Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9861 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:05

To ładny wynik ja też kilka znalazłem kurzych więc jajecznica może być, trochę mało jak na kaczkę mogło by być więcej, lepiej to niż nic a wszystko na to wskazuje że usiądzie i może doniesie kilka jaj .
dziś w końcu przyuważyłem Landesa i klamka zapadła zostaje on i młoda biała gąska oraz lewus i jego dwie gąski z zeszłego roku, trzy sztuki niestety do gara, kacze stado też mam opanowane tylko kaczorów coś dużo bo 5 ale jak coś to zostało by tylko 4 piżmowy staropolski i dwa biegusy, ciekawe czy piżmowy sparzyl by się z staropolskimimi.
  • 0

#9862 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:08

Robercie, nie wiem jak kaczki się krzyżują, więc nie pomogę...ale wiem, ze jak w zeszłym sezonie miałam kaczki Piżmowe i Kaczora Staropolskiego, to od kaczek Piżmowych jaja były puste...
  • 0

#9863 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:12

Czyli musi zostać jeden bo mam dwa ale jak za dużo ich będzie to też nie dobrze.pomysli się coś choć piżmowy nie interesuje się innymi kaczkami poza swoimi
  • 0

#9864 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 18:58

I Aniu masz jakieś wieści o Marcinie coś wspomniałas ze znasz kogoś kto może mieć kontakt do niego.
  • 0

#9865 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:00

Robercie, niestety ale żadnych wieści nie mam :( ani ja, ani ta osoba :(
  • 0

#9866 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:10

No nic innego nie pozostaje, czekać aż sam się odezwie,
a jak z perliczkami były jajka następne;-)
  • 0

#9867 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:15

od perliczek dzisiaj było 2 jajka na to wygląda :)
no chyba, że ja się mylę i to nie od perliczek :P na razie i tak wszystkie jako kurze idą, czy to na sprzedaż, czy to do jedzenia :) perliczek jeszcze kluć nie mam zamiaru :)
  • 0

#9868 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:18

A w smaku jakie są te perlicze;-) ciekawi mnie jak wychodzą w porównaniu do kurzych, teraz na domowe warunki za wcześnie na takie ciepłolubne ptaszyny,
  • 0

#9869 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:18

Michałek, nie nabijaj się ze mnie, przecież ja się na tym nie znam :)
Dziękuje za cenne wskazówki, na pewno wezmę je pod uwagę. Rozumiem, że gniazda powinny mieć zasłonięte wejście?
Dobrze rozumiem, żeby nie robić grzęd piętrowo?
Stodoła stoi na solidnym murowanym fundamencie, który wystaje najmarniej na 40 cm i ma betonową wylewkę, mimo to powinnam np osiatkować ścianki kurnika przed szkodnikami?

Nigdy nie nabijałem się z nikogo. Ani w tym wypadku ani w żadnym innym. Jeżeli tak to odebrałaś to przepraszam! Problem nie jest w tym czy ktoś się na czymś zna czy nie zna. Problem jest wtedy gdy ktoś nie wie że na czymś się nie zna.
Gniazda powinny kurom zapewnić „intymność” przy ich znoszeniu. Przesłony powinny dać kurze poczucie że jest niewidoczna, a jednocześnie dać możliwość obserwowania otoczenia aby reagować na zagrożenia. Takie miejsca wybiera kura w naturze. Jeżeli na wybiegu nie znajdzie lepszego miejsca to wybierze przygotowane gniazdo. Jeżeli znajdzie to niesie poza gniazdem.
Grzędy dla wszystkich kur powinny być na jednej wysokości. Pod nimi można umieścić podgrzędy jeżeli jest taka potrzeba. Można też w inny sposób ułatwić wejście cięższym ptakom np. poprzez ustawienie takiej drabinki jak w kurniku z linku, z tym że lepiej jest ustawić prostopadle do grzęd. Wg mnie jest to lepsze. Niektóre rasy, zwłaszcza lekkie, bardzo lubą siedzieć wysoko. Oczywiście amoniak jest lżejszy od powietrza i najwięcej jest go pod dachem więc sprawna wentylacja przy wysoko usytuowanych grzędach jest nieodzowna. Jeżeli grzędy umieścisz wysoko to co najmniej 1 m od tych niżej. Jeżeli kury nocują w gniazdach to takie wysokie grzędy rozwiązują problem. Oczywiście te niżej muszą pozostać.
40 cm to nie wiele dla lisa, ale wylewka powinna dać redę. Bardziej zwróć uwagę na deski. Ja kiedyś zamknąłem w garażu psa i rano już go tam nie było. Deski w drzwiach nowe ¾ go nie zatrzymały, a lis ma większe możliwości pod tym względem. Jeszcze raz zwrócę uwagę na norkę. Fora hodowców drobiu aż huczą od opisów ataków i strat spowodowanych przez tego drapieżnika nie bojącego się ludzi bo pochodzącego z hodowli i nie potrafiącego inaczej zdobyć pożywienia. W Polsce jest połowa europejskiej hodowli, i to głównie w Twoich okolicach. Dobrze zabezpiecz wszystkie otwory wentylacyjne i inne.
Jeżeli drapieżnik ma dostęp do stodoły i będzie miał czas to się dostanie do kurnika przez deski. Wnętrze stodoły też daje mu taki azyl. Wiem że jesteś osobą kochającą zwierzęta więc wizyta norki, która odejdzie aż zabije wszystkie kury, byłaby dla Ciebie bardziej traumą niż stratą. Jak już pisałem u mnie nie ma (jeszcze) norki więc doświadczenia w walce z tym szkodnikiem nie mam.
Lisy też są teraz jakieś "miastowe".
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
  • 0

#9870 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:39

Robert, nie mam pojęcia jakie w smaku :P tak jak napisałam, daję je razem z kurzymi, a nie osobno :)
Tylko kacze jaja trzymam osobno i tylko dla siebie :)

a co do perliczek i klucia...to juz nawet nie o to chodzi, ze jest za wczesnie, ale o to, że bedę miała jajka załatwiane, bo chcę nowe kolorki wprowadzić, nie wiem ile uda mi się załatwić. najlepiej jak by akurat była kwoka, jak nie będzie to inku do pełna będzie trzeba napełnić.
  • 0

#9871 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 14:41

Michał co do wielkości stada to oczywiście nie będzie większe niż warunki na to pozwalają Również jak chodzi o gatunki nie zamierzam "przeginać". Dlatego też np. nie chcę w tym roku brać się za gąski. Za dużo mieszają mi na podwórku.

Wczoraj trafiła do mnie pierwsza parka kaczuszek piżmowych. Kaczuszek to delikatnie powiedziane. Dorosłe ładne kaczki. Zamierzam do tej parki dokupić 2-3 kaczek tyle, że z innego źródła. Te co przyjechały są biało czarne. Cena kaczek mnie troszkę zaskoczyła 20z zł + kaczor 45. Szczególnie mile cena za kaczki :)

Aniu troszkę mnie przestraszyłaś tymi "pustymi" jajkami w momencie gdy miałaś staropolskie i piżmowe. Ze staropolskich nie chcę rezygnować. po zniesieniu i ewentualnym wysiedzeniu chciałbym zostawić 1+2. Obecnie jest 2+4.
  • 0

#9872 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 15:47

Robert, ale spokojnie. ja miałam kaczki Piżmowe i kaczora Staropolskiego plus kaczkę Staropolską. od kaczuszki Staropolskiej były jajka zalężone, a od Piżmowych były puste. zwyczajnie Dzikus nie brał się za inne kaczki :D
gratuluję zakupu :) czekam na zdjęcia :) chyba, że już są w galerii :P
  • 0

#9873 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:07

To dobrze by było jak by się okazało i u mnie, że Staropolski nie będzie się interesował piżmowymi. Nie byłoby jakiś mieszane.

Docelowo dla młodzieży planuję osobne pomieszczenie. Zastanawiam się czy będę mógł posadzić tam np dwie trzy kaczki razem. Czy nie będzie problemów szczególnie jak już by się coś wykluło.

Co do drapieżników to na razie odpukać nie miałem żadnych problemów. Co prawda lisów jest sporo w okolicy jednak myślę, że moje pieski (szczególnie labradorka) robią swoje. Za każdym razem jak wyjdzie na podwórko robi strasznie dużo hałasu. Staram się jak najczęściej wypuszczać ją na "pole" od strony kurnika. Tam zostawia pewnie swoje ślady. Z drugiej strony jeszcze bardzo mroźnej zimy nie mieliśmy. Takiej, że drapieżniki zaczną podchodzić pod domy.

• 0

#9874 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:16

Swego czasu miałem parkę staropolskich noi piżmowe tak zwane rosołowce:) i mimo że wszystko chodziło razem to żadne mieszańce mi nie wychodziły choć są możliwe takie krzyżówki bo o nich nawet pisał długo nie obecny Marcin, bynajmniej parka staropolska chodziła sama sobie a jak kaczor piżmowy zbliżał sie do kaczki to zaraz kaczor doprowadzał go do porządku bo to przecież jego panna była:)

U mojego drobiu po staremu:)

Pozdrawiam
  • 0

#9875 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 20:51

Witam no to Sławek działaj coś z drobiem, wiosną blisko,
Ja nadal czekam na jajka kaczek ale albo coś zjada jajka (stawiam na kury) albo zrobiło się zimno i przestały się nieść:-(

Pozdrawiam ;-)
  • 0

#9876 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:09

A co tu Robercie działać? kaczki powoli ubywają:) mniam mniam:) Włoszki odstawione na osobno razem z kogutem:) tak że jeszcze 3 tyg i zaczynam jajka do inku zbierać.
Co do jajek to możliwe że kury zjadają:( ja u siebie spotkałem sie z taką kurą co na moich oczach konsumpcji dopełniała ale nie skończyła:) a właściwie to ona skończyła ale w GARZE:) bo to dwulatka była:)
A jeśli chodzi o kacze jajka to pokazały sie chyba 3szt i dobry tydzień cisza:(
  • 0

#9877 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:26

Witam wszystkich :)
sprawdziłam oferty inkubatorów, ceny różne itd czy warto skąpić i kupić coś takiego http://allegro.pl/in...5012838239.html i po prostu dołożyć sobie pracy czy jednak zdecydowanie coś droższego?
  • 0

#9878 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:39

Dominiko ja mam taki
http://allegro.pl/in...4980997559.html
i jestem z niego zadowolony no a jaki ty wybierzesz no to twoja sprawa tylko że z tego co pisałaś to zdało by ci sie coś z automatycznym obrotem jako że różnie u ciebie z czasem więc coś takiego
http://allegro.pl/in...4853645259.html
no ale sama widzisz ile kosztuje więc decyzja należy do Ciebie i twojego funduszu:)
Osobiście nie kupił bym samoróbki:) no chyba że zrobił by go ktoś kogo znam co by w razie czego nie było problemu z reklamacją:P
  • 0

#9879 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:40

To jest samorobka ktoś klepie to w garażu, ja bym nie kupił tego, ale niech wypowiedzą się inni

• 0

#9880 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:50

Musiałabym kogoś zaprząc do przewracania tych jajek, bo ja fizycznie nie dam rady chyba ze bardzo rano lub wieczorem bym je przkręcala ale problemem byłby już sam lęg, bo to chyba przypilnować trzeba ale moja mama chętnie w sprawie kurek idzie na współpracę, w domu jest cały czas. Ten sprzedający od samoróbki inku ma dobre komentarze ale skoro piszecie, że nie polecacie to chyba lepiej dołożyć te sto zl więcej.. muszę pomyśleć nad tym.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych