Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9201 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:51

Ja na szczęście nie miałem takiego przypadku a co do wyboru koguta to można powiedzieć że jest problem bo wszystkie są identyczne:)
  • 0

#9202 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:52

a co w przypadku gęsi ?
  • 0

#9203 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:52

Tak sobie pomyślałem. :) Wybierz zatem największego z nich. 4 chyba skończą w Twoim ulubionym elemencie wyposażenia kuchni - brytfance, co? :) :D

Nie sądzę, żeby gąsior był zainteresowany kryciem kur, chociaż ręki sobie uciąć nie dam. Na pewno może wykazywać zainteresowanie kaczkami (przypadki znane osobom z forum :) ). Moje gąski chodzą po kurzym wybiegu tylko w czasie zaganiania ich do chlewa na noc i w porze rannej, kiedy przeganiam je na łąkę. Nie powiedziałbym, żeby chętnie dzieliły korytko z kurami i resztą ptaków. Przynajmniej moje. Są urocze, ale to tylko pozory. ;)

Z uwagi na znaczną różnicę w wadze i ogólnie wielkości, ich dominacja nad resztą ptaków nie powinna dziwić. Wykorzystują swoje atuty. ;)
  • 0

#9204 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 18:58

aha :) Dzięki mam takie drugie pomieszczenie przystosowane do np: gęsi,kaczek,kur itp... wyjście jest na wybieg dla kur ale chciałem tam trzymać świnie na święta :)
musiał bym je wyganiać za wybieg :) a mam gdzie tylko nie ogrodzone :)

chodzi o gęsi :).
  • 0

#9205 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:02

Jakie konkretnie Ciebie interesują?
  • 0

#9206 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:05

hehe Marcinie brytfanka jest dla kaczek i gęsi(których jak na razie nie posiadam) a koguty do GARA:)

Co do koguta to myślę zostawić dwóch bo było by kuku jak by coś sie jednemu stało a tak no to jeden będzie w rezerwie:) więc tak czy inaczej trzech a w sumie sześciu idzie do GARA a dlatego sześciu bo mam jeszcze dwóch co ich nie będę rozmnażał a i jeszcze kochin który też idzie do gara bo to jakieś mieszańce no a kury kochina no to zostaną na jajo:)
  • 0

#9207 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:07

Sorry. Myślałem, że do brytfanki. ;)

Na mnie już pora. Owocnej wymiany poglądów. ;)
  • 0

#9208 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:14

Myślałem nad owsianymi bo to chyba jedna z lepszy ras w Polsce :)
Ale mogę sie mylić :)
  • 0

#9209 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:35

Ja tam na gęsiach sie nie znam ale owsiana to chyba kołudzka a zatem chyba najpopularniejsza rasa przeznaczona do brytfany:) co nie znaczy że nie ma swojego uroku tak czy inaczej od czegoś trzeba zacząć a tak w ogóle one chyba same wysiadują jajka.
  • 0

#9210 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:43

Tak to ta rasa :)
Ja też na nich sie nie znam :)
  • 0

#9211 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:57

ło matko!! chwilę mnie nie było i tyle do czytania :P
co do rozdzielania kurek i kogutów rasami, to 2 tygodnie to zdecydowanie za krótko. nasienie koguta w kurze pozostaje do miesiąca, więc 4 tygodnie to jest minimum :) ale to tylko moje zdanie :P
gęsi z kaczkami chętnie się zabawiają, to prawda. ale co do przeganiania kur przez kaczki... u mnie to perliczki całe towarzystwo które im nie pasuje przeganiają :P czyli szczególnie kaczorowi i kaczkom się obrywa, ale i biegusy czasami po głowie dostaną. koguty wszystkie bez wyjątku obrywają, a kury tylko brązowe i czarne sa bezpieczne :P białe też są lana. jednym słowem, perliczki sieją terror na wybiegu, ale już w kurniku jest spokój i tam jakoś się wszystkie dogadują :)
Marcinie co do raz kur...to ja mogła bym jedynie zielone i sussexy rozdzielić, bo inne to mam albo same kogutki, albo same kurki :( aha, mam jeszcze bielefendzkie.
  • 0

#9212 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 19:58

Ja też myślę nad jakimiś ale wolał bym bardziej ozdobne czyli landesy lub garbonosy bo jak dla mnie to owsiana to typowa gęś do brytfany:) co nie znaczy że nie ma swojego uroku.

Tak sie Aniu złożyło że dzisiaj jakoś sie temat rozwinął:)
  • 0

#9213 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:01

Ja myślałem bardziej o jedzeniu niż o wyglądzie bo jak jest sezon to ja robię od rana do nocy więc ich bym nawet nie wiedział.:)

• 0

#9214 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:08

No ja też GŁOWNIE myślę o jedzeniu:) ale zanim by skończyły w brytfance to chociaż by trochę ozdobiły podwórko:)
  • 0

#9215 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:10

No też racja :)
  • 0

#9216 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:14

Bynajmniej na razie pozostaje przy kaczkach i kurach no a na gęsi może sie kusze na wiosnę bo w sumie wolał bym albo jajka albo małe gęsi (bardziej jestem skłonny) co by sie razem wychowały z resztą małego drobiu bo wpuszczać dorosłe osobniki do stada to trochę ryzykowna sprawa.
  • 0

#9217 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:16

Ja też bym chciał małe gęsi ale nie wie czy u nas dostane jeśli tak to będzie dobrze :)
  • 0

#9218 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:22

Na małe gęsi zawsze można trafić w ogłoszeniach tylko nie wiadomo co z nich wyrośnie:) ale są też miejsca gdzie zajmują sie taką hodowlą i od takich warto kupić nawet jak drożej trzeba zapłacić bo chociaż wie sie co sie kupuje.
  • 0

#9219 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:27

Dokładnie lepiej dopłacić parę zl niż później trzymać nie wiadomo ile i nawet to nie będzie wyglądać :)
  • 0

#9220 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:27

Witam z wieczora, zdjęcia najlepiej dodaje się ze swojego profilu na dole jest (zdjęcia użytkownika) klikasz a potem (dodaj obraz) i znowu klikasz i dodajesz:-D a gęś owsiana to nie rasa tylko potoczna nazwa gęsi które na krótko przed ubojem są karmione tylko i wyłącznie owsem ze względów ma smak mięsa po uboju,choć najczęściej hodowane są właśnie koludzkie, widzę że spisali się ale i dobrze mam co czytać;-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych