Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9261 mirek79

mirek79

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 16:58

witam,moje kurki cały czas na ziemniakach więc wątpię aby to było przyczyną,prędzej zimno lub urlop,ale każdy zna swoje kurki najlepiej
  • 0

#9262 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 18:07

bo to jest chyba tak, przynajmniej tak mi się wydaje :P jak kura nauczona od zawsze jeść ziemniaki, to nic się nie dzieje, a jak tak jak u mnie było, kury od zawsze na pszenicy, owsie, kukurydzy, otrębach i nagle im zaczęłam dawać codziennie ziemniaki, to efekt był jaki był.
cały czas jednak powtarzam, że są to moje osobiste obserwacje z którymi nikt nie musi się zgadzać, ale tak jak napisałam Mirek, każdy zna swoje kurki, a wiadomo że nie każda jest taka sama :)
a tak w ogóle, witam kolege Mirka i mam nadzieję, ze częściej będzie do nas zaglądał :)
  • 0

#9263 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:01

Witam kolegę Mirka;-)
nie wiem Aniu jak to z tymi kurami jest, w sumie ważne ze znoszą ci jajka, moje nadal strajkuja:-(
Dziś ubyło 2 kaczki zostało jeszcze 10 mulardów i gęsi, skubanie mnie wkurza ale co zrobić jak się rosołu chce;-)
ale choć nie było tyle pał co dwa tygodnie temu.
  • 0

#9264 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:08

Mi sie wydaje że brak jajek nastąpiło przez gwałtowne obniżenie temp no a teraz wszystko wróciło do normy:)
Robercie moja kaczka ostatnio praktycznie pał już nie miała a te co były to bardzo ładnie z puchem powychodziły:) a tak w ogóle to trochę rosołów ci jeszcze zostało:)

Nie wydaje sie wam że coś z tym kogutem jest nie tak:)
http://olx.pl/oferta...html#6513572a1b
  • 0

#9265 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:09

Robercie ciesz się, że nie skubałeś Biegusów. :)
Powiem Wam, że u mnie w podwórku kury jadły wszystko odkąd pamiętam (poza pieczywem w nadmiarze, bo to tylko sporadycznie, choć za nim przepadają) i dopóki miałem w zagrodzie kury nioski jajek było zatrzęsienie. Nie zastanawiałem się ile ziemniaków parowanych dostają, a bywały momenty że dzień w dzień gotowałem kocioł, nie garnek marchwi i tak przez miesiąc, a nieśność i tak nie spadała. :)
  • 0

#9266 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:16

Ano i zostało tak około 14 i gęsi do tego:-D
nie byłem biegusow ale i tak mam dość na dziś,pał było trochę ale wychodziły o niebo lepiej niż ostatnio;-) następne skubanie za tydzień aż się skończą a potem gęsi no i kury, jak nie zacznąssię nieść to niestety dostana po glowie.
ten kogut to jakiś herlawy i stary bo jakie ma ostrogi.

• 0

#9267 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:21

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Panem R. :) :) Kogucik faktycznie może tak wyglądać przez zmianę piór. Ostrogi natomiast spokojnie w rok kogutowi urosną do takich rozmiarów jakie ma ten osobnik ze zdjęć. Chociaż właściwie jeśli jest np z początku 2013 r (co też będzie zgodne z opisem), to ma już 2 lata i faktycznie może być starawy. :) Ale moim zdaniem rokuje.
  • 0

#9268 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:24

No niby dwu letni ale jak dla mnie to wygląda jak by go jakiś kundel dopadł ale udało mu sie jednak uciec:)
A w ogóle to może sie pierzy bo u jednej kury występuje podobne zjawisko:)
  • 0

#9269 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:30

Marcin ja bym jednak nie kupił tego koguta wolał bym jakiegoś co wygląda jak trzeba a nie taki nie do końca oskubany , a faktycznie nie mam tej rasy ale wygląda mi na emeryta.;-)
  • 0

#9270 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:30

Może kury go tak wymęczyły. ;)
Bez odbioru. :D
  • 0

#9271 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:32

Ani "jedynak" choć w inne barwie wygląda o niebo lepiej:)
  • 0

#9272 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:36

Tak to jest ze nie zawsze barwa pasuje do drobiu.
Marcin się zmył a jeszcze wcześnie.
  • 0

#9273 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:43

Marcin to taki "egzemplarz" co wcześnie spać chodzi:) dlatego na forum po nocach nie siedzi:(
Ania coś dziś też nie za bardzo aktywna ale to chyba przez jej święto i pewnie ładuje nalewki swojej produkcji:)
  • 0

#9274 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 20:52

O naszej koleżance to samo pomyślałem;-) w końcu raz do roku człowiek jest starszy o rok.
Ja jak nie jadę do roboty to też puzniej idę spać ale jak jadę to 22 max idęw kime ;-) najgorsze ze opony sie kończą
ale i dobrze bo w końcu wezmę się za ciagnik, i może te kaczki ubije aby mniej żarcia wychodziło.
  • 0

#9275 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 21:05

Teraz to chyba już ci sie trochę w robocie przewaliło? bo największy bum już minął:)
No a kaczki fakt potrafią wszamać więc co by zaoszczędzić najlepiej skrócić je o głowę:)
ja osobiście nie lubię chować do zamrażalki dlatego staram sie zrobić taki zapas papu na zimę co by do lata starczyło:) poza tym mi zależy na oborniku bo jego działania w ziemi żaden nawóz nie zastąpi.

• 0

#9276 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 21:07

jestem, jestem :) dopiero wróciłam, z wieczornych obrządków. nakarmić kozy, przynieść im świeżej wody, zrobić kurakom na noc otręby moczone z dodatkiem witamin, króliki nakarmić i wymienić im wodę, no i 1 samiczka się okociła, więc sprawdziłam czy maluszki są w gnieździe, ale jutro dopiero policzę, wiec dodatkowa robota, bo musiałam się do domu wrócić i przynieść buraczki ćwikłowe, na lepszą mleczność :) mimo, że od tygodnia na noc samiczki kotne dostają otręby moczone. no i tak dzisiaj mi w stajni zeszło prawie godzinę.
co do tego koguta z ogłoszenia, to faktycznie gośc pisze, ze jest w trakcie pierzenia, ale mi osobiście nie podoba się jego dzwonek, taki klapnięty jak u starej kury. a kogut powinien miec piękny, czerwony i na baczność dzwonek :P przynajmniej tak mi się wydaje...
Robercie, no to sporo Ci jeszcze kaczek zostało, ale ja Ci ich zazdroszcze...kaczusię to ja bym do piekarnika przeznaczyła, a na rosołek to tylko porcyjka :P
a co do imprezy...ja nie imprezuję, jakoś mnie to nie kręci, a nawet nalewki nie skosztowałam :P

a tak z ciekawości, bo gdzieś pewnie kiedyś już padła odpowiedź, no ale moja skleroza...poza tym, juz w takim wieku jestem, ze mam prawo nie pamiętać :P ile waży taka kaczka mulard po zabiciu? nie muszę wiedzieć dokładnie, ale tak pić razy drzwi :P
no i chodzi mi o wagę takiej kaczki jak u Roberta, a nie pasionej na paszy

podoba mi się to ogłoszenie :)
http://olx.pl/oferta...html#bb0e564ffc

nic mu nie brakuje :D
  • 0

#9277 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 21:20

Sławek ja obornik mam od innych zwierząt a kaczki to intakna kilka pojedzie do stolicy dla znajomych wiesz oni min coś pomogą to i ja im coś dam;-) a sam zjem rosół z ostatnich sztuk kaczek mam jeszcze 14 do ubicia.
Ja pasze kupuję raz nan tydzień za 50 zł i mam po problemie, pewnie było by lepiej kupić od razu ale to spory wydatek,
Aniu kaczka ma około 4,5 kg tusza nie ważyłem bo waga mi się popsuła, ale jak wziąłem obie w rękę to bylo co trzymać te co dziś byliśmy miały więcej tłuszczu ale bez przesady.
Aniu trzeba raz na jakiś czas zabalować ;-)
  • 0

#9278 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 21:38

bo ja tak sobie pomyślałam ostatnio, wiem że mówiłam, ze nigdy więcej, ale kobieta zmienną jest :P coby na wiosnę kupić ze 20 kur opasowych i trzymać je w starym kurniku, teraz stoi pusty. kawałek ogrodzić im, coby miały niewielki wybieg, ot, tylko tyle coby mogły wyjśc jak je najdzie ochota i wit.D ze słoneczka złapały :)
a miesko z takiego bojlera na pewno szybciej zjem, nawet jak pasz nie bedę dawała niż miesko z koguta czy kury nioski :P. bo niosek szkoda, a koguty muszą urosnąć.
no i też z mulardami może spróbuję w następnym sezonie, ale to nie ma co myśleć i planować, bo wszystko sie jeszcze moze 100 razy zmienić :P
  • 0

#9279 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 21:45

Ty masz trochę zwierzyńca tak więc masz skąd go uzyskać no a ja to tylko kaczki i kury:) Co do paszy no to wiadome że trzeba jakoś oszczędzać jak trzeba kupować ja mam tyle z górki że mam swoje w2ięc ten koszt mi odchodzi bo pewnie bym postępował podobnie jak bym musiał kupować.
Aniu ale z ciebie kombinator:) hehe taka typowa baba:)
  • 0

#9280 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 grudzień 2014 - 21:53

Aniu jakbym miał kartofle i dużo zielonego to pewnie były by cięższe ale i tak nie narzekam, mięsko smaczne a pomysł z hodowla super tylko brojlery są bardziej wymagające i delikatniejsze ale to na pewno wiesz
Sławek wiadomo każdy orze jak może;-) ja mam pełne dwa wózki obornika na miesiąc nie liczę tego od kur, i krow ,można by więcej uzyskać ale mało wody w studni więc nie podlewam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych