Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9881 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 21:53

Ten inku z pierwszego linku Sławka jest fajny bo jednym ruchem ręki przekręcasz wszystkie jaja,wygodniej a zawsze warto kupić cos droższego bo nie kupujesz na raz tylko ja parę lat,
  • 0

#9882 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 22:02

Co do obracania to robi sie to co 12 godz.(o ile dobrze pamiętam:)) więc rano i wieczorem:)
Jeśli chodzi o samo klucie to też nic sie nie robi co by nie było dużych wahań wilgotności.(chodzi o otwieranie inku)
ja np. otwieram dopiero jak widzę jak jest sporo 3.14 co by skorupki powyjmować:)

Robercie ten z pierwszego linku to taki sam co ja mam bo ten też z pilotem tylko jak ja kupowałem to higrometr był jeszcze gratis:)
  • 0

#9883 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 22:08

Ten za 500 za drogi jak dla mnie ale ten pierwszy wygląda nieźle i kusząca jest myśl, że co roku mogłabym mieć własne, pewne kurczaki :) a co do obracania jaj to rozumiem, że raz dziennie starczy?
Ok już widzę, że dwa :) to nawet sama bym dała radę mama by tylko awaryjnie pomagała. Najgorsze lęgi, bo ja zawsze za ciekawska jestem i ciągle bym zaglądała ;)
  • 0

#9884 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 22:12

Wiem i masz sprawdzony, a Dominika jak ma pomoc to może kupić bez silnika z inkubowaniem nie ma wielkiego problemu, ważne by regulator był dobrej jakości i to wystarczy,
Choć z tego co zauważyłem podczas tych dni co inkubuje emu lepsze drewno, plastik tak nie trzyma tak tepm.

Dominiko podczas klucia nie wolno za często zaglądać bo wilgotność spada i małe maja ciezej wydostać się ze skorupy(błona wysycha i maja problem z wydostaniem się)
  • 0

#9885 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 22:14

Kiedyś miałem inkubator profesjonalny dwukomorowy z oddzielnym klujnikiem. Moim zdaniem można zapomnieć o inkubatorze otwieranym z góry z ręcznym przekręcaniem jajek. Jeżeli z góry otwierany to tylko automat lub półautomat z dźwignią do obracania na zewnątrz. Druga sprawa to dobry termostat. Tutaj nie pomogę bo w moich czasach (to już nie są moje czasy, niestety) termostaty były eterowe a włączniki rtęciowe. Była już elektronika ale zawodna i bardzo droga. Eterowych już nie ma a na elektronice nie znam się.
Nie bałbym się samoróbki. Czasami te urządzenia są lepiej dopracowane niż seryjne.
Lepsza od drewna jest płyta OSB.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
  • 0

#9886 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 22:24

hmm Michale (hehe zastanawiałem sie jak napisać:)) nasze są otwierane od góry i wiadome że wilgotność raz dwa ucieknie jak sie otworzy ale mimo to one zdają egzamin bo na dobrą sprawę jajka które były zalężone to około 90% sie wykluły:)

Dominiko nie trzeba otwierać co by widzieć co sie dzieje w środku bo widać przez górę:)

Robercie i co z tymi EMU obadałeś je już stetoskopem??
  • 0

#9887 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 22:31

Po prostu tak bym policzyła, żeby klucie wypadło w dzień roboczy i by miały spokój. :) jeszcze raz dzięki za rady :)
  • 0

#9888 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 23:13

Nie, czekam cierpliwie do marca się okaże czy warto było.
  • 0

#9889 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 09:50

Minimum absolutne obracania jajek w inkubatorze to 3 x na dobę. Najlepiej tak cztery pięć razy na dobę. Dominiko, nie pakuj się, moim zdaniem w drogi inkubator. Przekręcanie jajek w inkubatorze to spora frajda. Kiedyś dzieciakom wylęgałem papugi, a te się przekręca na początku co kwadrans a później co pół godziny. To dopiero była frajda!
Do lęgów naturalnych nie każda rasa się nadaje. Kochiny bardzo dobrze wodzą pisklaki.
Saseks to rasa którą bardzo trudno zdobyć w wylęgarni. Materiał rodzicielski jest powszechnie fałszowany Leghornem. W pierwszym pokoleniu znoszą więcej jaj, ale kurczaki z tych jajek są już każdy inny. Podobnie jest z Karmazynem który występuje jako Rossa. Jest to krzyżówka w samym założeniu i kurek towarowych nie należy rozmnażać.
Leghorna raczej nikt nie fałszuje bo to od razu widać.
Pół nocy nie spałem przez kolegę Tofikarusa. Jakieś szyfry tu macie ale skoro złamano Enigmę to i ten trzeba jakoś złamać. Już wiem, że trzy i czternaście setnych to pierwsze słowo jakie wymawia kurczak.
Pozdrawiam waszystkich na Forum!
  • 0

#9890 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 11:21

Michałku jeszcze się zastanawiam nad inku ale mnie w tygodniu do 10 h w ciągu dnia nie ma w domu, moje dzieci możeby i obracały ale zaraz idą do szkoły po feriach i cała atrakcja zostanie dla mamy :) na szczęście mama uwielbia chodzenie przy drobiu a dodatkowo tata ma zalecenie na jedzenie drobiu i ryb wyłącznie więc tym bardziej będzie chciała pomóc. A dochować się zamierzam owych conchit zielononóżek i właśnie sussexów. Na ozdobne się nie nastawiam, bo bardziej zależy mi na produkcyjności niż na wyglądzie. Oczywiście gdyby się trafiły mi aracuany znoszące zielone jajka to też bardzo chętnie :)
  • 0

#9891 Gusiek

Gusiek

baba mazurska

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 11:43

Hej :)
Wczoraj pomierzyłam przestrzeń, jaką planowałam na oko na kurnik (tak idą belki konstrukcyjne) i wyszło malutko, tylko 9m2 i nie wiem, czy nie powiększyć... Ile kur mogę mieć na takiej powierzchni?
Śniło mi się, że przyniosłam do domu młode kurki, nie miałam ich gdzie trzymać, przykrywałam poduszkami, żeby miały ciepło, a te się wszędzie rozłaziły... A już najbardziej taki mały tłuściutki kogucik, co ja się na nim naganiałam ;)
  • 0

#9892 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 11:58

Gusiek faktycznie niewielki ten kurnik ale mój niewiele większy, bo aptem 15m2 i też myślę jak powiększyć bo to będzie kosztem sadzarki i kosza do nawozu, nie miała baba kłopotu to zaplanowała lęgi :)
  • 0

#9893 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 12:58

Hej :)
Wczoraj pomierzyłam przestrzeń, jaką planowałam na oko na kurnik (tak idą belki konstrukcyjne) i wyszło malutko, tylko 9m2 i nie wiem, czy nie powiększyć... Ile kur mogę mieć na takiej powierzchni?
Śniło mi się, że przyniosłam do domu młode kurki, nie miałam ich gdzie trzymać, przykrywałam poduszkami, żeby miały ciepło, a te się wszędzie rozłaziły... A już najbardziej taki mały tłuściutki kogucik, co ja się na nim naganiałam ;)

Naprawdę musiałaś się tymi kurami przejąć. Zacznij planować od omleta. Oczywiście omletem jest nie tylko sam omlet ale również Twoje potrzeby co do posiadania i zajmowania się drobiem itd. Zimą te 9 m kw. wystarczy na 30 do 45 kurek. Będą miały ciepło i odwdzięczą się jajkami. Latem kurki wstają wcześnie, w kurniku robi się gorąco, a wypuszczanie ich o 4 rano jest fajne, ale nie codziennie. Może zrób tak. Zostaw tę powierzchnię jeżeli Ci odpowiada a na zewnątrz przy wyjściu zrób wolierę z solidnej siatki od strony południowej i wschodniej i z pełna ścianą od północy i zachodu. Część przykryj blachą l reszta siatką lub całość blachą. wyjście na wybieg zrób z woliery. Wtedy możesz, jeżeli temperatura nie spada poniżej zera, zostawiać wyjście z kurnika na wolierę otwarte i kury nie będą kisnąć w kurniku, a dodatkowo będziesz miała gdzie karmić w czasie opadów. Pomyśl o jakimś pomieszczeniu do odchowu. Może być małe i najlepiej z wybiegiem.
Kilka razy przymierzałem się do zielononóżek i jakoś mi nie wychodziło. Po roku nie pozostawała ani jedna. Wszystkie inne o wiele trudniejsze jakoś bez problemu hodowałem, a te mi nie wychodziły. Pomyśl jeszcze Dominiko o Amrock'ach i Australorpach.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
  • 0

#9894 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 13:18

Zaraz je będę oglądać i jak znajdę jajek tych ras to co mi szkodzi spróbować:) nawet nie znałam tych nazw i nie wiedziałam, że takie istnieją :) bardziej wiem jak hodować mniej wiem co :)
  • 0

#9895 Gusiek

Gusiek

baba mazurska

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 17:34

Michałek, super pomysł z tą wolierą, tak zrobię :D Wyjście na wybieg będzie od wschodu, zachodnią ścianę tworzy więc stodoła a od północy jest jedyna sąsiadka, więc z rozkoszą się od niej zasłonię ;)
Czy Wam też ostatnio forum odmawiało współpracy, jakieś błędy mi wyskakiwały... i pomyślałam sobie, że jakby co, to stracę z Wami kontakt całkiem. Może macie konta na FB np., żeby się nie tracić z oczu w razie awarii? Tudzież mail?
  • 0

#9896 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 17:48

To błędy techniczne nie ma się co martwić, jeśli chodzi o kontakty poza forum napisz do osób , z którymi chcesz mieć "bliższy "kontakt wiadomość pw i po problemie;-)

co do drobiu to w sumie woliera super sprawa i ten mniejszy kont do odchowania młodych,bardzo dobry pomysł ale koszta wiadomo nie każdego stać na takie udogodnienia.
  • 0

#9897 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 18:03

Pół nocy nie spałem przez kolegę Tofikarusa. Jakieś szyfry tu macie ale skoro złamano Enigmę to i ten trzeba jakoś złamać. Już wiem, że trzy i czternaście setnych to pierwsze słowo jakie wymawia kurczak.
Pozdrawiam waszystkich na Forum!
[/quote]

To szyfr Dużego Grzegorza hehe ja za pierwszym razem też nie zaczaiłem o co chodzi:P

Co do błędów na forum to ja sie już z tym spotkałem kilka razy kiedyś nawet przez dwa dni na forum nie moglem wejść ale mimo wszystko forum działa dalej:)

• 0

#9898 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 18:06

Mi też jakieś rzeczy wyskakiwały i chciały dane i się martwiłam, że na forum więcej nie wejdę. Wolierę robił niedawno mój wuj dla gołębi. Jakieś 2x4x4 m i kantówki miał, nie zadaszał tylko siatką obciągał i koszt bez tragedii ale wiadomo, że to zależy, bo nie każdy zrobi sqm i nie każdy ma większość materiałów. A mam problem ze znalezieniem tych kur mięsnych conchita. Dokłdnie tak brzmi/pisze się ich nazwę?
  • 0

#9899 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 18:35

witam :)
Gusia, na FB ostatnio dodawałam do Ciebie komentarze :)

dzisiaj zabrałam jajka spod kaczki. siadły we dwie na jedno gniazdo i sie biły o jajka. 2 rozbiły, no to zabrałam całkiem. będę zbierała na razie do inku. Jak będę widziała, ze każda ma swoje osobne gniazdo, to dam siedzieć, inaczej nie...
Gusia, z tym metrażem kurnika to spokojnie, ja obecnie mam jakoś 12-13m2, teraz jest 49 grzebiących, plus 9 kaczek. ale na początku było 60 drobiu plus 10 kaczek i spokojnie się mieściły :) stary kurnik natomiast jest malutki, teraz nie pamiętam ile ma, ale jakoś 7-8m2. a swojego czasu mieszkało tam 20 kaczek, 1 gąska i nie pamiętam ile kur :P ale wtedy nie wiele.
ja w lecie jak sa gorące noce, to kurom zostawiam okno otwarte, oczywiście jak nie ma maluszków. okno mam zabite na ten czas siatką, coby nic się nie dostało do środka i coby kury nie uciekły :)
Co do inkubatora, to ja mam ten co Sławek, może nie jest idealny, ale jak się przestrzega sposobu inkubacji to jest ok. :) poza tym, z czasem go wyczaisz :)
  • 0

#9900 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 19:33

Nie martwcie się o kłopoty z wejściem na forum to minie;-) a co drobiu to Aniu masz zabawę z tymi kaczkami u mnie jaj brak, a kaczki odwloki po ziemi ciągaja;-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych