Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siedzą u was jakieś kwoczki ? :P u mnie aktualnie siedzą dwie , na jajach  :P podłożyłam też jaja perliczki, może coś z tego będzie , gdy będzie jakaś jeszcze chętna do wysiadywania jaj to podłożę jaja kacze  :)

gospodyni napisz coś więcej co hodujesz z drobiu i czemu kaczki a gąski i inne, pozdrawiam i zapraszam do pisania z nami

Posted

Hodujemy kury nioski obecnie jest ich 40 do tego jeden kogut, oczywiśćie było więcej kogutów ale poszły na rosół, starsznie się dziubały, najsilniejszy wygrał :P mamy 10 perliczek i 2 samce. mała hodowla no ale cóż, jak dla nas to starcza. :)  A i 10 kaczek w tym kaczory .. pozdrawiam :)

Posted

Czyli na legi jeszcze poczekasz, perełki fajne są;-) kury to zwykłe nioski czy coś ozdobnego?

a te perły mają być standard czy kolorowe;-)

Dziś prześwietlalem jajka kwok i trochę się zawiodłem jaj pustych dużo i zostalo symboicznie pod kwokami po dwa trzy jaja? :-(:-(:-(

Ogólniedo bani te moje naturalne legi wyjdą:-(:-( ale jest jedno ZA jaja od Marcina sa ok przynajmniej dwa na 100% kilka slabo widac ale nie sa puste przynajmniej;-)

Pozdrawiam;-)

Posted

C:\Users\Damian\Desktop\DSCN2294.JPG kochinka mała zasiadła na jajach :)

C:\Users\Damian\Desktop\DSCN2293.JPG powodzenia kwoczki trzymam kciuki :) a co do perliczek to szare w białe kropeczki są :P trzeba skopiować te linki , bo nie dało się dodać zdj bo za duże ...

Posted

U mnie na razie młodych nowych brak ostatnie wyszły z jaj tydzień temu, kaczka piżmowa siedzi twardo ale nie wiem kiedy się wykluja.

gospodyni wstaw fotki do galerii, a twoje perełki to standard,

Posted

Hej. Robercie nie jestem zadowolony z tych jaj ode mnie. Wszystkie powinny być na jednym etapie rozwoju. Ale nie martwmy się. Jeśli się uda i moje będą się prawidłowo chować, to będziemy myśleli o wysyłce parki podrośniętej. :) Ciekawe czy te nie do końca na 100 % pewne, nie zostały wstrząśnięte i stąd ten inny wygląd.

Posted

To i lepiej gasiorki lepiej rosnąi powinny być cięższe, ale wypuścić takie stado to dopiero bo widok:-D moje kilka sztuk jak wypuszcze to całe podwórko a tu tyle sztuk;-)

A i Marcin ja jestem zadowolony jeśli nawet będą dwa, co prawda wszystkich jaj nie sprawdzałem bo kwoka się stroszyła,ale jestem dobrej myśli.

Posted

Kury tak czasem robią. Każda kura jest tak samo indywidualna jak człowiek. Oby tylko nie zjadała więcej, a wszystko będzie dobrze, bo jeśli będzie powtarzała tą czynność, to znaczy że czegoś jej w diecie brakuje.

U mnie dzisiaj indyczka która wczoraj wykluła maluchy, a która przed kluciem 4 dni siedziała tak jak by chciała a nie mogła, do tego stopnia, że musiałem podłożyć na finiszu większość jaj innej indyczce i kurom a która siadała przed skojcem z indorem jak by chciała z nim kopulować jak tylko została dzisiaj wypuszczona na podwórko w przeciągu kwadransa zaliczyła dwa numerki z indorem. Nie schudła podczas wysiadywania, to i pewnie za jakieś 2 tygodnie zacznie się nieść.

Wyjechałem dzisiaj w sprawie kilku kaczych jaj, a wróciłem z 26 bażancimi. Nie zamierzam zbytnio ingerować w wysiadywanie, bo dostała je ostatnia indyczka, a ona jest dość duża jak na nie, ale co będzie to będzie. Jeśli się wyklują prawdopodobnie zostaną odchowane jak kurczęta a potem puszczone na wybieg z resztą.

Nie będę załączał żadnych fotografii ptaków dorosłych, ale jeśli ktoś chce wiedzieć jakie to bażanty oświadczam że Bażant Srebrzysty. :)

Aniu paczka nadana. Nie powinno się nic potłuc. Każde jajko opakowane oddzielnie, zresztą zobaczysz sama. Zapłaciłem za wysyłkę, więc podam Ci numer konta w prywatnej wiadomości. 29,90 zł kosztowała przesyłka z opcjami: 24 godz., ostrożnie, ubezpieczenie, sprawdzenie zawartości przy doręczającym.

Posted
U mnie nowina bo perlica siadła na jajach, dołożyłam jej pare jaj kurzych , i 3 jajka kaczki pekin, nie wiem czy dobrze zrobiłam noi okaże się czy perlica dotrwa do końca i czy się jej nie znudzi siedzenie na jajach, dodam że perlica młoda jest jeszcze
Posted

Dokładnie, Perlicze i Kacze jaja od Pekinów 4 tyg. A kurze jaja 3 tyg. więc kurze jaja powinnaś dołozyć za tydzień.

Dzisiaj Mulardy z racji tego, że nie było nas kilka godzin w domu, trafiły do dużej zagrody, ale teraz jak do stajni posżły, to wojna. Znowu każdą po kolei łapałam i przenosiłam.

Jutro zrobię coś czemu jestem przeciwna, ale juz nie mam nerwów. I co dzień tyle niecenzuralnych epitetów leci w ich stronę, że zwyczajnie nie daję już rady. Nie tyle fizycznie, co wysiadam psychicznie. Odgrodzę Mulardom kawałek w stajence i normalnie będą tuczone jak świnie. Nie będzie żadnego wyjścia na pole, ani na staw. Koniec. Mam dość i moje nerwy są już poza granicami wytrzymałości. Wieczorem to dosłownie ryczę już z bezsilności.

Utuczyć te cholery i na pniak z nimi.

A za rok, jak by mi przyszło do głowy mieć Mulardy i Piżmowe na jednym wybiegu, to mnie upomnijcie, że zdurniałam do reszty.

O!!! I tyle mam do napisania, bo mnie k...  zalewa :@ :@ :@

Posted

Cześć. Aniu Ja na pewno Ci przypomnę, jeśli oczywiście wspomnisz, że będziesz miała takie plany. :) Możesz na mnie polegać.

Nie udało mi się znaleźć nigdzie kaczych jajek, dlatego moja Danka wysiaduje jedynie 8 sztuk. :( Szkoda, bo siedzi twardo i ładnie jajka ogrzewa. Jak mnie widzi, bo zaglądam do jej beczki albo jak je na wybiegu zboże, to szczeka na mnie jak piesek preriowy i puszy pióra. :) Wczoraj musiała mieć nerw, bo zabiła wróbla. Musiał jej za skórę zajść. To się nazywa kaczka obronna. :)

Posted

To ci Aniu dały popalić te kaczki, w sumie nie twoja wina że tak się dziobia:-( u mnie w zeszłym roku tego nie było, da lata temu i owszem miałem jedna kaczkę mulard co dziobala inne, a w tym roku to tragedia prawie piur nie mają:-(, co oddziele te najgorsze to trochę jest spokoju a potem to samo,

pewne jest to że staropolskie i dworki się nie zjadały żywcem, choć i piżmowe są spokojne ale jest ich tylko trzy sztuki.

A co do piżmowej tej łaciatej to na niosła że 25 jaj,nie liczyłem ale widać było że dużo.

Posted

Witam :)

Robert, no ja nie wiem już co jest z tymi Mulardami w tym roku :(

Plus, bo szybko i ładnie rosną, no ale ten kanibalizm...

Marcin, Robert, to życzę gromadki spod kaczek :) Dobre i 8 maluszków będzie :)

Posted

Może Aniu one tak mają w genach czy coś? :-(

Marcin jest tych jaj sporo ale ciekawe ile jej się wykluje już nie długo się dowiem.a no i szkoda że daleko mieszkamy od siebie w wielu sprawach było by nam łatwiej.

Posted

Hej, u mnie tyle kogutów się na lęgło że szok, normalnie na 28 sztuk z 8 kurek może będzie, kurcze same koguty, będą rosoły trudno.

A jak kaczki Wam się lęgną, to jak to jest, więcej kaczek czy kaczorów wychodzi?