyś calutką białą jak śnieg mieć w podwórku, ale teraz tym sobie głowy nie zawracam, bo 8 to już stado solidne.
  • 0

#9077 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:58

pierwsze co po wpisaniu w "google" wyskoczyło "Perliczki na Szczury" :)

• 0

#9078 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 17:59

Marcin a jaj jest z odchowem młodych same się nimi opiekują jak np cwergi i temu podobne ptaki.
ale Marcin twoje stado jest super różnokolorowe i liczne więc nie masz co narzekać a kupić zawsze zdazysz;-)
Ja widziałem kiedyś biała na targu i wyglądała dość interesująco.
  • 0

#9079 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 18:03

No wiesz. Widziałeś białą i o mnie nie pomyślałeś. :) :) Nie wypowiem się w kwestii opieki nad pisklętami, bo nie mam doświadczenia w odchowie przez dorosłe perlice młodych perlic. Moje zawsze kluły się pod kwokami i z nimi się prowadzały. Nie mniej jednak perlice w sprzyjających warunkach same świetnie wysiadują jaja i odchowują młode. Co się zaś tyczy odchowania to Ania jest z tym najbardziej na świeżo, bo Ja w tym roku miałem już prawie dorosłe osobniki. :)
  • 0

#9080 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 19:16

witam :)
u mnie dzisiaj kolejne kacze jajko w gnieździe, wiosna idzie czy kie licho??
co do perliczek, to nie wiem jak z wysiadywaniem jaj, sama jeszcze nie miałam z tym styczności, wszak to mój pierwszy rok z tymi ptakami, ale chłopak od którego brałam jaja mówił, że mu nie siadają. co do samego odchowu...ja perliczek nie chowałam, tylko jakoś przez 2-3 dni, a nawet nie wiem czy tak długo, potem perliczki poszły pod kwokę pod którą wykluły się zielononóżki :) więc odchowały się prawie naturalnie :)
a perliczki tak jak Marcin trzymam dla ich głosu, chociaz one tak rzadko się drą :(
ale trzymam też dla jaj i o ile doczekam się perliczek w kolejnym sezonie, to i na mięsko :)

a teraz pochwalę się nie do końca w temacie w zasadzie, ale trochę jednak tak :P mój nowy koteczek złapał dzisiaj myszę :) a wiadomo im mniej myszy, tym mniej zeżartego przez nie zboża :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych