Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9301 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 20:55

no tak, jest Sławek i to i temat drobiu zakończył się w brytfannie i w garze :D
ale taka kolej rzeczy, wszyscy sa tego świadomi. my będziemy musieli niedługo zabić kaczorka jednego biegusa :( bo są 2 kaczorki i 2 kaczuszki, kaczki nikomu nie podaruję, a samego kaczora nikt nie chce. więc będzie do brytfanny jak to mówi Sławek.
takie pytanko, bo się dzisiaj zastanawiałam jak to zorganizować. w starym kurniku będę robiła przegródki i 3-4 rasy kur mogę tam trzymać dla czystych rasowych jaj. i tu moje pytanie, bo ja mogę im tylko w kurniku wydzielic, ale na wybiegu już nie, czyli kury by nie wychodziły. jak Wy tą sprawę załatwicie? kury z kogutem całkiem w kozie, czy jakoś będą mogły u Was wyjść?
co do gęsi, to prawda, sa przepiękne! ja w zbliżającym się sezonie, na pewno kupię białe, a czy inne...to się okaze. na pewno wiem, ze musze mieć indyki, to jest mój priorytet na 2015 rok, a gęsi jak będą to kupię, ale bez spiny...przynajmniej tak mi się teraz wydaje :P
  • 0

#9302 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 20:57

Ja planuje gęś za tydzień ubić tzn muj ojciec, zobaczę ile mięsa na niej jest i dwie kaczki, a i będę miał nowe stworzonka;-) ale nie powiem jakie;-) do soboty wstawię fotki sami zobaczycie.
  • 0

#9303 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:02

Na twoje pytanie Aniu odpowiem bardzo krótko:)
Będą w kozie siedzieć do puki odpowiedniej ilości jaj nie nanoszą:)

Robercie ale jesteś tajemniczy:)
  • 0

#9304 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:14

Aniu plany masz fajne i zbierzne z moimi co do indyków;-) jak nie masz możliwości wypuszczać ich do osobnych wybiegów to pozostaje tylko koza niestety,
Slawek nie powiem bo co będzie jak się nie uda a jak będą w zagrodze to fotki zrobię i wstawię na forum, a napisałem że będą bo sam się nie mogę doczekać;-)
  • 0

#9305 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:15

Sławku, a jakie u Ciebie trafią do kozy? czy jeszcze nie wiesz?
ja na pewno zielononóżki, bo chce więcej tych kurek :) bielefendzkie i w sumie to koniec ras :P pasowało by dokupić kurkę dla Czarnobiałego kogutka, Waynot, czy coś tam :P i kogutka dla czarnej kurki Jersey. ale gdzie ja to kupię? jak by jeszcze nie daleko kto miał i nie za kosmiczne pieniądze, ale przeglądam z ciekawości ogłoszenia i nie widzę nic takiego, a szkoda, bo na tych rasach akurat mi zależy.

jak by taka kurkę kochina do mojego kogutka kupić, to fajna parka by była i fajne młode po nich :)
http://olx.pl/oferta...html#b9caee288c
  • 0

#9306 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:23

Ładnie upierzone są, barwa super;-) ta rasa bardzo mi się podoba w sumie nie ma znaczenia jaki mają kolor.
  • 0

#9307 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:29

Na pewno Aniu Wlochy bo o nich już pisałem:) chyba jeszcze jersey a jeszcze jedna to nie wiem bo te z drugiego zacieru też coraz ładniej zaczynają wyglądać tak że wybór chyba nie będzie prosty, ale pewnie rozmnoże te których będę mial najwięcej kur:) bo wtedy będzie najłatwiej uzyskać większą ilość jaj:)
Co do wyandotte to też mi sie mażą:) bo te srebrnołuskie super wyglądają

Kochiny srebrnołuskie czego to ludzie nie wymyślą:) tak czy inaczej fajne:)
  • 0

#9308 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:48

no, fajne sa, ale daleko i drogo :( nie dam 80 dych za jedną kurę i do tego prawie 100km. od domu :( trzeba będzie chyba odwiedzić chłopaka od którego miałam jajka perlicze :)
  • 0

#9309 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 22:03

Aniu ale czego sie nie robi dla dobra podwórka:) a cena bez wątpienia nie zbyt zachęcająca:(
  • 0

#9310 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 22:15

Sławku, nie jestem w stanie tyle wydać. dla mnie za dużo, plus paliwo...odpada. aż tak mi nie zależy :P
  • 0

#9311 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 22:18

Ja Aniu żartuje:) bo wiadomo że taka wyprawa sporo kosztuje a każdy swój grosz liczy
ja też bym tyle nie dał bo wolał bym dołożyć i kupić 20 jaj bo na pewno efekt końcowy był by na pewno lepszy a niżeli jedna kura:)
  • 0

#9312 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 06:47

Witam z rana;-) za tyle to i ja bym nie kupił, ale jajka to inna bajka, zawsze jest szansa na więcej sztuk za mniejsze pieniądze, ja chcę jeszcze perliki i indyki, to z mniejszego drobiu mi wystarczy;-)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia;-);-)
  • 0

#9313 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 10:19

witam :)
śniegu wczoraj coś tam nasypało i jak rano kury wyszły, to się lekko zdziwiły :D ale już się topi :( zaraz będzie ciapa i błoto na wybiegu.
rano w kaczniku znowu czekały na mnie 2 zielone jajka :D
właśnie dostałam zamówienie na jaja jutro 30 i na piątek 120 :) fajnie, coś kaski wpadnie, a dzisiaj akurat jedziemy po warzywa dla królików i kóz, więc kury na nie zarobią :D
a tak w ogóle, to doszedł mi nowy klient na jajka :D jak dobrze, ze kury mi się tak dobrze niosą :)

Robercie, ja tam indyki zaliczam do dużego drobiu, ale jak Ty o nich mały piszesz, to znaczy że o strusiu na poważnie myślisz i to będzie tylko duży ptak u Ciebie :D cała reszta to maloty :D
  • 0

#9314 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 13:08

Dokładnie tak Aniu za dwa tygodnie mają być jajka dla mnie od tej pani z neta teraz zbierała dla kogoś innego, a teraz zbiera dla mnie;-) ni i jeszcze pożyczyć trzeba inku z elektryka od Grzegorza i jazda
fajnie ze masz zbyt na jaja zawsze grosz wpadnie, szkoda ze kaczki tak wcześnie się niosą mogły by poczekać.
  • 0

#9315 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 13:45

Tuczniki kolegi. :)
http://wiejskiezycie...95352/#61049504
  • 0

#9316 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 14:46

Robercie, to że bieguski teraz się niosą mi zupełnie nie przeszkadza, bo nie zamierzam tych kaczek rozmnażać. a jajka się zużyje do jajecznicy czy ciasta :)
kupiłam dla królików i kóz 100 kg. buraków pastewnych i 50 kg. marchewki pastewnej :) zadowolona jestem. i pierwszy raz w życiu widziałam na raz tyle perliczek :D cudownych perliczek :)
u gościa u którego byliśmy po buraki było 9 sztuk, w barwach bliższych do czarnych :) sąsiad obok za siatką miał ze 20 perliczek, za kolejną siatką kolejne perliczki i kolejne :D cudowny widok, naprawdę. wiem już gdzie na wiosnę będę sępiła coby mi kilka jajek perliczych sprzedali, tym bardziej że gość u którego byliśmy po buraki okazał się teściem znajomego mojego męża :D
a po sąsiedzku były 4 przepiękne białe gęsi :D
raj dla mnie :D gość warzył buraki, mąż z nim coś tam gadał, a ja jak wariatka chodziłam po wybiegu i oczy mi się co raz to szerzej otwierały
a jeszcze gość mi powiedział, ze on daje swoim ptakom buraki pastewne, przekrawa tylko na pół w zdłuż i i same wyjadają :D dałam moim do kacznika, zobaczymy czy zjedzą
Marcinie, ładne tuczniki u kolegi
  • 0

#9317 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 14:58

Aniu to musiał być widok u mnie w okolicy nikt nie ma takich stąd ptaków jakie by nie były, widzisz przy okazji zdobyłas wiedzę gdzie jaj wiosną szukać;-)
Marcin ale mają podgardla ;-) są duże, ciekawe ile ważą;-);-);-)
  • 0

#9318 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 17:40

Robercie obstawiam, że szeregi Twojego podwórka zasilą indyki lub perliczki lub owce lub strusie (mało prawdopodobne). Obstawiam liczbę mnogą, bo sam o tym wspomniałeś w którymś poście. Wykluczam gąskę, bo jest pojedynczej liczby. Coś mi podpowiada, że trafię. :) :)
Gąski kolegi są bardzo ciężkie, bo to jest inna odmiana gęsi Kubańskich aniżeli ta którą mamy my. Po wyglądzie tylko widać różnicę. Może w przyszłym roku się doczekam takich u siebie. Najpierw jaja, potem maluchy. Biały gąsior ze zdjęć z dużą dozą prawdopodobieństwa byłby u mnie, ale odległość niestety działa na niekorzyść.
  • 0

#9319 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 18:30

Tak czy inaczej to piękne gęsi;-) niestey nie trafiłeś:-( strusie jaja będą za tydzień dwa, a o owcy narazie nie myślę, bo kasy brak:-( a do soboty nie daleko:-D:-D
  • 0

#9320 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 21:09

Robercie, oj był widoczek :)
u mnie na wsi, mimo że wieś duża teraz też tylko ja mam perliczki. jeszcze rok temu miał gość jakieś 2 km. ode mnie, ale już nie ma :(
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych