Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9101 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 08:46

witam :)
wczoraj mi net szwankował i niby że niby był to go nie było, więc nie mogłam zajrzeć. mąż był w pracy więc dopiero dzisiaj naprawił "awarię" w moim laptopie :P

Tobiaszu, no to gratuluję nowych kurek :)
co do królików, to nie chcę się nikomu wtrącać w hodowlę, ale czy nie lepiej było by od kogoś kupić siana i pszenicy czy owsa zamiast paszy? króliki dużo siana nie zjedzą, pewnie kilka kostek w miesiącu, a owsa worek na trochę starczy :) ale to tylko moje zdanie :P
ja kiedyś moim kupiłam na próbę paszę, nie dużo 2 kg. na 30 sztuk, mieszałam z pszenicą 1kg. paszy na 10kg pszenicy, ale jak widziałam ze zaczynają wyjadac paszę, a pszenicę wywalają, powiedziałam ze jednak nie idę na to. wolą paszę jak pszenicę, więc tak sie mój eksperyment skończył :P
teraz kupiłam królikom EM-y do picia i kupiłam witaminy w proszku, niby z myślą o kozach, ale sa one dla wszystkich zwierzaków, na opakowaniu jest podane ile dla jakich zwierzaków. sa one i dla kr, kóz, krów, kaczek, królików...super pachną :) i są chętnie zjadane.

Marcinie, no to widzę że u Ciebie konkretna redukcja stadka, no ale tak jak mówisz, jak by człowiek chciał trzymać bo ładne, to by na pszenicę kasy nie nastarczył :(

a u mnie z jajkami radykalna zmiana, z 15 jaj dziennie nagle z dnia na dzień zrobiło mi sie 5 jaj :( mam nadzieję, ze to tylko jednorazowy przypadek przy pracyi wszystko wróci do normy, tym bardziej, ze kurki sa młode.
ładna pogoda sie dzisiaj zapowiada, po ostatnich mżawkach przyjemnie zobaczyć słoneczko :)
  • 0

#9102 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 09:47

Aniu wysuszyłem już pestki z największej tegorocznej dyni, więc będziemy mieli co sadzić. Wczoraj wypatroszyłem kolejną, ale niestety zostawiłem pestki na piecu w centralnym i przez noc została ich może 1/6. Resztę wyniosła mysz. Na szczęście takich jak ta z której wczoraj wyjąłem zawartość jeszcze kilka jest, to i pestki będą. Chociaż podejrzewam że mi i Tobie wystarczy pestek z tej największej. :)
  • 0

#9103 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 11:02

Marcinie, no to super :*
a myszka widać chciała spróbować tych pyszności, albo stwierdziła ze ma robale i chciała się odrobaczyć :D
  • 0

#9104 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 11:28

Hej drobiarze;-) Aniu jakie masz te witaminy ja wczorajszej kupiłem takie do picia dla drobiu, jak myślicie dać im więcej a w krotszym czasie,czy w mniejszej dawce a dłużej podawać im to do picia, na opakowaniu jest napisane że dla 100 sztuk wystarczy tylko na dwa tygodnie.
  • 0

#9105 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 11:49

Robercie, ja bym dawała wg. zaleceń coby im za dużo tych witamin nie dać. potem jak będę szła do stajni to sprawdzę nazwę tych witamin. to takie wiadereczko 3 kg. w formie proszku, czyli do mokrego jedzenia najlepiej dawać, ja im mieszam z ziemniakami lub z moczonymi otrębami.
  • 0

#9106 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 12:25

Właśnie ja chcę im dać mniejsze ilości a nie większe, a myślę aby dawać dłużej niż oni zalecają a w mniejszej ilości aby nie miały za dużo bo musze to jakoś przeliczyć na sztuki.
  • 0

#9107 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 13:09

ja ostatnio załatwiłam sobie EM-y, muszę tylko na necie poszukać dawkowania i mam zamiar dawać do wody kurom, kozom i królikom, do oprysku klatek króliczych chcę też wykorzystać, podobno nie ma zapaszku moczu po nim, a wiadomo ze chociaż jak by sie dbało, to zapach moczu królika jest specyficzny :P
  • 0

#9108 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 13:14

Te emy to chyba na wszystko działają? faktycznie zapach kruliczych odpadów był nie ciekawy:-(
Aniu jak nie zapomnisz napisz nazwę tych witamin A ja musze iść zdjęcie tej kaczkę zrobić, ogólnie dzień ładny to kaczki i gęsi na amory zbiera co się dzieje w kurniku i małej zagrodzie nie wiem jak to opisać, może i lepiej ze nie wiem bo to za wczesna godzina;-);-);-)
  • 0

#9109 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 13:22

Robercie, pamiętam o witaminach :) tylko jeszcze nie byłam po jajka, u nas rano było ładnie i słoneczko, ale się zrobiło brzydko i jest strasznie zimno :( tak więc bez potrzeby nawet wychodzić się nie chce :P
u mnie biegusy też się deptają do potęgi, a dzisiaj przyuważyłam jak perliczki zaczynają rządzić w całej zagrodzie. biją i przeganiają nie tylko kury, ale i koguty czy kaczora...pisaliście o tym, ze one lubią rządzić, ale nie miałam pojęcia ze aż do tego stopnia.
  • 0

#9110 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 13:28

To widzisz Aniu u mnie pogoda ładna do tej pory słońce świeci i jest w miarę ale odległość jest dość duża między naszymi domami.
  • 0

#9111 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 14:40

Robercie, to są te witaminy co ja kupiłam

http://www.mikita.co...id=21&doc_id=67
  • 0

#9112 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:17

http://olx.pl/i2/ofe...tml#:113464fc64 dzięki Aniu to co ja kupiłem różni się trochę składem, w moich jest mniej składników, ciekawe czy w rolnym maja

tu jest ogłoszenie blisko mnie w sumie w tej miejscowości co jest ten targ w soboty

• 0

#9113 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:37

http://olx.pl/oferta...html#fbf95b5221
Czyż nie są urocze. :)

Tylko niestety starsze już nie wyglądają tak sympatycznie i ryje im się wydłużają. :)
  • 0

#9114 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:40

Te w przeciwieństwie do wietnamskich są podobne do świni ale ogólnie ładne;-) to takich ci się zachciało Marcin pupili.
  • 0

#9115 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:43

Tak sobie przeglądam aukcję tylko. Chociaż na 15 kg żywej świńskiej wagi w przyszłości mógłbym się zgodzić. ;) No i gdzie ta fotka kaczuchy??? :D :D :D
  • 0

#9116 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:46

Oj panie zapomniałem o zdjęciu ogólnie mam tylko jedno wytłumaczenie wczoraj było świnio bicie;-)
Ale taka świnka to w jakimś stopniu ozdoba podwórka;-)
  • 0

#9117 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:50

Wyłącznie jako ozdoba, dlatego jeśli kiedyś to tylko jeden osobnik i na tym koniec. U mnie wczoraj zamiast świniobicia było oprawianie ćwiartki tucznika, ale nie mojego tylko kupionego przez siostrę na spółkę z innymi z rodziny.
  • 0

#9118 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:55

Ja sprzedałem całego znajomym ale bili u mnie, więc potem wiadomo co się dzieje i człowiek zapomina o tym czy o tamtym:-(
Ja natomiast dzwoniłem o te strusie jaja, niestety kobita nie ma inkubatora, wiec tylko pozostaje kupno jaj i pruba w swoim urządzeniu? A jaja mają być dopiero za dwa tygodnie.

• 0

#9119 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:56

Jak duże jest takie jajko? Wymiar jakiś jest Ci znany?

No i na ile ta kobieta wycenia takie jajko?
  • 0

#9120 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 17:59

Muj inku jest piętrowy wiec o wysokość się nie martwię ale obok siebie wejdą góra trzy sztuki wiec niewiele.a wielkości niestety nie znam ale są to jaja emu, więc powinny być mniejsze niż afrykanskich
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych