Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9641 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 18:29

Jak ma warunki co by takie małe cipciaki trzymać to nie ma co sie dziwić że już zacier nastawiony:) bo jak ma sie gdzie trzymać a ma sie jajka no to nie ma na co czekać:) hehe wcześniej do GARA sie nadadzą:)
Szczerze mówiąc to specjalnie na jajka nie zwracam uwagi:) bo jak zacznę zbierać na zacier to kury pójdą na osobno i wtedy będę wiedział że to jajka od nich:) no a teraz to mnie cieszy że jajka na bieżąco są:)
No a Marcin fakt kupę czasu go już nie ma:(

A tu znalazłem ciekawą barwę a bynajmniej tak mi sie wydaje:)

http://olx.pl/oferta...html#57ecc0491c
  • 0

#9642 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 18:36

Ano i fajne takie piaskowe-zlote, ogólnie mi się podobają;-) kiedy sobie sprawie takie perełki? , jak były to ja nie chciałem, jak mnie ochota na leciała to już nie było co kupić:-(. A wiadomo jak są super warunki to czemu by nie zawsze wczesnej rosół by był:-D:-D
Ja też wyglądam na jajka od kaczek i gęsi jak na noszą to ładuje całe jedno piętro do swojego inku,
Tak się zastanawiam gdzie emu ewentualnie ulokuje, bon jeszcze o tym nien myślałem.a landeski nie widziałeś w ogłoszeniach.
  • 0

#9643 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:02

Barwa ciekawa a i mam nawet do nich nie daleko:) ale jak na razie nie mam w planach darciuchów:)
Ja na kaczki nie czekam bo pozostawię wszystko naturze:) hehe niech sie dzieje wola nieba:) poza tym nie długo trzeba będzie na poważnie pomyśleć o kaczorze:)

"Tak się zastanawiam gdzie emu ewentualnie ulokuje" no chyba kolo kaczek:)

Gąski też sie trafiają:)
http://olx.pl/oferta...html#c007b3db8a
  • 0

#9644 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:07

Gąska w dobrej cenie ale nie dla mnie na dziś:-( , co do emu to muszą mieć dłużej ciepło i lepsze warunki po wykluciu niż inny drób:-D a miejsce na dorosłe już mam;-) ja mam piżmowe naturalne legi, ale resztę mam do inku załadować.a kaczora to najwyższa pora szukać jeśli już nie za późno .
  • 0

#9645 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:09

hahaha, wysyłka pocztą jaj z inkubatora. i to za sztukę 4 złote! do tego z tego się mają wykluć kurczaki!! ciekawe ile osób w to uwierzy i kupi?
perliczki z linku fajne :D odmiany buff nie znam :D

• 0

#9646 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:14

Znaczy sie zabierzesz emu do pokoju i po problemie:) poza tym sam pisałeś że będziesz je kochał jak swoje:)
18 wybieram sie do Opatowa to może trafie:) a jak nie no to jeszcze trzeba będzie zaczekać bynajmniej nie ma co sie gorączkować bo zazwyczaj kaczki siadają kwiecień-maj tak więc jest czas:)
hehe dziś widziałem jak staropolski zgwałcił najmłodsza bieguskę:)

Aniu jajka to nastawił dla siebie a nadwyżkę sprzeda po 4zl/szt
  • 0

#9647 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:19

Wiesz żarty żartami ale musze pomyśleć w garażu mam ciagnik ale już niedługo go zabiorę wiec ogrzewany kąt będzie.a mój kaczor staropolski ganial dziś za biała gęsia wiec wszystko w normie

Aniu zawsze znajdzie się chętny
  • 0

#9648 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:30

Spokojnie Robercie coś na pewno wykombinujesz:)
Ja teraz myślę co zrobić z młodymi kogutami z drugiego zacieru bo zaczynają za kurkami ganiać a szkoda by było jak by im grzbiety poobdzierały bo oczywiście wszystkie praktycznie muszą skakać ba hura:) a noi jeszcze mongoly mi pozostają bo z nich też rozrabiaki a klatka w której siedzą jest mi potrzebna na padewskie ot tyle mam do myślenia:)
  • 0

#9649 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:31

Sławek, ja rozumie że nastawił jajka dla siebie. ale nie wyobrażam sobie w 2 czy 3 dobie inkubacji wysyłac jajka pocztą i jeszcze wciskać ludziom kit, ze im się wykluje coś z tego.

Sławek, to kogutki na rosołek przeznaczyć ;D
  • 0

#9650 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:36

Ja rok temu prawie się narwałam na jajka kupione przez internet i wysyłane pofztą ale akurat jak raz przerobiliśmy drób na zajęciach i teaz jak chciałam jajka do nasady to sama sobie przywoziłam na kolanach, samochodem.
  • 0

#9651 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 19:37

Aniu ale one jakieś małe mi sie wydają:( ale chyba wrzucę je do tych starszych i zobaczę co sie będzie działo a jak będzie wielka zadyma no to trzeba będzie przegrodzić w środku i będą siedziały w kozie jak te starsze:)

Ja tam poczcie jakoś nie wierzę żeby jajka bezpiecznie przewiozła:)
  • 0

#9652 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 19:14

Witam z wieczora ;-) ja nie kupowałem na przesyłkę jaj, bo wiadomo jak by dotarły:-( , U mnie dziś mróz znowu poniżej-12 ale drób na małym wybiegu tylko.pozdrawiam;-)
  • 0

#9653 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 20:51

witam :)
u nas też przymrozek w nocy był konkretny, a i dzisiejsza noc będzie zimna. kury zamknęłam o 15 i załączyłam im kwokę. o 22 wyłączę, to zimno nie powinno im być. tej nocy było rano -15, więc w nocy na pewno więcej...
  • 0

#9654 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 21:02

No to Aniu tega zima się znowu zaczyna u mnie też mrozi, kury to na dwór nie wychodzą tylko kaki i gęsi się odważyły wyjść, ja znowu martwię się o wodę jeszcze kilka dni i znowu mi zamarznie:-(
Aniu a mierzysz temperaturę w kurniku ciekawe jaka mają po podgrzewaniu kwoka.
  • 0

#9655 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 21:14

Robercie, w kurniku nie mierzę. ale jak rano wchodzę po jajka, a dzisiaj z racji mrozów byłam już o 7, to było przyjemnie. woda w poidłach nie zamarzła. dużo daje ta kwoka. bo kozy są po sąsiedzku, za ścianą i woda w wiadrach zamarznięta.
dzisiaj w gnieździe przyłapałam już 3 perliczki jak sobie przesiadywały. no to czekam na te jajka :D
u mnie kury wychodzą na pole, nie wszystkie ale większośc. a jak słoneczko zaświeci tak jak dzisiaj, to wszystkie :)
dzisiaj puściłam je dopiero o 10 i zamknęłam juz o 15. bo dla samych kaczek szkoda wyziębiać stajenkę.
  • 0

#9656 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 21:41

U nas na szczęście nie ma takich mrozów.
Dziś w nocy tylko -8. No ale już idzie temperatura w górę.
Na jutro zapowiadają temperaturę na plusie i opady deszczu ze śniegiem.
No to kaczusie będą zadowolone.
A propos na stanie mamy obecnie
K. Staropolskie 4 + 2 (docelowo planuję zostawić 2 + 2
gąska szt. 1 (nie planuję w tym sezonie hodowli gąsek - pójdzie na jakiś obiad)
Nioski 15 szt. Tu będę chciał troszkę zwiększyć.
W tym sezonie chciałbym mieć więcej kaczek. Myślę o innej odmianie niż staropolskie. Może piżmówki.
Chciałbym kilka perliczek i jakieś indyczki może.
Nadal trzymamy króliczki. Na razie dwie samiczki i to wystarczy. Jeszcze 10 królików "zapowiedziało" się na obiadki :) Wygląda, że dwie samiczki wystarczają dla naszej rodzinki. Planujemy dokupić nowego samca (świeża krew).
  • 0

#9657 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 19:18

Witam z wieczora ;-) Robert a te kaczki masz w różnych barwach, że zotawiasz dwie pary(jeden kaczor obleci kilka kaczek),a gesi czemu nie? to takie piękne ptaki:-D ja zdecydowalem sie na francuskie kaczki (kaczory są duże j szybko rosną, więc wybór dość ciekawy), ale i plany masz imponujące indyki fajna sprawa.
u mnie dziś po staremu znowu mróz tylko lekki da się wytrzymać, miałem bić kaczki ale jakoś nie wychodzi mi ta akcja może w sobotę coś upoluje:-D pozdrawiam!;-)
  • 0

#9658 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 19:41

Ja też witam:) hehe Robercie to ty sie zabierasz za te kaczki jak ja za koguty:) ale pewnie w końcu dopniemy swego:) U mnie nic nowego choć w ostatnim czasie jakoś kury z jajkami sie ukróciły bo dziennie mam 2-3:( ale jak na "nasze" potrzeby to i tak starcza poza tym wydaje mi sie że jak zrobi sie cieplej to i stan jajek sie poprawi:)
Co do indyk to fajna sprawa ale zaczynać od zera to trochę drogi biznes:( choć z drugiej strony sytuacja podobnie wygląda z gęsiami bo ceny są podobne oczywiście za ładne sztuki bo wiadome że "byle co" zawsze taniej idzie kupić.
Pozdrawiam
  • 0

#9659 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 19:53

To i tak z tymi jajami mam maszlepiej jak ja dziś przeniosłem 7 czy coś w ten deseń, ale jak się chce coś hodować gęsi czy indyki to trzeba zainwestować tak czy inaczej, czy w młode czy też dorosłe, a kaczki i tak do gara trafią;-)
  • 0

#9660 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 20:00

No ale jak by trafił na jakieś kilku dniowe to można kupić praktycznie małe stado w cenie za dorosłą parę:) ale fakt przyjemność zawsze kosztuje:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych