Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9221 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:28

Tak wiem Robercie że to Koludzkie :)
  • 0

#9222 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:34

Ale nie tylko te są tak nazywane ta kwestie wyjaśnił kiedyś Marcin bo też myślałem ze owsiane to rasa
dobranoc;-)
  • 0

#9223 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 03 grudzień 2014 - 20:40

Dzięki :)
Dobranoc :)
  • 0

#9224 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 17:46

Dzień dobry wieczór. :)
Dzisiaj w ogłoszeniach zainteresowało mnie coś innego niż ptaki, ale pośrednio z ptakami też związane.

http://olx.pl/oferta...html#0ba5097d03

Szukam takiego sprzętu pod nosem, bo znacznie ułatwia i skraca pracę na polu. Chyba ostatecznie kupię gdzieś dalej korzystając z opcji wysyłki.
  • 0

#9225 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 17:57

Witam babcia ma takie cudo techniki ale powiem ci że lekko w tym nie jest:-( najlepiej kogoś podpiąć jak konia wtedy jest lżej ale samemu to tak sobie,
a co ta Marcinie u drobiu słychać? Jutro dzień targowy ale czy pojadę to niewiem,
Pozdrawiam ;-)
  • 0

#9226 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 18:04

Pracowałem przy wykorzystaniu identycznego jak to na zdjęciach urządzenia i akurat bardzo sobie chwaliłem pracę tym. Sprzęt był pożyczony i jest może 500 metrów ode mnie, ale po ostatnim jego pożyczeniu gdy usłyszałem od osób postronnych że go przetrzymuję i nie oddaję, więcej po niego nie poszedłem i nie pójdę. Nie mogłem nim pracować podobnie jak jego właściciele, bo na polu stała woda, ale przecież lepiej pier***ić na prawo i lewo niż się zamknąć. Oczywiście płaciłem za pożyczenie. Wolę robić motyką niż iść w łaskę do kogoś takiego.
Mam w domu nieco inny opielacz, ale przy tamtym się chowa. Tym ze zdjęcia praca szła picuś, glancuś. :) :)
W podwórku bez zmian. Perliczki przypadkiem raz na jakiś czas uda mi się złapać, ale one nawet chwili spokojnie nie posiedzą i po kilku sekundach lądują na ziemi. :) Kaczki nie chcą wychodzić z chlewa, gęsi i kury podobnie. Zbliża się czas zabicia jednego z indorów, ale nie mam do tego chęci. Nie są jeszcze dorosłe, ale bardzo tłuste i masywne jak na swój wiek, więc nadały by się. Pewnie jeszcze po nowym roku będą wspólnie dzieliły skojec. ;)
Jutro rozglądaj się za gąską, jeśli na rynek pojedziesz. Albo za gąsiorem dla mnie. Zapakujesz i wyślesz. :) :)

Ciekawa sprawa: http://olx.pl/oferta...html#d58e84c934

To dopiero propozycja, dla tych którzy lubią wieprzowinę: :) http://olx.pl/oferta...html#279d14d40b
Na marginesie. W okolicy cena żywca 5,50 zł/kg.

Śliczna kurka na pierwszym zdjęciu pozuje: http://olx.pl/oferta...html#1d7c56ef63
  • 0

#9227 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 18:33

Dzień dobry wieczór. :)
Dzisiaj w ogłoszeniach zainteresowało mnie coś innego niż ptaki, ale pośrednio z ptakami też związane.

http://olx.pl/oferta...html#0ba5097d03

Szukam takiego sprzętu pod nosem, bo znacznie ułatwia i skraca pracę na polu. Chyba ostatecznie kupię gdzieś dalej korzystając z opcji wysyłki.

Bardzo dobry sprzęt, u mnie to się nazywa "planet", mam od lat 4 sztuki, zapasowe noże, redełka i jaskółki. Mam dwa egzemplarze z drewnianymi rączkami, tyle że przy moim rozmachu jeden został połamany, a drugi ledwo się trzyma i dwa metalowe (jeden taki jak w tym linku) są nie do zniszczenia, a mają już słuszny wiek i przewaliły mnóstwo hektarów. Do pracy w gospodarstwie ogrodniczym jest to niezbędny sprzęt, w mojej wsi takich pełno, bo i gospodarstw ogrodniczych większość. Jest to idealne do zwalczania ziela w warzywie, pracuje się tym świetnie, lekko i skutecznie. ;) Co do tego z linku to cena jest przesadzona, bo jest używany, zakupu używanego nie polecam, ponieważ jak ma noże (części robocze) zużyte to efekty pracy będą słabe, a kupno nowych jest niemożliwe, samodzielne dorobienie tych noży to trudna i mozolna robota, a efekt może być różny. Jak serio chcesz kupić to polecam to: http://allegro.pl/op...4865512724.html wystarczy że wzmocnisz te rączki żeby nie bujały się na boki i możesz hulać po polu. :) Zasób elementów roboczych to aż 3, więc sprzęt do wszystkiego. Cena opielacza wysyłka to nadal rozsądna kasa, więc myślę że warto się nad tym zastanowić. Pozdrawiam :)
  • 0

#9228 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 18:38

Nad takim jaki jest do nabycia z linku który zamieściłeś też się zastanawiam. Pewnie bliżej wiosny któryś kupię. :) Ja pieliłem nim wszystko, od buraków po dynie. I praca skraca się kilkakrotnie. ;) U Ciebie tyle tego, a u mnie ze świecą szukać. Złomowiska też już obszedłem i nic.
  • 0

#9229 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 18:46

Ten knur Marcinie jakiś taki chudawy jakby się faktycznie wypasał tylko na tej trawie:D, a cena 5,50 w Twojej okolicy rozwala...musi być mała podaż tucznika.
Nic tylko wozić do Ciebie, a kupować w innych województwach po 3,80 na ten przykład...
  • 0

#9230 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 19:39

Witam wieczorem:)
Marcinie "planetka" to dobra sprawa bo sam taką eksploatuje w pekince:) i elegancko likwiduje wszelakie kiełkujące chwasty więc sprzęt godny polecenia do niewielkiej uprawy bo wiadome że kilku ha nikt nie będzie planetem jeździł:)

Ja dziś nabrałem wielką ochotę na kaczkę więc niedługo myśląc złapałem pierwszą z brzegu i ciach:) w czasie skubania byłem mile zaskoczony bo praktycznie nie miała pał w przeciwieństwie do kaczki co straciła głowę jakiś miesiąc temu:) tak więc skubanie poszło ekspresem:)

Ten knur to porażka:) bo jak na dwa lata to jakiś strasznie cherlawy no chyba że na okrągło eksploatowany:)
  • 0

#9231 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 20:34

Ja takiego używałem z 18 lat temu i nie podpasowal mi ale każdy ma inne zdolności ze tak powiem, nie wiem Marcin czy będą takie gęsi ale jak by były to być może, pozdrawiam
  • 0

#9232 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:00

witam :)
Marcinie, knur z linka miał zwyczajnie dużo świnek do "obskoczenia" :D to i chudzinka z niego, weź sobie jedną żonę, to pół portfela mnie, a jak byś miał kilka...to byś goły chodził :D to co ma taki knurek powiedzieć :D
z ciekawości pytałam ostatnio znajomej po ile sprzedają świniaki i u nas cena 5.50 to jest tanio.

ja dzisiaj znalazłam w kaczniku kacze jajko :) tylko nie mam pojecia od jakiej kaczki, na pewno od takiej co dopiero zaczęła się nieść, bo było małe i zieloniutkie :) może to bieguska???
Sławek, ale bym zjadła kaczusie...smaka mi narobiłeś tylko. w przyszłym sezonie musze mieć koniecznie dużo kaczek :)
  • 0

#9233 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:15

Aniu to pewnie będzie butelki jajo one niosą takie zielonkawe,
  • 0

#9234 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:22

Robercie, może być, bo moja dzika kaczka [staropolska] takie zielone niosła. piżmowa pierwsze jajka miała zielonkawe, ale nie zielone, a to było normalnie zielone jak od dzikiej. no a butelki mam w barwie dzikiej :)
  • 0

#9235 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:32

To wcześnie zaczęły się nieść szkoda ze nie poczekały do lutego, na pewno podejzysz która się niesie;-)
  • 0

#9236 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:34

jak będzie się niosła w godzinach kiedy urzęduję w kurniku, kaczniku, koźlarni czy stodole, to jest szansa inaczej nie ma takiej opcji :P

dobtra, zmykam bo padnięta jestem. dobranoc :)
  • 0

#9237 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:35

Aniu mogę ci skrzydełko i kuper podesłać:)
Co do barwy jajek to nie spotkałem u siebie żeby piżmowa zniosła jajko w barwie zielonej.
Robercie a co jedziesz szukać na giełdzie?

• 0

#9238 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:39

Jadę po prosieta, ale może i z drobiu coś będzie, niestety małe zakupy planuje:-( bo kasa mi potrzebna na co innego, ale o tym kiedy indziej;-)
  • 0

#9239 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:49

hehe szpeku sie zachciewa:) a i dobrze bo chociaż wiesz co jesz a nie niemieckie z marketu.

• 0

#9240 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 grudzień 2014 - 21:58

Oj tak;-) jednego mam w zamrażarce drugiego sprzedałem a z trzeciego pół do handlu a pół dla mnie ale w sobotę za tydzień, w warszawie to i z 10 bym sprzedał;-) musze kupić teraz ze 2 j za jakiś czas kupię ze trzy a jak będą perliki to może przemyce;-) a co u twojego drobiu
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych