Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9521 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 23 grudzień 2014 - 22:45

Hehe ja tak potomstwa nie liczę że to ciotka a to matka itd.:) jedynie pilnuje co by kaczki nie były starsze niż dwa lata a tak to jak leci do GARA:)
Co do zakupów no to widzę że masz problem jak ja bo ja też mam na zamiarze kupić białego bądź biało-siwego kaczora bo bez wątpienia nowa krew w stadzie jest potrzebna bo te kaczki z tego roku to jakieś takie małe ale to chyba przez to że tak z roku na rok ze sobą krzyżowane:( więc kaczor musi być:) a jeszcze jak sie trafi to kaczki dworki sobie zapodam bo jakoś mnie urzekły:)

Hehe to dopiero niesforny sąsiad będzie mlaskał:)
  • 0

#9522 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 grudzień 2014 - 22:51

Ja mam mało kaczek poza mulardami więc wiem jakie je pokrewieństwo łączy,i dlatego nie chce trzymać tych dwóch kaczorów:-( pewnie że takie bliskie pokrewieństwo ma wpływ na zdrowotnosc młodych, ja nie chce ci się wtrącać, ale jak byś kupił do kaczora ze dwie kaczki z obcego stada było by super,
Ten mój sąsiad niema gospodarki więc go mam tam, ważne by mi się lepiej pracowało;-)

Ps a jaki rosół wychodzi z takiej dwuletniej kaczki?
  • 0

#9523 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 23 grudzień 2014 - 23:01

Wszystko Robercie zależy co da radę kupić bo jak bym na kaczki trafił to pewnie mógł bym zaszaleć bo jak by w sumie trzy stada skrzyżować to było by dobrze ale głownie zależy mi na kaczorze tylko problem z tym że białych w okolicy nie spotkałem:( (olx) więc bliżej wiosny poodwiedzam Opatów bo tam jest szansa że sie spotka a bynajmniej taką mam nadzieję:)

Co do rosołu to ja tam różnicy nie widzę od takiego roczniaka:) jedynie mięso trochę dłużej trzeba pogotować:)
  • 0

#9524 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 grudzień 2014 - 23:08

Ja ostatnio to rozgotowalem mięso jakoś mi czas szybko z leciał a o rosole zapomniałem:-( w sumie mam jedną kaczkę co jej trzeci rok leci ale może za stara jest:-(
Co do zakupów to wiadomo że można poszalec jak ma się więcej kasy i trafi się coś ładnego;-) ja też chciałem białego a koniec końców kupiłem czarno białego ale niem żałuję jest ciężki i duży prawie jak mulady.
Panie kolego ja się zmywam bo jakoś mnie sen moży, pozdrów dziewczyny dobej nocy;-)

• 0

#9525 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 23 grudzień 2014 - 23:18

Hehe jak by nie było to rosół z niej ugotujesz:) a mięso też pewnie da radę najwyżej będzie trochę żylaste:)
Co do kaczora to mi zależy na białym bądź siwym bo takie mam kaczki więc nie chciał bym z czarnym mieszać ale wszystko sie okaże w praniu:) w sumie czarno-białego to mogę wziąć od szwagra bo to obce stado więc da radę sie zamienić:)
Dziewczyny też pozdrawiają
Dobranoc
  • 0

#9526 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 grudzień 2014 - 17:39

Witam kto czeka dziś do północy na rozmowę ze swoimi zwierzakami;-);-)
  • 0

#9527 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 24 grudzień 2014 - 19:53

Witam hehe Robercie ja kilka razy tak czekałem co by posłuchać ale jakoś jestem słabym słuchaczem:) bo jakoś z ich gadania nic nie rozumiałem:(
Milej nocy i Wesołych Świąt
Pozdrawiam
  • 0

#9528 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 16:59

witam Świątecznie :)
mam nadzieję, ze mieliście siłę wstać od stołu :P
u mnie dzisiaj na obiadek był rosołek z perliczki, potem mięsko przysmażę, ale na razie jeszcze nas rosołek trzyma, więc nie ma co robić :P a rosołek, pierwsza klasa :D
dałam dzisiaj moim pierzastym wychodne poza wybieg i o 13 otworzyłam im drzwi na ogród. czyli dostały wybieg nieograniczony :P na szczęście wszystko wróciło :D

• 0

#9529 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 18:15

aha i nie napisałam jeszcze jednego :)
dobrze, że Minor nie wylądował jednak w garze, bo dopiero dzisiaj jak kurki latały po całym ogrodzie, zobaczyłam ze przecież mam młodą kurkę Minora :D
nie wiem jak to możliwe, ale wcześniej jej nie widziałam :D tak więc parka jest :D
ale do końca nie wiem czy chcę je rozmnażać...będzie wiosna, będę myślała :P
  • 0

#9530 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 20:01

Witam z wieczora ;-) ja dziś leniuchowalem cały dzień;-) o żywienie zwierząt zadbłem i też chodziły wolno a niech i one po świętują;-) no widzisz Aniu chodzisz przy nich codzień a tu taka niespodzianka, może się na myślisz na mnożenie tych kur czas pokaże.

• 0

#9531 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 20:14

Robercie, a no widzisz... kilka razy dziennie jestem u kur, jak jest pogoda to sporo czasu spędzam przed wybiegiem, ale w sumie zawsze mój wzrok pada na kogutkach i kurkach konkretnej rasy, a tej Minorki zwyczajnie wcześniej nie przyuważyłam.
tak jak pisałam, nie mówię że nie będę ich rozmnażała. będzie czas, to będę myślała :)
  • 0

#9532 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 08:58

witam :)
moje przypuszczenia sie potwierdziły i kaczka piżmowa czarna niesie się w stodole. dzisiaj poszłam za nią zaraz jak wyszła a tam jajko, czyli wniosek z tego taki, ze do tej pory pies jajka wyjadał jak kaczka wyszła :P
do tego w kurzym gnieździe znalazłam dzisiaj spore kacze jajko od piżmówki, podejrzewam biała, bo raczej chyba jeszcze nie młode. młode mają dopiero 7 miesięcy...
a kaczce co się niesie w stodole, muszę ten kącik czymś zastawić, tak żeby ona weszła, ale pies już nie :P
  • 0

#9533 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 09:07

Witam z rana;-);-) to wcześnie ci się zaczęły nieść u mnie zima 7 - 8 cm śniegu i minus 10, na koniec świat jest choć biało;-)
Aniu a co do tej kaczki to będzie miała możliwość je wysiedziec, skoro obstawiasz jej gniazdo
  • 0

#9534 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 09:12

Robercie, zimy u nas nie ma, nie zapowiada się na nią. zanim zniesie odpowiednią ilość jaj, to będzie już styczeń, czyli w połowie lutego o ile siądzie były by małe. będę dogrzewała ją z malutkimi. zobaczymy...będzie chciała to jej pozwolę, nie będzie chciała to nie :P no chyba, ze pogoda sie zmieni i zima do nas jednak dotrze...
  • 0

#9535 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 09:17

Teraz wszystko szybko się zmienia jednego dnia jest plus siedem i pada deszcz a na drugi minus 10 i jest śniegu ponad kostki.ale racja jakby chciała to będą wczesne kaczeta, moje jak wyszły to od razu spadały na śniegu i jadły go dziwne bo poidlo pełne chyba z ciekawości ;-)
  • 0

#9536 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 09:19

kaczki bardzo lubią śnieg, tak samo jak i lód :D dzisiaj u nas był lekki przymrozek, więc woda w pojemnikach pozamarzała z wierzchu, przebiłam tę cienką warstwę lodu, a kaczki jak tylko wypadły, to od razu kawałki lodu w dziób :D
u mnie niestety nie ma śniegu i aż takich gwałtownych zmian pogody brak. jak juz to deszcz popada, ale śniegu nie widać i nie słychać :(
  • 0

#9537 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 09:29

Każdy potrzebuje odmiany jak te kaczki śniegu czy lodu, przypomniałas mi o wodzie musze jeszcze do krów zajrzeć czy woda im nie zamarła ale na pewno trzeba będzie lud tłuc,
  • 0

#9538 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 13:33

właśnie przyniosłam MIKRO jajko od kurki Marans :D nic mi nie wiadomo o młodej kurce tej rasy, chyba że inne też takiego koloru jajka znoszą. bo ewidentnie jajko od młódki :)

• 0

#9539 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 13:36

Gratuluję nowej nioski może z następnymi się postara i zniesie wieksze;-)
  • 0

#9540 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 14:19

to na pewno :)
tak teraz czytam, bo to jajko niby jak od Maransa, ale nie zupełnie, bo jest ciemno brązowe i bez takich niby nakrapianych części od mojej kurki Marans, no i wyczytałam, ze kurki Welsumer czy jakoś tak takie jajka znoszą, ale czy takie mam? poleciałam nawet na wybieg i szukałam kurki z wyglądu jak zielona, ale nie o zielonych nogach, no i nie znalazłam. zagwostkę mam :)
ale jajo super :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych