Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9161 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 11:38

Cześć. Widzę, że wątek trochę mniej aktywnie ostatnio się rozwija. :) Ja raczej czytam choćby raz dziennie forum, ale nie zawsze się loguję i tylko sprawdzam co u Was słychać. :) U mnie od kilku dni mrozek trzyma już na całego. Kury najchętniej całymi dniami siedzą w chlewie. Gęsi i kaczek już w ogóle nie wypuszczam, bo jak je wypuszczam i mają na łące wodę, to do skojców zaganiam je całe oszronione. W chlewie tyle wody nie dostają to jest z tym ich chlapaniem względny spokój, ale muszą mieć jej choćby tyle w wiadrach, żeby mogły zamoczyć całe głowy choćby do wysokości oczu i z oczami włącznie. Jedynymi zadowolonymi z takiej pogody są perliczki i pies, który dodatkowo dzisiejszej nocy postanowił samopas po obejściu chodzić. Perliczki jak wyjdą z chlewa, to jedno wielkie ajwaj (tak to się pisze? :) ).
  • 0

#9162 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 11:45

Aha Aniu :)
U Mnie kura od kilku dni siedziała w gnieździe ale nie było tam jajek więc dzisiaj podłożyłem jej 5 i przełożyłem do gniazda z zamknięciem może to coś da :)
Pozdrawiam :)
  • 0

#9163 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 11:59

Hej Marcin ja ostatnio mam sporo pracy w robocie to i styrany wracam:-( a u kur nic nowego, wiec nic nie pisze, też czytam co dzień forum bo to moje ulubione zajęcie w wolnej chwili;-)
wiadomo teraz z wodą problem ale jakoś trzeba sobie radzić i czekać wiosny, pozdrawiam;-)
  • 0

#9164 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 12:14

to chyba tylko moje takie wariatki i siedzą prawie cały dzień na polu :P
Tobiasz, planujesz lęgi na święta? ja teraz nie dałam kurom siedzieć, a w sumie to 3 mi kwoczyły, za późno i nie wyobrażam sobie w zimie takich malot wychowywać, tym bardziej, ze zima dopiero przed nami. pierwsze lęgi planuję na luty/marzec w zależności od pogody...
  • 0

#9165 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 12:28

Ja chcę tylko sprawdzić a jak coś wyjdzie to czemu nie :)
Mam pomieszczenie przystosowane do takich potrzeb :)
Lubie maluszki i chcę sprawdzić kury :)
  • 0

#9166 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 16:11

A co z tym eksperymentalnie inkubowanym Panem Jajkiem z Facebooka? :)
  • 0

#9167 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 16:51

Niestety chyba nie podołał Zrobiły sie jakieś takie plamki jak by wszędzie powietrze :)
I kura też już mi zeszła z jajek :(
Pozdrawiam :)
  • 0

#9168 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 16:53

Ciekawy opis. Niezgodny z tym co przedstawiają fotografie.

http://olx.pl/oferta...html#dd3b9caeb2

Jeśli te plamki wyglądały tak jak mi się wydaje, że wyglądały to jajo było nie zalężone. Po kilku dniach które spędziła na nim kura co najwyżej właśnie takie plamki mogły stać się bardziej widoczne. Doczekasz się. :)

Czy każdy już wie, jakiej rasy kury ma w stadzie i jakie rasy (w ich czystości) będzie miał wiosną w stadzie? Pytam bo chciałbym wiedzieć jakie ewentualnie jajka i od kogo mógłbym nabyć. :)

Ps. Musicie coś pomyśleć nad Włoszkami, bo chyba są u kilku z Was, a Ja chcę je mieć. :) Proszę się postarać i coś zadziałać w ich temacie. :) :) :)
  • 0

#9169 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:26

Aha :)
No ja liczę już na tą wiosnę :)

Kurki mam Sussex i podobne do zielononóżek ale to chyba nie one no i 5 sztuk malutkich od cioci nie wiem co to za rasa :) a na wiosne planuje więcej sussex :)

http://olx.pl/oferta...html#01d824328d
Nie daleko Mnie są a jak one u was sie sprawdzają macie je dla jaj czy dla ozdoby ? :)
A kolega dlaczego chce je mieć :)
  • 0

#9170 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:32

Mógłbyś jakieś zdjęcie tym najmniejszym zrobić i zamieścić na stronie? Ja chcę Włoszki od kilku lat. Z racji pięknego wyglądu i dla jajek. Chociaż a propos wyglądu chyba muszę z nich zrezygnować, bo nie mam na tyle ciepłego kurnika, żeby warunki atmosferyczne porą zimową nie zaszkodziły grzebieniom u kogutów.
  • 0

#9171 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:33

Witam moje kaczki całymi dniami na dworze w przeciwieństwie do kur kur większość czasu przesiadują w kurniku ale nie mam na nie co narzekać bo swoją powinność spełniają czytaj noszą jajka:)
Marcinie co do włochów to ja będę je rozmnażał a reszta to nie wiem myślę nad jersy i maransami a reszta co mam to do gara:)

Co do czystości to wszyscy przecież mamy takie same bo przecież są z jednego źródła:)
  • 0

#9172 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:36

Jeśli u mnie nic się nie zmieni i hodowla będzie jak dotąd, to na wiosnę dysponował będę jajami od następujących ras drobiu:
Brahmy Olbrzymie ( w tej chwili jest 1+9)
Czubatki Polskie Białoczube (2+3)
Czubatki Polskie Białoczube w odmianie nie uznanej w Polsce (1+2)
Kaczki Biegus Indyjski
Kaczki Holenderskie (Królewskie (Czubate))
Kaczki Staropolskie
Indyki (młode najprawdopodobniej będą niejednolitej barwy z uwagi na różne ubarwienie przyszłych rodziców)
Perlice (obawiam się słabego zapłodnienia jaj, a więcej samców w stadzie nie potrzebuję)
Gęsi (jajka tylko na wydmuszki, bo gąski są bez męża) :)

A propos czystości rasy miałem na myśli nie krzyżowanie miedzy sobą osobników z różnych ras. :) Tylko Włoszki z Włoszkami itd. :)
  • 0

#9173 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:43

hehe no tak:) ja jak już kiedyś pisałem to mogę sobie tak 3 rasy rozmnożyć gdyż takie mam warunki no a pozostała reszta będzie siedziała na kupę i niech sie kotłuje:) bo ich jajka do inku nie trafią:)
  • 0

#9174 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:44

Padewskie też w kupie?
  • 0

#9175 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:51

Z padewskimi to nie wiem co zrobię bo je mam typowo dla ozdoby ale jak by ktoś był chętny na jajka mam taka duża klatkę to w sumie mogę je tam zamknąć i jajkami obdarować:) oczywiście jak kurka będzie sie niosła:) bo jest tylko jedna:(
  • 0

#9176 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 17:54

To Te kurki :)
Wiecie może co to za rasa te drugie zdj (za raz bd tylko sie zmniejszy)

A trzymacie wszystkie rasy razem czy osobno ? :)

Załączone pliki

• 0

#9177 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:00

Ładne kurki "liliputki". Kiedyś miałem ich mnóstwo w podwórku, ale jakoś się wyrodziły. Wstawiaj lepiej zdjęcia na dole strony, bo w tematach za chwilę wykorzystasz miejsce i żeby móc załączać kolejne będziesz musiał kasować poprzednie. Na dole umieszczasz tyle na ile masz ochotę. Proponuję tylko zmniejszać fotki zamieszczane na dole, bo wtedy przyjemniej się je ogląda. :)
  • 0

#9178 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:00

Chodzi mi o te brązowe :)

Nie wiem jak wstawiać na dole :)

Załączone pliki

• 0

#9179 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:07

Najedź na ostatnio umieszczone przez Roberta zdjęcie Jego nowej kaczki. U góry masz wówczas ścieżkę następującą: Forum Rolnicze/Galeria Rolnicza/ Zwierzęta/.... Najedź na napis "Zwierzęta" i na dole strony wybierz opcję "Dodaj zdjęcie". Dalej pójdzie jak z płatka. :)

Wydaje mi się, że masz w stadzie kurki Messa.

Kogut chyba bardzo lubi tą kurkę na najniższej grzędzie najbliżej prawej strony fotografii.
  • 0

#9180 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:12

Zgadza sie trzeba wejść w galerię a tam to już poleci tylko trzeba popatrzeć:)
Co do kur to nie wiem ale wygląda że to chyba skrzyżowana rosa:)
Co do trzymania ras to ja trzymam wszystko na kupę:) z tym ze od stycznia włochy idą na osobno:) tzn kury bo koguty od ponad miesiąca siedzą osobno co by kur nie molestowały:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych