Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9741 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 09:21

Witam włoszki tajne kurki mam jedną niesie nie za duże jaja(wielkość jak zielononozki) i białe w sumie codziennie było jajo od niej, a koguty tej rasy fajna ozdoba, bazanty ja to bym wolał zwykłe łowne jak by jajka załatwił to może kura by wysiedziala,
U mnie prąd jest, temperatura w normie 36,4 wilgotność dobra(oscyluje w granicach 23-25 stopni) jajka przekręcone, teraz czekać do południa.
pozdrawiam miłego dnia;-)
  • 0

#9742 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 12:30

Wczoraj Zięciowi pokazałem propozycje jaj lęgowych.
Stwierdził, że faktycznie trzeba się zastanowić nad jakąś propozycją.
Może podpowiecie jaka ewentualnie rasa byłaby dobra pod względem nieśności i nie za wielkie wymagania.
To co czytałem to nasuwają mi się susexy i leghorny.

• 0

#9743 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 14:25

To najpopularniejsze rasy kur wysokoniesnych, jeszcze Rossa może być a nie lepiej trzymać kury użyteczne i wyglądające jak te włoszki np.
  • 0

#9744 Martitka175

Martitka175

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 15:16

Witam,
jestem nową osoba na forum. Mam małe gospodarstwo rolne i właśnie zlikwidowałam hodowle trzody. Chciałabym zająć się hodowlą drobiu,. Czy ktoś może mi doradzić jakie warunki kurnika trzeba posiadać. Na początek chciałabym mieć około 400 piskląt.
  • 0

#9745 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 15:23

Witaj na forum ;-) a jakie masz budynki i co chcesz chodowac? Na forum jest sporo pisane o drobiu w dziale produkcja zwierzęca użyj wyszukiwarki a my chętnie Ci pomożemy w tym wątku czy innym.najwazniejsze napisz więcej i formacji o warunkach jakie posiadasz.
  • 0

#9746 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 16:53

Witam po ciepłym i słonecznym dniu:)
Aniu mi ten indor wygląda jak by miał kojtnąć:) poza tym są inne ogłoszenia gdzie za parę można zapłacić 150-160zl:)

Robercie983:)nie masz co sie martwić że miksy grunt że będziesz miał co do GARA wsadzić:) poza tym pomyśl ile drobiu byś musiał uchować na rosół a tu w zamian kilka takich przerośniętych kurczaków:) i to chyba trzeba liczyć 1:30:) więc chyba lepsza kalkulacja:)

Robercie niebieski:) ja mam Włoszki i nie że zachwalam ale jako ozdoba fajnie wyglądają a i kury sporo jajek noszą ile dokładnie to nie wiem ale ja mam 7 młodych kur tak więc dziennie od nich mam 4-5sztuk:)
  • 0

#9747 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 16:53

witam :)
hej Martika :) o warunkach jakie trzeba spełnić przy takim chowie jest sporo na forum, wystarczy poszukać :)
my tutaj osobiście możemy doradzić cokolwiek, ale nikt z nas nie ma taakich ilości drobiu o jakich Ty piszesz. my to tylko drobiowi amatorzy :D

Robert niebieski :D Sławek, super to wymyśliłeś :D

• 0

#9748 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:01

witam :)
hej Martika :) o warunkach jakie trzeba spełnić przy takim chowie jest sporo na forum, wystarczy poszukać :)
my tutaj osobiście możemy doradzić cokolwiek, ale nikt z nas nie ma taakich ilości drobiu o jakich Ty piszesz. my to tylko drobiowi amatorzy :D

Robert niebieski :D Sławek, super to wymyśliłeś :D

Aniu skoro mamy dwóch Robertów no to trzeba sobie jakoś radzić no nie :D

• 0

#9749 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:02

Wiem Sławek że zawsze będzie coś do gara włożyć ale chciał bym kilka mieć rasowych, dziś dojzalem se lewus ma syna identycznego jak on sam;-) miałem problem aby ich odróżnić:-D.
A strusie nawet jak się wychowaja to nie do gara, tylko do ozdoby;-) ,a z prądem nie będę miał problemu mam pożyczony agregat prądotwórczy wiec mam spokój;-)
  • 0

#9750 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:07

Robert ty to jesteś gość:) bo jak chcesz to i potrafisz:) (chodzi mi o agregat)
Co to gąsiora to staremu było "trytkę" założyć i byś miał po problemie który stary a który młody bo ja mam tak ze starymi kaczkami:) i myślę tak zrobić młodym kurom (no chyba że kupię obrączki) a tak w ogóle skoro lewus przystojniak no to potomstwo nie może być gorszy:)
A co do strusia to nie jesteś ciekaw jak takie mięsko smakuje? :D
  • 0

#9751 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:12

Pewnie bym i strusia spróbował ale wole rosół ;-) co do lewusa można było ale ten młody wyskoczył jak strzała wcześniej wyglądały wszystkie młode na panny a tu taka niespodzianka, lewus jest znaczny na razie ma większe wole(podgardle) a młody nie umie krzyczeć jak jego tatuś, z agregatem mi się udało przypadkiem:-D
  • 0

#9752 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:20

A więc jest tak możliwość co by jednego skonsumować:) bo ja to bym chciał sie załapać na udziec:)
No a teraz co masz na zamiarze zrobić z lewusem juniorem?
  • 0

#9753 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:23

Lewus junior niestety do gara:-( Dziś było ciepło więc patrzyłem na stadko dokładniej i tak rosołow juz nie wiele raptem 5 do tego 4 gąski i to na tyle więc kiszka, a nie wiem jak z tymi strusiami będzie pożyjemy zobaczymy.
  • 0

#9754 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:27

No to wygląda na to że koledze kości schudną:) no a strusie to niech sie dobrze klują i zdrowo chowają:)
  • 0

#9755 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 17:34

Ah kości kości :-D trochę mało miałem kaczek w tym roku wiec i mało zostało, ale mam pełną zamrażarke w sumie więcej jak całego prosiaka wiec z głodu nie zemre:-D:-D a za strusie nie dziękuję co by nie zapeszyc.
  • 0

#9756 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:14

Rozumiem, że niebieski jestem ja :)

Martika witamy na forum. Czytaj, pytaj, a bardziej doświadczone Koleżanki i Koledzy Ci podpowiedzą jak mnie :) (ale się podlizuję).

Można by strusia spróbować, tylko kto go będzie skubał i jak?

No ale pytanko. Ktoś z Was próbował kupić jaja lęgowe i wsadzić do inku lub pod kwokę? Interesuje mnie jak się sprawdzają zapewnienia sprzedającego, że to na pewno to co miało być. No i jak z % wylęgu.
Liczę, że nawet jak kupię np. 30 jaj (po 10 z trzech gatunków) to niech wyjdzie mi 15 pisklaków to i tak jestem do przodu niż kupować pisklaki.
Najwyżej będą miksy, ale to też się zje :) Chyba, że panie będą ładnie znosić jajka.
W poprzednim roku troszkę źle zaplanowałem ilość rosołków. Mogłoby być więcej. No ale to był pierwszy rok. Na szczęście sytuację ratują króliki.
  • 0

#9757 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 20:21

Tak Robercie przez dwa ee ty jesteś niebieski:)
Co do kupowania jajek to nigdy nie masz 100% pewności że będą zalężone choć zazwyczaj jak ktoś wystawia na sprzedaż to trzyma kury w jakiejś wolierze albo w jakimś innym zamknięciu poza tym ja może nie tak martwił bym sie o zleżenie jajek jak o przetrwanie jajek podczas przewozu przez pocztę bo w drodze nigdy nic nie wiadomo bo np jajka mogą być dość "wytrzęsione" i lipa z lęgów:(

No nie Robercie:) "mam pełną zamrażarke w sumie więcej jak całego prosiaka" ale z ciebie chomik :D
  • 0

#9758 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 20:25

Robert ja też miałem wspomnieć o skubaniu takiego emu jak z kaczkami jest jazda w tym roku, co do jajek to ja raz dostałem jajka od Dużego Grzegorza i wykluło mi się sporo kurczaków, potem sam kupiłem jajka kaczek niby pekinow i gęsi to już wynik był gorszy(koledzy min podpowiedzieli że źle jajka przechowywalem, a mixy na rosół w sam raz.

Ano Sławek trzeba się zabezpieczyć na zimę :-D:-D
  • 0

#9759 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 20:36

hehe znakiem tego Robercie kości ci nie schudną:)
Przeglądałem sobie olx i nie wiem czemu ale takie białe kaczki jak moje to są w większości na północy polski:( więc jak przypadkiem w Opatowie nie trafie na białego no to chyba skończę z czarno-białym:( no chyba że może zrobić miksa z brązowym bo takie znalazłem i to całkiem niedaleko:)
  • 0

#9760 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 20:39

Nie wiem jak z tymi kaczkami ale i tak młode mogą być różnokolorowe, ja się napalalem na białego a teraz mam parę czarno białych i bielaske na dokładkę :-D a z brązowego i białej mogą wyjść fajne młode, co do kości musze się zważyć jakoś dawno tego nie robiłem i aż się boję.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych