Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9681 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 12:10

Robert, tak jak napisał Vademecum: węglowego w życiu nie dała bym kurom. my nie palimy węglem, samo drewno. taki popiół sypię na czosnek, na grządki no i 1-2 razy w tygodniu kurom na wybieg, coś tam w nim zawsze pogrzebią, coś z niego wyjadają, a potem się w nim kąpią :) ale tak jak piszę, my palimy tylko drzewem. no i w piecu nie pali się żadnych śmieci, tyle co papier na podpałkę.

• 0

#9682 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 13:13

Robercie, jak tam jajka Emu? już masz je w domu?
Vademekum, a dlaczego kurki na dożywocie? czyżby kolega był wege? bo nie wyobrażam sobie 100-200 kurek na dożywociu :P
  • 0

#9683 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 15:18

Mam Aniu mam już wstawiam do galerii, teraz stoją w ciepłym miejscu, mam je zamiar wolno doprowadzić do temp 18 stopni a wieczorem ładuje do inku.
  • 0

#9684 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 16:04

Co do tego popiołu z eko to pytałem na wszelki wypadek, a może do "kąpieli" się nada.
Absolutnie nie sypię go do ogródka tylko wyjeżdża ze śmieciami z mojego podwórka. O tej tablicy Mendelejewa to czytałem gdzieś na ogrodniczym, że absolutnie nie nadaje się do ogrodu. Kiedyś dziadek sypał pod drzewka popiół ale to tylko ze spalonego drewna.
No to słoma i siano przywiezione. Będzie na jakiś czas - może do wiosny wystarczy. Troszkę słomy idzie bo jeszcze pod króliki trzeba położyć.

• 0

#9685 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 16:18

Robert, fajny kolorek mają te jajka :) jeszcze jak byś zrobił zdjęcie poglądowe, czyli jajko Emu a przy nim takie od zwykłej kury. to by człowiek wiedział jak bardzo duze te jajka:D
Robeert, a no słomy idzie. a z ciekawości zapytam: po ile kupujesz? na kostki czy bele?

Takiego popiołu bym nie dała kurom, bo one nie zrozumieją, ze dostają go w celach czysto higienicznych i najadły by się go :P ich nie interesuje co tam jest, byle by do żołądka doszło :P
  • 0

#9686 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 17:12

Nie zdecydowanie nie vege..... ale nie widzę siebie mordować kur. A takie wyniesione to i tak niesmaczne.
  • 0

#9687 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 20:15

Ja też mam kilka starych kur i jakoś niemam sumienia ich ubić :-( a trzymać na dożywocie sje nie kalkuluje wiec narazie żyją, a nigdy nie będzie możliwa eko hodowla bo zawsze trzeba coś dokupić a eko to napewno nie jest, ale zawsze wolę swoje produkty niż kupne bo wiem czym karmie i jak nawoże swoje pola.pozdrawiam;-)
  • 0

#9688 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 10:21

Witam wczoraj wieczorem zostałem poinformowany przez żonę że jak chce zjeść jutro obiad to muszę coś sobie zabić:) tak więc złapałem pierwszą lepszą kaczkę z brzegu i jak sie okazało w czasie skubania to praktycznie wcale nie miała tego meszku co ta wcześniejsza i tak do końca nie wiem o co tu chodzi bo przecież są jednego wieku a przecież chyba w tak krótkim czasie tak szybko ten meszek by im nie porósł a pewności nie mam:)

• 0

#9689 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 10:32

Ja też mam dziś skubac, u mnie w ciągu dwóch tygodni po meszku śladu nie było.
Co do jaj to już mają nastawiona temp 36,4 a wilgotność utrzymuje się na poziomie 23 % wiec jeśli prądu nie zabraknie jest nadzieja:-D
  • 0

#9690 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 10:50

Więc może ten meszek ekspresem przerósł:)
Co do jaj to jestem dobrej myśli że inkubacja uda ci sie z powodzeniem.
Wczoraj szperałem po internecie na temat gęsi cholmogorskich w Polsce praktycznie nie dostępnych i natrafiłem na gościa co za samca chciał 1000zl:) a tak w ogóle to chyba nieobecny Marcin o nich pisał:)
  • 0

#9691 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 10:53

Tak dokładnie Marcinowi się marzyły choć i ja bym nie pogardzil;-) a cena spora ostatnio była para do sprowadzenia za 1500, dziś wieje i mocno nawet martwię się o prąd bo jak z braknie do lipa.
  • 0

#9692 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:04

Jeden gość pisał że będzie miał na sprzedaż parę na jesień 2014 tak że jak by sie z nim skontaktować to może i na jesień 2015 dało by radę sie dogadać:) bynajmniej focie co pokazywał to śliczności:)

Co do tego prądu to nie myślałeś skombinować przetwornicy bo wtedy miał byś problem rozwiązany bo w razie czego podpinasz pod akumulator i po problemie:)
  • 0

#9693 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:16

Rozmawiałem z Grzegorzem to mówił że długo akumulator ni pociągnie,
A gesi są bardzo oryginalne
  • 0

#9694 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:28

Znam gościa co ogląda tv w samochodzie w ten sposób no ale tv nie ciągnie tyle prądu co inku więc i akumulator dłużej wytrzyma a bynajmniej tak mi sie wydaje:) chyba że np. by ciągnik zapalić i niech sobie "pyrka" wtedy aku był by ładowany:) ale bądźmy dobrej myśli że nie będzie żadnych braków prądu i niebawem 5 przerośniętych kurczaków będzie ganiać ci po kurniku:)
  • 0

#9695 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:30

witam :)
się Panowie z rana rozpisali :P
u nas też wieje, w nocy padało i to bardzo a wiało jeszcze mocniej. śniegu prawie juz nie ma, normalnie zima za oknem. kury cieszą, bo coraz więcej mogą grzebać w coraz mniej zmrożonej ziemi :P
  • 0

#9696 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:32

Oby tak było, mi się znowu włącza pesymistyczne myślenie:-( ale to nie byle jaka akcja strus:-D
A co do tych gęsi to ciekawe ile by krzykną za młode tych żadkich w Polsce gęsi
  • 0

#9697 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:34

co do przerośniętych kurczaków, to w mojej okolicy, ok. 15 km. gość ma takie ptaszki :D nawet nie wiedziałam...
teraz juz nie ma ogłoszenie, ale kilka dni temu widziałam na OLX. 40 zł. za jajko chciał. tylko tam pisało konsumpcyjne :P więc nie wiem czy nie ma samca, czy co?

Robert, niech Ci się pozytywne włączy, bo takim myśleniem sam na siebie nieszczęście sprowadzasz...
  • 0

#9698 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:37

Być może że ma sama dziewczynę moje też były po cztery dychy, ale u mnie w okolicy strusi nie ma:-(
Zapomniałem się pochwalić w najbliższych dniach może nawet dziś, przybędzie mi nowe zwierzątko, chyba że przez te wichury transport się opóźni.
  • 0

#9699 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:48

hehe no tak "akcja struś":)
Szczerze mówiąc to nie znalazłem takich ogłoszeń żeby ktoś chciał sprzedać młode podobnie jak i jajka ale to chyba dlatego ze dorosłe osobniki są dużo więcej warte:)
  • 0

#9700 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2015 - 11:52

Aniu wiem ale nic nie poradzę, jak ostatnio inkubowalem to co było;-) idę przekręcić jaja bo południe prawie,
Sławek na pewno dorosłe mają większą wartość ale ja bym nie kupil dorosłego za drogo jak dla mnie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych