Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9361 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 21:33

Sławku, dobrze wypatrzyłeś :) mam kurkę Lekefender :)
  • 0

#9362 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 21:41

Jutro jak jeszcze będą? to zrobię fotki.teraz chodzą w dużym ogrodzeniu krów ale tam siatka 1,5 metra, oj zoo i oby więcej takich zwierzaków;-)
  • 0

#9363 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 grudzień 2014 - 08:36

Witam dziś nowe nabytki zapoznawaly się z krowami, ale jak podeszłem bliżej uciekły na drugi koniec wybiegu, chodzą żerują ale o podejściu bliżej zabudowań ani w ząb nie myślą:-( ze zdjęciami może być kłopot:-(
byłem na targu ale z drobiem licho kilka gęsi i indyki a tak to nic ciekawego.pozdrawiam i milego dnia życzę;-)
  • 0

#9364 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 10:10

witam :)
takie ślicznotki znalazłam :)
http://olx.pl/oferta...html#9d5b1141f5
piękne są, ale tak daleko :( 120 km. ode mnie :(
naprawdę przepiękne.
pogoda piękna, wiosna u nas dzisiaj. słoneczko świeci, wiatru nie ma, super :) ale ja chcę zimę :P
  • 0

#9365 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 12:13

Witam zdjęcie danieli w galerii, a ja chcę żeby było tak jak teraz;-) dziś bawię się w masarza ale już nie długo, i będziemy kaczki skubac. Pozdrawiam ;-)
  • 0

#9366 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 12:41

Cześć. Te danielki Robercie faktycznie w biegu, a szkoda bo zdjęcia przez to mało wyraźne. Co Ty planujesz z nimi robić po ich rozmnożeniu w przyszłym roku?
Aniu ten osobnik z ostatnich zdjęć - Lakenfelder do kurka czy kogut?
  • 0

#9367 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 13:28

Marcinie, Lekefender mam kurkę, jajka od dawna juz niesie :) szkoda, ze nie mam dla niej kogutka :(
Robercie, daniele w biegu, ale super :) no i też ciekawa jestem, w jakim celu zostały zakupione? tylko na ozdobę? czy na konsumpcję? :P
  • 0

#9368 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 13:54

Te mają rok wiec aby się mogły mnożyć trzeba jeszcze rok półtora roku poczekać, ale napewno w najbliższych latach nie będą ubijane potem wiadomo zdrowe chude mięsko;-)
  • 0

#9369 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 16:41

muszę się pochwalić :D
http://www.garnek.pl...rki-sie-staraja
zdjęcie może tego nie pokazuje, ale moja kurka Marans zaczęła się nieść :D dzisiaj zniosła pierwsze jajko :D

na jutro jak będzie taka pogoda jak dzisiaj, czyli ładnie, planujemy zabić kaczora biegusa jednego i 1 perliczkę, tą samotnicę, co jednak ciągle ją odrzucają. był moment, że myślałam że zostanie do stadka przyjęta, ale nic z tego :( no więc będzie na święta perliczka pieczona :P
  • 0

#9370 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 16:53

Aniu ładne jajka widać i kaczka się postarala;-) a perlica na pewno będzie smakowa;-) mniam mniam;-);-)
  • 0

#9371 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:02

Robercie ładne te daniele a skoczne jak zające:) tak czy inaczej za jakieś dwa lata będziesz zajadał dziczyznę:)

Aniu fajne te indyki ale jak na takie stado to ciekawe czy aby coś tam nie jest pomieszane ale tak czy inaczej ładne sztuki hehe takie do brytfany:)
  • 0

#9372 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:26

Fajne zwierzaki Robercie, zdziwiłem się, że po roku są takie hmm nie za duże. Z tego co piszesz to bardzo się płoszą, tak jakby były wyłapane z naturalnego środowiska, a nie z hodowli. Na pewno przyniosą dużo radości.

Aniu 120 kilosów to w obie strony pół dnia w drodze ale ze zdjęć wygląda, że warto...jest na czym oko zawiesić.
  • 0

#9373 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:37

Ciesze się ze się podobają ;-) tak są plochliwe i to bardzo najbliżej byłem od nich jakieś 6 - 10 metrów ale były za siatką i moment i uciekły, na zagrodzie to nierealne aby podejść bliżej jak 30 m, nie byłem niestey w miejscu ich wcześniejszego pobytu, i nie wiem jak były chodowlane:-( wiem tylko ze nie była to duża chodowla i kupiłem je dla ozdoby nie do jedzenia, nie mówię tu o ich potomstwie;-);-)
  • 0

#9374 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:40

Jotes, nawet nie wspominam mężowi o tych indykach, bo za samo pytanie czy pojedzie ze mną taki kawał drogi po indyki, chyba by mnie zabił spojrzeniem jak na wariatkę :P ale indyki są przepiękne!

Robercie, wiadomo że potomstwo do gara, bo przecież nie wszystko na ozdobę :P ale może z czasem się trochę oswoją? oby :)
  • 0

#9375 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:48

Oj tam Ania zaraz zabił...ale warto zasiać w mężu ziarenko, niech się przez zimę oswoi z tą myślą, że nie ma mocnych i na wiosnę trzeba będzie jechać.:D

No tak Robercie highlandy z danielami wyglądają tak bardzo agroturystycznie, co by nie mówić jest w tym trochę egzotyki...te pierwsze już zaczęły Ci się fajnie mnożyć, pewnie za jakiś czas zaczniesz sprzedawać.
  • 0

#9376 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:52

mąż na indyki już jakiś czas temu się zgodził, ale zapowiedział mi, ze dalej jak 30 km. nie pojedzie po indyki, więc nawet nie zaczynam rozmowy :P wiem, kiedy mam szansę, a kiedy nie ma sensu o coś prosić :P znam mojego męża aż za dobrze :D
ale może jeszcze trafią się jakies indyki nie daleko. a jak nie, to na wiosnę kupię od chłopaka od którego miałam jaja perlicze, młode indyki.
tak czy siak indyki sa zaklepane w stadku i mąż już się z tym pogodził :) a nie chcę przecholować, bo jeszcze trochę nowości i pracy go czeka przy tym co chcę i co trzeba naprawić czy przerobić :P

• 0

#9377 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:56

Pewnie, pewnie grunt to umiejętność negocjacji, fajnie, że będziesz miała te "gulgoty":D
  • 0

#9378 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 18:08

Tak jest Ania ma dar przekonywania więc sobie poradzi;-) a indyki fajna sprawa mięsko zdrowsze niż wieprzowina np.
Jeśli o moje zwierzaki to był kiedyś plan na agro ale upadł więc zwierzaki kupione po kucykach to dla przyjemnosci więc krowy daniele i planowane strusie tylko i wyłącznie dla fana a ich młode do handlu albo do gara;-)
  • 0

#9379 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 18:10

A te strusie jaja to już pewnik? Kiedy je odbierasz? Ta osoba od której będziesz je miał nie mogłaby ich "wykluć"? Może ma sprzęt i na przykład klułaby też sobie?????
  • 0

#9380 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 18:13

Taki inkubator do strusich jaj to wygląda jak kasa pancerna w banku.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych