Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 08 grudzień 2014 - 20:55
ale taka kolej rzeczy, wszyscy sa tego świadomi. my będziemy musieli niedługo zabić kaczorka jednego biegusa bo są 2 kaczorki i 2 kaczuszki, kaczki nikomu nie podaruję, a samego kaczora nikt nie chce. więc będzie do brytfanny jak to mówi Sławek.
takie pytanko, bo się dzisiaj zastanawiałam jak to zorganizować. w starym kurniku będę robiła przegródki i 3-4 rasy kur mogę tam trzymać dla czystych rasowych jaj. i tu moje pytanie, bo ja mogę im tylko w kurniku wydzielic, ale na wybiegu już nie, czyli kury by nie wychodziły. jak Wy tą sprawę załatwicie? kury z kogutem całkiem w kozie, czy jakoś będą mogły u Was wyjść?
co do gęsi, to prawda, sa przepiękne! ja w zbliżającym się sezonie, na pewno kupię białe, a czy inne...to się okaze. na pewno wiem, ze musze mieć indyki, to jest mój priorytet na 2015 rok, a gęsi jak będą to kupię, ale bez spiny...przynajmniej tak mi się teraz wydaje
Napisano 08 grudzień 2014 - 20:57
Napisano 08 grudzień 2014 - 21:02
Będą w kozie siedzieć do puki odpowiedniej ilości jaj nie nanoszą
Robercie ale jesteś tajemniczy:)
Napisano 08 grudzień 2014 - 21:14
Slawek nie powiem bo co będzie jak się nie uda a jak będą w zagrodze to fotki zrobię i wstawię na forum, a napisałem że będą bo sam się nie mogę doczekać;-)
Napisano 08 grudzień 2014 - 21:15
ja na pewno zielononóżki, bo chce więcej tych kurek bielefendzkie i w sumie to koniec ras pasowało by dokupić kurkę dla Czarnobiałego kogutka, Waynot, czy coś tam i kogutka dla czarnej kurki Jersey. ale gdzie ja to kupię? jak by jeszcze nie daleko kto miał i nie za kosmiczne pieniądze, ale przeglądam z ciekawości ogłoszenia i nie widzę nic takiego, a szkoda, bo na tych rasach akurat mi zależy.
jak by taka kurkę kochina do mojego kogutka kupić, to fajna parka by była i fajne młode po nich
http://olx.pl/oferta...html#b9caee288c
Napisano 08 grudzień 2014 - 21:23
Napisano 08 grudzień 2014 - 21:29
Co do wyandotte to też mi sie mażą bo te srebrnołuskie super wyglądają
Kochiny srebrnołuskie czego to ludzie nie wymyślą tak czy inaczej fajne:)
Napisano 08 grudzień 2014 - 21:48
Napisano 08 grudzień 2014 - 22:03
Napisano 08 grudzień 2014 - 22:15
Napisano 08 grudzień 2014 - 22:18
ja też bym tyle nie dał bo wolał bym dołożyć i kupić 20 jaj bo na pewno efekt końcowy był by na pewno lepszy a niżeli jedna kura:)
Napisano 09 grudzień 2014 - 06:47
Pozdrawiam i życzę miłego dnia;-);-)
Napisano 09 grudzień 2014 - 10:19
śniegu wczoraj coś tam nasypało i jak rano kury wyszły, to się lekko zdziwiły ale już się topi zaraz będzie ciapa i błoto na wybiegu.
rano w kaczniku znowu czekały na mnie 2 zielone jajka
właśnie dostałam zamówienie na jaja jutro 30 i na piątek 120 fajnie, coś kaski wpadnie, a dzisiaj akurat jedziemy po warzywa dla królików i kóz, więc kury na nie zarobią
a tak w ogóle, to doszedł mi nowy klient na jajka jak dobrze, ze kury mi się tak dobrze niosą
Robercie, ja tam indyki zaliczam do dużego drobiu, ale jak Ty o nich mały piszesz, to znaczy że o strusiu na poważnie myślisz i to będzie tylko duży ptak u Ciebie cała reszta to maloty
Napisano 09 grudzień 2014 - 13:08
fajnie ze masz zbyt na jaja zawsze grosz wpadnie, szkoda ze kaczki tak wcześnie się niosą mogły by poczekać.
Napisano 09 grudzień 2014 - 14:46
kupiłam dla królików i kóz 100 kg. buraków pastewnych i 50 kg. marchewki pastewnej zadowolona jestem. i pierwszy raz w życiu widziałam na raz tyle perliczek cudownych perliczek
u gościa u którego byliśmy po buraki było 9 sztuk, w barwach bliższych do czarnych sąsiad obok za siatką miał ze 20 perliczek, za kolejną siatką kolejne perliczki i kolejne cudowny widok, naprawdę. wiem już gdzie na wiosnę będę sępiła coby mi kilka jajek perliczych sprzedali, tym bardziej że gość u którego byliśmy po buraki okazał się teściem znajomego mojego męża
a po sąsiedzku były 4 przepiękne białe gęsi
raj dla mnie gość warzył buraki, mąż z nim coś tam gadał, a ja jak wariatka chodziłam po wybiegu i oczy mi się co raz to szerzej otwierały
a jeszcze gość mi powiedział, ze on daje swoim ptakom buraki pastewne, przekrawa tylko na pół w zdłuż i i same wyjadają dałam moim do kacznika, zobaczymy czy zjedzą
Marcinie, ładne tuczniki u kolegi
Napisano 09 grudzień 2014 - 14:58
Marcin ale mają podgardla ;-) są duże, ciekawe ile ważą;-);-);-)
Napisano 09 grudzień 2014 - 17:40
Gąski kolegi są bardzo ciężkie, bo to jest inna odmiana gęsi Kubańskich aniżeli ta którą mamy my. Po wyglądzie tylko widać różnicę. Może w przyszłym roku się doczekam takich u siebie. Najpierw jaja, potem maluchy. Biały gąsior ze zdjęć z dużą dozą prawdopodobieństwa byłby u mnie, ale odległość niestety działa na niekorzyść.
Napisano 09 grudzień 2014 - 18:30
Napisano 09 grudzień 2014 - 21:09
u mnie na wsi, mimo że wieś duża teraz też tylko ja mam perliczki. jeszcze rok temu miał gość jakieś 2 km. ode mnie, ale już nie ma
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych