Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9321 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 21:17

Marcinie fotki super a zwłaszcza ta biała wpadła mi w oko bo bez wątpienia super by wyglądała w brytfanie:)
hehe Robercie a gdzie ty pomieścisz te przerośnięte kuraki????
  • 0

#9322 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 06:20

Witam z rana ;-) mam kawałek pola za stodoła teraz zagrodzilismy około 200 m2 na nowe nabytki a jak się przyzwyczaja to będzie na strusie jak się wykluja oczywiście.
Aniu u mnie nie ma ludzi co mają wieje niż kilka kur na jajka
  • 0

#9323 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 11:14

witam :)
Sławek, Ty tylko o jedzeniu :P dobrze, ze jak kota czy psa widzisz, to nie mówisz że dobrze by wyglądał w brytfannie :D :D [oczywiście żart :D]
Robercie, w mojej "części" wsi ludzie coś tam jeszcze mają. ale to głównie kury nioski, kilka osób ma kaczki, gęsi w tym roku słyszałam z 2 podwórek, ale już ich nie ma. babka u której kupuję słomę ma indyki od tego roku, opasowe już zabiła, zostały jej 2 czarne i na moje oko ma parkę :) może uda mi się ładnie na wiosnę uśmiechnąć o kilka jaj, o ile wcześniej nie trafią na pniak.
u mnie w kurniku bez zmian, ale jak wszystko dobrze pójdzie, to jeszcze w tym tygodniu w końcu doczekam się prądu w stajni i reszcie pomieszczeń :D żeby tylko gość nie nawalił :P
bo do tej pory cały czas radzę sobie jak mogę, czyli mam z domu kabel na stałe podciągnięty do kacznika. no to na dniach do moich stajenek zawita cywilizacja :D
  • 0

#9324 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 17:25

Cześć. Innych pomysłów Robercie nie mam. Przynajmniej o niczym więcej chyba nie wspominałeś. :) Ciągle zapominam Wam napisać, że w odległości nie większej niż 50 km ode mnie znajduje się ferma strusi afrykańskich. Nigdy wcześniej mnie to nie interesowało. O uszy nie raz już mi się ta informacja obiła, a w zeszłą sobotę znów mi o tym ktoś przypomniał. :)
  • 0

#9325 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 17:48

Witam z wieczora ;-) Marcin to są zwierzęta które w naturze nie występują w Polsce jest to gatunek śródziemnomorski będą trzy samice a wiosną przybędzie samiec, to zwierzęta czterokopytne;-)
Kręcą cie te strusie;-);-) ja afrykanskich bym nie chciał bo podobno są bardziej agresywne niż emu czy nandu.

• 0

#9326 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 17:55

Jestem coraz bliżej dojścia prawdy. :) Ale chyba nie osły. Właściwie to spokojnie poczekam do soboty. ;) Ja wiem czy strusie dla mnie. Nie mam takiego podwórka i gdyby był struś, po co w podwórku pies. :)
  • 0

#9327 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 18:00

Ja mam zamiar emu trzymać jak się uda wykluc i tak dalej:-D w zagrodzie obok końskiego wybiegu,w sobotę będą fotki nowych nabytkow ;-) jeśli w piątek złapią trzy sztuki bo podobno to niełatwa sprawa,.
  • 0

#9328 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 18:01

Sam po nie jedziesz czy do domu Ci dowiozą? A strusi docelowo ile zamierzasz trzymać?
  • 0

#9329 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 18:05

Przywiozą mi do domu;-) ale to ktoś z rodziny pojedzie z przyczepą dla koni po te nowe nabytki, mam zamówione sześć jaj i jeśli się wykluja to wszystkie co będą a potem się zobaczy wiadomo strus do dojrzałości płciowej potrzebuje chyba 2 lat, więc jest czas na takie decyzje.

Dziś wcześniej kończę i juz zbieram się do domu :-D pozdrawiam;-)
  • 0

#9330 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 18:09

Oj to więcej karmy będzie szło, jeśli te nowości czterokopytne. Mam kolejne typy, ale już poczekam. :)
  • 0

#9331 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 20:23

No pewnie tak jak na razie krowy i konie zjadły prawie połowę zapasów siana więc lipa trochę trzeba łąki siać,
A drób po staremu, już śpi jak wracam do domu.
  • 0

#9332 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 20:49

Robercie, ciekawa jestem co też ma do Ciebie przyjechać :D
u mnie też siano na jednym strychu już się kończy, ale mam jeszcze na 2 stryszkach, mam nadzieję, ze wystarczy. niedługo bijemy młode króliki, jest ich 9, ale chyba jedną samiczkę zostawię, bo jest ładna i obecny samiec nie jest jej ojcem, więc mogła by jeszcze zostać.
przyjrzałam się teraz moim ptakom i mam TYLKO 7 kogutków. 3 do zabicia. zostaje Zielony, Bielefendzki, Wyandot i młody Susex. natomiast pod siekierę idą, Bielefendzki, Zielony i Minor. Minora mi szkoda, ale 4 koguty to i tak sporo, a do minora nie mam kury.
młody Sułtan wykluty we wrześniu to kogutek :( szkoda, bo liczyłam na kurkę.
  • 0

#9333 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 20:53

To widzę ze robisz porządki w kurniku i fajnie ze masz obraz na drugi rok;-) ja siana mam jeszcze 20 beli i trochę w paczkach ale to mało sporo za mało trzeba będzie kupić ze 300 kostek może więcej .a króliki są fajne ale ja już dawno sięz nich wyleczylem.
  • 0

#9334 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:01

czemu się z królików wyleczyłeś? ja się dopiero rozkręcam :D
porządki w kurniku to dopiero po świętach zrobię, jak kury zaczniemy bić, ale kury poza tymi dwiema co się pierzą wszystkie się niosą, więc ciężko będzie wybrać.
no ale niedługo zaczną się nieść kolejne młode kurki, na przełomie grudnia/stycznia. no i ostatnie lęgi były końcem lipca, więc ostatnie kurki zaczną się nieść styczeń/luty. dlatego coś będzie trzeba zabić, bo inaczej to nas żywcem pożrą te kury :P
  • 0

#9335 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:06

Ale po co kury bić przecież masz klientów na jajka? zarobią na siebie , ja nie chce królika na oczy widzieć w podwórku miałem kilka sztuk i więcej ich nie chce mięso leżało w zamrażarce ponad rok nie było chętnego na nie.
  • 0

#9336 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:10

Robercie, chętnych na jajka mam, ale nie na średnio 40 jaj dziennie :P bo jak młode zaczną się nieść to w sumie będę miała 48 samych niosek.
a miesko z króliczka poezja :) jak się zrobi umiejętnie, to w smaku jak kurczak :D
  • 0

#9337 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:14

Aha to fakt sporo tych niosek, wniosek jeden wybić starsze a młode zostawić i tak dalej zawsze młode nioski będą,
Może i król dobry ale ja nigdy nie spróbuję jego mięsa.
tak jest jak się umie przyprawić to mięso smaczne.

• 0

#9338 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:22

jak byś nie wiedział co jesz, to byś zjadł :P
to jak mleko koziego nikt by nigdy nie wypił, a jak ja mam gości i ktoś chce mleko do kawy, to naiwny myśli, że ja specjalnie dla niego pojechałam kilka kilometrów do sklepu i kupiłam syfne mleko z kartonu :P przeciez moja Kasiulka daje pyszne mleko i nikt się jeszcze nie kapną z jakim mleko kawę pije :D
a z kurami to taki mam zamiar, starsze wybić, a młodzież zostaje :)
  • 0

#9339 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:28

Wiesz Aniu dobra jesteś ;-);-) tak ludzi oszukiwać;-);-) a serio pewnie bym zjadł, ale gorzej było by z kucharzem jak bym się dowiedział co jadłem.co do kur to najlepszy pomysł bo nie ma się problemu ze starymi wyniesionymi kurami, ps tylko kwoki zostaw jak wiesz które siedzą dobrze .
  • 0

#9340 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:34

wiem które kwoki, bo wszystkie liliputy zostają :D
co do mleka, to ja ludzi nie oszukuję, tylko ich nie informuję co im daję :P podobno mleko kozie by od razu po zapachu poznali, no to moje zawsze najpierw wąchają i cieszą się, ze to nie kozie :P nie wiem skąd przeświadczenie, ze mleko kozie smierdzi...
a kucharz by Ci się nie przyznał co Ci ugotował :P

w sobotę zaplanowane o ile nic się nie zmieni przycinanie lotek kaczkom. młode pizmowe dzisiaj były poza wybiegiem, a z nimi 2 bieguski :P kaczorowi też trzeba przyciąć, zresztą wszystkim kaczkom się po piórkach dostanie :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych