Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9581 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 22:21

Tu nie ma sie z czego śmiać:) bo tu może sie rozchodzić o rodzinny obiad tylko trzeba by sie zastanowić jak by mu łeb uciąć co by jak najdłuższa szyja została bo u kurczaka to niewiele jak sie dziabnie tak sie dziabnie no a w tym przypadku może być problem bo szkoda mięsa:) poza tym jak skłonić taką ptaszynę co by łeb na pniaku położyła:)

Muszę sie z tym przespać:)

Dobranoc
Pozdrawiam
  • 0

#9582 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 grudzień 2014 - 22:25

Dobranoc;-)oby ci się przyśnił strus pieczony w sosie własnym;-)
  • 0

#9583 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 grudzień 2014 - 13:52

witam :)
co tam słychać :)

ja wczoraj dowiedziałam się, ze jako że indyczki już się niosą, to indyki będą do odebrania luty/marzec :D

poza tym, bez zmian :) kury tylko niektóre na pole wychodzą, reszta w stajence siedzi.
  • 0

#9584 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 grudzień 2014 - 15:46

Witam z wieczora ;-) to Aniu wcześnie te indory się niosą;-) nawet o tym nie wiedziałem, a u mnie zaczyna się kiszka woda mi w oborze przylapuje konie mało piją a u świń zamarzlo:-( pochwaliłem się i mam nauczkę:-(

• 0

#9585 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 grudzień 2014 - 19:10

Robert, coś dla Ciebie :D

tak sobie myślę, że skoro indyczki zaczęły się już chłopakowi nieść, to może i moje perliczki niedługo zaczną? wszak to też jak indyk :P
  • 0

#9586 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 01:32

Nie złe klucie;-) mnie pewnie też takie czeka jak oglądałem to tak samo pomagali, tak jak z tych z twoich linków.
Jak dla mnie indyki trochę się różnią od perlic, choćby wielkością ;-);-)

Ps ja to ciekaw jestem gdzie podziewa się nasz kolega Marcin aż tak go zajmuje to Wiejskieżycie
  • 0

#9587 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 13:41

e tam, tylko wielkością, ale rodzina chyba ta sam :D
też się zastanawiam, co z Marcinem :(

od chłopaka będę miała też załatwione kaczki staropolskie :D
oraz jaja kochinów i brahm :D
a na jesień, jak nie zmienię zdania i mi sie gęsi białe ładnie odchowają, to gąsiora kubańczyka :D

no i to było by na tyle, czekam aż mąż wymelduje mnie z domu :D całe szczęście, ze dom jest nasz, bo nie może tego zrobić :D

aha, nie pisałam chyba, a może mam skleroze? będę miała przepiórki w nowym sezonie :D jeszcze nie wiem od kogo, ale mają ludzie w okolicy do 20 km. :D
owieczki też będę miała, bo mąż się zgodził, ale to nie w roku 2015, ważne że się zgodził i że będą :D

• 0

#9588 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 13:50

Przepiórki wspaniała sprawa Aniu, a jak myślisz je chować w klatkach czy mała wolierka?
  • 0

#9589 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 14:18

klatki, przynajmniej na początek. potem się zobaczy.
tylko mąż zupełnie nie rozumie, po co mi te gołębie, jak mięsa nie brakuje, a jajek tym bardziej :P
  • 0

#9590 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 14:42

A nie myślałaś żeby im coś wygrodzić w stajence czy kaczniku, klatki trochę szpecą urodę tych ptaków.
  • 0

#9591 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 14:54

szczerze? to nie pomyślałam o tym. w planach miałam zrobić klatkę na gnieździe kurzym. gdzieś widziałam takie rozwiązanie i bardzo mi się spodobało.
mąż właśnie zabił kurę. naszą najstarsza. od jakiegoś czasu podejrzewałam, ze mi kura jajka wyjada, tylko nie wiedziałam która. bo codziennie w jednym gnieździe było mokro, a czasami jeszcze trafiłam na kawałek skorupki. teraz byłam zamknąć kury i przyłapałam na gorącym uczynku moją "seniorkę" zniosła jajo, bo jeszcze ciepłe było i zaczęła zjadać. skorupka była twarda, więc jajo dobre. no to od razu bez zastanowienia poszła na pniak. będzie na rosół, bo na co innego taka 3 letnia staruszka :P
  • 0

#9592 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 16:21

dobra nioska była z tej starej kury :( codziennie miałam od niej jajo, a i jak ją patroszyłam, to cała masa jaj.
szkoda mi jej, bo akurat ta miała u mnie mieć dożywocie. no ale z takimi skłonnościami, to trzymać kury nie bedę/
  • 0

#9593 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 18:46

No Aniu to też mam sz nie byle jakie plany a przepiórki fajna sprawa;-) co do kury to dobrze zrobiłaś, nie oduczy kury pić jajek, wszystkim drobio zakręconym życzę dobrego nowego roku i udanego sylwka;-)
Ps ja w domu będę świętował nowy rok:-D:-D
  • 0

#9594 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 08:29

witam w Nowym Roku :)
ja wczoraj jak co roku, spędziłam cudownego Sylwestra...w łóżku byłam po 21 :blush:
nie rozumiem całego tego zamieszania. noc jak co noc...nic specjalnego :) dla mnie tylko dlatego ta data jest szczególna, bo z mężem mamy rocznicę ślubu w sylwestra :)

wracając do drobiu, no to dzisiaj na polu cieplej, bo "tylko" -2 stopnie, ale wieje i jest nie przyjemnie. kury jeszcze nie puszczone, zaraz do nich idę. miał iść kogutek na pieniek dzisiaj, ale nie wiem, bo mamy w domu małą awarię i nie wiem czy chce mi sie z nim dzisiaj bawić.
no i wczoraj moje kurki chyba miały rekord, chyba bo nie pamiętam :P przyniosłam 17 jaj, ale 2 zostały zjedzone przez kury. jedno jak weszłam rano do kurnika, no i to co potem kurę przyłapałam. zobaczymy dzisiaj :)
szkoda tylko, że po świętach ludzie najedzeni i na razie cisza z jajkami. ale niedługo będę jechała do Rzeszowa, to może coś tam zawiozę :)
  • 0

#9595 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 10:03

Witam ja wczoraj poszłem spać około 23;-) kury juz chodzą choć dziś sobie pospalem a i dobra nowina,woda mi odmarzla w oborze;-) wiec dwa dni tylko wode musiałem nosić.
Ogólnie mamy -2 ale z dachu woda leci więc wyżej cieplej, wszystkie zwierzaki są nawet daniele spokojne, u mnie troche dziura więc i strzelać nie ma komu.pozdrawiam w nowym roku:-D
  • 0

#9596 Michal207

Michal207

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 11:16

No Aniu, jak reszta kur zobaczyła co zrobiłaś z ich koleżanką za to, że jajka od niej nie było, to się postarały. Ja "pieńka spokoju" nie chowam, stoi cały czas na widoku, tak dla respektu.
  • 0

#9597 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 11:33

heh, Michał w tym rzecz, że kura jajo dała, tylko zaraz potem je zjadła :/
Robert, no to teraz jak wody nosić nie musisz, to szybciej obrzadki ida :)
  • 0

#9598 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 12:25

Fajnie macie, a ja musiałem kiblować do pierwszej aż się ludziskom petardy skończyły.
  • 0

#9599 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 12:29

Jotes, a to czemu kiblować?

idę jajeczka pozbierać, teraz jak jest taka pogoda zbieram je 3-4 razy dziennie, coby mi kury nie brudziły bardzo brudnymi łapskami :P
  • 0

#9600 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 01 styczeń 2015 - 12:57

Bo nijak nie można było zasnąć jak co chwila wybuchy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych