Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9541 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 07:52

Witam i jak Aniu zagadka rozwiązana? Moje drą się od godziny na amory im się zbiera jak zima przyszła. Pozdrawiam ;-)
  • 0

#9542 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 08:18

witaj Robercie :)
zagwostka jeszcze nie rozwiązana :P jak będzie w ciągu jednego dnia 2 ciemne jajka, wtedy nabiorę pewności, że jakaś prócz Maransa tak sie niesie :) a jak dojdę do tego która, to nie wiem :P
u nas też w końcu przypruszyło śniegiem, oby był przymrozek w ciągu dnia, bo inaczej wszystko stopnieje.
moje dzisiaj do 9 będę w kurniku, o 9 pójdę je wypuścić.

a u Ciebie którym się na amory zbiera? kaczką czy kurom?

• 0

#9543 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 08:27

Napewno się dowiesz która robi ci takie zagadki;-) u mnie chodzą juz dawno bo wczoraj nie zamknąłem kurnika:-( a to gęsi tak nadają ze z kilometra je słychać:-) u mnie następny dzień z -10 stopniowa temp.ale i dobrze zima kiedyś musi być ale za to w kurniku rurka w woda juz zamarzla.
  • 0

#9544 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 08:44

ups, jak ja bym kurnika nie zamknęła na noc, to nie wiem czy było by rano po co wracać. chociaż raz mi się zdarzyło nie zamknąć kacznika, ale wtedy jeszcze mieszkały w nim tylko kaczki i gęsi, więc nic na szczęście się nie stało.
fajna temperatura u Was, u nas tylko -3, ale dobre i to, byle się utrzymała, bo mam juz dość tego błota, a i kurom lepiej się chodzi po zmarzniętej ziemi, niż po błocie...
  • 0

#9545 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 08:49

Tak mi też pierwszy raz tak sie trafiło ale poproś brata o przysługę :-( ale u mnie nie ma teraz większych szkodników poza szczurami, a ja mam nadzieje ze mróz będzie lżejszy bo woda mi w oborze zamarznie :-( a noszenia wtedy sporo.

• 0

#9546 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 09:00

no tak, ja do 2 kóz, stadka królików i kur, noszę z domu dziennie min. 3-4 wiadra wody, to co Ty masz powiedzieć, jak taka jedna krowa pewnie wiadro na raz wypija...
idę moje pierzaste wypuścić :)
króliczki i kózki nakarmić :)
  • 0

#9547 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 09:13

O tak te krowy dziennie wypijają wannę wody i też trzeba dolać, konie tak około 4 wiaderka i kaczki gęsi też, ale one więcej wyhlapia niż wypija, ja jeszcze kurom wody ponastawiac bo poidlo zamarzlo i Danielom siana marchewkę dać.
  • 0

#9548 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 10:23

Aniu Duży Grzegorz pisał żebyś nie trzymała jaj ptaków wodnych w pozycji pionowej, bo zarodki splyna do środka jaj i nici z młodych.
  • 0

#9549 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 11:04

Robercie, dzięki za przekazanie informacji :*
na razie nie zbieram jaj do wylęgu, ale nie miałam o tym pojęcia. no i właśnie wyjaśniła się zagadka, dlaczego przy lęgu w inkubatorze na ponad 50 jaj kaczych wylęgły się tylko 3 kaczuszki, bo ja te jajka w wytłaczankach na jaja trzymałam :( a myślałam, ze albo reszta była pusta, albo dlatego że w inkubatorze jest inne klucie :( a to widać sama jajkom zaszkodziłam :(
no nic, mam nauczkę i lepiej dowiedzieć się późno niż wcale, bo niedługo nowy sezon i lęgi będę przeciez planować :D

a tak apropo kaczek, nie wiem czy pisałam, ale wczoraj przyjrzałam sie moim 3 młodym piżmowym i mam 1 kaczorka i 2 kaczuszki :) czyli kaczuszki raczej obie zostana, a kaczor na obiadek :D
  • 0

#9550 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 12:45

Ja dokładnie nie pamiętam jak przechowywalem moje gęsie i kacze, napewno we wkładach ale cześć z nich na leżąco bo się nie mieściły, ale też miałem słaby wynik:-(
  • 0

#9551 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 13:12

no i rzeczywiście, to może być powód. przestroga i nauczka na przyszłość :)
  • 0

#9552 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 20:06

Witam po świętach:)
U drobiu po staremu choć wczoraj tak jak by zaczęła sie zima choć śnieg niewielki ale za to mróz spory tak więc kury zbytnio nie chciały wyjść na dwór w przeciwieństwie do kaczek którym zimno jakoś nie przeszkadza tylko były zawiedzione że w pojemnikach nie mają wody bo zamarzła ale jak lód porozbijałem to bardzo chętnie zaczęły go pałaszować a jak dostały świeżej wody to już im chyba nic więcej do szczęścia nie było potrzebne:)
Jeżeli chodzi o deptanie to francuz za kaczkami gania a biegus to nie wiem bo nie widziałem co do francuza to dla mnie mało istotne bo jeszcze z miesiąc i wyląduje w GARZE no a biegus chyba w swoim czasie weźmie sie do roboty:) a bynajmniej tak mi sie wydaje.
Co do kogutów to siedzą w ciupie tak więc kur nie deptaną ale niektóre z drugiego zacieru zaczynają coś figlować:) ale to nieliczne sztuki:)
Pozdrawiam
  • 0

#9553 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 21:21

Hej Sławku jak to mówią święta święta i po świętach u mnie śnieg leży i zimno, co do kur to fakt nie bardzo są chętne na spacery po dworze ale i kaczki z gęsiami też niedaleko odchodzą od kurnika, u mnie poza krzykiem gęsi, nic wiosny nie zapowiada, przynajmniej nie zauważyłem deptania.pozdrawiam;-)
  • 0

#9554 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 22:13

hehe no tak święta święta i po świętach:) u mnie kaczki to siedzą tylko tam gdzie ścielone bo za kurnikiem co mają zagrodzone to nawet za bardzo śladów nie było tak więc tam sie tylko parę sztuk zapuściło:(
A co do deptania to na razie to mało istotne bo przecież na razie żadnej inkubacji sie nie będzie poczynić bo przecież na takie maluchy trzeba mieć warunki a trzymać w pudle i grzać"kwoką" to chyba sie nie kalkuluje bynajmniej przecież na wszystko przyjdzie czas i pora bo nie wiem jak wy ale ja planuje pierwszą inkubacje na marzec:)
  • 0

#9555 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 11:47

Witam z południa:-D ja na razie nie planuje jeszcze kaczek czy gęsi, ale jak by wypadło na koniec lutego młode to bym nie narzekał;-) choć jest całe lato na odchowanie młodych,
u mnie dziś następny dzień mrozu -10, jest biało i fajnie wygląda, drób nie szczególnie szczęśliwy:-( z takiej pogody,
Z danielami jest poprawa podchodzęna oodległość 6 metrów i patrzymy na siebie, krok dalej albo się odezwę i dają dyla:-(
Pozdrawiam ;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#9556 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 14:18

Witam moje kury to nawet dzisiaj dzioba nie chcą wystawić:) a i kaczki też nie wszystkie na dworze ale chyba przez ten wiatr bo trochę śnieg prószy i wiaterek powiewa tak więc jest dosyć chłodno no ale w końcu mamy zimę:)
Co do inkubacji to tak sobie myślę ze z początkiem marca można by zacier nastawić bo jak by sie wykluły to akurat na kwietnia a wtedy to już cieplej a tak w zimie to trzeba by więcej dogrzewać:(
Hehe no to widać daniele po woli oswajają sie ze swoim opiekunem:) no ale ile można uciekać od ręki co je karmi:)
  • 0

#9557 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 14:22

Dokładnie i przynosi same rarytasy bułki marchewkę sianko ;-)
A u mnie zimno na dworze nie da się dłużej jak 20 min bo zimno.
  • 0

#9558 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 14:36

Nic nie poradzisz kolego na pogodę poza tym jak zima to zima:) a tak w ogóle to wolę żeby teraz pomroziło i posypało a nie w marcu jak trzeba w pole wyjechać.
Ciekawe kiedy twoje pociechy będą ci tą marchewkę z ręki jadły?:)
  • 0

#9559 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 15:13

Ano nie wiem jak się oswoja to dopiero będzie super;-)
ja wiem że zima musi być poprostu robię wypady na kilka minut aby obrzadzic zwierzaki i do grzejnika poniewasz jestem istota cieplolubna;-) dziś Duży Grzegorz ma mi dostarczyć inku na strusie więc czekam;-)
  • 0

#9560 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 15:27

Ja też lubię ciepło no ale jak ma być zima to nie będzie zima a nie ciapa bo wolę chodzić po mrozie a nie po błocie.
Załogę o trzeciej zamknąłem światło zaświeciłem i nie sobie do rana siedzą:)
No to widzę że kolega postanowił że strusie muszą być skoro takie przygotowania poczynił:) w sumie to kiedyś już pisałeś że jajka masz zamówione czy że masz zamówić tak więc inku potrzebny bo kura przecież nie wysiedzi:)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych