Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9081 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 21:30

jednej perliczki brak. uciekła
po godzinie poszukiwań okazało się że śpi na drzewie w lasku 40 m od mojego płotu

ja zapłaciłem 120zł za 4 sztuki młode tegoroczne zakupiłem dla ozdoby podwórka na świąteczny obiad (nadstan kogótów jeśli będzie ) i na smakowite jajo i chyba z pasji do drobiu

temat kot super. mam dwie kotki 2 miesięczne do oddania i kundelka 2,5 miesiąca

• 0

#9082 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 00:56

Właśnie najgorsze to ze uciekają te perełki:-( trzeba lotka podcinać, ale ogólnie ładne ptaki, u mnie kiedyś były to chodziły bardzo daleko od domu a my za nimi.
  • 0

#9083 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 09:35

rano już wróciła na podwórko
  • 0

#9084 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 12:40

Witam :)
Kochani zamieściłem na swojej stronie kilka zdjęć na których poświęcam jedno jajko w celu obserwacji :)
Zamierzam przetrzymać je kilka dni i ponownie sprawdzić :)
Co pomorze mi w późniejszym lęgu kur :)
Pozdrawiam :)
https://www.facebook...?type=3
  • 0

#9085 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 18:50

To co zaznaczyłeś na zdjęciu to komora powietrzna, która w miarę jak pisklę będzie się rozwijało, będzie coraz większa. Dobrze że jest umiejscowiona w tępym końcu.
Widzę, że Pan Jajo ma ciekawe widoki w komputerze. Taki młody a już na Youtube przesiaduje. :)
  • 0

#9086 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 20:45

Witam z wieczora ;-) a to jajko długo pod kura było bo wygląda na puste, a reszta fotek spoko;-)
Ron dobrze ze zguby się znalazła, szkoda by jej było jak by przepadła a lota podcioles ?
  • 0

#9087 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 21:57

Jajo miało jakieś maks 20 min bo oprzątałem kury psy i króliki i na koniec znalazłem a zawsze zachodzę do kur najpierw :)
Dobranoc :)
  • 0

#9088 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 20 listopad 2014 - 22:13

loty nie podcięte. w sobotę akcja" nielot" oraz rosół z młodego koguta

• 0

#9089 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 08:42

witam :)
Ron, super że perliczka wróciła :) moje nie mają podciętych lotek i nie będę podcinała, ale moje daleko od zagrody nie chodzą. jak jakaś kura ucieknie to one z nią idą, ale jak są same poza wybiegiem, to trzymają się blisko siatki :)
u mnie w środę była akcja podcięcia lotek kilku kurom które nagminnie uciekały i chyba jedną kurę przeoczyliśmy, bo dalej ucieka :P
Tobiasz, jajo rzeczywiście fajne widoczki miało na tym monitorze :P

a ja już mam pewność na 100% że to biała kaczka się niesie :) dzisiaj rano jak im dościelałam słomę, to ją w gnieździe przyłapałam :)

• 0

#9090 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 09:39

W jakim wieku jest ta kaczka, którą podejrzewasz o rozpoczęcie nieśności?
  • 0

#9091 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 10:26

Marcinie, ja jej nie podejrzewam, ja wiem że to ona :)
a w jakim wieku? nie wiem, to jest ta kaczka co ją kupiłam na wiosnę na rynku z małymi. znaczy się matka tych małych :P
  • 0

#9092 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 17:13

Witam kochani ja już po pracy :)
U mnie dziś tylko 3 jaja :(
Ale za to z królikami wszystko w porządku rosną jak na drożdżach (na paszy) :)
  • 0

#9093 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 21:39

Witam z wieczora ;-) jajek to i u mnie nie ma a te króliki Tobiaszu trzymasz dla siebie czy na handel? Jak dla siebie to po co je faszerujesz hemia, nie lepsze takie prawie eko niż takie pędzone? U mnie króliki dostawały siano i zboża różne marchew chleb i były bardzo smaczne, podobno bo ja ich nie zjadłem:-)

Zapomniałem dodać link,fajne ogłoszenie zznalazłem http://olx.pl/i2/ofe...tml#:027bcc3eb3
  • 0

#9094 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 listopad 2014 - 09:54

Witam z rana niedawno wróciłem z targu, perliki były ale miał jeden gość od którego nic nie kupuje, miał standard i lawendowe ale po 40 zł i nie chciał nic opuścić:-( za 30 to bym pomyślał ale nie wróciłem z pustymi rękami kaczor piżmowy dostał nową dziewczynę ;-) pod kolor w dodatku;-) .zdjęcie będzie ale niestey później bo dziś mi się zapowiada robotny dzień, pozdrawiam i życzę udanego weekendu;-);-)
  • 0

#9095 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 listopad 2014 - 10:37

witam :)
Robercie, no to gratuluję zakupu :) i oczywiście czekam na zdjęcie :)
  • 0

#9096 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 22 listopad 2014 - 21:39

Witam Robercie znakiem tego nowy nabytek powiększy twoje stadko o jedną sztukę:)
U mnie po staremu:)

Pozdrawiam

A tak propo to stada wam wyzdychały że tak nie wiele sie w temacie dzieje????????????

• 0

#9097 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 22 listopad 2014 - 21:42

Witam :)
Robercie jak narazie to króliki dla siebie :)
A pasze daje chyba już z przyzwyczajenia bo wcześniej nie miałem siana ani zboża nie miałem gdzie kupić i szwagier kupił pasze (znajomy mu polecił) i nie musiałem rano wstawać i kosić trawę po prostu było wygodnie :)
Ale myślę że pasza to bd tylko na zimę :)

I pochwale się Wam że dzisiaj Ciocia mnie odwiedziła i przywiozła mi 4 małe kury (rasa mała) i koguta wstawię niedługo zdjęcia :)

Pozdrawiam :)
  • 0

#9098 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 00:55

Hej koledzy i koleżanki ;-) Tobiaszu to gratuluję nowych nabytkow;-) oby zdrowo się chowaly, a z królikami dzięki za odpowiedź , w sumie każdy sobie radzi jak może aby coś uchowac,

Sławek moje stado żyje i ma się dobrze nawet się powiększa ale czasu mało na pisanie, w robocie urwanie głowy od 6 rano do 21 mnie w domu niema, wiec i pisać nie ma kiedy:-(
ale forum przeglądam jak mam chwile oczywiście;-) pozdrawiam;-)

Ps a zdjęcia małych kur chętnie obejrzę Tobiasz.
  • 0

#9099 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 07:44

Cześć. Moje kacze stado wczoraj pomniejszyło się o 3 Biegusy i czubatego kaczora. I jednego i drugich mi szkoda, ale nie mogę sobie pozwolić na utrzymywanie takiego licznego stada, bo dobrze jeszcze jak jedzą aktualnie dynię i kapustę, ale później w zimie będą jadły tylko zboże, a tego przy ich możliwościach przemiału pójdzie, dlatego szkoda zachodu i pieniędzy, żeby utrzymywać je tylko aby były.
Powiem Wam, że Biegusy kopulowały od ponad 2 miesięcy, a kaczuszki które wczoraj zabiliśmy nie miały w sobie nawet maleńkich jajeczek. Nic a nic.
  • 0

#9100 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 08:26

Wczoraj podjąłem próbę którąś już połączenia indyczek z młodymi indorami, ale póki co bezskuteczną bo wprawdzie w jednym skojcu siedziały, ale młode były bite i ganiane i musiałem je zabrać, bo biedaki nic nie jadły. Są wielkości indyczek i najprędzej by nie zginęły, ale chciałem uniknąć niepotrzebnych ran i bójek do krwi.

Gąski Robercie nie znalazłeś? Twój gąsior pewnie już gąski kryje, to i nową gdyby była odpowiednia wiekowo mógłby do nieśności przekonać. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Bing (1)