Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9601 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 06:21

Witam drobiarzy w nowym już roku;-)
coś temat zamarł:'( dziś miałem pobudke, słyszałem jakieś dziwne zwierzę jakiś taki pisk, buty na nogi i do danieli, okazało się ze u nich wszystko w porządku(obce psy się ostatnio kręcą) u drobiu na razie wszystko w porządku, jutro musze oskubac ze trzy kaczki i może z jedną gęś . pozdrawiam;-)
  • 0

#9602 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 12:25

witam :)
a no cisza...nic się nie dzieje.
ja dzisiaj kazałam mężowi zabić Minora i Zielonego. szkoda mi było, szczególnie Minora, ale już taki agresywny, że szok! ostatnio jak byłam w stajence z jedzeniem dla kur, czy wodą kilka razy mi na głowę skoczył. a co do Zielonego, to mam nadzieję, ze młody będzie tak samo czujny, jak ten co wylądował w zamrażarce :P i oby nie był tak agresywny. jeszcze pasuje ze 2 kogutki posłać na pniak, ale nie wiem które i na razie będę obserwowała.
Minor po wypatroszeniu ważył 1,90kg. a Zielony 1,50kg.
więc Minor nie taki lekki jak się wydawał :P
  • 0

#9603 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 20:01

No to Ania rzeźnia u Ciebie dzisiaj na całego, co by napełnić zamrażarkę po świętach.:D
  • 0

#9604 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 styczeń 2015 - 20:43

ledwo zabił mąż zielonego dominatora i mały od razu przejął jego cechy. do tej pory spokojny kogutek, teraz agresor! szok, ze tak szybko. weszłam wieczorem po jajka jeszcze, bo u mnie kury niosą się od rana do wieczora, a ta cholera mała na mnie skoczyła!! mam nadzieję, ze to jednorazowy i przypadkowy incydent. nie chciała bym i tego posłać do zamrażarki, tym bardziej, ze wypełniłam ją dzisiaj króliczkami :P
a zapasy jeszcze są, bo kilka porcyjek gęsi, kogutki, kaczki, kura...
jak by była wojna, albo jak by nas zasypało, to szybko z głodu nie padniemy :D

Jotes, a no wolę napełniać zamrażarkę, niż brzuchy agresorom :D
  • 0

#9605 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 18:53

witam :)
co tak Panowie cicho siedzą?
moje perliczki podejrzewam, że niedługo zaczną się nieść :) od kilku dni przyłapuję je jak podsiadują w gniazdach :D no to czekam na jajeczka :D
czekam na jajka moich najmłodszych kurek :) kurki są z końca lipca, więc myślę, że do lutego powinny zacząć się nieść :D
  • 0

#9606 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:07

Witam:-D Aniu ja dziś trochę pracowałem niby niedziela ale na bicie kaczek najlepszy dzień, aby jutro było świeże mięsko dla Warszawy;-) wracając do drobiu kaczki mi się dziś super skubaly, w tygodniu następne kilka sztuk, a i ja jestem ciekaw jak z tymi jajkami perliczek wyjdzie Aniu. Pozdrawiam ;-)
  • 0

#9607 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:10

Robercie, a ile tych kaczek w końcu oskubałeś?
ja też dzisiaj mimo niedzieli robiłam porządki u kur. wczoraj cały dzień mi zleciał na oprawianiu najpierw kogutów a potem 7 królików. więc trzeba było dzisiaj na mokrą ściółkę sypnąć wapno, a potem prawie 2 kostki słomy coby miały czyściutko i suchutko :D zabrałam też 2 grzędy na których spały w sumie 4 kury :P przynajmniej mają więcej miejsca.
  • 0

#9608 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:18

Aniu ja przy tobie się chowam;-) tylko 3 kaczki ale ekspresowo;-) a i w garażu trochę siedziałem, jutro musze ogarnąć kurnik, ciepło jest więc można pracować,
  • 0

#9609 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:20

co z tego, że ciepło jak błoto wszędzie :( już wolę mrozik.
Robercie, a to czemu się chowasz przy mnie? chciałam mieć spokój z królikami, to wczoraj się poświęciłam i sporo czasu spędziłam przy oprawianiu, ale kolejne dopiero za 6 miesięcy :D
  • 0

#9610 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:25

Właśnie dla tego że tylko 3 sztuki to się chowam:-D wiadomo że mniej roboty zostaje jak się stado zmniejsza i ja na to liczę aby w końcu zostawić tylko te co mają być na drugi rok, a mi jeszcze kilka kaczek zostało i jeden kogut zielony.
  • 0

#9611 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:33

ja jeszcze mam przynajmniej 2 kogutki do likwidacji, ale jakoś nie potrafię się zdecydować...pożyjemy zobaczymy.
Robercie, a jak tam strusie jaja? już załatwione?
  • 0

#9612 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:36

W sobotę będą u mnie,niestety tylko 5:-( ale dobre i to.
  • 0

#9613 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 20:05

tylko? i tak sporo :D
  • 0

#9614 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 20:08

Wiesz Aniu liczyłem na więcej;-) ale tylko tyle babka będzie miała, im więcej tym większa szansa na sukces.
  • 0

#9615 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 21:05

no niby tak :)
ja niedawno wróciłam z wieczornego obrządku.no i przyjrzałam sie mojemu małemu kogutkowi sułtanowi. musze poszukać czy to normalne czy ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz :D mój kogutek ma tak jak by 2 grzebyki, tworzy to jak by taką koronę :D
  • 0

#9616 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 styczeń 2015 - 21:34

Kiedyś widziałem na targu koguta z takim grzebieniem, jak ma twój ale to była inna rasa, choć wyglądał super:-D
  • 0

#9617 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 19:01

Witam u drobiu po staremu:) choć stado skurczyło sie o trzy sztuki:) pierwsza poszła kaczka o której skubaniu nic nie powiem bo Robert już o tym wspominał czytaj meszek:( do tego padła mi stara kura i jedna nabawiła sie kontuzji tak więc też trafiła do gara:)
Aniu moje miniory zachowują sie spokojnie choć nie wiem czy to aby nie kury:)
Robercie szkoda że tylko 5szt ale dobre i tyle oby tylko inkubacja sie powiodła:)
Pozdrawiam

• 0

#9618 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 19:06

Witaj Sławek nie wiem jak to u ciebie było ale te trzy kaczki skubaly się bardzo ładnie, miały kilka palek ale tego meszku nie było:-D.ja następne skubanie planuje na jutro, a dziś był super rosolek na kaczce;-);-);-);-)
ja wiem że mało tych jaj emu:'( ale co zrobić? dobre i to.
  • 0

#9619 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 19:18

Robercie po prostu masakra:) oskubać to sie kaczka super oskubała tyle że pozostało kupę meszku którego za bardzo palcami nie miałem jak złapać więc oddałem kaczkę żonie:) i ona jakoś sie uporała:)
Co do jajek no to nic nie poradzisz bo skoro tylko tyle no to tak musi być i już poza tym jak wykluje Ci sie 5/5 (oby tak było) to powinieneś być zadowolony:)
  • 0

#9620 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 19:23

No to ja uszczęśliwiles;-) ja mało szaleju nie dostałem;-) ważne że teraz się dobrze skubia, poprostu trzeba odczekać ten czas jakieś dwa tyg i powinno być dobrze, ja teraz planuje wybić nadwyżki skoro dobrze idzie;-)
Co do emu to i jak bym miał jednego to był bym bardzo zadowolony;-);-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych